Gaja op weg naar het zuiden van India

Topic gezien door 449 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 13 nov 2018 - 14:38

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Gaja op weg naar het zuiden van IndiaAls we het over tropische stormen en orkanen hebben, zijn deze vaak vooral actief boven de Stille en Atlantische Oceaan. Ook de Filipijnenzee en de Zuid-Chinese Zee zijn bekend terrein voor wat betreft tyfoons, maar nu zien we vooral stormactiviteit boven de Indische Oceaan. Tropische cycloon Bouchra is al enige tijd actief ruim ten zuidwesten van het Indonesische eiland Sumatra en boven de Bengaalse Zee raast momenteel tropische cycloon Gaja. Deze laatste sterkt het komende etmaal flink aan met uiteindelijk gemiddelde windsnelheden rond 90 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten. Later deze week trekt Gaja over het zuiden van India en het noorden van Sri Lanka.

Best verwarrend. Soms spreken we over orkanen, soms over tyfoons en nu over cyclonen, maar eigenlijk is het allemaal hetzelfde, alleen speelt het zich op een ander werelddeel af. Boven de Atlantische en (de oostelijke) Stille Oceaan spreken we van orkanen of hurricanes, in de omgeving van Aziƫ worden ze tyfoons genoemd en boven de Indische Oceaan noemen we het cyclonen.

Cyclonen
Orkanen en tyfoons zijn momenteel nergens actief, maar het is de laatste dagen druk voor wat betreft cyclonen. Buiten de twee eerdergenoemde tropische cyclonen was er vorige week nog de zeer actieve cycloon Alcide net ten noorden van Madagaskar actief. Deze kwam met gemiddelde windsnelheden boven 160 kilometer per uur uit in de derde categorie op de schaal van Saffir Simpson. Afgelopen zondag kwam Alcide boven iets koeler water en werden de omstandigheden minder gunstig voor het voortbestaan van Alcide, waarna de cycloon is afgezwakt tot nog slechts een reguliere depressie. De andere twee tropische cyclonen, Bouchra en Gaja, nemen de komende dagen juist verder in kracht toe.

https://www.youtube.com/watch?v=Ob9N3gDqrUk

Bouchra
De Indische Oceaan staat bekend als zijnde de warmste van alle oceanen. De zeewatertemperatuur ligt er nu op grote schaal rond 30 graden. Tropische cycloon Bouchra is dit seizoen de tweede genaamde storm op de zuidwestelijke Indische Oceaan en ontstond op 9 november boven dat warme open water. Bouchra tolt al een tijdje standvastig op dezelfde plek rond, maar lijkt de komende dagen geleidelijk zuidwaarts te trekken. De storm blijft boven open water, dus vormt verder geen gevaar.

Gaja
Dat geldt niet voor tropische cycloon Gaja. Ook deze storm tolde al enkele dagen op vrijwel dezelfde plek boven de Bengaalse Zee, maar lijkt de komende dagen verder in kracht toenemend, geleidelijk naar het zuidwesten te gaan bewegen, richting het zuiden van India. Vlak voor de zuidoostkust van India bereikt Gaja komende donderdag de hoogste windsnelheden, naar verwachting tot 50 knopen, ofwel ruim 90 kilometer per uur. Donderdagavond bereikt Gaja de kust net ten zuiden van de grote stad Chennai, maar eenmaal boven land zwakt het geheel snel af.

Veel neerslag
Boven land is het vooral de neerslag die voor problemen kan zorgen. Er wordt in relatief korte tijd op veel plaatsen in het zuiden van India, maar ook delen van Sri Lanka, 20 tot lokaal ruim 50 millimeter verwacht. Vervolgens trekken de restanten van Gaja de Arabische Zee op en het is niet uitgesloten dat het geheel dan weer actiever wordt, boven het immers erg warme zeewater daar, en dan later volgende week weer terug te draaien richting dan het noordwesten van India.
Bron: Weer.nl

Powered by EzPortal