De supercel: een uitzonderlijke cocktail van weersingrediënten

Topic gezien door 1285 bezoekers
Gestart door zorba, di 10 jun 2014 - 06:55

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

zorba

De supercel: een uitzonderlijke cocktail van weersingrediënten

Supercellen - uitzonderlijk zware onweerswolken - hebben een cocktail van ingrediënten nodig om zich te vormen. Te beginnen met de aanwezigheid van warme, vochtige lucht dicht bij de grond, zoals dat de afgelopen dagen het geval was. Veranderende windsnelheden zorgen ervoor dat die lucht naar hogere en koudere regionen wordt geduwd, waardoor de storm als het ware gevoed wordt. Deze omstandigheden zijn al genoeg voor het ontstaan van een flinke storm, maar op dat moment is er nog geen sprake van een supercel. Dat is wel het geval wanneer de opwaartse luchtstroom begint te roteren door de combinatie van richtingsschering - veranderende windrichtingen - en snelheidsschering - veranderende windsterkte - en er zo een draaiende luchtstroom of mesocycloon ontstaat. Dat roteren gebeurt doorgaans op enkele kilometers hoogte. Hoe dichter die roterende luchtkolom zich bij het aardoppervlak begeeft, hoe groter de kans dat er ook een tornado ontstaat.



Net die roterende beweging maakt hagelvorming zoals die van de laatste twee dagen mogelijk. In plaats van de lineaire, snelle luchtstroom naar boven, zoals bij een 'normale' storm, doet de roterende luchtstroom er langer over om te stijgen. Hoe langer de vochtige lucht in de hogere, koudere regionen blijft, hoe meer tijd er is om waterdamp in ijs om te zetten. Supercellen zijn vooral in de Verenigde Staten bekend als de voornaamste oorzaak van de vele tornado's die het land teisteren. Maar ook in ons land komen supercellen meerdere keren per jaar voor, zegt VTM-weerman en KMI-meteoroloog David Dehenauw. "Maar zelden vallen er hagelbollen van deze grootte, en nog minder vaak gebeurt dat enkele keren kort na mekaar én op dezelfde plaatsen."

Bron: De Morgen
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal