Storm- en Regengeuren

Topic gezien door 3585 bezoekers
Gestart door Fren, ma 23 jul 2012 - 14:41

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Fren

Storm- en Regengeuren: Je kan daadwerkelijk de regen ruiken voordat ze valt

Sommige mensen beweren wel eens dat ze ruiken dat er storm in de lucht zit of dat er regen op komst is. Dit klopt inderdaad want verschillende weersystemen produceren ook verschillende geuren. Sommige daarvan onderscheiden zich zo sterk dat gevoelige neuzen die inderdaad oppikken. De eigenaardige weerpatronen van dit jaar, waaronder de droogte in het midwesten van de VS en de intense onweersbuien van eerder deze zomer, zijn daar dan geen uitzondering op. Het is zelfs zo dat na een langere periode van droogte de regen gepaard gaat met sterkere geuren dan voorheen.

Maar hoe 'ruiken' zomerstormen en regenbuien dan? De meest voorkomende geuren zijn: 

Ozon
Als de wind aantrekt en de wolken overvliegen krijg je, vlak voordat het begint te regen, een zoete penetrante geur in je neusgaten geduwd. Dat is de scherpe en frisse geur van 'ozon' die je gaat ruiken. Het woord ozon is afgeleid van het Griekse woord 'ozein', wat ruiken betekend. Louisa Emmons, scheikundige van het Nationaal Center voor Atmosferisch onderzoek, laat weten dat ozon voortvloeit uit mest- en verontreinigde stoffen, alsmede natuurlijke omgeving. Bliksem,  of een andere elektrische lading (bijv door mensen gecreëerd) is in staat om atoomdeeltjes stikstof en zuurstof te splitsen welke dan weer samenklonten en sommige daarvan creëren dan een ozondeeltje wat je als scherpe geur kunt gaan ruiken.

Petrichor
Wanneer de regen arriveert komen dan ook de andere geuren vrij. Tijdens droogteperiodes scheiden planten olieachtige stoffen uit om de (plant)groei te vertragen. Het water verstoort dit, vermengt zich met deze stof en verplaatst moleculen aan het (tot dan toe droge) aardoppervlak en een deel daarvan komt dan in onze atmosfeer. Als je ergens vlakbij veel bomen of planten bent ruik je de moleculen die daaruit vrijgekomen. In stedelijke gebieden komen de moleculen vrij van bijvoorbeeld asfalt en beton.  De Australische onderzoekers Joy Bear en Richard Thomas hebben dat in 1964 ontdekt.

'Geosmin' - Vochtige/Klamme aarde
Nadat een storm of regenbui ons gepasseerd heeft blijft er vaak een muffe geur van vochtigheid achter. Dit is de geur van 'geosmin', een bijproduct van bacteriën en blauwgroene algen. Geosmin kan een stimulans zijn voor iedereen die in de tuin wil gaan werken, maar het is veel minder prettig als het in aanraking is geweest met bijvoorbeeld wijn of drinkwater, dan lijkt het een penetrerende stank die je ruikt.

Het 'nut' van aroma?

Al deze chemicaliën die vrijkomen door de regen en wind kunnen 'boodschappen' bevatten. Er zijn biologen die suggereren dat aroma's, zoals bijvoorbeeld Petrichor, die in rivieren of beekjes terecht komen een soort van 'trigger' kunnen zijn voor vissen. Die zouden naar aanleiding van dit aroma weten wanneer het bijvoorbeeld paaitijd is. Volgens anderen zou 'geosmin' een soort van baken vormen, voor bijvoorbeeld kamelen, die daarmee hun weg weten te vinden naar oases in woestijnen. Daarentegen zouden de bacteriën die geosmin produceren de kamelen op hun beurt weer gebruiken om hun sporen te verspreiden.

©meteo-service.nl
The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

Shadow112

Mooi stukje Fren! ook deze onweersfreak ruikt een zomerbui al van kilometers weg :P

Fluffje

Vaak ruik je ook de afvoerputten of rioolering buiten als er slecht weer opkomst is. Valt dat ook onder storm en regengeuren?
onweersdagen 2013: 10
onweersdagen 2014: 25[/

Powered by EzPortal