Onweerskansen 2019 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 26575 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, zo 19 mei 2019 - 10:54

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij?

< 10 (Buitengewoon weinig)
4 (7%)
10-15 (Zeer weinig)
4 (7%)
15-20 (Weinig)
6 (10.5%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
10 (17.5%)
25-30 dagen (Normaal)
9 (15.8%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
10 (17.5%)
35-40 dagen (Veel)
11 (19.3%)
40-45 dagen (Zeer veel)
2 (3.5%)
45 > dagen (Buitengewoon veel)
1 (1.8%)

Totaal aantal stemmen: 22

flyineddy

Ik had het vandaag niet verwacht, maar ik had hier net een flinke bui met een paar stevige donders. :)
Echt even behoorlijk harde regen, het is hier flink nat geworden.
En kijkend naar de radar lijkt er zometeen nog een buitje aan te komen.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

GeneralDuke

Guidance

Synoptische situatie
Een hogedrukgebied boven Polen trekt langzaam noordoostwaarts. Tegenhanger is een vrijwel stationair laag ten noorden van de Britse Eilanden. Het polaire front ligt vandaag NO-ZW georiënteerd en golvend boven Engeland, boven onze omgeving is de drukgradiënt klein en vindt door land-zee contrasten frontogenese plaats. Drukdalingen boven het noordwesten van Frankrijk, door PVA aan de voorzijde van een zwakke hoogtetrog, maar ook thermische effecten spelen een rol zorgen voor de ontwikkeling van een laagje. Dit laag trekt NNO-waarts en trekt woensdag overdag over de FIR noordoostwaarts. Daarbij kan zich woensdag overdag boven het oosten van Nederland mogelijk een secundair thermisch laag ontwikkelen. Het polaire koufront trekt in de nacht naar donderdag langzaam oostwaarts over de FIR. De 500-hPa stroming is zuidwestelijk en enkele zwakke golfjes lijken woensdag voor een extra triggering van stijgende bewegingen te zorgen.

Modelbeoordeling
Komende middag berekenen de modellen boven Duitsland buien, boven Nederland nu alleen Hirl11 een enkele bui. Waarschijnlijk is er te veel entrainment op middelbaar niveau voor een bui. Mogelijk bereiken (restanten van) onweersbuien ons land van het zuidwesten uit komende nacht (naar woensdag); Harmonie40 berekent vanavond, Harmonie36 later vannacht, in het uiterste zuidwesten zware windstoten van ca. 75 km/uur op. Onzekerder wordt het morgen overdag. De precieze koers en mate van uitdieping van het laag vanuit Noordwest-Frankrijk, evenals de eventuele ontwikkeling van een secundair thermisch laag boven Oost-Nederland, zal een belangrijke rol spelen in de hoeveelheid CAPE en windschering boven ons land. De Harmonies berekenen woensdagmiddag en -avond de zwaarste buien, gevoed vanaf de grond en met hagel en (zeer) zware windstoten, boven Duitsland maar voor een deel ook boven het zuiden, midden en oosten van Nederland. HarmonieEPS berekent voor de oostelijke provincies 50-60% kans op lokaal zware windstoten in de loop van woensdagmiddag en -avond.

Temperatuur
Vandaag in het zuidoosten de hoogste temperaturen, op woensdag in het uiterste oosten. Lokaal 29°C, mogelijk 30°C. Maximum wordt woensdag vooral in het westen en midden mogelijk al vrij vroeg in de middag bereikt.

Wind
Geen seinen. Vandaag overdag, bij weinig wind en behoorlijk wat instraling, weer thermische effecten met de ontwikkeling van een aanlandige wind. vanavond, vannacht bij buien van het zuidwesten uit nog een kleine kans op windstoten, Harmonie40/36 berekent in het uiterste zuidwesten ca. 75 km/uur. Lijkt het worst-case scenario, maar ook HAP1 komen met een zeer lokaal signaal. Woensdag overdag bij de buien een grotere kans op zware windstoten, vooral in het zuiden, midden en oosten, zie de modelbeoordeling.

Bewolking
Vanmiddag velden Ci en Cu en een enkele TCu/Cb is niet helemaal uitgesloten, met name in het oosten en noordoosten van het land. Op dit moment lijkt een droog scenario het waarschijnlijkst. Komende nacht mogelijk Cb's of restanten daarvan, van het zuid(west)en uit. Boven zee zien we een sterker signaal hiervoor dan boven land, daar is ook 30-40 kn effectieve windschering aanwezig, tegen ca. 20-30 kn boven land. Wat wel opvalt is dat de progtemps boven land voorover hellen, Cb-toppen waarschijnlijk niet veel hoger meer dan FL200-250 met meer gelaagde bewolking daarboven. Woensdag rondom het van oorsprong thermische laag boven zee toenemende St-kansen. Woensdag in de middag en avond met name boven het oosten Cb-toppen FL350-380, een enkele mogelijk FL400. Effectieve windschering om en nabij de 30 kn, multicel modus het meest waarschijnlijk, maar in het oosten zou een enkele bui supercel kenmerken kunnen krijgen bij MLCAPE boven 2000 J/kg).

Neerslag
Komende middag is een enkele lokale bui niet helemaal uitgesloten, zie bij bewolking. Als alles meezit is zelfs een klap onweer mogelijk. Effectieve windschering ca. 15 kn, single- tot multicel modus. Komende nacht mogelijk (restanten van) enkele regen- en onweersbuien van het zuid(west)en uit. Boven zee zien we een sterker signaal hiervoor dan boven land. Woensdag overdag in het hele land kans op regen- en onweersbuien, vooral in de middag en avond en dan met name boven het oosten met kans op hagel (lokaal MLCAPE > 2000 J/kg en verticale windschering rond 30 kn): goed georganiseerde Multicel/supercel modus (code oranje mogelijk???)

Zicht
Goed zicht, in buien matig zicht, vooral woensdagmiddag en -avond mogelijk slecht zicht. De kans op nevel neemt in het noordwestelijk deel van de Noordzee (ons aandachtsgebied) wat toe.

Paraaf meteoroloog: debie

Uitgifte: 18/06/2019 12.10 uur LT.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

flyineddy

Het KNMI heeft inmiddels voor het hele land voor morgenmiddag en avond code geel afgegeven.
Het grootste deel van het land vanaf 13:00 tot 0:00, het noordoosten van 15:00 tot 2:00.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

dennis089

Waar blijven die level 2 ploffers voor vandaag.. 🤔

flyineddy

Boven West-Frankrijk ploft er nu een flinke onweersbui, lands de (west) rand van de Level 2 van Estofex. :)
Eens in de gaten houden wat daar de komende uren gaat gebeuren.

Edit: ik zie nu in West-België ook wat ontladingen op de kaart verschijnen. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

dennis089

Nee wordt hem niet. Dat van Frankrijk is zover weg dat is pas morgenvroeg bij Nederland en wat nu boven België zonder bliksem is dat deactiveert. Helaas pindakaas. Vooralsnog is het weer een mager voorseizoen.

flyineddy

Je kunt ook even afwachten en kijken wat er gaat gebeuren. Er wordt al vanaf het weekend aangegeven dat er een hoop onzekerheid is. Dat is sindsdien ook keer op keer benadrukt in o.a. de Guidance. Ook nu is het nog erg onzeker wat vannacht en morgen gaan geven. Daar komt nog eens bij dat de (eventuele) buien van vannacht invloed hebben op de situatie van morgen. Het hoeft dus niet eens een slecht teken te zijn dat het nu niet doorzet. Het zou daardoor wellicht kunnen zijn dat het dan morgen beter opwarmt en er dan stevige(re) buien zullen ontstaan.

Natuurlijk moet je er bij een kans niet op voorhand ervan uit gaan dat je fantastisch onweer krijgt. Dan kom je vaak bedrogen uit, met alle teleurstelling van dien. Maar aan de andere kant moet je ook niet op voorhand iedere kans al afschieten voor die goed en wel begonnen is, want dan bederf je jouw eigen plezier. ;)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Citaat van: flyineddy op di 18 jun 2019 - 20:50Je kunt ook even afwachten en kijken wat er gaat gebeuren. Er wordt al vanaf het weekend aangegeven dat er een hoop onzekerheid is. Dat is sindsdien ook keer op keer benadrukt in o.a. de Guidance. Ook nu is het nog erg onzeker wat vannacht en morgen gaan geven. Daar komt nog eens bij dat de (eventuele) buien van vannacht invloed hebben op de situatie van morgen. Het hoeft dus niet eens een slecht teken te zijn dat het nu niet doorzet. Het zou daardoor wellicht kunnen zijn dat het dan morgen beter opwarmt en er dan stevige(re) buien zullen ontstaan.

Natuurlijk moet je er bij een kans niet op voorhand ervan uit gaan dat je fantastisch onweer krijgt. Dan kom je vaak bedrogen uit, met alle teleurstelling van dien. Maar aan de andere kant moet je ook niet op voorhand iedere kans al afschieten voor die goed en wel begonnen is, want dan bederf je jouw eigen plezier. ;)

Eddy.

Mooi verwoord inderdaad! Bovendien zijn de onweerskansen voor de Benelux voor komende avond/nacht/morgenvroeg ook redelijk klein. Estofex kwam inderdaad met een level 1/2 voor het zuidoosten van de Benelux, maar dat lijkt me iets overschat.

Boven Frankrijk ontstaan er wel in een onstabiel regiem enkele forse onweersbuien met hagel en zware windstoten die zullen clusteren tot een complex. Dit zal vervolgens in de loop van de nacht noordoostwaarts trekken, waarbij de activiteit er langzaam uit zal gaan, maar (zware) windstoten blijven nog wel mogelijk. In de nacht kunnen deze buien ook over met name de westelijke helft van de Benelux trekken. Mogelijk ontstaan er boven Centraal/Noord-Frankrijk nog enkele buien die vervolgens in de late nacht of ochtend over de meer oostelijke delen van de Benelux kunnen trekken. Deze buien zijn deactiverend en kunnen nog wat onweer en windstoten bevatten, maar ik verwacht geen grote bijzonderheden tot en met morgenochtend.

Morgen een complexe situatie met veel onduidelijkheden. Een thermisch laag ontstaat boven Noord-Frankrijk en trekt noordwaarts, terwijl er boven Oost-Nederland mogelijke een tweede thermisch laag ontstaat. Over de diepte en koers van de lagedrukgebiedje(s) bestaat nog steeds veel onzekerheid. Tweede punt zijn de buienrestanten en bijbehorende bewolking die naar alle waarschijnlijk over delen van de Benelux zullen trekken. Deze en nog meer factoren spelen allemaal een grote rol in het creëren van een onstabiel regiem wat weer nodig is voor het vormen van de buien.

Zo als het er nu naar uitziet ontstaan er (mits er voldoende onstabiliteit wordt opgebouwd!!) na de middag boven Oost-Nederland en West-Duitsland enkele stevige onweersbuien met kans op grote hagel en zware windstoten die verder naar het noordoosten Duitsland intrekken. Later in de middag lijken er ook boven de wat meer westelijke regio's enkele onweersbuien te ontstaan die ook fors kunnen uitpakken en vervolgens richting Duitsland trekken.

Echter er bestaat dus nog veel onzekerheid en er valt eigenlijk vrij weinig over te zeggen. Het best is de situatie morgen bekijken en nowcasten ;)

dennis089

We moeten in zeeland gaan wonen :o zoveel lekker kouder temperatuur en minstens zoveel, zo niet meer onweer. Vaarwel zuidoost 😂

Haha nee.. Maar waarom is er geen estofex waarschuwing vandaag?

flyineddy

Het lijkt erop dat er vandaag een serieuze kans is op stevig onweer. Op dit moment inderdaad al flinke onweersbuien in het zuidwesten.

Op dit moment is er nog steeds een hoop onzeker wat betreft de buien van vanmiddag en vanavond, mede door het onweerscomplex dat nu al boven het zuidwesten is. Het zou dus ook kunnen gebeuren dat daardoor het hele "feest" niet doorgaat (of in ieder geval niet zo zwaar als nu mogelijk lijkt). Het moet dus allemaal goed vallen.

Dat wordt dus weer een dagje ouderwets nowcasten. :D

Hier de KNMI Guidance van vanochtend vroeg:
Citaat van: undefinedGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 20 juni 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied boven Litouwen trekt langzaam (noord)oostwaarts. Tegenhanger is een vrijwel stationair laag tussen Schotland en IJsland. Het polaire front ligt vandaag NO-ZW georiënteerd en golvend boven Engeland, boven onze omgeving is de drukgradiënt klein en vindt frontogenese plaats. Een vlak laag boven het noordwesten van Frankrijk trekt NNO-waarts, passeert komende ochtend de westkust en komt in de loop van vanmiddag boven de Duitse Bocht te liggen. Daarbij kan zich vandaag overdag boven het oosten van Nederland een secundair thermisch laag ontwikkelen. Het polaire koufront trekt donderdag overdag langzaam oostwaarts over de FIR. De 500-hPa stroming is zuidwestelijk en enkele zwakke golfjes in deze bovenstroming zorgen voor een extra triggering van stijgbewegingen.

Modelbeoordeling:
Het eerste aandachtspunt zijn de onweersbuien die ons land vanochtend van het zuidwesten uit bereiken; bij deze buien is er kans op hagel (momenteel ook te zien met de hageltool) windstoten, volgens H36 in de orde van 30-35 kn, hetgeen we als kans hebben opgenomen in de verwachting. De (onweers)buien komende middag en avond (grotendeels op de dagelijkse gang) zijn een belangrijker aandachtspunt. De precieze koers en mate van uitdieping van het laag vanuit Noordwest-Frankrijk, evenals de eventuele ontwikkeling van een secundair thermisch laag boven Oost-Nederland, zal een belangrijke rol spelen in de hoeveelheid CAPE en windschering boven ons land en hoeveel daarvan door de buien benut zal kunnen worden. Er is genoeg forcering aanwezig waarmee (onweers)buien in het hele land mogelijk zijn, hetgeen ondersteund wordt door alle modellen. Het zwaartepunt ligt momenteel in de modellen echter wel boven het zuidoosten en oosten van het land, waar de buien het makkelijkst vanaf de grond kunnen ontstaan en de meeste CAPE aanwezig is. Alle drie de Harmonies laten het eerst in het oosten nog opwarmen tot ruim 30°C en laten vervolgens de buien met zware windstoten het oosten bereiken, wat door de hoge PW van 35-40 mm (lokaal meer) en verdampingsafkoeling zeker mogelijk is. Op de tweede buienronde in de namiddag en avond zien we in de zuidelijke helft landinwaarts een meer lokaal signaal voor zware windstoten, in HAP1 is dat wel vrij grootschalig en in de nieuwe Harmonie36 ook. Is vooral afhankelijk van de hoeveelheid instraling vanmiddag.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Maximum wordt woensdag vooral in het westen en midden mogelijk al vrij vroeg in de middag bereikt; in een groot deel van het land wordt het nog wel zomers warm, in het oosten zeer lokaal misschien tropisch.

Wind:
Geen seinen. Vanochtend bij buien van het zuidwesten uit kans op windstoten tot 35 kn. Vanmiddag en vanavond bij de buien een grotere kans op zware windstoten, vooral in het zuidoosten en oosten, zie ook de modelbeoordeling. In de zuidoostelijke helft van het land komt H36 momenteel tot 45 kn en H40 tot 55 kn, elders in de orde van 35 kn. Gezien de droge laag en de water loading zijn dat waarden om serieus rekening mee te houden. Het is afhankelijk van de mate waarin de buien zich zullen organiseren. De droge laag is het diepste in het oosten, hetgeen waarschijnlijk deels de grote ruimtelijke verschillen in de Harmonies kan verklaren.

Bewolking:
Komende nacht mogelijk Cb's of restanten daarvan, van het zuid(west)en uit. Boven zee zien we een sterker signaal hiervoor dan boven land. Wat wel opvalt is dat de progtemps boven land voorover hellen, Cb-toppen waarschijnlijk niet veel hoger meer dan FL200-250 met meer gelaagde bewolking daarboven. Vandaag rondom het van oorsprong thermische laag boven zee toenemende St-kansen, in de nacht naar donderdag kan deze stratus ook het land binnentrekken alvorens het koufront passeert en de dagelijkse gang intreedt donderdag overdag. Vanmiddag en vanavond Cb's met toppen tot FL350-380, doorschietend naar FL400, met de hoogste toppen waarschijnlijk in het oosten. Bij het koufront wat meer stratiforme bewolking.

Neerslag:
Vanochtend enkele regen- en onweersbuien van het zuid(west)en uit. CAPE-waarden vanochtend al in de orde van 1000-1500 J/kg bij 30-35 kn effectieve windschering boven zee en ca. 20-25 kn boven land. Vanmiddag en vanavond SBCAPE in Hirlam nog steeds op uitgebreide schaal 2000-2500 J/kg, met name in het oosten regionaal 2500-4000 J/kg. Dit zijn hoge waarden. Ook HarmonieEPS komt vanmiddag met > 90% kans op meer > 2000 J/kg CAPE in vrijwel de gehele oostelijke helft van het land. Effectieve windschering 25-30 knopen, genoeg voor georganiseerd onweer. Wat het lastig maakt is de reeds aanwezige convectie stroomopwaarts. Boven centraal Frankrijk zien we nu een buiencomplex (niet al te actief qua onweer overigens) dat ook volgens de meeste modellen noord- tot noordoostwaarts koerst en aan het begin van de middag Limburg bereikt. Het is de vraag wat er dan nog aan activiteit over is. Het idee is nu dat het Franse complex vanochtend in verzwakte vorm Limburg nadert en vervolgens op de dagelijkse gang sterk activeert. Vooral boven Duitsland, maar waarschijnlijk ook voor een deel van het oosten van het land. Bij deze hoge CAPE is ook lokaal hagel > 2 cm mogelijk (Normandië had gisteravond zelfs zeer lokaal 7 cm). Na dit complex in de middag lijkt het tijdelijk op te klaren en kunnen er onder invloed van een naderende bovenluchttrog van het zuidwesten uit weer nieuwe buien ontstaan boven het noorden van Frankrijk, het westen van België en het zuidwesten van het land. Deze trekken vooral in de namiddag en avond noordoostwaarts over het land en zijn waarschijnlijk iets minder zwaar dan de buien daarvoor in het (uiterste) oosten. Bij het koufront nog wat lichte regen of een bui.

Zicht:
Goed zicht, in buien matig zicht, vooral woensdagmiddag en -avond mogelijk slecht zicht. De kans op nevel neemt in het noordwestelijk deel van de Noordzee (ons aandachtsgebied) wat toe, in de nacht naar donderdag ook boven land.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 19/06/2019 05.53 uur LT.

Ik ben benieuwd wat het wordt.
Fijne dag iedereen. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Mrkos

Daarom komt Estofex dus met level 1 Eddy? Ze verwachten dat het niet zo warm gaat worden?


flyineddy

^Ja, dat zeggen ze inderdaad.

Hier het bijbehorende stukje tekst van Estofex:
Citeer... France towards S Sweden ...

As of 06 UTC, elevated thunderstorms have formed over Belgium, N France and the English Channel on the edge of the advancing EML that was well sampled by 00 UTC Trappes sounding. At the same time, a large shield of clouds, remnant from the overnight convection over S France, is advected from France further NE-wards. It is possible that the elevated thunderstorms, as well as the cloud shield will affect surface heating in the following hours across BENELUX. Surface observations reveal dewpoints mostly between 12 to 16 deg C over the area, which is consistent with the latest model output.

By the afternoon, it is forecast that 1000 to 2000 J/kg of MLCAPE will develop over much of the region thanks to the steep lapse rates exceeding 7 K/km. DLS will be mostly between 10 and 15 m/s, favouring multicellular type of convection. Towards the evening, DLS will increase and transient supercells may occur, particularly over Denmark, where curved hodographs with around 150 m2/s2 of SRH in the 0-3 km layer are simulated. Current thinking is that scattered DMC will develop along the front and over Massif Central and move NE-wards. Towards the evening and night, an MCS may form over BENELUX, NW Germany and/or Denmark, as storms cluster together and move towards S Sweden.

Forecast soundings reveal steep lapse rates and high LCLs with well mixed and deep boundary layer, so that severe wind gusts may accompany stronger storms, particularly if an MCS will form in late afternoon or evening hours. Abundant CAPE in the hail growth zone will also allow for large hail and this threat will be most pronounced with transient supercells. Excessive rainfall may accompany the storms in the late evening or night, as LCLs decrease and storms cluster in bigger systems.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

dennis089

Bohh... Wat een plakfestijn is het in zuidoost... Hopelijk komt er verkoeling... 🙄

draakje

Erg benieuwd naar vandaag! Zin in wat geknetter

GeneralDuke

In ieder geval een prima voorgerechtje in west- en midden-NL!
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Armand

In de ochtend trok er zoals eerder verwacht een complex met onweersbuien via West-België vanuit Zuidwest-Nederland en koerst momenteel richting het Noordoosten. Plaatselijk waren de buien toch behoorlijk stevig en gingen ze vooraf met mooie wolkenformaties.

Daarachter zitten nu enkele opklaringen en vooral in de oostelijke regio's bereiken we momenteel gemakkelijk zomerse temperaturen. Vanuit België nadert er nu een band met bewolking en lichte (buiige) regen. De verwachting is dat deze band noordwaarts zal trekken, maar het is even de vraag wat ermee gaat gebeuren. Met name Harmonie laat het systeem flink activeren, maar momenteel gebeurd er nog vrij weinig op die band.

Achter deze band zitten boven Frankrijk weer opklaringen die volgen en daarin zullen later vanmiddag weer nieuwe buien ontstaan.

boxer

Eerste pitjes ontstaan alweer in noord-west FRJe hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

flyineddy

Wat ik eerder al zei en waar Mrkos naar vroeg lijkt inderdaad het geval te zijn. De onweersbuien van vanochtend hebben ervoor gezorgd dat er vandaag minder energie beschikbaar is dan op voorhand werd verwacht.
Dat hoeft overigens nog zeker niet te betekenen dat het vandaag over en uit is, want ondanks deze bui lijkt er toch nog best veel CAPE aanwezig te zijn als de temperatuur weer gaat stijgen vanmiddag.

Zie hieronder de nieuwe KNMI Guidance:
Citaat van: undefinedGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 20 juni 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied ten noordoosten van de Baltische Staten trekt langzaam (noord)oostwaarts. Tegenhanger is een vrijwel stationair laag tussen Schotland en IJsland. Het polaire front ligt vandaag NO-ZW georiënteerd en golvend boven Engeland, boven onze omgeving is de drukgradiënt klein en vindt frontogenese plaats. Een vlak laag boven het zuidwesten van Frankrijk trekt NNO-waarts, passeert de westkust en komt in de loop van vanmiddag boven de Duitse Bocht te liggen. Een NW-ZO georienteerde vore boven het noordoosten trekt de komende uren het land uit. Enkele outflowboundaries zijn op de DualPol-radar zichtbaar die aan de achterzijde voor hernieuwde convergentie kunnen zorgen. Boven Belgie liggen restanten van een oude convergentielijn met op hoogte een vlak laag, met aan de voorzijde wat lichte PVA. Een zwak front (in de analyse getekend als gestippeld front) ligt boven het noordwesten van Frankrijk bereikt in de loop van de middag geleidelijk activerend het zuidwesten en trekt noordoostwaarts over het land en trekt komende nacht Duitsland in. In de bovenlucht trekt op 500-hPa een kortgolvige hoogtetrog ongeveer gelijktijdig met dit (gestippelde) koufront noordoostwaarts. Het polaire koufront (actueel boven Groot-Brittanie) trekt donderdag overdag langzaam oostwaarts over de FIR.

Modelbeoordeling:
Het eerste aandachtspunt zijn de NO-waarts trekkende onweersbuien boven het noordoosten (vooralsnog gevoed boven de grenslaag). Bij deze buien is er lokaal hagel waargenomen (goed te volgen met de hageltool) en mogelijk ook windstoten. Modellen pakken dit niet goed op, alleen HAP1 heeft indicatief een signaal, maar laat het al de hele ochtend afbouwen, terwijl dit in werkelijkheid gewoon doorloopt, nowcasten dus. Verder zien we actueel op de grens met Duitsland de eerste buien ontstaan vanaf de grond op de outflowboundary van de eerstegenoemde buienlijn. We houden deze buien scherp in de gaten en indien deze boven NL-grondgebied vanaf de grond gevoed worden, houden we rekening met criteria-overschrijdende fenomenen (vooral windstoten en hagel). Vooralsnog lijkt deze buiigheid vooral voor Duitsland te verder te activeren. Achter deze lijn is een grenslaag aanwezig die door de voorgaande buien is afgekoeld, maar waarin ook enkele outflow-boundaries lopen die later vanmiddag opnieuw focuspunt voor (meer geisoleerde tot opgelijnde) convectie kunnen zijn. Ook dit is nowcasten want modellen hebben hier grote moeite mee. Derde aandachtspunt zijn restanten van convectie afgelopen nacht boven Belgie (convergentielijn in de analyse), H36 berekend hier vanaf het middaguur nieuwe activatie op, andere modellen ondersteunen dit niet. Nowcasten dus. Vierde aandachtspunt is de buienlijn die later vanmiddag het zuidwesten bereikt (gestippelde koufront), timing en locatie verschillen in de modeluitvoer, maar focuspunt ligt op tweede helft van de middag, dit houden we voorlopig aan. Algemeen hebben de modellen bijna allemaal de huidige neerslag en afgelopen ochtend niet goed te pakken, dit heeft voor een vertraging in de opwarming gezorgd (en dus voor een vertraging in de opbouw van de CAPE, verwijderen van de CIN). Zie merged tijdseries. Wel lijken de temperaturen in de opklaringen nu weer snel op te lopen, maar voornamelijk het westen en noordwesten heeft hierdoor mogelijk minder CAPE ter beschikking.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Temperaturen zijn in de modellen iets te rooskleurig door de gemiste onweersbuien vanochtend. Tmax met 2C verlaagd.

Wind:
Geen seinen. Bij buien gevoed boven de grenslaag kans op uitschieters tot ca. 35 kn. Vanmiddag en vanavond bij de buien (vanaf de grond) een grotere kans op zware windstoten, 40-45 kn, vooral in het zuidoosten en oosten mogelijk ook 45-55 kn. Enkele Harmonieruns laten ook nog hogere windstoten zien en dit lijkt ook mogelijk als alles samenvalt, maar het zwaartepunt lijkt net over de grens in Duitsland te liggen. Gezien de bijdrage van afkoeling door verdamping in de droge laag en water loading (PW 35+) zijn dit waardes om serieus rekening mee te houden. Het is afhankelijk van de mate waarin de buien zich zullen organiseren. De droge laag is het diepste in het oosten, hetgeen waarschijnlijk deels de ruimtelijke verschillen in de Harmonies verklaart.

Bewolking:
Vandaag overdag Ac en Cb's of restanten daarvan. Vandaag rondom de oorsprong thermische laag boven zee toenemende St-kansen, in de nacht naar donderdag kan deze stratus ook het land binnentrekken alvorens het koufront passeert en de dagelijkse gang intreedt donderdag overdag. Vanmiddag en vanavond Cb's met toppen tot FL350-380, doorschietend naar FL400, met de hoogste toppen waarschijnlijk in het oosten. Bij het koufront wat meer stratiforme bewolking.

Neerslag:
CAPE-waarden begin van de middag al in de orde van 1000-1500 J/kg bij 25-35 kn effectieve windschering. Achter de eerste lijn met convectie kortstondig een gereduceerde CAPE, van het zuiden uit weer opbouwend naar ca. 1500 J/kg. Boven het oosten is in sommige modellen (waaronder HIR) nog op uitgebreide schaal 1500-2000 J/kg te zien, in het oosten regionaal 2500+ J/kg. Waarschijnlijk zijn deze waarden te hoog, omdat in de modellen de convectie vanochtend en begin van de middag niet goed opgepakt is. Met de gegeven effectieve windschering en CAPE-waardes is de convectieve modus vandaag vooral beter georganiseerd multicell, op de lijnforcering mogelijk multicell-clusters. Verder is bij deze hoge CAPE-waardes ook lokaal hagel > 2 cm mogelijk. Deze trekken vooral in de namiddag en avond noordoostwaarts over het land en zijn waarschijnlijk iets minder zwaar dan de buien daarvoor in het (uiterste) oosten. Bij het koufront nog wat lichte regen of een bui.

Zicht:
Goed zicht, in buien matig zicht, vooral woensdagmiddag en -avond mogelijk slecht zicht. De kans op nevel neemt in het noordwestelijk deel van de Noordzee (ons aandachtsgebied) wat toe, in de nacht naar donderdag ook boven land.

Paraaf meteoroloog: boonstra

Uitgifte: 19/06/2019 11.17 uur LT.

Het blijft dus spannend. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

dennis089

Hier is genoeg energie... Laat het regenen etc... Ik ben het plakken zat. Ik heb rust nodig na het behalen van m'n diploma vandaag.. 🌱🍀

draakje


Powered by EzPortal