Zomer discussietopic 2022

Topic gezien door 33880 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 07 jun 2022 - 00:29

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Citaat van: BartR op wo 10 aug 2022 - 22:31Vanaf maandag buien? Ik zie nog niks substantieels. Jullie wel?


De laatste EC oper is iets scheutiger maast stelt vooralsnog inderdaad weinig voor.De pluim is wat minder extreem, al mag je ruim 25+ met hoge dauwpunten nog steeds niet koud noemen.TMCThomas

Is al flink warm voor een groot deel van het land.Alweer

Vandaag aandacht in het NRC voor de droogte in Europa:

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/08/11/europa-is-opgedroogd-a4138679

Tot en met Bulgarije is de bodem uitzonderlijk droog.

Vreemd genoeg staat er bij het droogtekaartje van Europa geen bron, bij de bekende kaartjes en grafieken van het KNMI wel.

TMCThomas

Iets voor 1 's nachts en mijn weerstation rapporteert nog steeds een temperatuur van 24,0 graden, op de temperatuurkaart van Nederland zien we nog meer stations die nog boven de 24 graden zitten, oftewel een echte plaknacht. Morgen wederom warm met temperaturen die naar de 28 graden stijgen, echter zouden een aantal lokale buien morgen wel voor wat afkoeling kunnen zorgen, waarschijnlijk niks grootschaligs. Er kan als ze ontstaan wel wat onweer ontstaan maar het ziet er niet naar uit dat dat al te veel voor gaat stellen.De komende dagen zien we met het verdwijnen van het hoog elke dag mogelijkheden tot buien voorbijkomen. Vooralsnog lijken dat geen enorme hoeveelheden te gaan worden, het zal dan ook relatief weinig verschil maken voor het neerslagtekort dat inmiddels flink is opgelopen. We zitten namelijk al bijna weer op 2018 waardes.Op lange termijn zien we een mogelijke terugkeer van de hogedruk met wederom hoge temperaturen. Zowel de EC en GFS oper zien dit momenteel wel zitten, de terugkeer van warme opties is ook duidelijk terug te zien in de EC pluim. Uiteraard nog genoeg andere opties maar de kans op de terugkeer van warmte is zeker een optie.


Eveline

Ik heb vannacht een uur buiten geslapen, van 12 tot 1.. het was zó warm binnen, beneden 29 graden dus denk boven onder plat dak nog warmer.. om 1 uur werd ik wakker van de wind en weer naar binnen gegaan.

Vanmorgen wakker geworden met regen 😱 mis de zon nu al 😅

Mrkos

GFS heeft er weer zin in vanavond. Die denkt, laatste paar dagen waren niet warm genoeg geweest. Vanaf woensdag 24 augustus tot het einde van de run (31 aug) kneiters heet. In de pluim is het een warme uitbijter, maar GFS is wel een trendsetter. Hopelijk komt dit niet uit.
Stephanie

Citaat van: Mrkos op ma 15 aug 2022 - 19:39GFS heeft er weer zin in vanavond. Die denkt, laatste paar dagen waren niet warm genoeg geweest. Vanaf woensdag 24 augustus tot het einde van de run (31 aug) kneiters heet. In de pluim is het een warme uitbijter, maar GFS is wel een trendsetter.Heftig weer. Ik ben nog niet bekomen van de huidige hitte. Moeilijk uit huis te krijgen hier als de minimumtemperatuur zo hoog is.
Een ding is zeker, deze zomer zal weer de boeken in gaan.

TMCThomas

GFS inderdaad weer extreem, een situatie die we deze zomer al vaker zagen, een en al hogedruk ten noorden en oosten van ons - waar we zelf ook inzitten -  die de inmiddels welbekende 20 graden op 850hpa onze kant op stuurt.

De gfs oper & control zijn momenteel (nog) uitbijters maar er zit toch wel weer een opwarmende trend in zowel de EC als GFS pluimen. Benieuwd hoe het gaat lopen, de zomer lijkt in elk geval nog niet over.


Der RoX

Is dit de winter 1963 van de zomers?
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

GFS oper start het zomerprogramma nog is op en komt volgende week wederom met warme temperaturen inclusief tropische dagen. Sterker nog een nieuwe (langdurige) hittegolf is op basis van deze run zeker mogelijk.


4seasons

Citaat van: TMCThomas op vr 19 aug 2022 - 19:07GFS oper start het zomerprogramma nog is op en komt volgende week wederom met warme temperaturen inclusief tropische dagen. Sterker nog een nieuwe (langdurige) hittegolf is op basis van deze run zeker mogelijk.

Mooi!!


In tegenstelling tot de winter- en kou-liefhebbers, hoe langer de temperaturen hoger blijven des te later de verwarming aan moet (lagere stookkosten). ;)

:o
CiteerKlanten van Budget Energie geschokt door prijsverhoging van honderden euro's per maand
Veel klanten van energie-aanbieder Budget Energie zijn onaangenaam verrast met de mededeling dat zij volgende maand aanzienlijk meer moeten betalen voor hun energie. Wie tot voor kort rond de 200 euro betaalde, moet volgende maand rond de 800 euro neerleggen.

Dat blijkt uit verschillende voorbeelden die klanten met een variabel contract bij Budget Energie aan de Volkskrant hebben laten zien. Ook op sociale media delen geschokte klanten de enorme bedragen zij moeten gaan betalen. Het gaat doorgaans om enkele honderden euro's meer. Het bedrijf zegt dat de verhogingen het directe gevolg zijn van de onrust op de groothandelsmarkt.


Zie verder:
https://www.volkskrant.nl/economie/klanten-van-budget-energie-geschokt-door-prijsverhoging-van-honderden-euro-s-per-maand~bd28fdd0/Discussie
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1661789/236


https://www.ad.nl/binnenland/energiebedrijven-klanten-steken-kop-in-het-zand-en-verlagen-hun-termijnbedrag~a0aad212/


Nb
Ik heb geen budget energie

TMCThomas

GFS blijft met flinke hitte komen, EC is (nog) niet zo extreem in de afgelopen ochtend run.
JerryL

Het is natuurlijk vloeken in deze zomersekerk, maar wat mij betreft is het wel klaar zo. De natuur is compleet van slag.  Vele bomen doen herfstachtig aan (gekleurd/afvallend blad) maar staan daarmee in een crisismodus. Tijd voor water, veel water.

Weerplaza heeft het in de 30daagse over ''meer neerslag dan normaal'' pas vanaf de tweede week september.

Wat mij betreft blijven de dertigers nu uit het programma.

TMCThomas

Persoonlijk geniet ik er momenteel nog wel van, maar aan de natuur is inderdaad goed te zien dat er meer water nodig is.

Toch lijkt dat vooralsnog niet te gebeuren, de EC pluim is wederom warm (echter niet zo warm als gfs). Een lokale hittegolf niet uitgesloten. En neerslag van betekenis staat in elk geval komende week nog niet in de kaarten.
Der RoX

Na vandaag zou het dan een stuk koeler moeten worden  8)
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Citaat van: Der RoX op do 25 aug 2022 - 09:40Na vandaag zou het dan een stuk koeler moeten worden  8)

Het is maar net wat je koel noemt  ;)

Staat overigens nog niet vast, het scheelt niet veel of de warmte bereikt ons niet (dit doen bijv. Ukmo en GEM). Toch lijkt het er voorlopig niet op dat we van de warmte en droogte af zijn. Op lange termijn zien we steeds vaker lagedrukgebieden opduiken, zodra het dichterbij komt zijn het toch telkens de hogedrukgebieden die domineren.

X-treme

Voor de zon liefhebbers is dit een top zomer, veel beter kan het niet.

Voor de natuur is het een drama en is regen echt zeer hard nodig.

Ik zit zelf een beetje in tweestrijd.
Aan de ene kant vind ik het heerlijk, maar aan de andere kant kan ik niet wachten tot het koeler is en ik weer normaal kan slapen.

Ook ben ik het wel zat om de planten in de tuin water te blijven geven.
Maar als ik het niet doe, kan ik een aantal planten weg gooien.
Het gras ziet er ook niet uit, maar dat hersteld wel weer.

Dus ja, ik snak toch wel een beetje naar regen.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

JerryL

Nog een week geduld. Daarna zou er weer meer en vaker regen vallen.

Bron: https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/30-daagse/30-daagse-ander-weerregime-in-september/7809/

vanaf minuut 4.

TMCThomas

Nieuwe pluim EC ziet er toch weer zomers uit met temperaturen die toch weer vaak naar 25 graden gaan.
Ook van wolken en neerslag lijkt volgende week weinig sprake. Hogedruk blijft in onze omgeving domineren. Al dan niet zo krachtig als voorheen. GFS gaat voor een vergelijkbaar scenario.


TMCThomas

Pluim voor aankomende week is eigenlijk vrij weinig gewijzigd, net iets onder de 25 graden en relatief veel zon.

Vanaf het weekend word de exacte locatie van het laag ten zuidwesten van Ierland een belangrijk aandachtspunt. De locatie ervan gaat bij ons namelijk het weerbeeld bepalen, de modellen schuiven al weer een aantal runs met dit laag heen en weer, met als huidige locatie dus ten zuidwesten van Ierland. In het huidige geval zit er genoeg afstand tussen ons en het laag dat het zomerweer nog even een boost krijgt, dankzij de zuidoostelijke stroming kan de temperatuur dan namelijk weer oplopen tot tropische waardes. Buien zijn in deze situatie overigens ook niet uitgesloten.

Mocht het laag toch dichterbij komen te liggen dan gaan we deze temperaturen niet bereiken en wordt het weerbeeld flink wisselvalliger. Met het huidige neerslagtekort wellicht ook niet zo'n slecht idee, toch ligt de voorkeur van de modellen duidelijk bij het warmere scenario.


Powered by EzPortal