Grotere onweerswolken versterken opwarming

Topic gezien door 1966 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 22 mei 2012 - 00:02

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Grotere onweerswolken versterken opwarming

In gebieden met veel industriële vervuiling zorgen zwevende deeltjes 's zomers voor zwaardere onweerscomplexen. Deze versterken op hun beurt de opwarming. Een team van Amerikaanse en Israelische klimaatwetenschappers zegt dit fenomeen op rustige zomerdagen waar te nemen boven China. Donderkoppen zouden het extra opwarmende effect alleen leveren wanneer er weinig wind staat.

Zo heeft luchtvervuiling geen meetbaar effect op de energiebalans van onweerswolken bij actieve koufronten. Het onderzoek kan van belang zijn omdat de invloed van veranderende wolkpatronen op klimaatverandering nog relatief slecht wordt begrepen, en daarmee een onzekere factor is in het berekenen van de verwachte mondiale temperatuurstijging. Luchtvervuiling kan wolkvorming bespoedigen doordat het de concentratie aërosolen verhoogt. Wanneer waterdamp met deze zwevende deeltjes in contact komt, kan het condenseren tot kleine druppeltjes, waaruit wolken bestaan.



Klimaatinvloed
Van mist en andere gelaagde bewolking is bekend dat het relatief veel zonlicht reflecteert en daarmee, met name overdag, afkoeling kan veroorzaken. Maar volgens de onderzoekers is de invloed van verticaal ontwikkelde wolken, met name grote onweerswolken, nog niet goed begrepen.

Mondiale klimaatmodellen zouden een te lage driedimensionale resolutie hebben om de complexe klimaatinvloed te kunnen nabootsen.Met hun eigen speciale wolkenmodel kan de complexe invloed van deze vaak kilometershoge wolken op verschillende luchtlagen echter wel goed worden bekeken. Onweerswolken en andere zomerse buiencomplexen zijn aan de bovenkant, waar de waterdruppels in koude lucht bevriezen, vaak afgeplat. Dit zogeheten aambeeld weerkaatst weliswaar zonlicht terug naar de ruimte – een afkoelend effect – maar bevat ook grote hoeveelheden vocht, dat juist warmte vasthoudt.

Versterking
Dit laatste effect weegt zwaarder, zo schrijven de wetenschappers – waardoor de onweerswolken netto meer zonne-energie vasthouden dan ze weerkaatsen. Boven gebieden met grote luchtvervuiling, zoals China en India, kan de vorming van onweerscomplexen dus leiden tot een versterking van de opwarming.

Bron NU.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal