Winterdiscussietopic 2016/2017 deel 3

Topic gezien door 181626 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 10 jan 2017 - 08:13

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hesselsjoerd

Ik vind de setting erg interessant. Lagedruk bij azoren en een hogedruk verbinding met groenland. In mijn optiek beter dan dat de hogedruk terug kruipt naar het oosten met tegelijkertijd lagedruk boven groenland.. Mee eens????

jeffrey83

Echt die kaarten zien er zo mooi uit...  Geloof er alleen nog niks van!  Ben benieuwd morgen wat er gebeurt!

Energizer85

Citaat van: Jan van Ooijen op wo 11 jan 2017 - 20:13
Hierbij een animatiegifje van het Europees weermodel

Svp geen plaatjes meequoten!


Jeeee!!! Ook in t westen gewoon winter ????

Jan van Ooijen

Voor de gein de gevoelstemperatuur gekeken

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Joep

Onzekerheden nemen op het laatst toe, maar interessant ziet het er wel naar uit!
Een lagedrukgebied boven het Scandinavisch gebied is behoorlijk actief en ook in onze streken krijgen wij een stuk van mee. Tegen donderdagavond ontstaat er een laagje boven het zuidwesten van België en trekt richting het noordoosten toe. De exacte koers is nog vrij onzeker: grofweg zal het laagje over het zuidoosten van Nederland trekken. Aan de zuidwest en west kant van dit laagje ontstaat er een windveld. Tegelijkertijd komen wij ten westen van het laag (wanneer het Duitsland intrekt) in de polaire lucht terecht. Op 5,5 km hoogte daalt het kwik in rap tempo naar beneden richting de -36 tot -40 graden, ook op lagere hoogtes daalt het kwik onder het vriespunt, alleen op 2 meter hoogte blijft het kwik (iets) boven het vriespunt liggen. Droog zal het niet blijven, want om het laag heen bevindt zich een gebied met (buiige) neerslag.

Neerslag
Donderdag overdag in het noordelijk deel van Nederland enkele buien. Vanuit het zuidwesten nadert er in de loop van de middag een gebied met regen. Dit gebied trekt gedurende avond en nacht naar vrijdag over het land heen. Achter het laagje (wanneer deze Duitsland intrekt) koelt het zodanig af dat de kans op (natte) sneeuw steeds verder toeneemt. Wanneer de omslag van regen naar (natte) sneeuw is, is nog vrij onzeker en dit zal ook niet overal gebeuren! Sommige modellen berekenen dit al in de 2e deel van de avond en de anderen pas in de nacht naar vrijdag. De meeste sneeuwkansen zijn weggelegd voor het zuiden, zuidoosten en oosten van Nederland.
Ook het verwachtte sneeuwdek is nog vrij onzeker. De modellen wijken fors uit van 1 tot 15 cm verse sneeuw. Het meest relevante is 1-5 cm, gezien de meeste sneeuw ook direct weer wegsmelt doordat de grond nat is en de temperatuur op neushoogte iets boven het vriespunt ligt.

Wind
In de loop van de nacht naar vrijdag neemt de wind langs de kust toe, ook kunnen daar windstoten voorkomen tot 75 km/uur.

art of thunder

Tam

Temperature will be dropping like it is a Bitcoin (lol dat tekentje kent die niet dus)

Arend

De guidance modelbeoordeling van vanmiddag, boeiend leesvoer (en om later nog eens terug te lezen).

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 12 januari 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Ten zuiden van een complex laag tussen IJsland en Noorwegen voert een in kracht toenemende west- tot noordwestelijke stroming polaire lucht aan. In de loop van donderdag slaat een golf in het polaire front op de Atlantische Oceaan uit onder de rechter-ingang van een anticyclonaal gekromde jetstreak. De golftop (met kleinschalig laag) trekt in de loop van donderdagavond over België en de provincie Limburg (noord)oostwaarts.

Modelbeoordeling:

Harmonie38, 09 uur run en in mindere mate EC, 06, hebben nog steeds een fors windveld aan de westflank van het laagje van donderdagavond, waarin Harmonie38 ook diep landinwaarts uitschieters rond 90 km/uur berekent. Verder is het nog onduidelijk hoeveel van de frontale neerslag van donderdagavond en begin van de nacht naar vrijdag in de vorm van sneeuw gaat vallen. De strook waarin door de modellen de meeste accumulatie wordt berekend, bevindt zich uiteraard aan de koude noord(west)flank van het laagje. Aan de zuid(oost)zijde van het laagje valt gewoon regen (warme lucht). Koers van het laagje, die nu nog een beetje schuift is cruciaal voor de locatie en voor welke provincies we moeten waarschuwen. Hirlam en EC zitten nu wat dat betreft redelijk op een lijn met een koers over Zuid-Limburg. De vraag is vooral hoeveel de accumulatie is, want de neerslag lijkt overal als regen te beginnen. Er is sprake van subtiele verschillen die o.a. veroorzaakt worden door verschillen in de neerslagintensiteit. De intensiteit aan de noordflank van het laagje is echter cruciaal voor de snelheid waarmee de regen overgaat in sneeuw. Daarin zien we nog steeds wel verschillen tussen de modellen.

Aandachtspunten

Temperatuur:

In de nacht naar donderdag zou het in de zuidelijke helft van het land in de "schaduw van Engeland" wat kunnen opklaren, waardoor het daar dieper landinwaarts niet helemaal uit te sluiten is dat de wegdektemperatuur in de buurt van het vriespunt komt. Verder is de dalende temperatuur in de smeltende sneeuw bij de frontale golf op donderdagavond landinwaarts een belangrijk aandachtspunt. Alleen Harmonie36 laat het in de sneeuw lokaal een fractie onder nul komen, de andere modellen houden het een fractie boven nul in de (natte) sneeuw.

Wind:

Grote kans op zware windstoten in het noord(west)elijk kustgebied t/m donderdagochtend. Vooral bij buien kan sporadisch iets meer dan 90 km/uur voorkomen. Verder is dus de wind aan de westflank van de frontale golf een aandachtspunt boven het zuidoosten van het land, maar is nog erg onzeker. Daarnaast gaat er ook al aandacht uit naar vrijdag als een laag via de Noorse kust zuidwaarts trekt met een dikke 9, mogelijk 10 Bft aan de westflank.

Bewolking:

Polaire lucht waarbij de onstabiliteitsdiepte stijgt naar circa FL080 (zuiden van de FIR) tot FL150 (noorden van de FIR). Daarin Cu/TCu en een enkele CB, vooral in het noorden van de FIR. Donderdag in de loop van de middag en avond een pakket Ns en daaronder vooral in het midden en zuiden van het land St, ook beneden 500 vt.

Neerslag:

Vooral in de noordelijk deel van de FIR geïsoleerde buien (later kans op onweer boven zee en tevens mogelijk korrelhagel). Toppen maximaal FL150. Donderdag bij de golf matige regen die in de avond aan de noord- en westflank van het laag over kan gaan in (natte) sneeuw. Het is de vraag in hoeverre de neerslagintensiteit van voldoende is om het nulgradenniveau door smelten van de sneeuw snel ver genoeg naar de grond te brengen. Harmonie36 heeft regionaal een signaal voor droge sneeuw, de andere modellen houden het toch op natte sneeuw en pas later donderdagavond droge sneeuw. Het neerslaggebied trekt vrij snel oostwaarts, wat een beperkende factor is wat de sneeuwaccumulatie betreft. Ook zal het waarschijnlijk dus om vrij "natte" sneeuw gaan, met een hoge sneeuwdichtheid (ratio < 10:1). In het gebied met de hoogste intensiteiten zijn enkele uren droge sneeuw mogelijk. Als de intensiteit even wat lichter wordt, is er waarschijnlijk sprake van natte sneeuw. Dit luistert in deze situatie erg nauw. De Harmonie-rus geven waarschijnlijk teveel accumulatie, want deze accumuleert al fors bij natte sneeuw. Harmonie komt in een bredere strook dan Hirlam tot 5-8 cm. Hirlam lijkt wat dat betreft wat realistischer met accumulaties in de orde van 1-3 cm. Als het neerslaggebied op vrijdagochtend is weggetrokken zal het weer wegsmelten.

Zicht:

In de frontale zone matig tot slecht. Verder goed en in neerslag meest matig, mogelijk slecht. Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag in (natte) sneeuw slecht.

Paraaf meteoroloog: diepevee

Uitgifte: 11/01/2017 16.57 uur LT.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

TMCThomas

Citaat van: Jan van Ooijen op wo 11 jan 2017 - 20:13
Hierbij een animatiegifje van het Europees weermodel


Het word nauwelijks nog warmer overdag  :o

MauritsKuil

Citaat van: Johannes96 op wo 11 jan 2017 - 19:51
Zoals zovaak zal Friesland helaas buiten de boot vallen  :-\ Veel plezier met de sneeuw in bijna alle andere van het land! Wij moeten het maar weer eens doen met regen, regen en nog meer regen en 2 vlokken natte sneeuw  >:(
Hou-nou-toch-eens-op!
Niemand heeft het voor het zeggen, dus accepteer nu maar dat je op zaken waar je geen invloed hebt geen negatieve energie moet proberen uit te oefenen.

TaL

Waarom klagen sommige mensen nog  ;D
Onweersdagen. 2012: 29, 2013: 24, 2014: 42, 2015: 23, 2016: 16, 2017: 0

Lucas

Ongelooflijk temperaturen tegen de -10 overdag aan het einde van de run!
Aanhoudende sneeuwval

Johannes96

Citaat van: MauritsKuil op wo 11 jan 2017 - 20:22
Hou-nou-toch-eens-op!
Niemand heeft het voor het zeggen, dus accepteer nu maar dat je op zaken waar je geen invloed hebt geen negatieve energie moet proberen uit te oefenen.

Don't tell me what to do mate.

Nee maar was maar een geintje joh, nu al meer winter gehad dan 3 vorige winters samen  ::) En zoals ik het nu zie heeft het hele land redelijk kansen, is het niet vrijdag is het wel in het weekend. En ja zo zal het altijd blijven: binnenland maakt meer kans op kou en sneeuw, heel logisch met die warme visbak naast de deur hier. Maar ben er van overtuigd dat als de intensiteit maar hoog genoeg ligt, het over zal gaan in (natte) sneeuw. Lekker snowcasten  8)

René

Citaat van: Jan van Ooijen op wo 11 jan 2017 - 20:17
Voor de gein de gevoelstemperatuur gekeken

mmmmmmm heerlijk jan.   lekker wakker worden uit m'n zomerslaap
Waddinxveen

marco-groningen

Citaat van: Johannes96 op wo 11 jan 2017 - 20:28
En ja zo zal het altijd blijven: binnenland maakt meer kans op kou en sneeuw, heel logisch met die warme visbak naast de deur hier.

In friesland mag ook niet te veel sneeuw vallen, krijg je hobbelijs van en dan gaat "hij" niet door wegens het risico dat schaatsers kunnen vallen.

Arend

Arome heeft heel andere plannen (k*tfransen).  ;)
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Joep

ARPEGE wederom alleen voor ZO/O sneeuw

Johannes96

Citaat van: marco-groningen op wo 11 jan 2017 - 20:32
In friesland mag ook niet te veel sneeuw vallen, krijg je hobbelijs van en dan gaat "hij" niet door wegens het risico dat schaatsers kunnen vallen.

'Hij' gaat sowieso niet komen door de enorme massa die er dan komt. Niet op het ijs komen wordt niet naar geluisterd, waardoor de normen voor een tocht nu heel anders zijn. Dan moet je een winter van 63 minimaal hebben. Kan natuurlijk binnen 5 jaar, denk dat we nog héel lang moeten wachten eigenlijk.

winter

Citaat van: Joep op wo 11 jan 2017 - 20:39
ARPEGE wederom alleen voor ZO/O sneeuw

Het gaat enorm koude worden in alle landen naast ons is de kans op sneeuwdek van >10 cm enorm groot en dan een wind vanuit daar en ijskoude temperaturen op 850hPa :)
Laat staan als er in NL ook een sneeuwdek komt te liggen deze week :)

ron12

Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

TMCThomas

Nou laten we hopen dat EC gelijk krijgt  :)
Nieuwe GFS pluim is vrij weinig aan veranderd alleen iets kouder op mt:

Powered by EzPortal