Orkaan Delta: een kracht die nauwelijks voor te stellen is

Topic gezien door 564 bezoekers
Gestart door TMCThomas, wo 07 okt 2020 - 13:25

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Orkaan Delta: een kracht die nauwelijks voor te stellen isEr breken spannende uren aan rond het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Orkaan Delta, inmiddels ontwikkeld tot categorie 4, en tippend aan categorie 5, komt daar de komende uren aan land en zal naar verwachting enorme verwoestingen aanrichten.
We schreven er gisteren al over. Inmiddels is Delta inderdaad uitgegroeid tot een orkaan van de 4e categorie. Dat is in zeer korte tijd gebeurd, en maakt Delta een extreem gevaarlijke, "life-threatening" orkaan, aldus het National Hurricane Centre. Gigantische golven, heel veel neerslag in korte tijd en windsnelheden die zo hoog zijn, dat we er ons nauwelijks iets bij voor kunnen stellen.

Peanuts
In orkaan Delta is al een (gemiddelde!) windsnelheid van 250 kilometer per uur gemeten. Het is moeilijk om dat soort waarden met iets te vergelijken. Bij windkracht 10, bij ons een zware storm, heb je te maken met een gemiddelde wind tegen de 100 kilometer per uur: daarbij waait een volwassen persoon al om. Herinner je je nog de zware storm Ciara van februari dit jaar? Vond je dat heftig? De hoogste windstoot die Ciara bracht was 129 kilometer per uur. Dat is dus zo'n beetje de helft van wat er in orkaan Delta gemeten wordt. Peanuts!

Max Verstappen
De hoogste windsnelheid die ooit in Nederland is gemeten, is een windstoot van 162 kilometer per uur. Dan hebben we het over het jaar 1921 – kun je nagaan hoe zeldzaam dat is. Vind je dat een intercitytrein hard gaat? In Nederland rijden ze nooit harder dan 140 kilometer per uur. Het enige uit Nederland dat hogere snelheden bereikt dan deze orkaan, is Max Verstappen.

Elk jaar weer
En bedenk dan ook nog even dat het hele Caribisch gebied elk jaar met meerdere van dit soort stormen te maken krijgt. Hoewel het dit jaar wel een extreem heftig seizoen is, produceert een gemiddeld hurricane season toch al 12 stormen die zo sterk zijn dat ze een naam krijgen, waarvan de helft bovendien uitgroeit tot een orkaan.

Dichttimmeren, hamsteren en wegwezen
Met zo veel stormen en orkanen is de regio over het algemeen een stuk beter voorbereid op deze extreme omstandigheden. Op Yucatan liggen veel toeristische hotspots, zoals de bekende stad Cancún. Vanwege de coronapandemie is het aantal toeristen weliswaar een stuk lager. Maar een groot deel van het hele gebied moest binnen no time geëvacueerd worden.

Alle hotelgasten zijn ondergebracht in noodopvang en ook inwoners zijn naar veiliger gebieden gebracht. Winkels, woningen en andere panden zijn dichtgetimmerd. Materialen daarvoor hebben de meeste pandeigenaren standaard in huis. In supermarkten ontstonden lange rijen voor supermarkten en tankstations. Mensen weten dat ze het misschien een tijdje moeten kunnen uitzingen als de storm voorbij is.

Stormchaser doet verslag
De Amerikaanse meteoroloog en stormchaser Reed Timmer ging juist naar Cancún toe om Delta te 'onderscheppen'. Hij doet verslag vanuit de toeristenstad, enkele uren voordat Delta aan land komt. Op zijn profiel vind je meer video's:

Twitter Reedtimmer

Ochtend tot avond
Nog een uurtje ongeveer, dan komt de kern van orkaan Delta aan land. De stroom is er al een tijdje uitgevallen. Het is nu vroeg in de ochtend op Yucatan, om kwart voor twee onze tijd komt daar de zon ongeveer op. Halverwege de avond zal de kern van Delta het schiereiland ongeveer overgestoken zijn, maar dan is het uiteraard nog niet meteen voorbij met het noodweer. De mensen in de shelters, die zitten daar wel eventjes.

Bronnen: ANP, NOAA, Reed Timmer

Door: dorien bouwman
bron: weer.nl

Powered by EzPortal