Onweerskansen 20, 21 en 22 mei

Topic gezien door 106504 bezoekers
Gestart door Johann, za 17 mei 2014 - 23:33

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 4 gasten bekijken dit topic.

JorisK

Op www.severe-waetterhebben ze er zin in morgen.  ;D


A powerful upper low is centered over NW Iberia Europe, while an upper ridge builds up over the rest of Europe merging with the Russian ridge.

** A severe weather outbreak appears likely across France into Benelux on Wednesday afternoon / evening hours. **

A MDT+ risk has been issued for a large part of France into Benelux, the Netherands, extreme NW Germany and S Denmark with threat for widespread severe storms with threats for large to very large hail, severe winds, tornadoes (strong events possible) and heavy rain. Very strong deep layer shear, helicity and moderate instability are overlapping across the risk area. Once the capping inversion is eroded and the front pushes east, an outbreak of storms is likely. Upscale growth into one or two MCS clusters is possible towards the evening, enhancing severe wind threat while spreading northwards. Some uncertainties exist regarding the exact locations and coverage of the most robust storms, so an upgrade into HIGH risk is possible tomorrow morning if conditions improve.

A SLGT risk has been issued for surrounding areas to the MDT risk area and into N-W Iberia with threats for marginally large hail, severe winds, heavy rain and some tornado threat.

TaL

Update voor morgen, maar enkel de waardes worden besproken. Qua timing en locatie durf ik nu nog geen uitspraak te doen.

Cape meestal tussen de 1000 en 1500 J/Kg (enkele gebieden wat lager en hoger uiteraard)
SRH ligt in Nederland meest boven de 300, in België meest eronder.
STP gaat naar 1 in een groot deel van de Benelux tot 3 in Zuid-België
0-6 km schering ligt meest tussen 20-25, in de avond toenemend
0-1 km schering ligt tussen de 10-15 ('s nachts in W-België stijgend richting 20)
Wolkentoppen mogelijk tot 12-13 km
Bovendien neemt in de avond en nacht de hoogtewinden toe.

Al bij al een zeer spannende situatie, waar en wanneer de buien vallen is niet precies te zeggen.

In de nacht van woensdag op donderdag zien we de STP, 0-1 km en 0-6 km terug toenemen in W-België en ZW-Nederland na een tijdelijke afname. Ook de onstabiliteit neemt dan (zowel WRF als GFS laten dit zien) weer even toe alsook de SRH. De wind op 700hPa trekt dan aan tot 10-12 bft! Mss krijgen die gebieden 's nachts dan nog een verrassing, morgen zullen we het weten.

Dit staat er net als heel de dag al vrij consistent in!
De komende 24 uur worden ongetwijfeld updates geplaatst door verschillende mensen.
Onweersdagen. 2012: 29, 2013: 24, 2014: 42, 2015: 23, 2016: 16, 2017: 0

Jan van Ooijen

Lekker buitje in ontwikkeling bij Dort

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Marsel

Citaat van: lander20 op di 20 mei 2014 - 21:01
hopelijk zit de triggering morgen mee!? want als er buien ontstaan kunnen dit echt wel zware buien zijn!
**knip**

True, de vraag is daarbij ook eigenlijk vooral vanuit welke laag zullen buien gevoed zijn, ofwel waar ligt de inflowlaag?

Wat opvalt is dat morgen later op de middag en vooral tijdens de avond aan de voorzijde van het noordelijk verplaatsende surface low enige WAA op lage hoogten (<700hPa) vanuit het ESE plaatsvindt. Deze evolutie voor het KF uit verhinderd dat met de verwachte Tx van morgen dat convectie gedurende de avond, wanneer het scheringsplaatje het meest geoptimaliseerd wordt, surface based zal zijn.

Echter, agv deze WAA blijft er gedurende de avond tegen de dagelijkse gang in een flinke hoeveelheid (zo'n 500 tot max 1000 J/Kg) aan CAPE voorradig én, zoals klassiek bij WAA aan de voorzijde van lows, flink gekrompen grondwinden.
Vooral dit laatste levert dan morgen een zeer snelle ruiming en toename in de onderste 2-3km op. Resulterend in erg hoge SRH.

Zeker later op de avond komt over het gebied met onstabiliteit voor het KF uit, vooral over W- en C-NL 40-50kts diepe schering te staan waarbij de sterkste toename in de onderste 2-3km plaats vindt. Gecombineerd met die gekrompen sfcwind levert dat dus die enorme SRH op.

Maar zoals gezegd....vanwaar ontstaan de eventuele buien. Uit welke laag wordt morgen de updraft gevoed en in hoeverre belemmert WAA deze ontwikkelingen?
Het hoogtepatroon is morgen ook weer relatief neutraal van opbouw, dus PVA agv een hoogtetrog of de LU van jet zit er wederom niet in. Zeer waarschijnlijk zullen buien zuidelijk van NL over FR ontstaan agv daar wel supportive bovenlucht patronen (PVA).
Lastig geval.
Mochten morgen buien vanaf de grond gevormd of gevoed worden (die kans is klein) dan is de kans op SC's groot. Echter, overdag wanneer buien mogelijk zijn in het E vanaf de grond is het scheringsplaatje nog lang zo interessant niet.
Is het 's avonds daarentegen elevated spul in het geoptimaliseerde shearprofiel wordt de kans op lijnvormige en gebogen multicellclusters groter.
Initiatiekansen sowieso het grootste voor de avond net oost van het frontale system, oftewel het midden, zuiden en westen van NL. Zo doen de meeste modellen ons geloven. Maar eenduidig is het allemaal niet hetgeen betekend dat onzekerheden vwb initiatie groot zijn.
Goed in de gaten houden de komende runs.

Overigens nu hier ook een flinke onweersbui. Zeer klein, maar met zware neerslag en een paar mooie donderslagen. Mijn dag is weer goed.

TaL

Citaat van: Marsel op di 20 mei 2014 - 21:50
True, de vraag is daarbij ook eigenlijk vooral vanuit welke laag zullen buien gevoed zijn, ofwel waar ligt de inflowlaag?


Ja kan het niet laten hé  ;D ;D

Mss is dit het antwoord op je vraag?

Een complex lagedrukgebied heeft een kern nabij Ierland en boven Portugal. Het bijbehorende koufront ligt over het zuiden van Engeland en het westen van Frankrijk. Voor dit front uit wordt in ons aandachtsgebied met een zuidoostelijke stroming warme lucht aangevoerd. Vanavond laat bereikt een actieve buienlij het zuiden en trekt vannacht naar het noorden. Het koufront bereikt het westen van ons land net niet, blijft daar enigszins stagneren en trekt dan morgenochtend weer wat westwaarts. Ons land blijft dus (grotendeels) in de warme lucht. Het laag nabij Spanje krijgt morgen een vore tot over de Golf van Biskaje waarna er uiteindelijk een laag boven het zuiden van Frankrijk ontstaat dat noordwaarts trekt en in de nacht naar donderdag nabij Het Nauw van Calais wordt verwacht.

http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/extra/guidance_modelbeoordeling.html

Ik zie morgen de kans op een bui die vanaf de grond gevoed wordt klein, en als het gebeurt is dit vooral in het oosten, daar waar de meeste opklaringen zullen zijn.
Onweersdagen. 2012: 29, 2013: 24, 2014: 42, 2015: 23, 2016: 16, 2017: 0

Marsel

Citaat van: TaL op di 20 mei 2014 - 22:00
Ja kan het niet laten hé  ;D ;D

**knip**

I know...onweerskriebels voeren nu even de boventoon.

Overigens was mijn vraag een enigszins retorische. Verschillende processen spelen  morgen een rol waarbij het lastig aangeven is welke de overhand heeft en of buien bestaansrecht hebben.
Als er overdag een bui in het oosten vanaf de grond ontstaat is het scheringplaatje nog niet eens zo denderend. Dat wordt pas in de loop van de avond geoptimaliseerd.
Maar tegen die tijd, zoals zo vaak bij interessante settings, ontbreekt voor een deel een duidelijke trigger.
De bovenlucht werkt niet echt mee, en ook aan de grond zien we buiten enkele minimale conv. zones niet een eenduidige trigger terug.
Dat terwijl het scheringsplaatje zeer interessant is....

Morgen overdag heb ik écht geen tijd meer voor updates dus zal ook ik morgen rustig af moeten wachten.

Joep

Er ontstaan spontaan onweersbuien in zw/westen  :D

Dennis

De buienlijn moet komen vanuit Belgie

Guidance: Vanavond laat bereikt een actieve buienlijn het zuiden en trekt vannacht naar het noorden. Het koufront bereikt het westen van ons land net niet, blijft daar enigszins stagneren en trekt dan morgenochtend weer wat westwaarts. Ons land blijft dus (grotendeels) in de warme lucht. Globaal scenario: vanavond nog lokaal een onweersbui, a.g.v. de warmte, vanaf einde avond meer onweer en meer multicell vanuit het zuiden.

Weerfreak 1337

Het onweer nadert eindelijk, al een paar mooie ontladingen kunnen waarnemen :)

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Giso84

Helaas nog geen gedonder nabij Alkmaar maar de luchten zijn er niet minder mooi om.
Spontaan vormde hier kleine Mammatus, of is dit iets anders geweest aangezien hier geen "bui" is geweest?
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

lander20

tophoogte buien zuid BE 9-10km :) ben eens benieuwd of ze actief prov antwerpen kunnen bereiken?

bow echo omgeving antwerpen?!

Marsel

Citaat van: lander20 op di 20 mei 2014 - 22:35
tophoogte buien zuid BE 9-10km :) ben eens benieuwd of ze actief prov antwerpen kunnen bereiken?

bow echo omgeving antwerpen?!

Doffe dreunen in de verte vanuit die richting hier te Woensdrecht. Mooie structuur zo op de radar, in ieder geval verdacht. Al zal dat alleen maar kunnen bij een serieus goed gevormde coldpool. Ik vraag me ten zeerste af of dat nu wel mogelijk is....

Graphicnizor


ron12

Wij zijn eerst aan de beurt.Ligt op koers naar Nijmegen http://www.lightningmaps.org/realtime?lang=nl heerlijk dat geluid ;D flinke regenbui in Nijmegen nu  ???
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Energizer85

Citaat van: ron12 op di 20 mei 2014 - 22:56
Wij zijn eerst aan de beurt.Ligt op koers naar Nijmegen http://www.lightningmaps.org/realtime?lang=nl heerlijk dat geluid ;D flinke regenbui in Nijmegen nu  ???

Haha nee hoor :p hij ligt lachend op koers richting Amsterdam, en hij leefde nog lang en gelukkig ;-)

lander20

bliksemactiviteit gaat FLINK omhoog! en de bui lijkt verdacht lijnvormig en lichte boogvorm! komt echt recht op me af :)

Energizer85

Btw alles is lekker aan t activeren!

jeffrey83

Hier lafjes wat regen. Ik ga slapen.

ron12

Hier plotseling een flinke regenbui,uit het niets http://www.buienradar.nl/inzoom?lat=51.83&lon=5.87 wel effe 1 uur aanklikken
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

dondertje127

Plotseling wat regen in Arnhem de Laar. Er ontstaan pitten vlakbij (onder mij) dus ben benieuwd of er ineens toch nog onweer komt. Had überhaubt niet meer op activatie gerekend vanavond.

Powered by EzPortal