Krachtige orkaan Ida op weg naar het zuiden van de VS

Topic gezien door 779 bezoekers
Gestart door TMCThomas, vr 27 aug 2021 - 21:05

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Krachtige orkaan Ida op weg naar het zuiden van de VS


Foto gemaakt door NHC (National Hurricane Center) - Volgens de laatste verwachtingen zal Ida mogelijk als "Major Hurricane" aan land komen in Louisiana

In de Caribische Zee is een nieuwe tropische storm ontstaan. De negende tropische storm van het seizoen heeft de naam 'Ida' gekregen. Na een rustige periode van ongeveer een maand kregen Mexico en de oostkust van de VS vorige week al te maken met orkanen en nu mag ook het zuiden van de VS zich opmaken voor een - waarschijnlijk krachtige - orkaan.
Al enkele dagen werd er in het zuiden van de VS aandachtig gekeken naar een mogelijke tropische depressie die zou ontstaan in de Caribische Zee. Gisterenavond werd er door het Amerikaans Centrum voor Orkanen (NHC) een gesloten circulatie vastgesteld en was de 9e tropische depressie van het orkaanseizoen in de Atlantische sector een feit. Niet veel later sterkte het systeem aan tot een tropische storm en kreeg de naam 'Ida' toegewezen.

Hoewel het tropische systeem momenteel nog geen orkaankracht heeft bereikt en ook nog geen typische structuur van een sterke storm of orkaan heeft, zal dat de komende tijd gaan veranderen. De komende uren trekt Ida over warm zeewater van zo'n 30 graden en de hoeveelheid windschering neemt af. Allemaal gunstige factoren voor het intensiveren van een tropische storm. Vannacht zal Ida daarom al zorgen voor veel regen en windsnelheden die mogelijk al dicht tegen orkaankracht (120 km/h) aan zitten.

Louisiana maakt zich op voor een "Major Hurricane"
Na het passeren van Cuba zal Ida verder trekken richting het noordwesten. Volgens de laatste weermodellen zal Ida aan land gaan komen in Louisiana, vlakbij de stad New Orleans. Het tropische systeem bevindt zich zo'n 2 dagen boven de Golf van Mexico, met watertemperaturen van 30 of 31 graden. In combinatie met weinig windschering en weinig droge lucht kan Ida dan snel aan kracht winnen. Volgens de laatste verwachting van het NHC zouden vooral aan de kust in Louisiana windsnelheden van 185 km/h kunnen voorkomen. Daarmee zou het de tweede "Major Hurricane" van het seizoen kunnen worden. Vorig weekend werd Grace namelijk ook al een orkaan van de derde categorie of hoger. Het is bovendien niet uitgesloten dat toekomstig orkaan Ida nog sterker wordt, aangezien de omstandigheden eigenlijk optimaal zijn voor verdere intensivering. Sterker nog, het NHC zegt dat hun verwachting eerder aan de lage kant is in vergelijking met de meeste modellen.

Naast zeer zware windstoten liggen er nog twee andere problemen op de loer. De kustregio's in de staat Louisiana liggen vrij laag en zijn gevoelig voor overstromingen. Op dit moment wordt uitgegaan van een stormvloed van zo'n 3 meter, maar dat kan mogelijk nog meer worden wanneer Ida nog wat sterker is dan nu wordt verwacht. Ook gaat er heel veel regen vallen, lokaal tot meer dan 300 mm. Er is voor de inwoners van die gebieden niet al te veel tijd meer over om voorbereidingen te treffen. Orkaan Ida zal namelijk al in de nacht van zondag op maandag aan land komen.

Laura en Katrina
Met de huidige verwachtingen wordt soms een vergelijking gemaakt met twee krachtige orkanen die veel inwoners van Louisiana zich nog goed kunnen herinneren. Als eerste orkaan 'Katrina', die in 2005 in de Golf van Mexico uitgroeide tot een orkaan van de vijfde categorie. Hoewel de windsnelheden tijdens het aan land komen iets waren afgezwakt, zorgde Katrina voor heel veel schade en dodelijke slachtoffers. In New Orleans en omgeving vielen ruim 1.800 doden en was er meer dan 125 miljard dollar aan schade.
En veel recentere orkaan is 'Laura' die vorig jaar als orkaan van de vierde categorie aan land kwam in het zuidwesten van de staat Louisiana. Het was de krachtigste orkaan die ooit aan land is gekomen in de staat. De schade bedroeg wederom tientallen miljarden dollars en er overleden 81 mensen aan de gevolgen van de orkaan.
Of Ida wederom voor veel schade en slachtoffers gaat zorgen valt nu nog niet te zeggen, maar die kans is zeker aanwezig. Overigens zijn er op de Atlantische Oceaan nog twee gebieden met geclusterde buien actief die zouden kunnen uitgroeien tot een tropische depressie, storm of orkaan. Deze lijken (voorlopig) op de oceaan te blijven, maar kunnen misschien wel een rol gaan spelen in het weerpatroon boven Europa.

Door: Jelmer van der Graaff
Bron: Weer.nl

TMCThomas

Ida diept inmiddels zeer snel uit en neemt sterk in kracht toe. Inmiddels al een cat 4.

Ruud

Kerndruk inmiddels 935mb (11.00 utc). Mijn contrabarometer stroomt over bij 950mb...

4seasons

LIVE-beelden en verslagen over de orkaan Ida
BIOXI
Biloxi is een stad in de Amerikaanse staat Mississippi
Op 29 augustus 2005 werd Biloxi rechtstreeks getroffen door orkaan Katrina waarbij 86 mensen om het leven kwamen en veel schade werd aangericht. (bron: Wikipedia)Live Hurricane Ida Storm Chase


Een paar andere linken om de orkaanspoor te volgen:.

Snowfreak

wat een monster is ida aan het worden

Powered by EzPortal