Lente discussietopic 2020

Topic gezien door 31558 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 20 feb 2020 - 11:34

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Koen-IJM

Bijzonder lage Tmin voor de tijd van het jaar, zelfs een kouderecord te pakken in de De Bilt volgens mij.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Wel grappig als je dan tegelijkertijd op KNMI een stukje leest over vorst tijdens IJsheiligen.
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/nachtvorst-met-ijsheiligen-steeds-zeldzamer

District

Iemand een update voor volgende week? Hoor dingen over warm zomerweer??

Armand

Citaat van: District op do 14 mei 2020 - 12:48Iemand een update voor volgende week? Hoor dingen over warm zomerweer??

Dat heb ik ook voorbij zien komen inderdaad, beetje voorbarig van de media om met zulke onzekerheid dit al aan te kaarten. De kaarten zijn vandaag alweer behoorlijk verschillend vergeleken met gisteren. De modellen zijn de laatste tijd (waarschijnlijk wegens gegevensgebrek door verminderd vliegverkeer door de coronacrisis) erg onzeker op langere termijn, vanaf ongeveer 1 week vooruitkijken. Er is weinig consistentie te ontdekken tussen verschillende runs, met name voor het temperatuurverloop. Een gegeven lijkt echter wel redelijk zeker; de modellen laten in de meeste gevallen geen tot slechts weinig neerslag toe.

We blijven dus onder invloed van een geblokkeerd patroon voor minimaal de komende twee weken. De exacte positie van blokkerende hogedrukgebieden is nog uiterst onzeker en dat is de factor die voor de onzekerheid in de temperatuur leidt. Zo kwam EC gister met hoogzomerse temperaturen, bijna tropisch zelfs:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je ziet hier duidelijk de blokkade boven Europa, met ten westen van het hoog een zuidoostelijke stroming die een bel met warme lucht laat afsnoeren richting onze omgeving (de zwarte pijlen). Aan de oostkant van het hoog zien we juist veel koelere lucht naar het zuiden zakken (de blauwe pijlen). Dit patroon levert voor Nederland zomerse tot misschien zelfs al tropische temperaturen op.

GFS komt vanavond met een redelijk vergelijkbare situatie, maar dan nèt iets anders. Door het blokkerend patroon blijft het gewoon droog, maar voor de temperatuur heeft het abrupte gevolgen:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

De situatie lijkt sprekend op de situatie hierboven van EC, een blokkerend hoog boven Europa, maar de details laten toch merkbare verschillen zien. Zo ligt het hoog een stuk noordelijker, waardoor de warme stroming vanuit het zuiden wordt onderbroken. De echte warmere lucht blijft daarbij boven Spanje zitten (de zwarte pijlen). De koudere luchtstroom aan de oostzijde van het hoog wordt door een klein lagedrukgebied boven Rusland sterker en dieper en reikt over een groot deel van Europa tot aan Frankrijk. Je ziet ook bij ons ditmaal de wind uit de relatief frissere noordoosthoek komen.

Zo zie je de afgelopen runs een duidelijk geblokkeerd patroon terug, maar de uitvoering daarvan blijft een grote onzekerheid en veranderd voortdurend. Voor de neerslag heeft dat weinig gevolgen, het blijft voorlopig droog met slechts een enkele lokale bui als optie. Voor de temperatuur heeft de aanvoerrichting grote gevolgen in deze tijd van het jaar en kan het bij een noordoostelijke stroming ronduit fris blijven (zoals momenteel ook het geval is), maar bij een zuidoostelijke stroming kunnen al gauw zomerse temperaturen bereikt worden.

Ook de droogte speelt hierbij nog een extra rol. Door de droge lucht en de droge grond kan de temperatuur 's nachts lager uitvallen dan de modellen berekenen. Dat zorgde afgelopen nacht al voor vorst op uitgebreide schaal. Ook vannacht zal het opnieuw gaan vriezen op meerdere plekken in het binnenland. Mochten we straks een warme zuidoostelijke stroming krijgen, dan kan de droogte er juist voor zorgen dat de temperaturen overdag hoger uitkomen dan de modellen berekenen.

Akito

Om jullie niet te lang te verstoken van mooie natuurplaatjes, bij deze weer een aantal:

Neerslag vanochtend rond 8u:


Een wat ander plaatje. Deze geeft een iets natuurlijker weergave. Wolken links zijn donkerder i.v.m. nabootsing dag / nacht op de aarbol.


En deze mag natuurlijk niet ontbreken. Noord en Zuid Europa in de wolken cq. regen (zie eerste plaatje) dus voor zon moeten we ergens lekker tussen de stroken in gaan zitten :)
Opname van vanochtend 10u:

TMCThomas

Zoals armand al vertelde zijn de modellen momenteel erg wispelturig, Wat er ook gebeurd lijkt het toch wel prima weer te gaan worden, en als alles goed valt mogelijk zelfs al weer tropisch. Er is echter nog een hoop spreiding en onzekerheid ook wat betreft de hoeveelheid zon. Het gaat er eigenlijk erg om hangen waar het hogedruk gebied precies komt te liggen.


Armand

Citaat van: Akito op vr 15 mei 2020 - 10:30Om jullie niet te lang te verstoken van mooie natuurplaatjes, bij deze weer een aantal:


Mooie plaatjes weer, de bewolking boven Noord-Nederland is inmiddels al wat verder zuidelijker getrokken. Deze band blijft verder zuidwaarts trekken en breekt wel al meer open. Echter ontstaan er in deze opklaringen alweer snel stapelwolken, met name in het noordoosten kunnen deze nog uitgroeien tot een lokale bui. Het zuiden heeft al de gehele dag overwegend zonnige periodes. In de loop van de middag kunnen er ook hier wat stapelwolken ontstaan en gaat de zon wat meer schuil achter de wolken. Het blijft nog fris met gemiddeld 12 graden in het noorden tot 16 graden in het zuiden.

Vannacht was het opnieuw erg koud, met aan de grond op veel plekken vorst, soms zelfs matige vorst:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Dat zijn erg lage temperaturen voor halverwege mei. Waarschijnlijk was dit ook direct de laatste vorst van het winterseizoen, de komende nachten blijft de temperatuur boven 0.

We zien dat de temperatuur maandag, dinsdag en woensdag alweer lijkt te stijgen naar een aangename 20 graden, in het zuiden misschien al richting de 25 graden. Donderdag en vrijdag lijkt het ook nog warm te blijven met gemiddeld 20-25 graden, sommige leden blijven voor een zomerse 25+ gaan. De onzekerheid neemt echter vanaf deze termijn weer behoorlijk toe, zoals gisteren ook al vermeld. Een aanzienlijk aantal leden laat het ook vanaf donderdag/vrijdag 20 graden of warmer worden, maar er is ook een cluster met aanzienlijk koudere temperaturen. Nog steeds lijkt het wel overwegend droog te blijven. Toch kunnen er met name in de noordelijke helft van het land de komende tijd steeds enkele kleine, lokale buitjes ontstaan. Dat zal echter een druppel op een gloeiende plaat zijn..

Akito

Mooi plaatje van vanochtend 11u! We zitten weer op een mooie plek v.w.b. zon, al begint het op het moment wel te betrekken. Valt me op deze capture wel op dat er in een groot deel van NL bruine grond te zien lijkt. Heb ik nog niet eerder gezien. Zou het door de droogte komen? Iemand enig idee?



GeneralDuke

Citaat van: Akito op zo 17 mei 2020 - 14:34Mooi plaatje van vanochtend 11u! We zitten weer op een mooie plek v.w.b. zon, al begint het op het moment wel te betrekken. Valt me op deze capture wel op dat er in een groot deel van NL bruine grond te zien lijkt. Heb ik nog niet eerder gezien. Zou het door de droogte komen? Iemand enig idee?

Is inderdaad wel erg bruin, was eerder deze week niet zo te zien maar de droogte is toch niet iets van deze week alleen. Dus ik weet het niet...
Je ziet het ook in België, Noord-Frankrijk en (?) het Rijndal?
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Armand

Citaat van: Akito op zo 17 mei 2020 - 14:34Mooi plaatje van vanochtend 11u! We zitten weer op een mooie plek v.w.b. zon, al begint het op het moment wel te betrekken. Valt me op deze capture wel op dat er in een groot deel van NL bruine grond te zien lijkt. Heb ik nog niet eerder gezien. Zou het door de droogte komen? Iemand enig idee?

Lastig in te schatten inderdaad. Misschien heeft het toch iets te maken met de weerkaatsing van het zonlicht?

De weermodellen hinten steeds meer naar zomers weer komende woensdag, donderdag en misschien ook vrijdag. Met name op donderdag op landelijke schaal zomerse temperaturen, in het binnenland wellicht een graad of 26-29. Richting het weekend neemt echter ook de kans op wat neerslag meer toe, als Atlantische storingen net iets meer invloed op onze omgeving zouden kunnen krijgen. Het is nog onzeker of dat echt op landelijk niveau tot noemenswaardige neerslagsommen zal leiden. Daarna is de kans groot dat de hogedrukinvloed opnieuw weer groter wordt met droger (en warmer) weer.

GFS12z eindigt de run vrij spectaculair. De termijn is enorm en zeer onbetrouwbaar, maar de kaarten zijn de moeite waard om toch even te delen:


De Atlantische Oceaan zit volledig op slot. Atlantische depressies liggen ver boven IJsland en ten noorden van Scandinavië. Tevens stuurt een omvangrijk hogedrukgebied boven Oost-Europa erg warme lucht over zowat geheel Europa:


Het is zeer uitzonderlijk om te zien dat geheel Europa (met uitzondering dan van de gebergtes en Ierland, Schotland, IJsland) warme temperaturen noteert van 20 graden of hoger, op veel plekken zelfs 24 graden of hoger.

TMCThomas

Vandaag staat er nog redelijk wat wind maar eigenlijk is het al erg aangenaam vandaag met temperaturen van 20+ graden. De pluim ziet er voor de komende tijd ook beter uit (al verandert die per dag nog wel flink)lijkt aardig zomers te gaan worden. GFS is ook mooi.






Joep

Tijdelijke dip in het weekend?

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

De temperaturen gaan de komende dagen steeds verder omhoog. Het hoogtepunt wordt tijdens Hemelvaart verwacht. Op veel plaatsen in het binnenland worden zomerse temperaturen verwacht van 25 graden of meer. In het zuidoosten kan zelfs de 27 graden gehaald worden. De vraag is; wat gaat erna gebeuren?Tussen een lagedrukgebied tussen IJsland en de Britse Eilanden en een hogedrukgebied bij de Azoren wordt op vrijdag vanuit het westen koelere oceaanlucht aangevoerd. De temperaturen gaan omlaag. Toch lijkt vrijdag in het binnenland nog zomers te kunnen worden. In de loop van de dag kunnen er een paar buien gaan vallen. Daar is de natuur aan toe, maar het zal lang niet genoeg zijn om de droogte te bestrijden.De afkoeling komt vooral op zaterdag en zondag, maar volgens de laatste inzichten van het Europees weermodel gaan de temperaturen eerder terug naar normaal en dat is rond de 18 tot 20 graden. Helemaal niet slecht dus. Zaterdag kunnen er nog een paar buien vallen, maar de dagen daarna is het alweer droog. Een uitloper van het hogedrukgebied boven de Azoren krijgt in de loop van volgende week een eigen vestiging boven Rusland. Opnieuw lijkt het weer warmer te worden. Zomerse temperaturen na het weekend zijn zeker een optie.

Weer&radar

Akito

En weer een paar plaatjes van mij. Deze zijn van vanochtend 10u.
Zien we op het 2e plaatje het laag drukgebied in wording nabij IJsland? Ligt nog wel een stukje noordelijker maar wellicht zakt deze af naar beneden komende dagen?




Armand

Citaat van: Akito op di 19 mei 2020 - 10:50En weer een paar plaatjes van mij. Deze zijn van vanochtend 10u.
Zien we op het 2e plaatje het laag drukgebied in wording nabij IJsland? Ligt nog wel een stukje noordelijker maar wellicht zakt deze af naar beneden komende dagen?

Je ziet inderdaad mooi die Atlantische depressie nabij IJsland rondtollen, maar deze blijft waarschijnlijk op de oceaan en krijgt nauwelijks invloed op de Benelux. Onder een tijdelijk zuidelijke aanvoer van het hogedrukgebied loopt het kwik de komende dagen op tot zomerse waardes op de woensdag, donderdag en vrijdag. In het weekend koelt het vervolgens wat af, dat heeft te maken met het inschuiven van een nieuw hogedrukgebied:


Je ziet hier de kern van het hogedrukgebied voor de kust van Portugal/Spanje liggen en die trekt over de Benelux richting Centraal Europa. Bij ons is de stroming dan even meer westelijk met wat verkoeling, al wordt het met een graad of 18-21 nog steeds aangenaam warm. Daarbij kan er wat regen of een bui vallen, maar de neerslaghoeveelheden blijven eerder beperkt. Atlantische depressies liggen zoals je kunt zien verder buiten ons bereik.

Daarna zien we begin volgende week de kern van het hoog weer ten oosten van ons komen, waardoor het opnieuw zomers warm lijkt te worden voor een aantal dagen:


Kijk overigens ook naar lange band van uitlopers die reikt van Rusland tot Amerika. Neerslag hoeven we dan ook na het weekend voor een onbepaalde tijd niet te verwachten. Wat er daarna gebeurd is nog uiterst onzeker. De Oper van EC stuurt het hoog weer terug naar de oceaan, met wat verkoeling bij ons:


Het blijft daarbij overigens wel zo goed als droog, de invloed van het sterke hogedrukgebied is erg groot. De onzekerheid zit dus vooral in de positie van het hoog en de daaruit resulterende windrichting. De hogedrukinvloed blijft, de locatie is nog onbekend. Dat zie je vooral goed terug uit de windpluim van EC:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je ziet woensdag en donderdag de stroming draaien naar zuid tot oost, vrijdag vindt de overgang plaats naar westelijke richting bij het inschuiven van een nieuw hogedrukgebied. Ook in het weekend houdt die westelijke wind even aan en begin volgende week lijkt die weer meer zuidelijk te worden. Echter vanaf dan neemt de onzekerheid fors toe, statistisch gezien zou zowat elke windrichting mogelijk zijn.

TMCThomas

We hebben voor het eerst weer zonkracht 7.0 aangetikt vandaag, oftewel een echte zomerse zonkracht!



TMCThomas

Voor de zomerliefhebbers is EC oper flink verbeterd, de 30+ staat in de kaarten voor volgende week. Zo meteen meer als de pluim erop staat.



Oper zit wel echt aan de bovenkant van de pluim, er is zeker die vrijdag nog heel veel variatie mogelijk  soms door slechts kleine verschillen in de locatie van het hoog. Zeker is het dus nog niet ondanks dat ziet het er de komende week goed zomers uit!


Armand

Citaat van: TMCThomas op di 19 mei 2020 - 21:29Oper zit wel echt aan de bovenkant van de pluim, er is zeker die vrijdag nog heel veel variatie mogelijk  soms door slechts kleine verschillen in de locatie van het hoog. Zeker is het dus nog niet ondanks dat ziet het er de komende week goed zomers uit!


Precies, die variatie is nog erg groot wegens de onzekerheid over de positie van het hoog. De temperatuurspreiding kan daardoor variëren van een kille 15 graden tot ruime tropische temperaturen. In dit soort situaties kan de staafdiagram van Weerplaza wel eens uitkomst bieden om een goed beeld te krijgen van de situatie. Voor midden NL:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Komende dagen nog warm tot zomers, met name morgen en waarschijnlijk ook nog wel vrijdag. In het weekend wordt het eventjes iets koeler landelijk gezien en daarna neemt zoals gezegd de onzekerheid toe in het temperatuurverloop. Uit deze diagram kunnen we wel halen dat de kans op warme temperaturen (20+) erg groot is. Ook is er een redelijke kans op enkele dagen zomerse temperaturen (25+). Kijken we naar de diagram voor zuid Nederland, dan liggen de kansen daar nog wat hoger:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

We zien hier op de donderdag en vrijdag vrijwel zeker zomerse temperaturen, misschien vandaag al een enkele 25 graden op de thermometer. In het zuiden kan het misschien in het weekend ook alsnog een aangename 20 graden worden. Daarna zien we in deze regio een duidelijke stijging van de temperatuur, met volgende week ongeveer 50% kans op zomerse temperaturen voor deze regio. Ook valt op dat rond de maandwisseling een aantal leden voor tropische temperaturen gaan. We gaan het volgen ;)

Akito

Niet mijn meest mooie plaatje, maar het signaal kwam dan ook heel zwakjes van de satelliet die bijna de kust van Groenland over ging. Alleen onder zeer goede omstandigheden dat ik er dan toch nog zo'n plaatje uit geperst krijgt.

Wat voor mooi laag drukgebied zien we hier?

Opname van 13u:

Joep

De collega's van het Amerikaanse @accuweather hebben hun zomerverwachting voor Europa gegeven. Ze verwachten voor Nederland een zomer die warm/heet gaat verlopen met soms zware onweersbuien. Die neerslag kunnen we wel gebruiken.

Via robert de vriesJe hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

TMCThomas

Citaat van: TMCThomas op ma 09 mrt 2020 - 12:39

Die onweersbuien in de verwachting ken ik hahah

flyineddy

Citaat van: TMCThomas op wo 20 mei 2020 - 23:53Die onweersbuien in de verwachting ken ik hahah

Misschien als ze het vaak genoeg proberen komt het vanzelf een keer uit. :D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal