El Niño opvallend actief eind twintigste eeuw

Topic gezien door 1398 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, ma 01 jul 2013 - 12:42

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

El Niño opvallend actief eind twintigste eeuw

Het natuurverschijnsel El Niño beïnvloedt het weer in grote delen van de wereld. Wetenschappers melden nu dat het verschijnsel in de laatste decennia van de twintigste eeuw opvallend actief was. Zij analyseerden 2.222 boomringen in diverse landen om tot deze conclusie te komen.

Gemiddeld één keer in de drie tot zeven jaar zorgt El Niño ervoor dat het normaal koele zeewater in de oostelijke Grote Oceaan flink wordt verwarmd. Dit heeft grote gevolgen. Het warme water bevat minder voedingsstoffen, waardoor er minder vis in de oceaan is. Dit is voor Zuid-Amerikaanse vissers een economische ramp. Omdat er bovendien meer regenwater verdampt, worden droge gebieden geteisterd door zware regenval. Dit leidt tot aardverschuivingen en modderlawines. Aan de andere kant van Grote Oceaan, zoals in Australië, leidt El Niño juist tot meer droogte. In Nederland en België is het effect van El Niño niet groot. Ons voorjaar is gemiddeld iets natter dan gebruikelijk.



Boomringen
Als het in een bepaald jaar uitzonderlijk warm, koud, droog of nat is geweest, dan is dit te zien in een boomring. Dit maakt boomringen zeer betrouwbare bewijsstukken voor wetenschappelijk onderzoek. Een internationaal team van wetenschappers heeft duizenden boomringen met elkaar vergeleken en de resultaten in een grafiek gezet. Zoals hieronder is te zien, heeft El Niño een grillig verloop aan het einde van de twintigste eeuw. De resultaten van de boomringen (blauw) en de instrumentale metingen (rood) schieten boven de stippellijn uit. De stippellijn is de grens voor natuurlijke variabiliteit.

Lees het gehele artikel op Scientas
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal