Onweerskansen 2018 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 41512 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, za 31 mrt 2018 - 14:50

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij in 2018?

 < 10 (Buitengewoon weinig)
10-15 (Zeer weinig)
15-20 (Weinig)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
25-30 dagen (Normaal)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
35-40 dagen (Veel)
40-45 dagen (Zeer veel)
45 > dagen (Buitengewoon veel)

Giso84

Zondag een overgang naar een "koude" periode, zal deze overgang gepaard gaan met onweer of is dit te vroeg om hier iets al over te zeggen?

Bvd  :)
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

ThaGhostNL

Citaat van: Giso84 op do 19 apr 2018 - 08:14
Zondag een overgang naar een "koude" periode, zal deze overgang gepaard gaan met onweer of is dit te vroeg om hier iets al over te zeggen?

Bvd  :)

Ik denk dat het voor het westen en noordwesten een vrij geruisloze overgang wordt. Zuiden en oosten wat meer kans, al is deze ook niet erg groot te noemen op dit moment.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

jornonweer

Citaat van: ThaGhostNL op do 19 apr 2018 - 10:34
Ik denk dat het voor het westen en noordwesten een vrij geruisloze overgang wordt. Zuiden en oosten wat meer kans, al is deze ook niet erg groot te noemen op dit moment.
toch een redelijke kan volgens de laatste runs van ec,gfs,icon en arpege  :) al zullen details pas vanaf morgen duidelijker worden.
Danger is real, fear is a choice.

jornonweer

De overgang van (zeer) warm weer naar een wisselvallig en frisser (normaal tot iets onder normaal) weertype blijkt nog het duidelijkst uit de staafdiagrammen. Deze overgang moet zondag laat op de dag of maandag vroeg gaan plaatsvinden. Convectie is tijdens deze overgang een aandachtspunt. In de warme lucht op zondag lijken onstabiliteit (CAPE orde 1000 J/Kg), vocht (dauwpunten 15+) en forcering/optilling (naderende hoogtetrog) mogelijk samen te kunnen vallen. EC-EPS komt ook met een duidelijk neerslagsignaal. Uiteraard is het nu nog te vroeg om op deze termijn al een serieuze inschatting te maken. citaat van het knmi.  :D
Danger is real, fear is a choice.

dennis089

laat het onweerseizoen maar losbarsten  8)

flyineddy

Morgen is er kans op wat onweersbuien. Beste kans is voor het oosten van het land.
Persoonlijk verwacht ik er niet al te veel van, maar wie weet is er een aangename verrassing.

Hier de Guidance van het KNMI:
Citeer
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 22 april 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied met een centrum net noord van Nederland beweegt langzaam oostwaarts en ligt in de loop van zondag boven Polen. De noordoostelijke stroming draait met het voorbijtrekken van het hoog, eerst naar zuidoost, later zondagavond naar een zuidwest richting. Zondag overdag wordt met de zuidoostelijke stroming (zeer) warme lucht aangevoerd. Boven Een vore boven het Engelse Kanaal wordt in de loop van de nacht boven het zuidwesten van het land verwacht. Deze vore loopt vrijwel synchroon met een Theta-w rug. Hier loopt een opvullende hoogtetrog op in, die momenteel (12 UTC) nog boven de Golf van Biskaje ligt. Het geheel trekt zondag overdag geleidelijk over het land naar het noordoosten. In de loop van zondagavond passeert een tweede zwakke vore van west naar oost het land. In de nacht naar maandag, gevolgd door een koufront, waarna aanmerkelijk koelere lucht binnenstroomt. Ook hier loopt een hoogtetrog mee, maar tegelijk werkt sterke kou-advectie de activiteit tegen.

Modelbeoordeling:
De eventuele buien voor morgenochtend zitten in alle modellen redelijk consistent in de uitvoer en lijken aanvankelijk beperkt te blijven tot het zuid(west)en van het land. Naarmate ook de dagelijkse gang een rol van betekenis gaat spelen leeft de convectie op en zien we redelijk grote verschillen, met name in de positie en intensiteit van de (onweers)buien. In Hirlam en EC trekt alles wat sneller door, Harmonie 40 is iets trager en 36 blijft significant achter. De activiteit is overigens wel overeenkomstig. Rond 20 UTC moet de eerste vore het noordoosten hebben verlaten en dan nadert in het (noord)westen de volgende vore met opnieuw een convectief signaal. Ook hier zien we weer grote verschillen in positie, maar ook in activiteit. De Harmonies laten de (wegvallende) invloed van de dagelijkse gang erg zwaar meewegen, terwijl Hirlam en EC de buien gewoon laat bestaan. Verder zien we in zowel Hirlam als de Harmonies de komende uren nog een behoorlijk overdreven stratus ontwikkeling boven het noordelijk deel van onze FIR (boven zee). Actueel zit er enkel boven de Duitse Bocht (net buiten de FIR) een stratusveldje dat langzaam iets lijkt uit te breiden in oostelijke richting.

Aandachtspunten

Temperatuur:
ECMWF en in mindere mate ook Hirlam geven lagere maxima dan de Harmonie's, dit heeft te maken met teveel verdamping, de Harmonies kunnen in dit geval het beste gevolgd worden.

Wind:
Aanvankelijk geen bijzonderheden. Bij de eerste vore zijn zondagochtend windstoten mogelijk rond 30 knopen, vooral in de kuststrook, maar ook in de Limburgse heuvels. Als deze vore verder over het land beweegt en de dagelijkse gang ook een rol gaat spelen, dan kunnen er lokaal windstoten van rond 40 knopen voorkomen. Beide Harmonies laten zelfs waarden zien tot rond 50 kn, een waarde waar je met de Nape berekening ook op uit komt (niet vreemd want Harmonie progtemps). De hogere waardes vooral in het oosten. Bij de tweede vore aan het einde van zondagavond zijn boven land windstoten van 25-30 knopen mogelijk, boven zee iets hoger.

Bewolking:
In de nacht naar zondag CB's met hoge basis met toppen tot FL300. Zondagmiddag buien vanaf de grond met toppen tot FL350. Aan het einde van zondagavond bij de tweede vore mogelijk CB's met hoge basis en toppen tot FL200. De modellen laten de Noordzee vollopen met ST/mist, actueel zit dat er niet, dus voorlopig gaan wij daar niet vanuit.

Neerslag:
Bij de eerste vore is er kans op enkele buien, mogelijk met onweer en hagel. Met een CAPE van 400-700 J/kg en effectieve schering rond 15 knopen is de convectiemodus voornamelijk single cell. In de loop van de dag als de vore verder beweegt en de dagelijkse gang invloed krijgt kunnen er wederom buien ontstaan, met het zwaartepunt op het oosten. Dan is de convectiemodus met een CAPE rond 1000 J/kg (in het oosten 1500-2000 J/kg) en schering rond 25-30 knopen voornamelijk multi cell. Dan is (grote)hagel en onweer ook mogelijk, kleine kans dat de hagelstenen rond 2 cm zijn (het graupel product van Harmonie geeft een indicatie, maar vooral boven Duitsland). Harmonie Precipitable Water komt zondagmiddag/avond in het uiterste oosten lokaal rond 30,en zeer lokaal kan er dus flink wat regen vallen, echter de buien bewegen relatief snel. Bij de tweede vore aan het einde van zondagavond is kans op enkele buien (single cell).Bij het koufront in de nacht naar maandag (buiige) regen.

Zicht:
Komende nacht mogelijk in het zuiden van het land heiigheid/nevel door luchtverontreiniging, geen mist i.v.m. geowind rond 15-20 knopen. In neerslag matige tot slechte zichten.

Paraaf meteoroloog: veeken

Uitgifte: 21/04/2018 17.44 uur LT.

Overigens is er een ESTOFEX level 1 voor noordwest Duitsland en het (uiterste) oosten van Nederland.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Tam

Morgen toch nog een estofex level 1 in het oosten van NL.

Edit: Ik zie dat Eddy zojuist zijn bericht heeft aangepast en dit ook vermeld.

flyineddy

Overigens zitten er nu ook een paar pittige onweersbuien boven noordwest Frankrijk en zuid Engeland.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Eric

Goedemorgen allen! Geen updates betreffende onweer?

Armand

Citaat van: Eric op zo 22 apr 2018 - 10:28
Goedemorgen allen! Geen updates betreffende onweer?

Hele korte update wegens tijdgebrek:

Momenteel trekt er wat bewolking en een enkele geïsoleerde (onweers)bui vanuit het zuiden het land binnen. Hier in Zuid-Limburg zijn ook wat donders te horen. Daarachter lijkt het weer op te klaren en zien we momenteel de temperatuur ook goed stijgen. In de loop van de middag dus ook vanuit het zuiden benauwd oplopende temperaturen, zeker als de zon goed meewerkt. In de loop van de middag zou er dan waarschijnlijk ergens bij de grens FR/BE of boven Centraal België nieuwe buien ontstaan, die wat heviger kunnen uitpakken. Denk aan matige bliksemfrequenties, kleine hagelstenen, plaatselijk zware windstoten en mogelijk ook veel regen. De grootste kans lijkt weggelegd voor het uiterste oosten van het land. Het blijft echter gewoon afwachten waar de buien ontstaan natuurlijk ;)

Peter

Code geel inmiddels al uitgebreid naar provincie Utrecht, hier is hoge sluier bewolking te zien. Zou er toch een onweersdag aankomen? 8)
onweersdagen 2018: 04-04, 29-05

Eric

Citaat van: Armand op zo 22 apr 2018 - 13:06
Hele korte update wegens tijdgebrek:

Momenteel trekt er wat bewolking en een enkele geïsoleerde (onweers)bui vanuit het zuiden het land binnen. Hier in Zuid-Limburg zijn ook wat donders te horen. Daarachter lijkt het weer op te klaren en zien we momenteel de temperatuur ook goed stijgen. In de loop van de middag dus ook vanuit het zuiden benauwd oplopende temperaturen, zeker als de zon goed meewerkt. In de loop van de middag zou er dan waarschijnlijk ergens bij de grens FR/BE of boven Centraal België nieuwe buien ontstaan, die wat heviger kunnen uitpakken. Denk aan matige bliksemfrequenties, kleine hagelstenen, plaatselijk zware windstoten en mogelijk ook veel regen. De grootste kans lijkt weggelegd voor het uiterste oosten van het land. Het blijft echter gewoon afwachten waar de buien ontstaan natuurlijk ;)
Dank Armand! Idd wat gerommel te horen nu!

Armand

Hier breekt de zon weer wat vaker door op het moment. We zien tevens de temperaturen vanuit het zuiden steeds meer zomers worden weer. De convectie temperatuur ligt volgens het KNMI rond de 24 graden. Als de vore (= windsprong die het mogelijk maakt om buien te creëren) straks binnen gaat lopen op de plekken waar de temperatuur boven de 24 ligt, dan kunnen de buien daar wat meer georganiseerd raken en ook wat heviger uitpakken. 

District

Zijn er nog mensen die vanuit het noorden (Friesland) op Chase gaan vandaag?
:)

Martijn1978

Buien beginnen te ontstaan nu. Eerste onweer ook te zien in het zuiden.

dennis089

wat een monster weer in Duitsland... wat een ellende dat dit ieder jaar precies zo is haha  ::) ;D

Tam

Ontwikkeld zich nu snel in het zuiden.

GeneralDuke

Trekt nu een aardig onweersbuitje Nijmegen binnen. Kan mooi het Saharastof van de tuintafel spoelen :)
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Peter

Citaat van: GeneralDuke op zo 22 apr 2018 - 17:41
Trekt nu een aardig onweersbuitje Nijmegen binnen. Kan mooi het Saharastof van de tuintafel spoelen :)
ik geloof dat deze buien gratis nieuw sharastof mee leveren. :P
onweersdagen 2018: 04-04, 29-05

Johannes96

Citaat van: dennis089 op zo 22 apr 2018 - 16:21
wat een monster weer in Duitsland... wat een ellende dat dit ieder jaar precies zo is haha  ::) ;D

Daar moeten we echt mee leren leven want daar gaat geen verandering in komen  :-\

Powered by EzPortal