Onweersbuien bekijken in 3D

Topic gezien door 2172 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, vr 05 feb 2016 - 07:32

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen



Onweersbuien bekijken in 3D

We beschikken over steeds meer data van weer en klimaat die in combinatie met nieuwe visualisatietechnieken voor nieuwe mogelijkheden zorgen. Weersituaties kunnen tot in de kleinste details in beeld worden gebracht. Het KNMI werkt aan het steeds nauwkeuriger en meer gedetailleerd visualiseren van weer, met name bijzondere en gevaarlijke weersituaties.

In het onderzoeken van gevaarlijk weersituaties en bij het maken van weersverwachtingen gebruikt het KNMI 3D-visualisatie. Met behulp van high-end computer graphics, 3D-visualisatietechnieken en virtual reality technologie wordt een gedetailleerd beeld opgebouwd van verschijnselen in de atmosfeer. De meteoroloog kan als het ware bewegen door bijvoorbeeld een onweersbui om beter inzicht van de weersituatie te krijgen.



Voor de visualisatie kan informatie uit weermodellen worden gecombineerd met waarnemingen van de neerslagradar, satellietbeelden en  grondwaarnemingen. Kijk eens voor een korte impressie van wat met interactieve 3D-visualisatie van de weergegevens mogelijk is op de projectenpagina van het KNMI.

Twee belangrijke technieken die worden gebruikt, zijn WEB-based visualisatie en interactieve 3D-visualisatie. De hierbij gebruikte data zijn vrij beschikbaar via het KNMI Data Centrum. Het combineren van weer- en klimaatdata en Geo-ict is een groeiende activiteit van het KNMI bij de vakgroep R&D Waarnemingen en Datatechnologie. Om WEB-based visualisaties mogelijk te maken, heeft het KNMI een software pakket ontwikkeld: het zogeheten ADAGUC (Atmospheric data access for the geospatial user community). ADAGUC kan real time weer- en klimaatgegevens visualiseren en is beschikbaar als OpenSource.

Voor meer informatie over de 3D-visualisatie projecten is te zien http://projects.knmi.nl/w3dx

KNMI
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

dondertje127

Wat gaaf! Zoiets hadden ze al vaag eens op buienradar.nl maar dat was wel een slechte versie. Maar gelukkig staat de technologie niet stil :)

Edit:

Video 3D visualisatie (voor i-pad of mobiel kijk met MP4 button onderin).

Oxize

ADAGUC hebben ze wel open source gemaakt, maar die w3dx weer niet.  >:(

Kan je niet wat regelen met KNMI Jan, zodat wij die w3dx kunnen inzien? :D
Oxize Fotografie -  Bokehlicious! - Stormchasing and Skywarn Certified - Astrofotografie -  APEC Member

Powered by EzPortal