Berichtgeving over de winter van 2013/2014

Topic gezien door 12065 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, wo 21 aug 2013 - 09:26

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ramon Oost

Warmste 6 januari ooit gemeten

Nederland beleeft maandag de warmste 6 januari ooit. Op het warmste moment van de dag was het 14,5 graden in De Bilt en dat is een record. Dat liet Weeronline.nl weten. Deze maandag gaat bovendien de boeken in als de op één na warmste januaridag ooit. Sinds 1901 wordt bijgehouden hoe warm het is op afzonderlijke dagen. Tot nu toe was 6 januari 1999 de warmste editie, met 13,1 graden in De Bilt. De warmste januaridag sinds het begin van de metingen viel op 13 januari 1993, toen het 15,1 graden werd in de Utrechtse plaats. Wel is er maandag een zogenoemd decaderecord gevestigd; in de eerste elf dagen van januari werd het nog nooit zo warm.

Zachte winter
De winter is zacht tot nog toe. Vrijdag was het al de warmste 3 januari ooit in De Bilt, waar een temperatuur werd gemeten van 12,2 graden. Bovendien kan ook dinsdag het temperatuurrecord van 12,5 graden uit 2005 gebroken worden. Normaal is het deze tijd van het jaar een graad of 5. Er is ook nog nauwelijks nachtvorst geweest. Op slechts vijf dagen tot nu toe kwam de temperatuur onder het vriespunt, normaal zouden dit er vijftien moeten zijn, aldus Weeronline.nl. Na woensdag daalt de temperatuur langzaam, maar echt winterweer zit er volgens het weerinstituut nog niet in.

Bron: Nu.nl

Ramon Oost

Volgende week mogelijk sneeuw in Nederland

Het gaat volgende week misschien sneeuwen in Nederland. De wind draait naar het oosten en noordoosten, waardoor koude lucht naar Nederland blaast. De vorstperiode begint maandag en kan de hele week duren. Dat hebben de weerbureaus MeteoConsult en Weeronline.nl woensdag voorspeld. Het KNMI is iets voorzichtiger. Volgens de meteorologen wordt het ''geleidelijk kouder'' met vanaf zondag ''kans op vorst in de nacht'' en vanaf maandag ''mogelijk ook natte sneeuw''. De afgelopen dagen was het juist uitzonderlijk warm voor begin januari. Afgelopen maandag werden in De Bilt temperaturen van 14,5 graden gemeten, de een na warmste januaridag ooit.

Bron: Nu.nl

zorba

Winter laat op zich wachten: 'Geen sneeuw maandag'

De komende dagen wordt het kouder in Nederland, maar van een winterinval is geen sprake. Dat meldt Weerplaza.nl op haar website. Eerder deze week waren er signalen dat het vanaf maandag zou gaan vriezen en sneeuwen, maar inmiddels is duidelijk dat de grens met winterweer Nederland net niet bereikt. Terwijl Denemarken en het noordoosten van Duitsland wel sneeuwpoppen kunnen maken, kunnen wij maandag rekenen op natte voeten. Er gaat regen vallen, maar het wordt wel kouder, voorspelt het weerbureau. De temperatuur daalt geleidelijk tot de normale waarde voor deze tijd van het jaar. 's Middags wordt het een graad of 5 en in de nachten schommelt de temperatuur rond het vriespunt'.



Nachtvorst
Zaterdagnacht zal pas de eerste nachtvorst optreden sinds een lange periode. Vooral in het zuiden en oosten gaat het dan licht vriezen. Hoe lang het echte winterweer op zich laat wachten is nog maar de vraag. Aan een belangrijke voorwaarde om winterlucht in Nederland te krijgen, wordt in ieder geval vanaf volgende week voldaan, namelijk dat er überhaupt kou in Europa aanwezig is. 'De winter komt dus dichterbij, maar bereikt Nederland pas als de wind ook in de twee helft van volgende week uit het oosten blijft waaien. Die kans schatten we op 50 procent', aldus Michiel Severin van Weerplaza.   

Warmterecords
De start van januari was extreem zacht met diverse dagrecords. De eerste tien dagen, een decade, hebben net geen record opgeleverd. In 2007 begon januari in De Bilt met gemiddeld 8,8 graden, nu komen we op 8,6 graden uit. Daarmee hebben we de op één na zachtste start beleefd sinds 1901.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Ramon Oost

Slaat volgende week de winter dan toch toe?

Volgens weerbureau Weerplaza neemt de kans op winterweer langzaam toe. De weermodellen geven aan dat de koude lucht terrein gaat winnen. De grens tussen het koude en milde winterweer kan begin volgende week boven Nederland komen te liggen. Het winterweer heeft Europa bereikt. Op dit moment hangt een hogedrukgebied boven Scandinavië, waar de temperaturen ruim onder nul zijn. Vanochtend sneeuwde het in het zuiden van Noorwegen, zuiden van Zweden, het noordoosten van Denemarken en in het noorden en oosten van Polen. In Warschau is het -2 graden, Oslo -5 graden en Stockholm -8 graden.

Strijd tussen de luchtstromen
De Scandinavische kou beweegt zich volgende week naar Nederland. Een zwak lagedrukgebied trekt via de Britse eilanden zondag naar ons land waardoor een strijd ontstaat tussen de warme- en koude luchtstroom.

Zondag blijft zacht, maar het begin van de week belooft spannend te worden. 'De Ierse depressie ligt op de loer', weet meteoroloog Michiel Severin. De oostenwind wint terrein als deze koers zet via België en het zuiden van Nederland. Met kou in de atmosfeer wordt de kans op (natte) sneeuw al snel groter. Later in de week volgt nog een lagedrukgebied waardoor de kou terrein in het hele land wint. Severin: 'Er is een reële kans op sneeuw'.

Volgens Weerplaza is er 80 procent kans dat zich maandag een lagedrukgebied vormt boven midden-Nederland of noordelijker. Dinsdag en woensdag draait de wind naar de regio's oost en zuid. Het zuidwesten van Nederland zal de sneeuwschuiver nog niet klaar hoeven zetten. 'Het is zeker geen garantie, maar het ondersteunt het gevoel dat de winter dit keer wel een deel van Nederland gaat bereiken', sluit Severin af.

Bron: AD

zorba

Ongevallen door gladde wegen

Over het hele land het onverwacht glad op de wegen. Vooral in Vlaams- en Waals-Brabant gebeurden er verschillende ongevallen.



Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

De winter lijkt nu echt begonnen

In een deel van Nederland is de winter begonnen. In Oost-Nederland vroor het eerder deze week al, vannacht werd het ook in Groningen onder nul. Het blijft mogelijk tot maandag vriezen in het noorden en oosten. Tijdens opklaringen kan het vijf tot zeven graden onder nul worden. Morgenavond kan er ook een paar centimeter sneeuw vallen. Zondag kan dat zelfs oplopen tot tien tot vijftien centimeter. Het wordt niet in het hele land winters. In Zeeland kan het vandaag zeven graden worden.

Bron: NOS
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Winter dichtbij!

De winter sluipt dichterbij! Volgende week kan het tot een serieuze vorstaanval komen vanuit het oosten. Hogedruk bouwt zich verder op boven Rusland en met een straffe oostenwind komt de vorst dichter- en dichterbij. Vanaf medio volgende week gaan diverse berekeningen voor lichte en later matige vorst met minimumtemperaturen tussen min 4 en min 8 graden. Ook overdag zou het kwik op meerdere plaatsen in ons land niet meer boven nul komen. Wel dient nog enig voorbehoud te worden gemaakt omdat we al enkele weken op het randje van kou en dooi bivakkeren. Dat is ook deze eerste dagen zeker aan de orde. In het noordoosten is het ronduit koud en vriest het een enkele graad. Op sommige plekken is wat sneeuw gevallen, zoals in de omgeving van Roodeschool.

De maximumtemperatuur blijft vandaag in het noordoosten rond het vriespunt steken bij een koude oostenwind. Elders in het land is het soms ruim boven nul. In het midden is het 5 graden in het zuidwesten is het boterzacht met 7 tot 8 graden. Daar is de wind zuidelijk. Het is droog. Vanavond neemt de bewolking vanuit het westen toe en gaat het regenen. Landinwaarts kan op meerdere plaatsen de regen in natte of droge sneeuw overgaan en kan een sneeuwdekje worden gevormd.

Morgen is het weer droger. Opnieuw zijn dat de verschillen in temperatuur groot. Het wordt 0 tot 6 graden. Zondag en maandag is er op meer plaatsen kans op winterse neerslag. De temperaturen doen een stapje terug met min 1 tot plus 4 graden. In het noordoosten vriest het in de nacht en vroege ochtend licht tussen nul en min 4 graden. Na dinsdag kan koudere lucht ons bereiken. Boven Rusland ontstaat een enorm hogedrukmaximum tot 1060 hPa. Het is gevuld met bitterkoude lucht die westwaarts oprukt. Vanaf woensdag zou dat in onze streken en zeker in het noorden en oosten tot een inval van serieuze vorst kunnen leiden. Ook wordt het dan eindelijk wat stabieler met meer kans op (winter)zon.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Ramon Oost

Winters weer lijkt nu echt aanstaande

De kans is groot dat een deel van Nederland vanaf dit weekeinde met winters weer te maken krijgt. De temperaturen in het noordoosten van het land duikelen naar beneden en ook de eerste serieuze sneeuwbuien van de winter zijn in aantocht. Het KNMI heeft voor zaterdagavond code geel afgekondigd. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland kan vijf tot tien centimeter sneeuw blijven liggen. Verder naar het westen smelt de sneeuw snel weer weg. De westelijke provincies krijgen alleen met regen te maken. Volgens Weerplaza wint de kou vrijdagnacht terrein en gaat het in het noorden en oosten vriezen. Op de koudste plekken is met -5 graden zelfs matige vorst mogelijk. Zaterdag komt de temperatuur in het noordoosten nauwelijks boven het vriespunt. In de rest van het land wordt het 2 tot 5 graden. Voor de volgende week verwacht het KNMI temperaturen tot -7 graden. De winter verloopt tot nu toe te warm. Van ijs en sneeuw is in tegenstelling tot voorgaande jaren nog geen sprake geweest. In de afgelopen weken leek er kouder weer in aantocht maar zette het winterweer uiteindelijk niet door.

Eerste ijsdag
Volgens Weeronline.nl is lokaal de eerste ijsdag van deze winter een feit. In het uiterste noordoosten van het land, in de omgeving van Nieuw-Beerta, komt de temperatuur niet boven het vriespunt uit. Een dun laagje sneeuw en een koude noordoostenwind zorgen ervoor dat de temperatuur op ongeveer 2 graden onder het vriespunt blijft hangen. In een normale winter hadden er landelijk al 5 ijsdagen geweest moeten zijn, aldus Weeronline.nl.

Nachtopvang
In verband met de verwachte winterse kou heeft de GGD Drenthe de winterregeling van stal gehaald voor daklozen en mensen die wonen in onverwarmde huizen en schuurtjes. Voor hen wordt de komende dagen verwarmde nachtopvang geregeld.

Bron: Nu.nl

Sven

Gladheid na winterse buien

Sneeuwbuien hebben zaterdag voor het eerst op grote schaal het noordoosten van Nederland getroffen, waardoor het verkeer last had van gladheid, zo meldde de Verkeersinformatiedienst (VID). Zoutstrooiers trokken er voor het eerst massaal op uit. Ernstige ongevallen hadden zich omstreeks half tien nog niet voorgedaan. In Zeeland en Zuid-Holland kwam de neerslag in de vorm van regen naar beneden en bestond de overlast vooral uit harde windstoten. In Middelburg was de brandweer op diverse plekken bezig met het rapen van dakpannen. In Brabant vond zaterdagavond op de A27 een ongeval plaats waarbij vier auto's waren betrokken. Er was een gewonde die door de brandweer uit zijn voertuig moest worden bevrijd, aldus de politie. De snelweg werd tussen knooppunt Hooipolder en Oosterhout afgesloten voor het verkeer. De oorzaak is nog niet bekend.

Bron: NU.nl
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Sven

Opnieuw pakken met sneeuw verwacht in noord-Nederland

In de loop van de middag bereikt een nieuw neerslaggebied het zuidwesten van het land. Daar valt regen, maar in de noordelijkere regio's gaat natte sneeuw en sneeuw vallen, aldus weerbureau Weerplaza. Tegen de avond bereikt het neerslaggebied het noordoosten. Het gaat daar stevig sneeuwen. Weerplaza verwacht in Groningen 4 tot 8 centimeter verse sneeuw bovenop de 5 tot 10 centimeter die er nu al ligt. Ook in Friesland, Drenthe en Overijssel gaat enige tijd droge sneeuw vallen, maar er valt ook natte sneeuw en motregen. Bij temperaturen die iets boven nul liggen, kunnen de wegen kortstondig wit en glad zijn.

Glad
Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en de heuvels van Zuid-Limburg krijgen in eerste instantie regen en motregen. Doordat de neerslag de atmosfeer afkoelt, kan de neerslag tijdelijk overgaan in natte sneeuw. Gladheid wordt in deze regio's niet verwacht. In de loop van de nacht loopt de temperatuur overal op tot boven het vriespunt. Door sneeuwresten blijft het echter tot in de ochtendspits (plaatselijk) glad in het noordoosten. Bovendien kan het aan het einde van de nacht en in de vroege ochtend in het oosten glad worden bevriezing van natte weggedeeltes.

Later in de week: terugkeer kou
Morgen en dinsdag is winterkou niet in Nederland te vinden. Er vallen winterse buien, vooral in het westen en noorden, maar wit zal het niet worden. 's Middags is het 3 tot 6 graden. Woensdag draait de wind geleidelijk naar het oosten en wordt het opnieuw kouder. Mogelijk blijft het donderdag een groot deel van de dag vriezen in vrijwel het hele land. Daarna lijkt de temperatuur weer op te gaan lopen.

Bron: AD.nl
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Sven

Nederland is een stuk groener dan vorig jaar

Door de zeer zachte winter is Nederland gemiddeld 20 procent groener dan precies een jaar geleden. Er is meer onkruid en duinen zijn ook groener. Dat blijkt uit de Groenindex die de Wageningen Universiteit en De Natuurkalender zondag voor het eerst hebben gepresenteerd. Drie keer per week maken satellieten gedetailleerde foto's van het hele land. Bij de Groenindex die aan de hand daarvan wordt gemaakt, wordt letterlijk gekeken hoe groen het oppervlak van Nederland is. Op www.groenmonitor.nl is op basis van satellietbeelden te zien hoe groen ons land op dit moment is en kan dat worden vergeleken met andere data sinds maart 2012. Zo is het deze maand 15 procent groener dan vorige maand.

Bron: De Telegraaf
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Jan van Ooijen

Deze januari in top 10 warmste sinds metingen

Deze januari komt op de achtste plaats binnen in de top 10 van warmste januarimaanden sinds de metingen in 1901 begonnen. Van winter was nauwelijks sprake, concluderen de meteorologen van weeonline.nl uit de maandcijfers. Op het noordoosten na viel vrijwel nergens sneeuw en het kwik bleef alleen in het Groningse Nieuw-Beerta ook overdag onder het vriespunt. Als naar de temperatuur wordt gekeken, lijkt deze maand met een gemiddelde van 5,7 graden meer op een maart (gemiddeld 6 graden) dan op een januari (gemiddeld 3,1 graden).

De warmste januari die sinds 1901 werd gemeten, is die van 2007, toen het gemiddeld 7,1 graden was. Op 6 januari werd het 14,5 graden. Daarmee was het de op één na warmste januaridag ooit. De hoge temperaturen kwamen door een lagedrukgebied dat lang stillag boven de Britse eilanden. Dit veroorzaakte ook onstuimig herfstweer.

Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Het wordt één van de warmste winters ooit

Deze winter is goed op weg om één van de warmste ooit te worden. Met een gemiddelde temperatuur van 6,1 graden voor december en januari zitten we voorlopig net onder het recordgemiddelde van 2006-2007 met 6,6 graden. En ook de eerste helft van februari kondigt zich nog uitzonderlijk warm aan. Eind deze week wordt het zelfs opnieuw 10 graden. Je hebt het natuurlijk zelf al gemerkt: de dikste winterjassen en -truien mochten voorlopig nog diep in onze kleerkast blijven. Na een zeer warme december bleef het zachte weer ook in januari aanhouden. Slechts één nacht heeft het gevroren. Daarmee is afgelopen januari de zevende warmste sinds het begin van de metingen.



De luchtdruk was in januari ook de laagste ooit. "We zaten bijna permanent onder invloed van de depressies die lelijk huishielden boven de Britse eilanden met regen en wind", verklaart weervrouw Jill Peeters. Voor de rest kenden we vrij normaal weer voor een januari. Of deze winter één van de warmste ooit wordt, hangt nu af van februari. Voorlopig wordt het alvast niet kouder. "Ons weer lijkt nog steeds bepaald te worden door een aanvoer van oceaanlucht", zegt het KMI. "Daardoor zal het de komende twee weken zacht blijven, maar met vaak regen of buien. Eind deze week halen we weer temperaturen van liefst 10 graden. Het gaat dus nog niet meteen winteren." Al blijft de kans bestaan dat we de tweede helft van februari een serieuze winterprik zullen krijgen.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Dit jaar één van de warmste winters

Deze winter wordt een van de warmste winters sinds het begin van de metingen in 1901. Met een gemiddelde tot nu toe van 5,9 graden, komt de winter op de tweede of derde plek van zachte winters, verwacht Weeronline.nl. De meteorologische winter begon op 1 december en eindigt op 28 februari. Weeronline.nl voorziet voor de komende dagen ook geen spoor van kou. Op de eerste plek van warme winters staat 2007. Toen was het gemiddeld 6,6 graden. Het record van het minste aantal dagen vorst stamt ook uit dat jaar: 15 dagen. Deze winter heeft het nog maar 10 dagen gevroren, dus het record kon wel eens verbroken worden.

Tuinplanten
Door de warme winter liggen tuinplanten ruim een maand voor op schema. Veel planten hebben al blad of staan in bloei, meldt De Natuurkalender, waardoor het wel lente lijkt. Bij De Natuurkalender zijn de eerste bloeiwaarnemingen gemeld van maarts viooltje, dotterbloem, speenkruid en hondsdraf. Vergeleken met de jaren 40 tot en met 60 van de vorige eeuw liggen de ontwikkelingen in de natuur 4 tot 5 weken voor op het normale schema.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Ramon Oost

Winterjas kan nog niet in de kast

Iedereen die denkt al naar zomerbanden te kunnen overstappen of de winterjas definitief te kunnen opbergen: Niet doen! Dat zegt NOS-weerman Marco Verhoef. Het weer verandert de komende dagen. Halverwege volgende week worden buien verwacht met hagel, of (natte) sneeuw. Marco Verhoef: "Wees gewaarschuwd en neem het slijten van je winterbanden nog even voor lief".

Maarts
Verhoef verwacht dat midden volgende week de wind naar het noorden tot noordwesten draait en er vrij koude lucht naar onze streken afzakt. Het kwik zal overdag niet meteen aan winterse taferelen doen denken, maar met veel kou op enige hoogte mogen de buien oprecht maarts genoemd worden. "Een maartse bui kan van alles brengen: sneeuw, hagel onweer, noem maar op." Echt winter zal het niet worden. "Met temperaturen die buiten de buien om ruim in de plus zitten, denk aan 6 tot 8 graden, blijft winterse neerslag niet lang liggen. Maar het zal zeker wennen worden, na al het fraais van de afgelopen dagen."

Toch heeft Verhoef niet alleen slecht nieuws. "Laten we vooral vandaag en morgen niet vergeten. We kunnen nog twee dagen genieten van volop lenteweer. Het kwik komt boven de 15 graden uit, morgen wordt het lokaal zelfs 17 graden. Daarbij is er volop zon en staat er weinig wind."

Bron: NOS

Powered by EzPortal