Overlast door medicane Ianos

Topic gezien door 408 bezoekers
Gestart door TMCThomas, vr 18 sep 2020 - 09:50

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Overlast door medicane Ianos


Een zeer zware storm heeft donderdagavond de Ionische eilanden van Griekenland bereikt. De storm heet Ianos en trekt vandaag zeer traag over de Peloponnesos. We volgen vandaag de storm en tonen de gevolgen.

De verwachting
Ianos heeft donderdag laat in de avond Kefalonia en Zakynthos bereikt, twee Griekse eilanden voor de Griekse westkust. Diep in de nacht kwam de storm aan land. Ianos zorgt voor extreem slecht weer: veel wind en zware regenval.

Wat gebeurt er de komende 24 uur?

Ianos komt min of meer stil te liggen boven het noordwesten van de Peloponnesos en dat kan dramatische gevolgen hebben. Het gaat daardoor bijna 18 uur lang zwaar regenen in sommige gebieden. De diverse weermodellen maken inschatting van 250 tot lokaal zelfs meer dan 500 mm aan regenwater. Voor deze regio komen deze hoeveelheden in de buurt van wat normaal in een half jaar valt.

De regen is het grootste gevaar. Zowel de eilanden als het vaste land hebben flinke bergen. De hoogste berg is 2400 meter hoog. Bij zware regenval stroomt het water razendsnel van de bergen naar de dalen waardoor de kans op overstromingen groot is. Ook aardverschuivingen kunnen bij deze regenhoeveelheden optreden. Al met al een zeer gevaarlijke situatie.

De wind is ook fors. Met name vanochtend stormt het nog in de kustregio en zijn zeer zware windstoten mogelijk van meer dan 120 km/uur. Vanmiddag begint de wind langzaam af te nemen.

De regen trekt pas zaterdag in de loop van de dag weg. Daarna zwakt Ianos af boven de Middellandse Zee en kan het westen van Griekenland de balans opmaken.


De route die Ianos volgt. Bij het vaste land van Griekenland ligt Ianos min of meer stil gedurende 12 tot 18 uur. Juist daardoor valt er extreem veel regen.


Extreme regenval wordt vandaag verwacht. Het Duitse weermodel ICON komt zelfs lokaal met meer dan 500mm, maar ook andere weermodellen berekenen honderden millimeters aan regenwater.

Hieronder een verslag vanaf het eiland Zakynthos:


Bron: Weerplaza

AFTH14


Powered by EzPortal