Warme zomer na droog voorjaar?

Topic gezien door 558 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 24 mrt 2020 - 14:41

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Warme zomer na droog voorjaar?
Maandag | 10:09 uur


Warm en droog, zo zien de komende 3 maanden er in onze seizoensverwachting uit. Met de grootste betrouwbaarheid voor de aprilmaand. Tijdens de maanden mei en juni is de kans op korter durende perioden met wisselvallig en winderig weer wat groter, maar blijft het beeld warm. Bepalend is dan wat er op de Stille Oceaan met de zeewatertemperaturen gebeurt in het gebied tussen Zuid-Amerika en Indonesië. Er zijn nu al duidelijke aanwijzingen dat de zomer bij ons opnieuw warm en mogelijk ook droog gaat verlopen.

Het is weer tijd om ver de toekomst in te kijken. Behalve onze wekelijkse update van de verwachting voor de komende 30 dagen (meestal op vrijdag), kijken we één keer in de maand 3 maanden vooruit. We doen dat aan de hand van informatie van DTN/MeteoGroup en World Climate Service. Dit keer hebben we ook al een eerste doorkijkje naar de komende zomer. Verwachtingen ver vooruit bevinden zich in een experimentele stadium en moeten we dus niet al te letterlijk nemen. Toch is het interessant om ze te publiceren, om er ervaring mee op te doen en gebruikers ervan te laten wennen aan de onzekerheden die ermee gepaard gaan. En ook de manier waarop aan die onzekerheid een plek wordt gegeven.

Laatste tijd succesvol
Hoewel de onzekerheid die met verwachtingen voor de lange termijn samengaat dus vaak groot is, waren ze de laatste bijna wel steeds succesvol. Dat kwam omdat het weerpatroon zelden zo duidelijk in elkaar zat als in de afgelopen maanden. De voorbije winter was op een voor de recente geschiedenis unieke manier consistent in zijn drukverdeling. De belangrijkste drijver was de bij tijden recordsterke poolwervel, op een hoogte van ruim 20 kilometer rondom de noordpool, die voor onze omgeving iedere andere uitkomst dan een sterke westcirculatie tegenhield. En dat hebben we geweten. Tot ongeveer halverwege maart was het bijna voortdurend wisselvallig en zacht in Nederland. Eigenlijk konden we van een zeer langdurige periode met herfstweer spreken, die ongeveer een half jaar duurde.

Ineens de omslag
En toch sloeg het de afgelopen week snel om. Alsof ze nooit waren weggeweest, verschenen ineens weer hogedrukgebieden op het toneel. Daar waar de wind in de winter bijna vastgeroest zat in de zuidwesthoek, waait hij nu net zo makkelijk alweer een aantal dagen uit het oosten. En hoe: we kregen het er het afgelopen weekend allemaal koud van.

Dit hoort bij het voorjaar
Hoezeer liefhebbers van winterweer dat ook tegenstaat ('nu hoeft het niet meer, want we hebben er niks meer aan), is de weersomslag van nu er typisch één die bij het voorjaar hoort. Verschillende ontwikkelingen staan aan de basis hiervan. Zo eindigt in het Noordpoolgebied het winterhalfjaar. De zon komt er weer op en de temperaturen beginnen op te lopen. Datzelfde geldt voor de temperaturen van de stratosfeer in het gebied, de luchtlagen op een hoogte van 10 tot 15 kilometer en daarboven. Er zijn twee gevolgen: de poolwervel wordt snel minder sterk en onze straalstroom, die op ongeveer 10 kilometer hoogte hangt en zo belangrijk is voor het weer bij ons, begint naar het noorden op te schuiven. We raken de invloed ervan meer en meer kwijt. Hogedrukgebieden maken ineens weer kans en het wordt mooi weer. En: de oostelijke wind, die zo lang weg is geweest, komt weer terug.

Het lijkt op voorgaande jaren
Kijken we nu naar de berekeningen voor de komende tijd, dan doen die veel aan de gebeurtenissen van de voorgaande jaren denken. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat de naar het noorden opgeschoven westcirculatie met wisselvallig weer en vaak veel wind in april boven het noorden van Europa nog een tijdje aanhoudt. Tegelijkertijd zouden ons deel van Europa en ook Midden-Europa vooral hogedrukweer moeten hebben met veel en vaak zonneschijn en verder oplopende temperaturen, die boven normaal komen te liggen. Opnieuw een vroeg invallende zomer dus met de daarbij behorende droogte. Omdat er veel minder neerslag valt dan normaal en de uitlopende natuur veel water gebruikt.

Mei en juni onzekerder
Voor mei en juni zijn de vooruitzichten wat onzekerder. Wordt het zeewater van de Stille Oceaan onder de evenaar kouder dan normaal en begint een La Niña, zoals nu de verwachting is, dan lijkt het zwaartepunt van het hogedrukgebied boven Centraal-Europa terecht te komen en is Nederland gevoeliger voor de invloed van storingen die af en toe vanuit het westen of zuidwesten in de buurt komen. Het is dan wel relatief warm, maar tegelijkertijd kan het af en toe wisselvallig worden met ook meer wind erbij.

Of aanhoudend zomers
Komt de La Niña er niet (en die kans lijkt wat kleiner) dan lijken de hogedrukgebieden boven Europa een meer noordelijke positie te kiezen en blijven verstoringen van het mooie weer bij ons vrijwel achterwege. De wind waait dan vaker uit richtingen tussen noord en oost en dat zou het weerbeeld in mei en juni dan ook bij ons droog en vrij zonnig moeten houden.

Opnieuw warme zomer?
In beide gevallen zou dit dan uitlopen op een zomer met opnieuw vele warme episoden, zoals we de afgelopen jaren ook steeds hebben gehad. De aanwijzingen hiervoor beginnen zich nu al op te stapelen. Of het ook een droge zomer wordt, is nog de vraag. Nederland zou volgens de berekeningen die nu voorliggen aan de westflank van een hogedrukgebied terechtkomen. Met vaak zuidelijke winden. In dat geval zijn we ook gevoeliger voor het af en toe overtrekken van onweersstoringen en die kunnen flink wat regen achterlaten.

Reinout van den Born / Weer.nl

Bron: weer.nl

Powered by EzPortal