Berichtgeving over de zomer van 2012

Topic gezien door 36767 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, do 24 mei 2012 - 11:57

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

'Geen hittegolf op komst'

'De komende tien dagen zal de hittegolf waarvan iedereen droomt, nog niet doorbreken', zegt onze weervrouw Jill Peeters. 'Of dat een reden is om een lastminutereis te boeken? Ik ben weervrouw, geen reisadviseur.

Vorig jaar waren mei en juni zomers warm, maar regende het in augustus. 'Dit jaar kenden we een natte maand juni. Maar dat wil niet zeggen dat de zomervakantie broeierig heet zal zijn. Het weer volgt de boerenlogica niet. Je mag geen conclusies verbinden aan de voorbije druilerige weken.' De vraag die op eenieders lippen brandt - Wanneer begint eindelijk de zomer? - weigert Peeters te beantwoorden. 'Ik kan enkel zeggen dat er de volgende tien dagen geen hittegolf zal zijn', zegt Jill. 'Verder kijken is zinloos. De weermodellen wijzigen dagelijks.'



Europa wordt al enkele weken in twee gesplitst. 'In Oost- en Zuid-Europa is het heerlijk. In Noord- en West-Europa is het wisselvalligheid troef', zegt Jill. 'Maar ver hoef je niet te rijden om schitterend weer te hebben. Enkele honderden kilometers Duitsland in straalt de zon. Donderdag wordt het bij ons 27 graden. De piekdag wordt afgesloten met onweer. De laatste schooldag, vrijdag dus, zal niet in het water vallen, maar is evenmin een topdag.'

Dan toch maar het zekere voor het onzekere nemen en een lastminute boeken? 'Laat je humeur niet afhangen van het weer. Zelf heb ik alleszins geen lastminutereis naar de zon besteld.'

Bron Nieuwsblad
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Juni was koud en nat

Juni was koud, nat en somber. Bovendien was de temperatuur vaak in het weekend op z'n laagst. Dat heeft weerbureau weeronline.nl dinsdag gemeld. Er komt deze maand nog wat warmte, maar ook bestaat de kans op onweersbuien. De gemiddelde temperatuur over de maand komt naar verwachting uit op 14,7 graden, tegen 15,6 normaal. Deze juni gaat daarmee de boeken in als de koudste junimaand sinds 1995. Het dieptepunt was zondag 3 juni: met een maximumtemperatuur van 11 graden was dat de koudste zomerdag sinds 1975.

Weeronline.nl telde deze maand 167 zonuren, normaal zijn dat er zo'n 194. De somberste junimaand ooit was die van 1923, met 110,6 zonuren. Gemiddeld over het land komt juni uit op bijna 100 millimeter regen, tegen 68 normaal. Daarmee wordt het de natste junimaand sinds 1998.

Bron Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Daisy

Eerste zomerse dag in zomer een feit


De eerste zomerse dag van deze zomer is een feit.

Van een zomerse dag kan worden gesproken als in De Bilt een temperatuur van 25 graden wordt bereikt, en dat was even voor 13.00 uur het geval, meldt het KNMI.

In de lente werden overigens al op 22 mei zomerse temperaturen bereikt. In de meteorologische zomer, die 1 juni begon, bleef het kwik tot nu toe onder de 25 graden. De verwachting is dat het donderdag in het zuiden van het land tot 30 graden kan worden.

Wie meteen wilde plannen krijgt om donderdagavond een barbecue te organiseren, komt bedrogen uit. De zomerse dag eindigt in zwaar onweer, waarschuwt een woordvoerder van weeronline.nl. De eerste onweersbuien trekken aan het begin van de avond Zeeland binnen en gaan gepaard met zware windstoten en flinke hagelbuien.

Mogelijk komen er in de middag al buien. "Door de warmte kan dit extra krachtig uitpakken."

Storing Vodafone

Het KNMI krijgt door een storing bij Vodafone niet van alle meetstations gegevens binnen. "Maar er zijn er nog genoeg in de lucht om heftig weer aan te zien komen", zegt een woordvoerder. "Als het nodig is, kunnen we dus op tijd waarschuwen."


Bron: nu.nl
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

zorba

Kwakkelzomer met kans op onweer tot half juli

Onze zomer blijft ook de komende dagen én weken kwakkelen. Het wisselvallige weer met vaak kans op een onweer zou tot minstens half juli aanhouden. Zon, wolkenvelden en ook enkele buien wisselen elkaar deze namiddag af. Een klap onweer is daarbij niet helemaal uitgesloten. De wind waait matig uit het zuidwesten. Aan de kust staat een krachtige wind. De maxima gaan van 16 tot 20 graden. Zondagavond klaart het op en verdwijnen de buien. Tijdens de nacht komen overal brede opklaringen voor. De minima schommelen tussen 8 en 12 graden. Maandag blijft het op de meeste plaatsen droog met zonnige perioden. Er staat een zwakke tot matige zuidenwind. De maxima variëren tussen 18 en 23 graden.



Onweer
Dinsdag wordt er geregeld zon verwacht, maar de kans op buien met onweer neemt geleidelijk toe over het westen van het land. Woensdag en ook in de tweede helft van de week kunnen verspreid in het hele land een aantal regen- of onweersbuien voorkomen. De temperatuur loopt op naar zowat 25 graden woensdag, maar daarna wordt het minder warm. Zoals het er nu naar uitziet, is de kans groot dat het tot halverwege de maand wisselvallig blijft.

Bron: hln.be
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Daisy

Recordhoeveelheid neerslag in juni


Met 21 stuks heeft de maand juni "abnormaal" veel neerslagdagen gekend, zo blijkt uit het klimatologische overzicht van het KMI voor Ukkel. Dat leverde een recordneerslagtotaal op van 133,1 millimeter, tegenover 71,8 mm normaal.

Met "abnormaal" doelt het KMI op een weersverschijnsel dat één keer bereikt of overtroffen wordt in zes jaar. De normale waarde voor het aantal neerslagdagen in juni is 15 dagen.

Ook de relatieve vochtigheid van 78 procent was "abnormaal" tegenover een normale waarde van 74 procent. Met 3,3 meter per seconde was ook de gemiddelde windsnelheid "abnormaal" tegen een statistisch normale waarde van 3 m/s.

De luchtdruk van 1013,2 hPa was "zeer abnormaal" laag, of een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in 10 jaar. De normale waarde is 1016,6 hectopascal.

De andere weerparameters waren normaal zoals de 147:22 uur dat de zon scheen. De gemiddelde temperatuur beliep 15,4 graden, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 19,5 graden en een gemiddelde minimumtemperatuur van 11,4 graden.


Bron: hln.be
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

zorba

Nog geen zomerweer in zicht

Het is vanmiddag wisselend bewolkt met enkele buien, mogelijk met onweer. Er waait een matige wind krimpend van zuid naar zuidoost. De maxima schommelen tussen 20 en 24 graden. Vanavond en -nacht is er veel bewolking met enkele buien die later in de nacht intenser zullen worden. Daarbij is er ook kans op onweer. De minima liggen tussen 12 en 16 graden.

Morgenochtend is het half- tot zwaarbewolkt met regelmatig buien die plaatselijk een flinke plens water lossen. Het kan ook nog onweren. Later breekt de zon door, het eerst in het westen van het land. Er waait een matige zuidwestenwind. De maxima bedragen 17 tot 21 graden. Van maandag tot en met vrijdag blijft het wisselvallig met iedere dag kans op buien. De middagtemperatuur schommelt rond 19 graden, wat zo'n 3 graden te koud is in vergelijking met het langjarig gemiddelde.

Bron: hln.be
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Kust boos op Meteo België na voorspelling kwakkelzomer

Kan je of kan je niet weer op lange termijn voorspellen? Te oordelen aan het aantal voorspelde zomers en winters in de kranten schijnen veel mensen te denken van wel. Al zijn hun voorspellingen zelden juist,wat dan weer doet vermoeden van niet. Ook Frank Deboosere kant zich voor de zoveelste keer in De Standaard tegen lange termijnsvoorspellingen. Dat hield Meteo België niet tegen om de wereld in de sturen dat de kust een slechte zomer over zich krijgt, tot woede van de kustgemeenten. De kuststeden overwegen juridische stappen tegen het meteobedrijf omwille van voorbarige conclusies met zware financiële gevolgen voor de toeristische sector.



Het kwakkelweer zorgde al voor minder boekingen en een dergelijke voorspelling heeft zijn invloed, op zowel boekingen als dagjestoeristen.  "Goed weer lokt algauw 200.000 dagjestoeristen naar de kust. En elke dagjestoerist geeft gemiddeld 35 euro uit. Slecht weer voorspellen terwijl dat op dit ogenblik volkomen voorbarig is, kan ons dus handenvol geld kosten", zegt de kustmanager van Westtoer aan de krant.

"Voorspellen is als biljart"
Frank Deboosere, weerman bij het KMI en de VRT, is het daar al jaren volmondig mee eens: "Het weer voorspellen is als biljarten. Waar die eerste bal heen gaat, kan je nog heel precies weten. Waarheen die tweede stoot gaat, is al iets moeilijker. En wat met bal drie en vier gebeurt nog veel ingewikkelder. Daarom is het zo moeilijk om het weer op termijn te voorspellen", legt hij uit. Maar om de zaak tegen Meteo België hard te maken, zullen de kustgemeenten een briljante advocaat nodig hebben. Meteo België geeft bijvoorbeeld zelf toe dat voorspellingen niet langer dan 10 ?  12 dagen kunnen, de zomervoorspelling hebben ze 'seizoenstendens' gedoopt. Berekend met computermodellen, schatten ze de kans op betrouwbaarheid op 65 procent. Marge te over voor een hittegolf of twee, met andere woorden.

"Betrouwbaar genoeg"
Meteo België verdedigt zich. "Wij ontwikkelen onze seizoensgebonden trends op basis van objectieve factoren', zegt Xavier Lizin. 'Wij geloven dat die betrouwbaar genoeg zijn om te publiceren. Maar natuurlijk zijn ze niet even nauwkeurig als een bericht dat het weer voorspelt over drie dagen." En zelfs dat is al vaak niet correct of nauwkeurig. Meteo België schermt nog met het feit dat de voorspelling wel moet juist zijn, omdat de afgelopen weken het weer inderdaad al kwakkelde. Het weer is onvoorspelbaar, en hoe langer een bepaalde situatie aanhoudt, hoe meer kans dat die verandert. Kijk naar de afgelopen 'kwakkelwinter' en de ongemeen harde vriesweken die volgden in februari.

Het kustweerbericht
De kust is een van de moeilijkste gebieden in België om het weer voor te voorspellen, met gevoelstemperaturen en neerslag die vaak afwijkt van de rest van het land. Wie naar de kust trekt, doet er goed aan het specifieke kustweerbericht te checken op www.kustweerbericht.be

Bron: hln.be
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Voorlopig geen hittegolf in zicht

Het is vanmiddag en vanavond wisselend bewolkt met kans op enkele lokale buien. In de kustgebieden blijft het droog met meer opklaringen. Er waait een matige wind uit het westen tot zuidwesten bij maxima van 17 tot 21 graden. Vannacht blijft het op de meeste plaatsen droog met opklaringen en wolkenvelden. Tegen het eind van de nacht neemt de bewolking toe en vergroot de kans op een bui. De minima bedragen 11 tot 14 graden.



Dinsdag schijnt de zon af en toe. Vooral in het binnenland komen ook enkele buien voor, mogelijk met onweer. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind bij maxima van 17 tot 21 graden. Van woensdag tot en met zondag is het wisselvallig en koel met iedere dag kans op buien. De middagtemperatuur schommelt rond 17 graden.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Shadow112

Wisselvallige Belgische zomers: wen er maar aan

Het grillige zomerweer beu? Afgaande op nieuwe research van Britse klimaatwetenschappers, worden we er beter aan gewend. Ze zien een patroon: nattere, koudere zomers voor onze contreien omdat de straalstroom systematisch naar beneden wordt geduwd door de accelererende opwarming in de arctische gebieden. Ze waarschuwen de Britse regering dat tegen 2015 de kost door overstromingen in de UK meer dan een miljard euro per zomer zal bedragen. Ondertussen zorgt global warming in de VS voor een ander uiterste: in zowat de helft van dat land heerst momenteel de ergste droogte in meer dan honderd jaar. In 26 staten is er een noodplan in werking gezet. Opwarming van het klimaat? Al eens goed buiten gezien? En toch. Het Britse Met Office laat weten dat de miserabele zomer met veel neerslag het gevolg is van "a particularly disturbed jet stream". De straalstroom dus, waarvan we dachten dat Armand Pien hem mee in zijn graf had genomen.

't Is de straalstroom, stupid
Die straalstroom is een wind die waait op 9 ?  10 kilometer hoogte en varieert in snelheid tussen 100 en 350 kilometer per uur. Zo'n straalstroom is gemiddeld enkele duizenden kilometers lang, enkele honderden kilometers breed en een paar kilometer hoog. Hij waait van west naar oost, in de richting waarin onze planeet draait dus. Een straalstroom ontstaat door het grote temperatuurverschil tussen de noordpool of zuidpool en de evenaar. Degene waar wij mee te maken hebben is de arctische straalstroom. Hoe dichter die straalstroom bij ons ligt, hoe meer depressies. Of, wanneer de straalstroom over of vlak langs België loopt krijgen we de ene na de andere depressie te verwerken met herhaaldelijk regen en wind. Het weer dat we nu over ons heen krijgen dus.

Missing link
Britse metereologen en klimaatwetenschappers linken nu de opwarming van ons klimaat aan het feit dat de straalstroom al verschillende jaren tijdens de zomer steeds zuidelijker aan het waaien is. Ze zeggen dat hij naar beneden gedrukt wordt omdat het in de noordpoolgebieden elk jaar warmer wordt tijdens de zomer. Terwijl wereldwijd de gemiddelde (en dat is hier wel het keywoord) temperatuur net geen 1 graad is gestegen in de zomer, ligt die de jongste jaren in arctische gebieden gemiddeld tussen 2 en 3 graden hoger. Dat zorgt ondermeer voor een steeds snellere afsmelting van het zeeijs, warmere noordelijke zeeën, warmere winden aldaar en dat heeft een serieuze impact op het weerpatroon, ondermeer dus die systematisch lager liggende straalstroom die onze zomers verpest.

Niet per se kouder, wel natter
Het betekent overigens niet dat onze zomers echt kouder worden. Ze worden wel natter en we krijgen meer een wisselvallig, grillig weerpatroon. Meer regen ook, en hevigere regenbuien, die dan weer leiden tot meer overstromingen. Ook van bijvoorbeeld de recordhittes in november vorig jaar zijn de klimaatwetenschappers nu zeker dat die te wijten was aan ons steeds sneller veranderend klimaat.

Rampdroogte in VS
In de VS ondervinden ze intussen de andere kant van de medaille: daar heerst in 26 staten de ergste droogte in meer dan honderd jaar. Een nationaal rampenplan is gisteren in werking gezet dat ongeveer één op drie landbouwers en veetelers in de VS moet helpen om die droogte te overleven. Tussen juli 2011 en juni 2012 bedroeg de gemiddelde temperatuur in de Verenigde Staten 13,3 graden Celsius. Dat is niet alleen 1,78 graden meer dan gemiddeld, het betekent ook dat de voorbije twaalf maanden de warmste waren die ooit gemeten zijn in de VS.  De eerste zes maanden van dit jaar waren eveneens de warmste ooit. In alle regio's van de Verenigde Staten behalve het noordwesten werden record- of bijna-recordtemperaturen opgemeten. Sinds begin juli kampen grote delen van het land met een nieuwe hittegolf. Net als vorig jaar overigens, en bijna niemand twijfelt nog dat ook dit een patroon is veroorzaakt door de versnelde opwarming van ons klimaat. California, Oregon, Nevada, Utah, Arizona, New Mexico, Colorado, Nebraska, Wyoming, Kansas, Oklahoma, Texas, Louisiana, Arkansas, Missouri, Kentucky, Tennessee, Illinois, Indiana, Alabama, Mississippi, Georgia, South Carolina, Florida, Delaware en Hawaii zijn het hardst getroffen. Slechts 40 procent van de oogst in de VS is voorlopig "zeker".

Blik in de toekomst
Door de hitte en droogte zijn er ook weer enorme bosbranden in ondermeer Utah, Idaho, Colorado, Arizona en New Mexico. "Wat we nu zien is een blik op hoe de klimaatverandering eruit ziet. Ze zal eruitzien als hitte, als branden, als dit soort natuurrampen. Deze ramp geeft een levendig beeld van onze toekomst", zegt Michael Oppenheimer, van het VN-klimaatpanel in de Britse krant The Guardian. Zijn collega Jonathan Overpeck van de Universiteit van Arizona is het daar mee eens. "De extra hitte verhoogt de kans op hittegolven, droogte, stormen en bosbranden. Dit is precies waar ik en veel andere klimaatwetenschappers voor hebben gewaarschuwd." Ook verschillende rapporten van overheidsinstellingen, zoals Nationale Onderzoeksraad, hebben al gewaarschuwd voor meer en intensere bosbranden in de westelijke staten naarmate de temperatuur stijgt.

Toch wordt de link nauwelijks vermeld in de berichtgeving. Uit een studie van de Amerikaanse mediawaakhond MediaMatters blijkt dat in 97 procent van de berichtgeving geen enkele verwijzing staat naar de opwarming van het klimaat. Bij televisieberichtgeving is het percentage nog lager met 1,6 procent. Kranten het met 6 procent iets beter. Waarnemers vermoeden dat de media bewust kiezen om de klimaatverandering niet te noemen omdat ze het thema ondanks de wetenschappelijke consensus en de officiële erkenning van een verband aanvoelen als controversieel en politiek geladen.

Bron: hln.be

Jan van Ooijen

Koudste zomer in 25 jaar in de maak

De gemiddelde temperatuur deze zomer koerst af op een dieptepunt. Met 15,7 graden is de maximumtemperatuur halverwege de zomermaanden het laagst in 25 jaar. Het weer wordt vanaf zondag wat minder wisselvallig, maar er gloort nog geen hoop aan het einde van de horizon, meldt Weerplaza vrijdag. Met nog anderhalve maand te gaan tot het einde van de meteorologische zomer is het nu gemiddeld de koudste zomer sinds 1987. Een periode met warmer weer blijft mogelijk, maar echt zomerweer komt er niet op korte termijn.

Vanaf zondag komt er wat meer zon en hebben buien niet meer de overhand. Ook stijgt de temperatuur tot rond de 23 of 24 graden in het binnenland en 20 graden aan de kust. Dat is normaal voor deze tijd van het jaar.

De zomer verloopt niet alleen koel, maar ook nat. In juni viel er gemiddeld al 94 millimeter regen terwijl 68 normaal is. Nu juli bijna halverwege is, zijn er diverse plaatsen in Zeeland en het westen van Noord-Brabant die meer regen hebben gekregen dan normaal in de hele maand. In het oosten en noordwesten van Nederland is juist minder dan normaal gevallen.

Bron Novum
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Natte start: bijna zoveel regen als voor een hele zomer

Het eerste deel van de meteorologische zomer, die loopt van 1 juni tot en met 31 augustus, is natter, koeler en somberder dan normaal. In Ukkel werd tot op vandaag zo'n 212 liter neerslag uit de pluviometer afgetapt. Dat is bijna de hoeveelheid die doorgaans voor een hele zomer geldt, met gemiddeld zowat 225 liter hemelvocht. Doordat de neerslag vooral onder de vorm van buien viel, zijn er regionaal wel grote verschillen, stipt weerman Eddy De Mey aan.



Gebrek aan zon
De zon laat het duidelijk afweten: tot nu scheen ze 212 uren tegenover de standaard 465 zonuren voor een hele zomer. Kanttekening hierbij is dat de dagen de komende anderhalve maand korter worden. Het zal met andere woorden moeilijk worden om het normale aantal zonuren nog te halen.

Frisse dagen
Dankzij de relatief zachte nachten valt het met de etmaaltemperatuur mee. Die schommelt rond 16 graden. Normaal ligt deze rond de 16,7 graden. Concreet: vooral overdag was het tot nu toe te koel.

Vooruitzichten
Zomerweer valt voorlopig helaas niet te verwachten. De bewolking blijft morgen en dinsdag domineren met hier en daar een bui. Woensdag belooft iets warmer te worden maar door een strakke zuidwestenwind verdwijnt het zomergevoel. Donderdag en vrijdag is de regen weer van de partij. Of het na komende weekend beter wordt, is nog onzeker. Maar slechter kan het moeilijk worden.

Bron: demorgen.be
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Riool in problemen door natte zomer

De vele regenval van de laatste tijd vraagt het uiterste van de riolering. Door alle korte, maar hevige buien komt de riolering tijd tekort om alles weg te werken en blijft het water op straat staan. Dat stelt Ton Beenen van overkoepelende rioolorganisatie RIONED vandaag. Met name 's zomers levert regenwater relatief veel problemen op. 'In de herfst vallen er vaak langdurige miezerbuien, terwijl je in de zomerperiode juist veel meer kans hebt op een korte, maar felle bui. Met name in de kustprovincies regent het dan vaak hard.' En juist zo'n zomerbui kan funest zijn: een gemiddeld riool kan maar 20 tot 30 millimeter water per uur verwerken.



Een ondergelopen straat wijst echter lang niet altijd op een afvoerprobleem 'Als de riolering op een bepaalde plek volloopt, is het vrij normaal dat het regenwater tijdelijk op straat wordt geborgen.' Hoge stoepen moeten dan voorkomen dan dat het water huizen en kelders binnenstroomt. Zodra de bui is weggetrokken en het riool weer plek vrij heeft, verdwijnt het water uit de straat. 'Bij zulke klachten over 'overlast' hoeft er dus niet per se iets aan de hand te zijn.' Andere tijdelijke opvangplekken zijn bijvoorbeeld groenstroken, boven- of ondergrondse bassins, een speciale regenwatergracht zoals bij de Amsterdamse Zuidas of 'waterpleinen': speeltuinen in de vorm van een 'soepbord' tussen de huizen die volstromen bij slecht weer.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Daisy

Dakloos Den Haag CS onder water


Zware regen heeft voor problemen gezorgd in de stationshal van Den Haag CS. De hal is normaal gesproken overdekt, maar vanwege de renovatie van het station is het dak afgelopen weekend verwijderd.
ProRail had rekening gehouden met regenval, maar niet met deze hoeveelheid.

Glazen koepel

De neerslag veroorzaakte plassen en kleine overstromingen op verschillende plekken op het station. Met waterzuigers is een deel van de stationshal weer droog gemaakt.
Vanaf komend weekend wordt er een tijdelijk dak op de stationshal geplaatst. Uiteindelijk krijgt de hal een glazen koepel. Die moet medio volgend jaar klaar zijn.

Bron: nos.nl
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Daisy

Oogst van de zwarte bes valt tegen

In de zak van de Zuid-Beveland, Tholen en West-Brabant is de zwartebessenpluk begonnen.
De zware regenval heeft een deel van de oogst verpest. Telers hebben dit in twintig jaar tijd nog niet meegemaakt. Normaliter is de opbrengst per hectare gemiddeld 8000 kilo, dat is nu 1000 kilo minder.

Bron: pzs.nl
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Daisy

KNMI meet 49,7 graden in Stavoren

Het is tot dusverre een zomer van niets met lage temperaturen, grauwe luchten en veel regen. Behalve in Friesland en vooral Stavoren, aldus het KNMI. Gistermiddag verspreidde het weerinstituut even na 3 uur 's middags een weerkaartje, met temperaturen van zo'n 14 graden in Nederland maar een hittegolf in Friesland, waarbij de temperaturen in Stavoren opliepen tot 49,7 graden.

Volgens KNMI-woordvoerder Harry Geurts was er een storing in een sensor van het weerstation in Zuidwest-Friesland. Net als de rest van Nederland kwam de temperatuur in Stavoren in werkelijkheid niet ver boven de 16 graden uit.

De gegevens van de meetstation worden voortdurend gevalideerd en gecontroleerd, aldus Geurts. 'De fout is al snel opgemerkt en gecorrigeerd. Het foute temperatuurkaartje heeft maar heel kort online gestaan', zegt hij.

Bron: ad.nl
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Shadow112

Meeste regen in Amsterdam



Amsterdam is deze maand de meest regenachtige plek van Nederland. In juli viel tot nog toe 155,1 mm regen. Dat blijkt uit voorlopige gegevens die het KNMI vanavond heeft gepubliceerd. In het noorden en oosten van het land viel de minste regen.

Bron: telegraaf.nl

Jan van Ooijen

Regen jaagt toerist niet weg

Toeristen in Nederland laten zich niet uit het veld slaan door de regen: bijna niemand gaat vroegtijdig naar huis. Dat blijkt woensdag uit een rondgang van het ANP langs een aantal campings, hotels en recreatieparken in Nederland. Zelfs tentkampeerders breken niet eerder op. Op kindercamping De Berenkuil in Grolloo (Drenthe) is het aantal vroegtijdige uitcheckers op één hand te tellen. ,,Vandaag waren dat twee mensen, gisteren één. Ze gaan dan een of twee dagen eerder naar huis", aldus een medewerker.



Alleen vorige week besloot een gezin een week eerder de biezen te pakken en de Franse of Spaanse zon tegemoet te rijden. ,,Mensen blijven tot het einde vanwege het recreatieprogramma, horen we. Als dat er niet was, zou het hier leeglopen." Op camping Bakkum verlengen sommige gasten hun verblijf zelfs, meldt een medewerker.

Center Parcs Kempervennen in Noord-Brabant heeft juist baat bij het slechte weer: het binnenzwembad trekt veel mensen uit de regio die een dagje uit willen zonder last te hebben van de regen. Ook Landal Greenparks heeft geen last van vroegtijdige vertrekkers.

In de 27 hostels van Stayokay is ,,nog geen verschil waargenomen", aldus een woordvoerder. ,,Wel kloppen soms nieuwe gasten bij ons aan aan die zijn natgeregend op een camping in de buurt. Maar als je eenmaal geboekt hebt, dan wil je blijven, merken we, en ga je op zoek naar andere activiteiten."

Vereniging van recreatieondernemers Nederland RECRON heeft ook nog geen geluiden gehoord over vroegvertrekkers, meldt een woordvoerder. ,,De toeristen zijn wel doorzetters, ondanks de regen. Maar we wonen natuurlijk ook in een land waar heel veel te doen is, ook binnen."

Bron Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Daisy

In Enschede is door de regenval een deel van de Bandoengstraat verzakt.

Buurtbewoners zagen het gat in de weg en waarschuwden via de politie de gemeente. Die heeft er een waarschuwingsbord geplaatst. Vrijdag wordt de straat gerepareerd.

Bron: Rtv oost
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Daisy

Kwakkelweer maakt ons ziek

Het wisselvallige weer is slecht voor onze gezondheid. Dat blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Er zijn nu 20% meer zieken dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat bijna altijd om infecties aan de luchtwegen. Blijkbaar vermindert onze weerstand als er weinig zon is, want dan krijgen we een tekort aan vitamine D.

Bron en filmpje nieuwsblad.be
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Daisy

Wijnboeren blij met wisselvallig weer

De wijnboeren in ons land kijken al uit naar de druivenoogst in oktober. Dat zou wel eens een topoogst kunnen zijn, dankzij het wisselvallige weer. Voor de druiven mag het best wat koud en wisselvallig zijn. Als in het nu toch nog een beetje warmer wordt in augustus en september, dan is er echt reden tot feesten.

Bron en filmpje nieuwsblad.be
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Powered by EzPortal