Zomer discussietopic 2018 Deel 1

Topic gezien door 74494 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, vr 01 jun 2018 - 02:42

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ThaGhostNL

Astronomische en meteorologische seizoenen / jaargetijden

De lente, zomer, herfst en winter. Dit zijn de seizoenen, ook wel jaargetijden die wij over het algemeen hanteren. Het begin van een seizoen kan op verschillende manieren worden vastgesteld. Volgens de meteorologische methode zijn er vaste dagen in het jaar waarop een seizoen begint. Astronomische seizoenen verschillen in de dag waarop een seizoen begint, de start van elk seizoen hangt daarbij af van de stand van de zon.

Hoe wordt een meteorologisch seizoen bepaald?
Voor het bepalen van een meteorologisch seizoen wordt er makkelijk gedacht. Het is niet afhankelijk van de weersomstandigheden, maar er zijn gewoon data vastgesteld aan het begin van de maand. Met gelijke begin- en einddata is het gemakkelijker om de administratie van alle seizoenen bij te houden.

Hoe wordt een astronomisch seizoen bepaald?
In de astronomie wordt het jaargetijde bepaald door het moment dat de zon op de keerkring of de evenaar komt. Dit is meestal een nauwkeurig tijdstip, vaak rond dag 21 van een maand.

Zonnewende (solstice)
De zonnewende is het moment waarop de zon precies op één van de keerkringen staat: in de zomer boven de noordelijke Kreeftskeering en in de winter boven de zuidelijke Steenbokskeerkring. Dit gebeurt in juni en december. Ze worden ook wel de juniwende en decemberwende genoemd. De dagen waarop dat gebeurt luiden daarmee een nieuw seizoen in (de zomer en de winter).

Equinox
De equinox is het moment dat de zon loodrecht boven de evenaar staat. Ook dit gebeurt twee keer in een jaar. Beide keren wijzen weer op het begin van een nieuw seizoen. Die seizoenen zijn de lente en de herfst. De equinoxen worden ook wel lente-equinox en herfstequinox genoemd.

Bron:wetenschap.infonu.nl

Nog nagenietend van een heerlijk voorjaar
Waarin diverse records zijn verbroken en zeker in de afgelopen 2 weken veel onweersdagen heeft gebracht, laten wij vandaag de Lente achter ons en duiken wij met volle overgave de meteorologische zomer in.
Dit doen we echter wel met een forse stap terug in de temperaturen, voor velen komt dat wellicht als een welkome verandering. Even geen dagen waarbij de mussen dood van het dak vallen of van die klamme warme nachten waarin je geen oog dicht doet.
Wel starten we dit jaar, de zomer met, jawel een kans op onweer. Vandaag is het de buurt aan het oosten en noordoosten van Nederland (zie Onweerskansen 29, 30, 31 mei en 1 juni 2018), voorlopig is dit de laatste dag met onweerskansen en blijft zaterdag de temperatuur voelbaar achter en komen we gemiddeld niet verder dan een graad of 21 met een kleine kans op wat regen. Het voelt dan wat lenteachtig aan.

Tot zover de eerste paar dagen van de zomer, we willen natuurlijk heel graag weten wat de rest van de zomer gaat doen. Ik pak voor het gemak het ECMWF model van 18z. Wat meteen opvalt is de temperatuur die vanaf volgende week weer rond de 25 graden komt te liggen, met wellicht een dagje rond de 30. GFS is met 30+ iets aan de warme kant en berekend op dit moment een spaanse pluim aan het einde van week 2. Beide modellen zijn het wel eens met een spelbreker. Vanaf de 2e week in juni laten EC alsook GFS zien dat het Azoren hoog weer in kracht gaat toenemen en zich stevig positioneert, richting het eind van de run komen we (tijdelijk EC, langere tijd GFS) in de zo gehate west circulatie terecht. Nu is dit natuurlijk met heel wat korreltjes zout te nemen, maar als de trend van de afgelopen jaren doorzet dan vrees ik toch dat we vanaf medio juni een forse stap terug gaan maken en een wisselvallig weertype tegemoet gaan zien, waarbij de temperaturen net onder het jaargemiddelde gaan uitkomen en het weerbeeld overwegend wisselvallig wordt. Ik schat die kans nu op een kleine 65%.

Al met al verwacht ik voor de komende weken nog redelijk goed weer, met af en toe een klein dipje. Zet het Azoren hoog niet door dan kunnen we ons opmaken voor een langere periode zoals we die nu hebben met zomerse temperaturen. Zet het wel door, dan kunnen we ons opmaken voor een periode met relatief koud en wisselvallig weer.

My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

Tyshane

Leuk, het zomertopic! Mooie intro, top!

Op zich niet verkeerd even een paar dagen wat frisser weer. Even de warmte het huis uit jagen en alles een beetje normaliseren. En dan volgende week weer wellicht een zomerprikje. We gaan het zien. De lente was mooi met een waardevolle afsluiter voor de maand mei, gewoon zomerachtig en vooral in de laatste week een hoop (significante) onweerskansen. Ook leuk dat het mede daardoor weer wat drukker werd op het forum en er weer wat reuring was hier.

Op naar een topzomer, ik hoop het!  8)

Tam

Het zomer topic eindelijk.. ;)

Typisch als het zomerweer van deze lente omslaat naar lenteweer in deze zomer.

Laten we hopen dat als Juni "wat" koeler is we in Juli, Augustus en September (I know, mijn zomer duurt wat langer :D) volledig gebakken en gebraden worden.


Eric

De 1e zomerdag van 2018.... De hele dag al best flinke regen....

Lothiriel

Het giet hier al van 6 uur vanmorgen onophoudelijk, wat een geweldige eerste zomerdag  ::)

Geef mij toch maar gewoon terug 20 graden en een zonnetje.
Winter 2015-2016 in Leuven
3 dagen smeltende sneeuw | 2 dagen sneeuw | 8 vorstdagen | 2 ijsdagen

Armand

Haha ja zul je net zien, super warme en zonnige lente gehad en direct de eerste dag van de meteorologische zomer 35 mm regen (hier in Maastricht)  ::) :P

Volgende week lijkt ''ons bekende'' warme weer weer terug te komen. Of het nu weer lang aanhoudt blijft even afwachten zoals ThaGhost al heeft vermeld.

Johannes96

Ook vandaag weer heftig weer in vooral Oost-Groningen (Wedde,Pekela en omgeving). Daar is tot 70mm gevallen, iets minder heftig dan de buien van gisteren in Friesland. Nu even over tot het wat 'saaiere' weer, hopelijk snel weer warmte en onweders!

MeesterJ

Ik vind het toch opmerkelijk, het Azoren-hoog is inderdaad een redelijke constante tijdens de zomermaanden en zorgt voor goed weer in ZW-Europa en bij ons sowieso als er verbinding wordt gemaakt met andere hogedrukgebieden ten noordwesten van ons, maar het is toch een andere constante dat de straalstroom in de zomermaanden verschuift van pakweg onze regionen of Frankrijk (waar hij in de winter ligt)  richting Schotland-Noorwegen? Of komt dit nu doordat de straalstroom elk jaar meer gaat meanderen?

Eveline

Leuk een zomertopic!

Hoop niet dat die wc echt langdurig gaat komen.. ????

Bubba

Zie je daar heb je het al, zomer is begonnen en de lange termijn verwachting van het KNMI luidt: "wisselvallig met temperaturen ONDER normaal" :'( het is inderdaad niet te hopen dat het heel lang gaat duren >:(

Armand

Prima weer nu, dik 22 graden en licht tot half bewolkt. In de zon is het gewoon behoorlijk warm te noemen. Ideaal weer zo, maandag en dinsdag ook nog dit weertype. Woensdag mogelijk wat warmer en daarna onzekerheid. EC oper komt weer met een nieuwe onstabiele periode van enkele dagen. Het gemiddelde van de pluim valt echter iets lager uit, rond de 20 graden. Niet heel dramatisch allemaal, wat minder dan we gewend zijn misschien maar gewoon Nederlands zomerweer even voor een tijdje ????

Tam

De pluim en instanties hier in NO zeggen wat anders voor deze maand maar de Engelsen (bericht van gisteren) hebben er zin in:

https://www.express.co.uk/news/weather/968228/UK-weather-forecast-hot-long-range-forecast-June-2018-Britain-heatwave-Met-Office-summer


;D 8)


TMCThomas

Vind dit inderdaad wel ideaal ja, zon schijnt hier redelijk en met een temperatuur van zo'n 22 graden is het heerlijk aangenaam buiten.  (al word het nu in de zon toch al wel weer snel warm station geeft 27 graden aan!) Als we de oper van ECMWF mogen geloven dan word het vanaf aankomende woensdag al weer aanzienlijk warmer, echter heeft deze zeker op wat langere termijn weinig support van de andere leden.

Nieuwe run GFS ook niet bepaald koud! Zomerse temperaturen tot zover de pluim rijkt. Oper zit wel aardig bovenin.

Armand

Nou, de nieuwe pluim is weer wat warmer geworden. De rest van de week toch weer (dik) 25 graden, misschien een onweersbui weer maar dat is nog onzeker. Dan vanaf volgend weekend zit er even een duidelijke dip in de pluimen en ook op de weerkaarten is te zien dat de blokkade die ons al abnormaal lang mooi weer brengt even wat zwakker wordt. Later op langere termijn zie ik steeds weer vaker die blokkade terug komen, al is er dan natuurlijk nog enige onzekerheid. Maar het pluim gemiddelde gaat op LT weer over de 20 graden, als dit zo doorgaat dan hebben we een zeer opmerkelijke 2018 te pakken.. ;)

Eveline

Ik weet niet maar volgens mij gaat die wc niet heel lang duren? Lukt niet om kaarten te plaatsen of heb ik het mis?

Bubba

Ik denk dat alle specialisten van het mooie weer aan het genieten zijn 8)

Ik begrijp het wel, het is natuurlijk allemaal liefde werk oud papier, en er gaat tijd in zitten om een weer update te schrijven dus beschouw dit niet als kritiek.

Maar het is natuurlijk wel een beetje jammer dat het hier al enkele dagen godvergeten stil is, ??? terwijl er volgens mij toch wel het en ander gaat veranderen in het weerbeeld.

En ik persoonlijk zou ZO graag willen weten hoelang, wanneer, wat er gaat veranderen. :o


Arend

Citaat van: Bubba op do 07 jun 2018 - 08:41
Maar het is natuurlijk wel een beetje jammer dat het hier al enkele dagen godvergeten stil is, ??? terwijl er volgens mij toch wel het en ander gaat veranderen in het weerbeeld.

En ik persoonlijk zou ZO graag willen weten hoelang, wanneer, wat er gaat veranderen. :o

Veranderde er maar eens iets structureel aan het weer, in de vorm van veel neerslag bijvoorbeeld. Zo, en nu ga ik weer de kruipruimte in.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

dennis089

Ik heb verkoeling nodig ???? ???? ik lees steeds meer dat er weinig kans daarop is tenzij je ergens in het uiterste zuiden woont... Zeg niet dat die armand dadelijk weer een plensbuitje krijgt en 30 km noordelijker niet :p
Wegberg, NRW (werk) - Hückelhoven, NRW Duitsland (woon)
Onweersdagen 2017: 4. // 2018: 6. // 2020: 1. // 2023: 4.

TMCThomas

Citaat van: Bubba op do 07 jun 2018 - 08:41
Maar het is natuurlijk wel een beetje jammer dat het hier al enkele dagen godvergeten stil is, ??? terwijl er volgens mij toch wel het en ander gaat veranderen in het weerbeeld.

En ik persoonlijk zou ZO graag willen weten hoelang, wanneer, wat er gaat veranderen. :o
Denk inderdaad dat dat vooral komt omdat er momenteel niet zo veel gebeurd. Zeker vergeleken met de afgelopen tijd.
Lijkt wel of we in een soort van vast patroon zitten, we hebben het nu tot en met zondag vrij warm met temperaturen van gemiddeld zo'n 25 graden(binnenland nog wel een stukje warmer). Buien zien we hier niet veel, die activiteit zit vooral over de grens. na zondag even weer een dipje in de temperatuur om daarna in het weekend gewoon weer naar die 25+ graden te gaan.


Bubba

Kijk, het zijn de kleine berichtjes die het hem doen, bedankt TMCThomas. ;D

Van mij mag dit weer duren tot oktober, dus als er dan een dipje word aangekondigd ben ik altijd een beetje huiverig dat het een dip word van 4 maanden :o

Powered by EzPortal