Windhoos vernielt kassen kwekerij bij Erica: 'Enorm geschrokken'

Topic gezien door 610 bezoekers
Gestart door flyineddy, do 07 apr 2022 - 19:30

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

flyineddy

CiteerWindhoos vernielt kassen kwekerij bij Erica: 'Enorm geschrokken'

Een windhoos heeft vanmorgen huisgehouden in het tuindersgebied bij Erica. In elk geval komkommerkweker Polman werd getroffen. Een deel van de kassen is vernield.

"Het was een strook van zo'n twintig meter breed", zegt eigenaar Hans Polman. "Hele blokken zijn vernield: het glas is stukgewaaid en we moeten nog zien of de constructie beschadigd is."

De medewerkers waren net aan het werk in de getroffen delen. "Hoeveel pech kun je hebben. Er zijn veertig stukken, en in de eerste twee waren we aan het werk. Juist die zijn getroffen."

De mensen die in de kas waren zijn enorm geschrokken, maar zijn er lichamelijk redelijk uitgekomen. "De schermdoeken waren nog dicht, en die hebben veel van het glas opgevangen." Daardoor raakte er niemand ernstig gewond, al zaten sommigen wel onder het glas. Het personeel van de kwekerij wordt door het bedrijf opgevangen.

Schade nog niet duidelijk
Wat de schade na de windhoos is kan Polman nog niet zeggen. "Het is zo'n 7.000 vierkante meter die we moeten repareren. En waar we niet kunnen oogsten: los van de glasschade is het klimaat niet meer te regelen. Dat gaat dus verloren." De schade gaat zeker in de tienduizenden euro's lopen, en als de constructie van de kassen ook beschadigd is zal dat nog oplopen.

Het bedrijf schat in dat het een week of vier zal duren voor de kassen zijn hersteld. Naast Polman liepen ook kwekerij Boomkamp en Sunny Orchids schade op. De eigenaar van dat laatste bedrijf laat weten nog geen idee te hebben wat de totale schade zal zijn. Het personeel kwam ongeschonden uit de kassen na de windhoos.

Kijk hieronder naar een impressie van de schade bij Sunny Orchids:
Zie video op RTV Drenthe

Schade bij Sunny Orchids
Het is niet voor het eerst dat dat tuinders in de regio Erica worden getroffen door slecht weer. In de winter van begin 2021 was voor sommige kassen de sneeuwlast te zwaar. De schade liep toen in de miljoenen euro's. Er werden andere bedrijven getroffen dan door de windhoos van vandaag.

Bron: https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/14567618/windhoos-vernielt-kassen-kwekerij-bij-erica-enorm-geschrokken

Dit is ongeveer 5 km bij mijn huis vandaan.
Ik heb uiteraard niks gemerkt. :-X

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal