Berichtgeving tyfoon Haiyan

Topic gezien door 11504 bezoekers
Gestart door zorba, do 07 nov 2013 - 17:24

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

zorba

Politie en leger ingezet tegen plunderaars op Filipijnen

In de zwaarst getroffen gebieden op de Filipijnen worden honderden militairen en politiemannen ingezet om de orde en rust te bewaren en om plunderaars tegen te houden. De regering hoopt op die manier dat de hulp beter op gang komt. Onder meer in de Filipijnse provincie Leyte, die het zwaarst getroffen werd door tyfoon Haiyan, heerst er al enkele dagen chaos en wordt er geplunderd. Overlevenden van de tyfoon zijn nog altijd wanhopig op zoek naar voedsel, medicijnen en andere benodigdheden. De Filipijnse en internationale hulpverleners stellen intussen alles in het werk om de hulpverlening op gang te krijgen. Ze bereiken mondjesmaat de zwaarst getroffen gebieden met tenten, drinkbaar water, voedsel en medische hulpmiddelen. Hun werk wordt bemoeilijkt door het slechte weer en door de gespannen sfeer die er heerst.



Onder meer in de zwaar getroffen stad Tacloban hebben plunderaars winkels en een konvooi van het Rode Kruis aangevallen, aldus journalisten van AFP. 'De mensen zijn echt gewelddadig. Ze vallen bedrijven en winkels binnen, alleen maar om voedsel, water en melk te bemachtigen', vertelt een ooggetuige.  Reynaldo Balido, woordvoerder van het nationaal rampencentrum, benadrukte dat het herstellen van de orde in Tacloban een van de belangrijkste prioriteiten is. De doortocht van de tyfoon heeft vermoedelijk aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost. President Aquino zegt dat de nationale regering een aantal taken van de lokale regeringen zal overnemen en meer mensen op het terrein zal inzetten. Intussen roept de Filipijnse regering de bevolking op tot kalmte.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Ramon Oost

Giro 555 geopend voor Filipijnen

De samenwerkende hulporganisaties hebben gironummer 555 opengesteld voor de slachtoffers van de orkaan Haiyan op de Filipijnen. Henri van Eeghen, actievoorzitter van giro 555, zegt dat is besloten om tot een nationale actie over te gaan. "Dat heeft te maken met de beelden en berichten die uit het rampgebied komen. Die zijn ronduit dramatisch. Je ziet radeloze ouders, verwoeste dorpen en getraumatiseerde kinderen." Direct na de ramp zijn de organisaties die al ter plekke waren, begonnen met het verlenen van noodhulp, zoals water, onderdak en medische zorg.



Televisie-actie
De actie wordt gecoördineerd door Cordaid Mensen in Nood. Er doen nog acht organisaties mee. Dat zijn CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, het Nederlandse Rode Kruis, Save the Children, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision. Het is nog niet bekend of er ook een televisie-actie wordt georganiseerd. De samenwerkende hulporganisaties zijn volgens Van Eeghen in gesprek met de omroepen over de mogelijkheden. "Wat dit weekend bleek uit berichten in de media en op sociale media is dat de interesse vanuit de bevolking groot is."

De laatste keer dat 555 werd opengesteld was in maart. Toen was het voor noodhulp aan slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië.

Bron: NOS

Ramon Oost

In Tacloban stinkt het naar lijken

De schaarse beelden uit het hart van het Filipijnse rampgebied laten zien dat de orkaan Haiyan vrijwel niets heeft gespaard. In de stad Tacloban op het eiland Leyte staat geen huis meer overeind en overal liggen doden. Overlevenden proberen nog iets van hun spullen terug te vinden, maar dat lijkt onbegonnen werk.

Drinkwater
Hulpverleners hebben de stad met 150.000 bewoners nog niet bereikt doordat wegen en vliegvelden zijn verwoest. Tacloban, 580 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla, is nog het beste bereikbaar met helikopters. Volgens de Filipijnse regering hebben 4,3 miljoen mensen hulp nodig. De BBC filmde in wat eens de hoofdstraat van Tacloban was. "Het stinkt hier naar lijken", zegt verslaggever Jon Donnison. "Bijna niemand heeft nog een huis, mensen zijn alles kwijt." Er is behoefte aan drinkwater, voedsel, kleding en medicijnen. In de puinhoop die van een supermarkt is overgebleven, zoeken mensen naar eten. Maar veel is er niet meer te halen.

Noodhospitaal
Als gevolg van gebrek aan schoon water hebben sommigen last van uitdroging, anderen kampen met diarree. Honderden mensen zijn naar het vliegveld gegaan. Velen willen zo snel mogelijk uit het gebied, anderen komen om hulp. In een noodhospitaal worden gewonden behandeld, zonder verdoving.We hebben honger en dorst", zegt een vrouw. "Als u iets heeft te eten of te drinken, geef het dan."

Bron: NOS

zorba

Kaart rampgebied Filipijnen





Orkaan Haiyan heeft verwoestend huisgehouden in de Filipijnen. Er vielen tenminste 10.000 doden. Nog veel meer mensen zijn vermist of zijn alles kwijt.

Op de bovenstaande kaart van een ontwikkelteam van Google is te zien welk spoor Haiyan nam over de eilandengroep, waar de zwaarst getroffen gebieden liggen en waar de hulp- en evacuatiecentra liggen.

De verwoeste stad Tacloban op het eiland Leyte ligt aan de rechterkant van het getroffen gebied.

Bron: NOS
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

ron12

Beelden vlak bij het oog
  :(
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

zorba

Minstens acht doden door Haiyan in China

De tot tropische storm afgezwakte tyfoon Haiyan heeft minstens acht mensen in het zuiden van China het leven gekost. Dat hebben Chinese staatsmedia vandaag gemeld. De storm zou bovendien voor honderden miljoenen dollars schade hebben toegebracht aan landbouw en visserij. Het zwaarst werd het eiland Hainan getroffen, waar een vrachtschip gisteren van zijn ankers sloeg en stuurloos raakte. Drie bemanningsleden vonden daarbij de dood, terwijl vier opvarenden nog worden vermist.


Een omgevallen reclamebord in de Chinese provincie Hainan nadat de tot tropische storm
gedegradeerde tyfoon Haiyan zondag en maandag passeerde.


Vier inwoners van Hainan kwamen om het leven. Twee van de slachtoffers werden dodelijk getroffen door in het rond vliegende objecten. In de provincie Guangxi overleed bovendien iemand door verdrinking. In sommige delen van Guangxi viel gisteren tot 38 centimeter regen. Windvlagen bereikten een snelheid van 100 kilometer per uur.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Amerikaans marineschip naar Filipijnen

Het Amerikaanse vliegdekschip USS George Washington vertrekt naar de Filipijnen om hulp te verlenen na de tyfoon Haiyan. Het schip komt over twee of drie dagen aan voor de Filipijnse kust. De George Washington heeft 5.000 militairen en meer dan tachtig vliegtuigen aan boord en lag voor de kust van Hongkong. Ook de Britten sturen een marineschip naar de Filipijnen voor hulp. Op de HMS Daring kan zeewater worden omgezet in drinkwater. Op het schip, dat momenteel voor Singapore ligt, zijn 200 militairen gestationeerd.

Het officiële dodental door de tyfoon Haiyan is inmiddels opgelopen tot ruim 1.770, maar de autoriteiten vrezen dat het uiteindelijke aantal doden boven de tienduizend zal liggen. Onder de slachtoffers is ook een 69-jarige Nederlandse man. Honderdduizenden mensen zijn dakloos geworden, meldt de BBC maandagavond. Haiyan is een van de vijf zwaarste orkanen ooit. Het is zelfs goed mogelijk dat nog nooit een orkaan met zo'n kracht aan land is gekomen, meldt weeronline.nl maandag.

Bron: nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

VN: "Alleen al in Tacloban 10.000 doden"

De doortocht van de tyfoon op de Filipijnen heeft wellicht nog meer slachtoffers gemaakt dan tot nu toe werd gevreesd. Waarschijnlijk vielen er alleen al in Tacloban, de stad die het zwaarste getroffen werd, 10.000 doden. Dat hebben medewerkers van de Verenigde Naties vandaag verklaard. "De lokale overheden schatten dat er bijna 10.000 mensen gedood zijn in één en dezelfde stad", benadrukt Valerie Amos, secretaris-generaal van het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de VN (Ocha).



660.000 daklozen
Tot nu toe gingen verschillende internationale organisaties - waaronder de VN - uit van 10.000 doden voor het hele land. "We denken nu dat er meer dan 10.000 slachtoffers zijn gevallen", zegt John Ging van Ocha. "Verschillende plaatsen zijn bezaaid met lijken. We verwachten het ergste. Naarmate we toegang krijgen tot meer plaatsen, ontdekken we steeds meer doden", zegt de diplomaat. Volgens hem hebben vanwege de storm ook 660.000 mensen hun huis moeten verlaten.

Economische schade
De economische schade die de tyfoon Haiyan op de Filipijnen heeft aangericht, bedraagt naar schatting 12 tot 15 miljard dollar (9 à 11 miljard euro). Dat cijfer bracht Kinetic Analysis Corporation vandaag naar buiten op basis van computerberekeningen. De schadepost staat gelijk aan ongeveer 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van het Aziatische land. Hoofdonderzoeker Charles Watson van Kinetic Analysis noemde de schade 'catastrofaal' voor de Filipijnen. Volgens hem is mogelijk maar 10 tot 15 procent van de schadegevallen verzekerd. Ter vergelijking wees Watson op de schade van 50 miljard dollar die superstorm Sandy vorig jaar aanrichtte in met name New York en New Jersey. Dat bedrag is minder dan 1 procent van het Amerikaanse bbp en was bovendien voor meer dan de helft verzekerd.

Hulp
De Verenigde Naties hebben al meer dan 20 miljoen dollar vrijgemaakt voor de noodhulp op de Filpijnen. Valerie Amos zal morgen de 193 VN-lidstaten oproepen om geld te doneren. Vermoedelijk zijn er nog honderden miljoenen dollars nodig. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook bekendgemaakt dat het in totaal 20 miljoen dollar noodhulp vrijmaakt. Dat geld zal vooral ingezet worden voor woningen, voedsel en drinkbaar water. De Verenigde Staten hebben al zo'n 90 militairen gestuurd om de humanitaire noden van de Filipijnen te evalueren. Washington stuurt nu een tweede groep militairen om deel te nemen aan de noodhulp- en reddingsacties.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Filipijnse president: "Overdrijf dodental niet"

De Filipijnse president Benigno Aquino heeft zijn landgenoten opgeroepen om het dodental als gevolg van de supertyfoon Haiyan niet te overdrijven. Het officiële dodental liep op tot bijna 1.800. Het werkelijke aantal doden zal naar verwachting veel hoger liggen. Afgelopen weekend voorspelden plaatselijke autoriteiten dat er zeker meer dan 10.000 mensen het leven hebben verloren. "Wees voorzichtig met voorspellingen'', zei Aquino op de Filipijnse televisie. "Sommigen spreken over tienduizenden slachtoffers, maar daar is nog geen enkele zekerheid over.''



Hij vervolgde: "Ik wil graag iedereen oproepen om de angsten van de mensen die familie hebben in de getroffen gebieden, niet onnodig te vergroten. Laten we stoppen met voorspellen en wachten op de officiële bevestiging van de cijfers door overheids- en hulporganisaties.''  Op Leyte, een van de zwaarst getroffen eilanden, worden nog zeker 10.000 mensen vermist.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Ramon Oost

Nieuwe storm hindert noodhulp Filipijnen

De noodhulp in de Filipijnse gebieden die zijn getroffen door de superorkaan Haiyan komt eindelijk op gang, maar de hulpacties worden dinsdag gehinderd door noodweer. De voorlopers van de tropische storm Zoraida bereikten de verwoeste stad Tacloban met hevige regenbuien. Ook werden dinsdag delen van het land opgeschrikt door flinke naschokken van de aardbeving die twee weken geleden plaatsvond. Op de luchthaven moesten militairen honderden mensen terugdringen die in de stromende regen wachtten op een transportvliegtuig dat ze mogelijk zou kunnen meenemen. Er was maar een tiental soldaten en politieagenten voorhanden om de Filipijnen tegen te houden. Moeders hielden baby's boven hun hoofd in de regen in de hoop voorrang te krijgen. Weinigen slaagden er echter in aan boord te komen.

Bron: Nu.nl

http://forum.topshelfmeteo.nl/index.php/topic,4689.0.html

zorba

Zo is tyfoon Haiyan ontstaan

Voor de zoveelste keer zijn de Filipijnen getroffen door een tropische storm. De tyfoon Haiyan die vrijdag over de archipel raasde, was echter van een veel zwaarder kaliber dan alle voorgaande. De superstorm haalde windsnelheden van ruim 300 kilometer per uur en maakte hele dorpen met de grond gelijk. De balans is dan ook zwaar: er vielen duizenden doden, er raakten evenveel mensen vermist en overal liggen hopen puin. Maar hoe is Haiyan precies ontstaan?



De tyfoon kwam tot stand in de Stille Oceaan, 10 tot 30 graden boven of onder de evenaar. In die gebieden ontstaan dikwijls tyfonen: er zijn immers geen golfstromen die het water de wereld rondsturen, waardoor het dagen stilligt en ruim de tijd krijgt om op te warmen, tot rond de 30°C. Door die hoge temperatuur begint het zeewater te verdampen. In een rustige atmosfeer vormt de damp regenwolken. De verschillende buien beginnen rond elkaar te draaien en vormen een lagedrukgebied of een tropische depressie. Die kunnen op hun beurt evolueren tot een tropische storm, nog een stap verder en er worden cyclonen gevormd.

Haiyan had een diameter van honderden kilometers en haalde windsnelheden van ruim 300 kilometer per uur, volgens de Amerikaanse meteoroloog Jeff Masters de zwaarste tyfoon die ooit land heeft bereikt. Of dat klopt moet nog blijken, wel zeker is dat een storm met dergelijke snelheden catastrofale gevolgen heeft. Een tyfoon is bovendien het gevaarlijkst als hij aan land gaat: met vloedgolven tot vier meter hoog die honderden meters landinwaarts kunnen spoelen, vooral als het land net boven het zeeniveau ligt, wat op de Filipijnen het geval is.

Aan land komt de storm daarenboven allerlei obstakels tegen, zoals bomen en gebouwen. Die maken dat de tyfoon zich chaotisch gaat gedragen, met krachtige rukwinden tot gevolg. Het natuurgeweld bevat ook veel water, waardoor buien ontstaan die eveneens veel schade kunnen aanrichten. Verschillende landen in de Stille Oceaan worden vaak getroffen door noodweer. Denk maar aan de Filipijnen, Vietnam, Japen en Micronesië. De Filipijnen hebben het extra zwaar. De archipel ligt immers vlak bij de 'kraamkamer' van superstormen. Een tyfoon hoeft maar een korte afstand af te leggen om de eilandengroep te bereiken.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Al 2.275 doden geteld op de Filipijnen

De dodentol op de Filipijnen na een van de sterkste tyfoons ooit is gestegen tot 2.275 slachtoffers. Dat meldt het nationale noodhulpagentschap. De meeste van de slachtoffers komen uit de provincies Leyte en Samar, waar de superstorm Haiyan grote golven veroorzaakte, die steden en dorpen overspoelden en zeker 600.000 mensen dakloos maakten. Bij de storm raakten ook minstens 3.665 mensen gewond, aldus nog het noodhulpagentschap.

Gisteren verklaarde de Filipijnse president Benigno Aquino al dat de eerste schattingen die het over 10.000 doden hadden te hoog waren. Bij de slachtoffers van de verwoestende tyfoon is ook zeker een Belg, maakte VTM NIEUWS gisterenavond bekend. Het zou gaan om een Vlaming die is meegesleurd door de zee. De man zat op een schip tijdens de storm en sloeg overboord. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen, bevestigt Buitenlandse Zaken.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

KNMI: Haiyan zwaarste tyfoon ooit gemeten

De Filippijnen worden elk jaar geteisterd door een reeks van zware tropische cyclonen, met name tussen juni en oktober. Haiyan is een uitzonderlijk zware tropische cycloon geweest die ruim de hoogste categorie 5 heeft overschreden. Daarmee is Haiyan een van de zwaarste tyfonen of orkanen die ooit is gemeten. Met een minuutlangdurende windsnelheid van 315 km/uur en pieksnelheden van naar schatting 380 km/uur kwam Haiyan vrijdag 8 november aan land, met desastreuze verwoestingen tot gevolg. Niet alleen de wind, maar ook de stormvloed, golven en overvloedige regen zijn catastrofaal bij een orkaan van categorie 5 op de schaal van Saffir/Simpson. Tropische cyclonen in de Stille Oceaan worden overigens tyfonen genoemd; in de Atlantische Oceaan heten ze orkanen.

Haiyan kon uitgroeien tot een uitzonderlijke en catastrofale sterkte door de grote toevoer van warme en vochtige lucht. In het trekgebied van Haiyan was de zeewatertemperatuur ruim 30 graden Celsius waardoor de tyfoon veel vocht in de atmosfeer kon opnemen. Dat is de brandstof voor de tropische cycloon. De warme vochtige lucht stijgt op en koelt daarbij af zodat eerst wolken en daarna neerslag ontstaan. Door de condensatie en bevriezing van de waterdamp op grote hoogte koelt de lucht nog verder af, wat de stijgsnelheid van de lucht verder vergroot.

Berekeningen met klimaatmodellen laten zien dat tropische cyclonen in de toekomst niet vaker zullen voorkomen maar wel zwaarder worden. Door de warmere oceanen halen tropische cyclonen meer energie uit het oceaanwater waardoor ze in kracht toenemen.  Orkaanverwachtingen zijn tegenwoordig zeer nauwkeurig. De koers, het verloop en de sterkte van orkanen en tyfonen kunnen meteorologische instituten dagen van tevoren goed berekenen zodat er tijd is om mensen voor te bereiden op de verwachte weersituatie. Helaas blijven kustgebieden kwetsbaar voor orkanen en stormvloeden, zeker met een stijgende zeespiegel door het versterkte broeikaseffect. Zo leidt het warmer worden van de bovenlaag van de oceanen tot thermische uitzetting van het zeewater waardoor de zeespiegel stijgt.

Bron: KNMI
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Verwoeste stad begint met het begraven van de doden

Langzaam maar zeker proberen de overlevenden van de tyfoon Haiyan hun leven weer op te pakken. Daarbij hoort ook het begraven van de slachtoffers die her en der verspreid door de stad liggen. Donderdag had een eerste massabegrafenis plaats, op een begraafplaats net buiten de stad Tacloban, waar werknemers 30 lichamen in zwarte zakken in stilte begroeven. Er werden geen toespraken gehouden, geen gebeden gepreveld.

Burgemeester Alfred S. Romualdez zei te hopen dat het de laatste keer was dat hij zoiets had meegemaakt. De straten van Tacloban liggen bezaaid met lijken sinds de tyfoon de stad in puin legde. Volgens de autoriteiten ligt het officiële dodental op 2357, maar dat zal naar verwachting nog flink stijgen.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

VS wil hospitaalschip naar Filipijnen sturen

Het Amerikaanse leger wil een hospitaalschip van de marine naar het rampgebied in de Filipijnen sturen. Als het plan doorgaat, moet het schip begin december in het Zuidoost-Aziatische land zijn. Dat schrijft de Amerikaanse krant The LA Times. Het schip Mercy wordt ingezet om hulp te verlenen in het gebied dat vorige week zwaar werd getroffen door de orkaan Haiyan. Honderden slachtoffers zouden kunnen worden behandeld op het drijvende ziekenhuis.



Als het schip, dat normaal in San Diego ligt, de komende dagen naar de Filipijnen vertrekt, is het de bedoeling dat het eerst naar Hawaï gaat om hulpgoederen te halen. De Verenigde Staten stuurden eerder al een vliegdekschip dat waarschijnlijk vanavond aankomt.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

'Omgekomen Nederlander Filipijnen wilde op boot blijven'

De 69-jarige Nederlander die vrijdag omkwam tijdens de tyfoon in de Filipijnen, wilde per se aan boord van een boot blijven. Het schip werd door de storm losgeslagen van de wal en kapseisde op open zee. De andere opvarenden hadden juist dekking gezocht aan land toen de tropische storm in aantocht was. Dat heeft een andere Nederlander gezegd, meldde de krant Philippine Daily Inquirer donderdag. De groep Nederlanders was sinds begin november in het westen van de Filipijnen. Ze doken er bij de koraalriffen, waar veel scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog liggen. Na zo'n duiktocht besloten ze op een eiland te blijven vanwege de naderende tyfoon. In de Inquirer zegt de Nederlander Miroslav Johannes Lavaleye daarover: "We besloten naar het dorp te gaan om de storm uit te zitten. Iedereen ging van boord, behalve een. Hij zei 'nee nee, ik voel me hier prettiger, laat me alsjeblieft blijven'. Hij is nu dood door die beslissing. Het was zijn beslissing.''

Verwoesting
Lavaleye beschrijft in de krant ook hoe de tyfoon raasde, terwijl hij en andere duikers zich schuilhielden in een hutje. "We dachten dat het onze laatste minuten waren. Het dak vloog eraf en de deur ging uit zichzelf open. We zeiden: 'nog even en het is helemaal over, dan gaan we eraan'.'' De wind luwde echter. Een dag later kwamen ze naar buiten. "We zagen de verwoesting. Er stond geen huis meer overeind, behalve dat van ons, omdat het nieuw was.'' De plaatselijke burgemeester had eerder in de Inquirer gezegd dat het bootje met de omgekomen Nederlander in de greep van de storm "als een papieren boot'' was. In het gebied zijn behalve de Nederlander nog zeker tien doden gevallen. Volgens de burgemeester waren het voornamelijk lokale vissers.

Hospitaalschip
Het Amerikaanse leger wil een hospitaalschip van de marine naar het rampgebied in de Filipijnen sturen. Als het plan doorgaat, moet het schip begin december in het Zuidoost-Aziatische land zijn. Dat schrijft de Amerikaanse krant The LA Times woensdag. Het schip Mercy wordt ingezet om hulp te verlenen in het gebied dat vorige week zwaar werd getroffen door de orkaan Haiyan. Honderden slachtoffers zouden kunnen worden behandeld op het drijvende ziekenhuis. Als het schip, dat normaal in San Diego ligt, de komende dagen naar de Filipijnen vertrekt, is het de bedoeling dat het eerst naar Hawaii gaat om hulpgoederen te halen. De Verenigde Staten stuurden eerder al een vliegdekschip dat waarschijnlijk donderdagavond aankomt.

Bron: nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

NitroGenetics

dodental fors topgelopen van 2275 naar 4460, dat is een sterke stijging vergeleken met de dagen voorheen, aldus rtlnieuws.


tekst:

De Verenigde Naties hebben het aantal doden door de tyfoon Haiyan in de Filipijnen naar boven bijgesteld tot 4460. Dat betekent dat het aantal slachtoffers sterk is gestegen in vergelijking met gisteren.

Dat bevestigt een woordvoerder van de VN in New York aan RTL Nieuws. Eerder was er verwarring ontstaan over het aantal doden. Het zou het aantal evacuées zijn. "De dood van 4460 slachtoffers is bevestigd", zegt Clare Doyle van de VN-organisatie OCHA.

11,8 miljoen Filipijnen zijn getroffen door Haiyan. De VN denkt dat de tyfoon Haiyan de huizen van 920.000 Filipijnen heeft verwoest.

De Filipijnse autoriteiten zeiden gisteren dat het dodental lag op 2275.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/nasleep-monsterstorm#node_528391

zorba

Dodental Haiyan alleen al in Tacloban op 4000

Alleen al in de door de tyfoon Haiyan zwaarst getroffen stad Tacloban zijn tot dusver 4000 doden geteld. Dat aantal staat te lezen op een bord bij het stadhuis van de Filipijnse stad. Het is bijna het dubbele van het officiële dodenaantal dat door de regering in Manilla is vrijgegeven. Het getal van 4000 bij het stadhuis is de eerste publieke erkenning dat het aantal doden veel hoger zal komen te liggen dan de eerste cijfers van president Benigno Aquino doen vermoeden. Hij voorspelde dat het totale aantal dodelijke slachtoffers tussen de 2000 en 2500 zal komen te liggen.

Het aantal officieel bevestigde sterfgevallen van de tyfoon die op 8 november over de eilandengroep raasde, staat op dit moment op 2357. De Verenigde Naties kwamen gisteren met een aantal van 4460, maar trokken dat getal later weer terug. Ongeveer 12 miljoen mensen zijn getroffen door de bijzonder zware tyfoon. Zo'n 920.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

VN en Filipijnse autoriteiten oneens over dodental

Na de doortocht van tyfoon Haiyan zijn op de Filipijnen al zeker 4.460 mensen omgekomen. Dat hebben de VN vandaag verklaard. De Filipijnse autoriteiten blijven echter bij een vorige balans. Farhan Haq, een VN-woordvoerder, verklaarde dat in totaal 12 miljoen mensen getroffen zijn door de tyfoon. 920.000 mensen hebben volgens de laatste cijfers van de overheid hun huizen moeten verlaten. In een vorige officiële balans was sprake van 2.357 doden. En dat blijft het officiële cijfer, zo benadrukte een woordvoerder van de Filipijnse autoriteiten. Het cijfer van de VN klopt niet volgens hem.



Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

ron12

Nieuwe video opgedoken,Nu een van de vloedgolf zelf
  :o
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Powered by EzPortal