Lente discussietopic 2020

Topic gezien door 32731 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 20 feb 2020 - 11:34

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Akito

En zoals verwacht, een zonovergoten Europa.

Opname van 10:15u.

flyineddy

Citaat van: Akito op do 23 apr 2020 - 10:34En zoals verwacht, een zonovergoten Europa.

Hier is die sneeuw in Noorwegen ook goed op te zien.
Daar boven de Oostzee, is dat mist of gewoon dunne bewolking?
In ieder geval weer bedankt voor de mooie plaat. :)

Edit: Wat een heerlijk weer is het nu trouwens. De afgelopen dagen was de wind behoorlijk koud, maar nu gelukkig een stuk minder. Aan het einde van mijn middagwandeling was het zelfs een aangename verkoeling toen ik in de zon liep.  8)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Nog even verder gaand op het neerslagtekort, nog steeds lijkt het wat wisselvalliger te gaan worden volgende week, al bestaat er nog steeds ook veel onzekerheid. Dat zie je goed terug in de grafiek van het doorlopend neerslagtekort:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

De gemiddelde verwachting laat de oplopende trend weer stagneren. Er zijn zowel berekeningen die meer regen verwachten, zodat het neerslagtekort afneemt, of juist minder regen verwachten. De spreiding is daarbij erg groot, het blijft dus even afwachten.

Verder zien we dat het neerslagtekort inmiddels al flink is opgelopen, dat komt natuurlijk door het gebrek aan neerslag tot dusver in april. Dit lijkt misschien de start van een dramatisch verloop wat betreft het neerslagtekort, maar je ziet dat met name in de maanden juni en juli de meeste meters worden gemaakt. Dan is de temperatuur en zonkracht vaak hoger, waardoor de verdamping een grotere rol speelt en het neerslagtekort daarmee harder kan stijgen dan bijvoorbeeld nu in april of later in augustus/september.

Periodes met wisselvallig weer of stevige onweersbuien tijdens de zomermaanden kunnen het neerslagtekort flink de kop in drukken, ook na een sterke start in april. 2007 is daarvan een goed voorbeeld:


April was toen ook zeer droog en er werd gevreesd voor een dramatisch verloop na ook een droge en warme start van mei, maar de zomer verliep vervolgens behoorlijk nat en resulteerde dat het opgebouwde neerslagtekort zelfs helemaal verdween in juli. Ook augustus en september verliepen vervolgens redelijk nat. Dit geeft mooi aan dat een droge start geen garantie is voor grote problemen in de zomer. Het geeft natuurlijk wel al een flinke aanzet tot problemen en heeft reeds helaas al voor enkele forse natuurbranden gezorgd.

TMCThomas

GFS gaat ervoor!



Overigens weer enorme verschillen binnen het land


Akito

Het is weer een paar daagjes geleden, dus tijd voor een nieuw plaatje van bovenaf!
Voor zon moet je vandaag niet in het noord oosten zijn en voor sneeuw moet je nog steeds in Noorwegen, Zweden of IJsland zijn.
Opname van 10:15u:


Daarentegen moeten we voor neerslag nog altijd in zuid Europa en noord Afrika zijn.

Jasneker

Het zonnetje kwam rond 11 uur toch mooi doorzetten in Friesland en schijnt nog vrolijk door, dus dat valt mee.
Temperatuur is wat fris, maar is best uit te houden.

Akito

Kaartje van vandaag ziet er eens een keertje wat anders uit dan de laatste paar dagen. Op de digitale kaart zien we een heel mooi wolkendek boven NL en een groot deel van Europa. Op de analoge kaart zien we waar het tot neerslag leidt en dat valt m.i. nog wat tegen...

Digitale opname van 10:17u:


Analoge van 09:00u:

Koen-IJM

Valt qua neerslag inderdaad erg tegen. Nog geen mm gevallen. Hopelijk geen voorbode voor de neerslag die de komende dagen nog gaat vallen. Na zaterdag lijkt de neerslagkans namelijk weer aardig af te zwakken en de kans op een zonniger weertype wederom toe te nemen. Voor wat betreft de droogte, het moet gebeuren komende dagen ;)

Armand

Mooi plaatje weer Akito! Ditmaal eens wat anders ;)

Eindelijk valt er weer wat regen, de meeste regen lijkt vooral in het noordwesten te vallen. Al trekken er vanmiddag ook een paar buien via België over met name het zuidoosten en oosten van het land, die plaatselijk ook wat meer neerslag achter kunnen laten.

Ook komende dagen, en dan met name donderdag tot en met zaterdag, zal er geregeld wat regen blijven vallen bij temperaturen beneden normaal voor de tijd van het jaar. Het zal niet uitzonderlijk veel gaan regenen, wat eigenlijk ook beter is voor de natuur. Deze 'gematigde' hoeveelheden regenwater kan de natuur veel beter opnemen dan stevige plensbuien.

Vanaf zondag bouwt er zich een nieuwe hoogterug op nabij onze omgeving en kan het even weer wat droger worden. Het verdere verloop van de rug blijft erg onzeker. De kans op opnieuw een droger en mogelijk iets warmer weertype is momenteel ongeveer even groot als voortzetting van een licht-wisselvallig weertype.

TMCThomas

EC oper/control hebben het vervolg van de vroege zomer al weer in de kaarten staan. Zoals Armand al zei krijgen we weer te maken met hogedruk en dat bekekent dat indien het zoals het nu bij oper/control goed valt, het weer zomer weer wordt.







volop zon, temperaturen richting 25. Echter is er nog een hoop onzekerheid, maar we kunnen weer ergens naar uitkijken

TMCThomas

Hij zal de nederlandse grens wel niet (met onweer) bereiken, maar dit doet al weer aan een zomerse onweersbui denken  :)


Armand

Citaat van: TMCThomas op di 28 apr 2020 - 19:42Hij zal de nederlandse grens wel niet (met onweer) bereiken, maar dit doet al weer aan een zomerse onweersbui denken  :)


De activiteit gaat er inderdaad wel langzaam uit, maar Noord-Brabant, Zeeland en Limburg kunnen nog een plaatselijk (stevige) bui verwachten op deze vore in de wat warmere lucht. Je ziet namelijk een duidelijke tweedeling van het land qua temperatuur:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

De noordwestelijke helft zit in vochtige lucht die wordt aangevoerd vanuit het noordoosten met slechts 7 tot 10 graden. De zuidoostelijke helft zit in zachtere lucht met een licht onstabiel karakter en temperaturen van 12 tot 16 graden, in Limburg werd het vanmiddag nog plaatselijk 18 graden.

De buien in de warmere sector hebben nog een 4 tot 10mm regen achtergelaten in delen van Zeeland, Limburg en de Achterhoek en daar komt dus nog een plaatselijk stevige bui aan voor de zuidelijke regio. In de westelijke helft van het land heeft een regenfront ook voor nog 2 tot 5mm gezorgd, waarvan de restanten via het noorden het land uit trekken. Een strook vanuit het midden van het land, richting het oosten en noordoosten komt er met 0 tot 2mm gemiddeld gezien het minst vanaf qua neerslag.

TMCThomas

Vooralsnog niet veel veranderd:



Vanaf 6 mei lijken we weer richting hogedrukweer te gaan met warmere temperaturen, kijken of het er zo in blijft staan.




Armand

Vandaag is de maand mei begonnen en kunnen we dus even terug kijken naar de zeer bijzondere aprilmaand. April verliep volgens het KNMI zeer zacht, zeer droog en recordzonnig. Aldus het KNMI:

''Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 11,1 °C tegen een langjarig gemiddelde van 9,2 °C was april zeer warm. De maand komt daarmee op een gedeelde zesde plaats van warmste aprilmaanden sinds 1901. April telde 9 warme dagen in De Bilt, tegen 3 normaal. Zomerse dagen waren er niet op het landelijke station, hetgeen overeen komt met het klimaat. Door het koude begin van de maand telde De Bilt 4 vorstdagen, eveneens het normale aantal voor april.

Het natst was het deze maand in de kustgebieden en in Limburg met lokaal 20 millimeter. In grote delen van het land was het echter veel droger, met in een brede strook over het midden en oosten van het land minder dan 5 millimeter. In De Bilt viel 5 millimeter tegen 42 mm normaal, de op één na droogste aprilmaand sinds het begin van de metingen in 1901. In april 2007 viel er slechts 0,3 millimeter.

Met gemiddeld over het land ongeveer 285 uren zon tegen normaal 178, was het de zonnigste aprilmaand sinds het begin van de metingen. Het oude record van 280 zonuren stond op naam van april 2007.''

Voor de lenteliefhebbers een heerlijke aprilmaand, al zit er wegens de coronacrisis alsnog een zwarte rand aan. De laatste dagen werd het juist even wat wisselvalliger en ook de eerste twee dagen van mei verlopen wisselvallig en koel. Volgende week zijn er weer signalen op een droger weertype vanaf dinsdag zo ongeveer. Echt warm lijkt het nog niet direct te worden, maar de temperatuur kan wel weer terug stijgen richting de 20 graden. Verderop in de meimaand komen de weermodellen momenteel weer met ongunstige kaarten waarbij de noordelijke stroming zomaar weer terug kan keren. De onzekerheid is echter nog erg groot dus laten we hopen dat dit scenario ook snel weer zal verdwijnen.

Akito

Niet het meest veelzeggende plaatje, maar het is even stil geweest van mij uit. Dus bij deze een capture van 10:30 vanochtend. Wel interessant om zoveel diverse soorten bewolking te zien :)


Armand

De eerste twee dagen van mei zijn wisselvallig begonnen met lokaal enkele pittige buien. Op de meeste plekken kwam het wel tot een 5 tot 15mm aan regen, op sommige plekken wat meer of juist wat minder. Op een klein aantal plekken kwam het zelfs nog amper tot regen, maar deze kaart laat zien dat het grootste deel van Nederland weer wat regenwater gezien heeft:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Plaatselijk hebben de buien wel voor grote regionale verschillen gezorgd.

Kijken we naar het effect op het neerslagtekort van deze ietwat wisselvalligere periode, dan zien we weliswaar een daling, maar blijven we nog ver boven de mediaan zitten.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Komende week blijft het tot aan het weekend in elk geval wel droog. Misschien valt er nog een enkel buitje vanmiddag boven een strook van midden naar oost Nederland en kan er de komende 24 uur wat lichte neerslag in het zuiden vallen. Plaatselijk kan het tijdens een bui nog flink plenzen, maar gemiddeld gezien over Nederland blijft het overwegend droog. We zien dan ook de komende dagen het neerslagtekort opnieuw weer toenemen, gevolgd door een behoorlijke onzekerheid.

De weermodellen springen op langere termijn constant weer heen en weer en zijn eigenlijk niet echt bruikbaar. Wellicht heeft dit te maken met het coronavirus, zoals eerder al eens vermeld. Toch lijkt het erop dat ook na volgende week de hogedrukgebieden met name gaan domineren, afgewisseld met enkele (rand)storingen. Het temperatuurverloop blijft daarbij erg onzeker.

flyineddy

Mooie plaat Akito. Een behoorlijk verschil met de vorige satellietbeelden, waarop bijna geen wolkje aan de lucht was. En zoals je zegt, veel verschillende soorten wolken. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

GeneralDuke

Citaat van: Akito op zo 03 mei 2020 - 11:17Niet het meest veelzeggende plaatje, maar het is even stil geweest van mij uit. Dus bij deze een capture van 10:30 vanochtend. Wel interessant om zoveel diverse soorten bewolking te zien :)

Zijn de verschillende kleuren een gevolg van signaalkwaliteit? Mooie plaat wel!
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

TMCThomas

Kan in een aardig deel van het land koud worden vannacht


TMCThomas

Het was inderdaad koud afgelopen nacht, in het oosten vroor het zelfs op 2 meter met -1 graad. Op grotere schaal ook vorst aan de grond. Komende nacht kan dit in het noord oosten mogelijk weer gebeuren.



De komende dagen is het nog prima lente weer met temperaturen die langzamerhand richting de 20 gaan. Totdat we zondag de inval van voor de tijd van het jaar erg koude lucht krijgen, op 1500 meter hoogte stroomt er (langs een hoog op de oceaan) lucht binnen met een temperatuur van -6 tot -8 graden, dat is zo'n 10 graden kouder als normaal. Grappig genoeg koudere bovenluchten nu dan het grootste deel van de winter, waarbij we vaak bovenluchten boven 0 hadden. Zoals te verwachten hoort daar ook relatief koude 2 meter temperaturen bij.






Al zit daar zoals in de pluim te zien is nog wel wat onzekerheid in, er zijn ook zeker leden die zondag nog als zachte dag eraan vast plakken afhangend van hoe snel de koude lucht hier is, hoe verder zuidelijk des te meer leden die van zondag een warme dag maken, lid 4 van EC voorspelt bijv. in heel Nederland nog 20+



Maar momenteel ligt het meest voor de hand dat zondag gewoon relatief koud wordt met 10-12 graden, maar dit kan dus zeker nog veranderen, even afwachten. Zodra de kou er eenmaal is komt ook de kans op nachtvorst weer terug zeker als de nachten helder verlopen zouden we begin volgende week op grote schaal weer een graadje vorst kunnen hebben.

Powered by EzPortal