Teddy helemaal bij Noordoost-Canada

Topic gezien door 1344 bezoekers
Gestart door TMCThomas, wo 23 sep 2020 - 13:51

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Teddy helemaal bij Noordoost-Canada



Een orkaan die nog als een min of meer intact systeem helemaal bij het noordoosten van Canada uitkomt: het is iets wat niet dagelijks voorkomt. Orkaan Teddy heeft het wel gered en trekt nu als een snel afnemende post-tropische storm langs Nova Scotia naar Newfoundland. Even zag het ernaar uit dat ook Groenland in het doelgebied terecht zou komen, maar zover komt het toch niet. Een gewoon lagedrukgebied slokt Teddy voor die tijd op.

Symbolisch was het natuurlijk wel geweest, een storing met nog tropische kenmerken die in het zuiden van Groenland aan land zou gaan. Zeker in een week waarin sommige onderzoekers stellen dat het weer op de Noordpool niet meer koud genoeg is om nog arctisch genoemd te kunnen worden, had zo'n gebeurtenis het punt dat ze hiermee willen maken alleen maar extra geaccentueerd. Maar, dat gebeurt uiteindelijk niet.

12 dagen geleden
Teddy kwam 12 dagen geleden midden op de oceaan tot ontwikkeling en activeerde vervolgens snel tot een tropische storm en ook orkaan. Op haar hoogtepunt was het een categorie 3 orkaan met windsnelheden rond de kern tot ongeveer 180 kilometer per uur en windstoten die ver boven 200 kilometer per uur uitkwamen.

Alleen het eiland Bermuda kwam uiteindelijk binnen schootsafstand van Teddy, maar de orkaanwinden ervan bleven ver weg op zee. Wel sloegen hoge golven, horend bij de orkaan, op de kust. Sommige van die golven waren meer dan 10 meter hoog. Een deel van dat golvenveld bereikte uiteindelijk ook de veel verder weg gelegen Bahama's.

Geen interactie met land
Omdat Teddy op haar tocht naar het noorden geen enkele interactie met land had, kon de orkaan – ook toen ze boven veel kouder zeewater terechtkwam – nog lang blijven bestaan. Feitelijk had ze tijd nodig om haar draaiing langzaam te laten afnemen. Als je als een sterke orkaan begint, dan kan dat een heel tijdje duren. En zo kan het gebeuren dat gebieden, die qua weer helemaal niets met de tropen te maken hebben, toch ineens met de uitwerking van een storm met tropische kenmerken worden geconfronteerd.

Ook aan onze kant van de Oceaan gebeurt het regelmatig dat uiteenvallende tropische cyclonen bijvoorbeeld Ierland of Schotland bereiken. Meestal is het proces van uiteenvallen dan al klaar, maar heel soms ook is het niet duidelijk of zo'n systeem al zijn tropische kenmerken al heeft verloren. Op 17 september 1961 kwam orkaan Debbie in Ierland aan land. Tot op de dag van vandaag is er nog een discussie gaande over de vraag of Debbie daarbij nog een tropisch systeem was, of toch ook al niet meer. Feit is dat 12 mensen het leven verloren, er voor tientallen miljoenen schade werd aangericht en dat in het noordwesten van Ierland een windstoot van 183 kilometer per uur werd gemeten. De gemiddelde windsnelheid bedroeg er op dat moment 125 km/u.

Ook in Europa af en toe orkaanrestanten
Ook andere gebieden in Europa hebben af en toe met de restanten van orkanen te maken, zoals Frankrijk, Spanje en Portugal. In Portugal kwam enkele dagen geleden nog een subtropische storm aan land die zich in de 48 uur ten westen van Portugal op de Oceaan had gevormd. Verder hebben we natuurlijk Ianos gevolgd, de medicane die op de Middellandse Zee tussen Libië, Zuid-Italië en Griekenland tot ontwikkeling kwam en uiteindelijk in het zuiden van Griekenland aan land ging. Niet alleen de wind, maar vooral de regen ervan veroorzaakten daar veel overlast. Uiteindelijk kwamen 3 mensen om het leven. De schade als gevolg van de wind en vooral de overstromingen was op veel plaatsen erg groot.

Nederland ligt tot nu toe relatief veilig voor de restanten van orkanen, omdat de Britse eilanden voor ons de klap opvangen. Toch zijn er scenario's in omloop die laten zien dat voormalige tropische systemen ook in onze omgeving theoretisch gezien zo sterk kunnen zijn dat ook wij vaker met de wind en de regen die erbij horen te maken gaan krijgen.

Door: Reinout van den Born
bron: weer.nl

Powered by EzPortal