Zomer discussietopic 2020

Topic gezien door 47577 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, ma 01 jun 2020 - 12:02

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

ThaGhostNL

De astronomische zomer (midzomer) van 2020 staat weer voor de deur, maar om klimatologische redenen begint de meteorologische zomer vandaag (1 juni) en duurt tot 1 september, dus is het tijd om een begin te maken met onze Zomer discussie topic, maar eerst een terugblik op een best bijzonder verlopen lente.

Droogte
De lente van 2020 is er een met veel gezichten, waarbij de droogte de meest opvallende is, al leek dat met een klets natte start van de lente, met een maandgemiddelde die op 15 maart al op 53mm uit kwam, niet erg waarschijnlijk. Echter verdween de regen en is er vanaf 15 maart weinig regen gevallen. Door de vele zon uren, soms opvallend lage luchtvochtigheid en veel wind, is het neerslagtekort snel opgelopen en komen we op een geschat tekort van 160mm.

Neerslag totalen gemiddeld in MM:
MaandNormaalGemeten
Maart6858
April4411
Mei6119

Neerslagtekort tot 1 juni 2020:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Zonnigste lente ooit

Ook de zon heeft zich deze lente met een gemiddeld totaal van 796 uur behoorlijk laten gelden en stoot daarmee de lente van 2011 (713 uur) met een opvallend verschil van 83 uur van de eerste plaats.
Per regio zijn er natuurlijk verschillen in de totalen, met aan de kust de meeste zonuren en in het binnenland de minste. Lokaal aan de kust kunnen we rond de 830 zon uren verwachten aan de oostgrens rond de 720.
In de lijstjes met meeste zon uren valt met name Den Helder op, waarbij in een normale lente iets van 540 uur aan zon uren in de boeken staat, komt er voor dit jaar een vermelding van 838 zon uren te staan. Een verschil van 298 uur!

Zonuren maand gemiddeld in UUR:
MaandNormaalGemeten
Maart125194
April178287
Mei213315

Warme lente

Niet alleen de neerslag en de zonneschijn totalen komen in de boeken, ook de temperatuur is een vermelding waard. Ja, het was warm, maar niet uitzonderlijk warm. De reden dat het niet uitzonderlijk warm is geworden kwam mede door de koele nachten. Ook de wind die voornamelijk vanuit de Noord en Oost hoek kwam, zorgde voor de nodige verkoeling.
In totaal is de Bilt uitgekomen op 24 warme dagen (20°C en hoger) en heeft daarmee een gedeelde plaats 3 in de lijstjes veroverd. Het aantal zomers warme dagen (25°C en hoger) kwam uit op welgeteld... 1.
Het warmst werd het in Westdorpe, daar werd op 21 mei een temperatuur gemeten van 28,7°C. In de Bilt werd het die dag 26.7°C, tevens de enige en eerste officiële zomerse dag van 2020.

Zoals eerder opgetekend was het ook koud, opmerkelijk detail. De nachten verliepen kouder dan in de winter.
Op de laatste dag van ijsheiligen kregen we zelfs met 2 nachten vorst te maken, waarbij de temperatuur in de nachten van 14 en 15 mei op -1,2°C en -1,0°C uitkwam. De koudste nacht werd gemeten in Woensdrecht, daar daalde de temperatuur in de nacht van 25 maart naar -6,2°C

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Temperatuur de Bilt gemiddeld in °C:
MaandNormaalGemeten
Maart6,26,8
April9,211,1
Mei13,113,0

De eerste weken zomer

Tijd voor een zomerverwachting over de eerste weken. Na een zonnige periode en warm Pinksterweekend gaan we vanaf woensdag uit een ander vaatje tappen. De uitlopers van het hogedruk gebied tussen de Azoren en Groenland neemt iets in kracht af en ontstaat er tussen IJsland en Noorwegen een lagedrukgebied, die de dagen naar het weekend toe gaat domineren. Met dat laag komen we tijdelijk in een west noordwestelijke aanvoer van maritieme lucht terecht en komt er hoge bewolking voor, in de loop van de dag ontstaan er steeds meer stapelwolken en neemt vanaf dinsdagavond de kans op enkele regenbuien toe, al is het wel de vraag of die regen daadwerkelijk de grond haalt.

In het binnenland kan in de avonduren aan de oostgrens een onweersbui voorkomen. De temperatuur aan de kust komt met moeite op een graad of 20. Verder in het land iets hogere temperaturen en komt de temperatuur aan de oostgrens en zuidoosten rond de 25 graden uit. Woensdag verloopt wisselvallig, met een tweedeling in de temperatuten.
In de westelijke en noordelijke kustprovincies komt de temperatuur niet hoger dan een graad of 17 en valt er voornamelijk in het noorden wat regen. In de oostelijke provincies kan de temperatuur nog oplopen tot een graad of 25 en ontstaan er in de namiddag en avond ook daar enkele buien, waarbij een geïsoleerde onweersbui niet helemaal uit te sluiten is.

Tot aan het weekend blijven we een mix tussen hoge sluier bewolking, stapelwolken, zo nu en dan zon en een beetje regen houden. De temperatuur is gemiddeld 17 graden. Aan de kust en de wadden een graad of 14.
In de 2e week van juni lijkt het erop dat het laag boven de Noorse zee naar het noord noordwesten wegtrekt en ontstaat er boven Noorwegen een hogedrukgebied die in het meest gunstige geval de stroming vanuit het oost noordoosten laat komen. Tegen het einde van de 2e week zien we ook de temperaturen weer oplopen.

GFS laat de temperaturen oplopen richting de 30 graden met een noordoostelijk georiënteerde aanvoer van warm en redelijk instabiele lucht. Een kanttekening bij deze run is dat dit de eerste run is waarbij dit zichtbaar is.

EC doet het met temperaturen tussen de 20 en 25 rustiger aan en berekend het hoog noordelijker en blijft met een zuidwestelijke aanvoer wat wisselvalliger.

Beide modellen lijken aan het einde van de run een voorkeur te hebben naar licht wisselvallig en relatief koel weertype. Af dat zo blijft?

Onweerskans (Neem het met een korrel zout)
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

Armand

Mooie uiteenzetting en mooie terugblik op de in alle opzichten bijzondere lente van 2020! Blijft onwerkelijk dat het zó zonnig is geweest, lijkt wel normaal geworden ;) Komende week/weken zal dan ook even wennen worden als het een stuk minder zonnig gaat worden voor een wat langere periode. Gelukkig hinten de modellen op lange termijn opnieuw naar een warme periode. Laten we hopen dat die warme periode net zoals GFS schetst onstabiel gaat verlopen  ;D

Armand

We zien zowel GFS als EC vanochtend weer opnieuw hinten na een warmere periode op langere termijn:



Laten we even vooruitkijken wat voor een mogelijke consequenties dit heeft op langere termijn.

We zien eigenlijk in beide modellen hetzelfde scenario. Een stevig hogedrukgebied blokkeert de oceaan en vormt een as richting Scandinavië en Rusland. Boven het Zuidwesten van Europa overheerst de invloed van lagedrukgebieden. Dit resulteert in een grote aflandige aanvoer van warme lucht uit het zuiden en oosten in een groot deel van Europa. De Benelux bevindt zich dan meer op de grens tussen droge en warme lucht ten noorden en oosten van ons, en onstabiele lucht ten zuiden van ons. Komen we meer onder invloed van de hogedrukgebieden, dan komt de wind meer uit het oosten tot noordoosten en blijft het aangenaam warm en droog. Komen we meer onder invloed van het lagedrukgebied, dan draait de wind meer naar zuidelijke richtingen en dan het afwisselend tropisch heet worden met frisse afkoeling. Daarbij is de onstabiliteit dan groot met kans op stevige onweerssituaties. Een ander scenario is nog dat de lagedrukgebieden nog noordelijker komen en boven onze omgeving blijft rondtollen (zoals dat komende week ook al gaat gebeuren). Dan blijft het fris en wisselvallig. Gelukkig voor de zon- en warmteliefhebbers is dit scenario op langere termijn wel in de minderheid.

Echter zullen we eerst door de zure appel heen moeten bijten, de staafdiagram maakt dat wel mooi zichtbaar:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Tot en met begin volgende week wordt het koud onder invloed van ronddraaiende lagedrukgebieden boven de Noordzee. Daarbij wordt het ook wisselvallig, maar blijft de hoeveelheid regen afwachten. Laten we eigenlijk hopen dat er verspreid over die periode toch de nodige hoeveelheid regen kan vallen voor de droogte enigszins te verminderen. Als het toch een paar dagen koud en wisselvallig wordt, dan maar direct goed ;) Daarna zie je dat een overtuigend deel van de leden dus voor warmere opties gaat. In het zuidoosten en oosten ligt die kans zelfs al richting de 80%. Een deel van deze warmere opties is dan onstabiel van aard, het andere deel houdt het opnieuw overwegend droog. Voordat we de koudere periode ingaan, kunnen we vandaag en deels ook morgen nog even genieten van het warme weer. ;)

dennis089

Tijd voor onstabiel weer.. ik wil dat ik weer eens ernaast zit met mijn voorspelling op zeer weinig onweersdagen  ::)  ???

Energizer85

Even omschakelen... vanaf morgen koel, winderig en buiig weer. Dan lijkt het ineens meer op herfst.

Na zondag opnieuw warmer richting zomers weer? We gaan het zien...!?!

Armand

Citaat van: Energizer85 op wo 03 jun 2020 - 12:05Even omschakelen... vanaf morgen koel, winderig en buiig weer. Dan lijkt het ineens meer op herfst.

Na zondag opnieuw warmer richting zomers weer? We gaan het zien...!?!

Ja dat gaan we zeker merken vanaf morgen dat het koeler wordt. Ook zal er geregeld wat regen gaan vallen, wat natuurlijk wel positief is voor de natuur. Dit alles wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied dat richting de Noordzee trekt en daar wat blijft rondtollen. Gevangen tussen de hogedrukgebieden gaat het enkele dagen duren voordat er pas verandering zal optreden. Het lagedrukgebied trekt volgende week opvullend richting onze omgeving.

Ik denk dat we dus nog even moeten wachten op een omslag naar een warmer weertype, minstens tot halverwege volgende week. Pas vanaf woensdag is de trend naar een warmer weertype duidelijk zichtbaar in de pluim:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

En ook die datum is nog vrij onzeker. Dit soort situaties waarbij lagedrukgebieden vrij stationair blijven liggen zijn erg lastig te voorspellen. Zo'n lagedrukgebied kan alsnog enige tijd langer blijven liggen alvorens weer weggevoerd te worden. Wel is de overgang naar een warmer weertype uiteindelijk sterk aanwezig in bovenstaande pluim.

Het blijft tot dusver wel onzeker of deze nieuwe warmere periode vooral droog of onstabiel van aard zal zijn. Onweerskansen zijn zeker aanwezig op langere termijn, maar daar valt nu nog vrij weinig over te zeggen.

dennis089

Grappig.. Net via de Duitse Wer wird Millionair (lotto weekend miljonairs) geleerd dat hagel vrijwel enkel overdag plaatsvinden kan. Dit wist ik helemaal niet als onweerliefhebber :D

TMCThomas

Overigens hoeven we de komende 48 uur nog niet veel van de regen te verwachten in Nederland, grootste deel van nederland krijgt minder dan 5mm te verwerken. Moet wel bij gezegt worden dat het hier om buien gaat, lokale verschillen kunnen dus vrij groot zijn.


GeneralDuke

Oke, 13 graden is wel wat weinig, maar ik vind het niet erg als de warmte en droogte even een pas op de plaats maken. Hopelijk komen er vaker dit soort weken tussendoor, of in ieder geval met wat buien, zodat de droogte nog een beetje binnen de perken blijft.

Citaat van: dennis089 op wo 03 jun 2020 - 16:21Grappig.. Net via de Duitse Wer wird Millionair (lotto weekend miljonairs) geleerd dat hagel vrijwel enkel overdag plaatsvinden kan. Dit wist ik helemaal niet als onweerliefhebber :D

Hmm, vind ik denk ik een vreemde uitspraak van de Duitsers, vooral vanwege het woordje "kan". Onweersbuien komen vaker voor overdag dan 's nachts, maar ik zou niet weten waarom een onweersbui 's nachts minder kans heeft op hagel dan een overdag. Het is hetzelfde als zeggen dat onweersbuien bijna niet in de winter 'kunnen' plaatsvinden. Het kan wel, maar de omstandigheden zijn er gewoon niet vaak naar.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Akito

Citaat van: GeneralDuke op wo 03 jun 2020 - 16:27Hmm, vind ik denk ik een vreemde uitspraak van de Duitsers, vooral vanwege het woordje "kan". Onweersbuien komen vaker voor overdag dan 's nachts, maar ik zou niet weten waarom een onweersbui 's nachts minder kans heeft op hagel dan een overdag. Het is hetzelfde als zeggen dat onweersbuien bijna niet in de winter 'kunnen' plaatsvinden. Het kan wel, maar de omstandigheden zijn er gewoon niet vaak naar.

Volgens Dennis zeggen de Duitsers dat hagel vrijwel alleen overdag plaatsvinden kan, ongeacht of dit gepaard gaat met onweer. De Duitsers zeggen nml. niks over onweersbuien ;-)

Armand

Citaat van: dennis089 op wo 03 jun 2020 - 16:21Grappig.. Net via de Duitse Wer wird Millionair (lotto weekend miljonairs) geleerd dat hagel vrijwel enkel overdag plaatsvinden kan. Dit wist ik helemaal niet als onweerliefhebber :D

Interessante stelling wel inderdaad. Ik heb hagel wel eens tijdens een onweersbui meegemaakt in de vroege ochtend rond 4-5 uur, maar dat is ook de enige herinnering die ik heb van 'nachtelijke hagel'. Het klopt inderdaad wel dat hagel met name overdag voorkomt, met als voorkeur in de middag en avond. Dat komt door de ontstaanswijze van hagel.
Hagel ontstaat namelijk door sterke opwaartse luchtbewegingen in een onweerswolk. Zulke stijgbewegingen worden vooral veroorzaakt door grote temperatuurverschillen en onstabiliteit. Deze waardes zijn vaak het hoogst in de middag en avond. 

TMCThomas

Het hebben afgelopen 19 december en aankomende 5 juni met elkaar gemeen? De maximumtemperatuur! Het lijkt morgen een zeer koude dag voor de tijd van het jaar te gaan worden met zo'n 13 graden als max temperatuur, kouder dan een aantal dagen in december





Sterker nog, hetzelfde kan gezegd worden over vandaag en 17 december, vandaag word het namelijk niet veel warmer als 16 graden


Hector Pascal

Er valt hier (Nijverdal) veel meer regen dan verwacht. En zo te zien op buienradar blijft het nog wel eventjes regenen...
Nul bestaat niet.

Lothiriel

Ja echt kutweer vandaag! Ben blij voor de plantjes en de natuur in het algemeen, maar ik hoop dat we binnen een week toch weer kunnen hopen op iets beter weer.

Vooral die kou... het voelde door de regen in combinatie met een snijdend windje echt winters aan buiten vandaag.
Winter 2015-2016 in Leuven
3 dagen smeltende sneeuw | 2 dagen sneeuw | 8 vorstdagen | 2 ijsdagen

flyineddy

Citaat van: Lothiriel op do 04 jun 2020 - 21:15Ja echt kutweer vandaag! Ben blij voor de plantjes en de natuur in het algemeen, maar ik hoop dat we binnen een week toch weer kunnen hopen op iets beter weer.

Vooral die kou... het voelde door de regen in combinatie met een snijdend windje echt winters aan buiten vandaag.

Het is misschien nu even niet zo lekker, maar wees blij dat er weer wat regen valt. Ik heb in ieder geval geen zin in Sahara taferelen hier in Nederland. Uiteraard zie ik ook liever mooi weer met lekkere temperaturen afgewisseld met onweersbuien. Maar dat zit er nu niet in, dus ben ik al lang blij dat de verwoestijning (:P) even een halt toe is geroepen.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Hier slechts 4.4mm gevallen, de modellen van vanavond laten dit dipje trouwens niet te lang duren EC, GFS en GEM komen allemaal met ruwweg hetzelfde scenario waarvan EC het warmste is.



Hogedruk gebieden nemen wederom de overhand, wat uiteindelijk een oostelijke stroming op gang brengt, deze oostelijke stroming brengt zowel op hoogte als aan de grond flink warme temperaturen met zich mee. Verschilt per model hoe warm precies maar alle 3 zitten uiteindelijk op 25+ met EC die volgende week zondag al weer op 30+ zit, dan kijken we echter wel naar +240h ver weg nog dus.



Opvallend is wel dat de pluim eigenlijk voor deze termijn best zeker is, zowel EC en GFS. Dit zie je bijvoorbeeld goed terug in de 850hpa temperaturen van GFS, alle leden warmen eigenlijk best gelijk op.



ook opvallend bij deze GFS pluim is dat de neerslag grafiek niet volledig plat is, het is niet is niet hele stabiele lucht, zouden we mogelijk 's avonds weer is "afgestraft" kunnen worden met een bui? Ben benieuwd hoe het zich ontwikkelt.

Koen-IJM

Het oosten van zuid-holland en het westen van utrecht krijgen me toch een bak regen te verwerken. De neerslagintensiteit is al een uur rood daar.  :o

GeneralDuke

Citaat van: Koen-IJM op vr 05 jun 2020 - 10:15Het oosten van zuid-holland en het westen van utrecht krijgen me toch een bak regen te verwerken. De neerslagintensiteit is al een uur rood daar.  :o

Ja, jammer dat het meteen met zulke hoeveelheden moet. Daar is de natuur minder mee geholpen dan wat rustigere maar doorstaande regen.

Hier in Nijmegen begint het wat aan te trekken, zometeen trekt het lijntje (occlusie?) over.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Akito

Had deze net nog in het verkeerde (oude) topic gezet... dus bij deze nog een keer.
Heel mooi plaatje vanaf Polen tot ver boven de zee bij Noorwegen. In die lange sliert bewolking zit allemaal neerslag.



Hier is de neerslag zichtbaar. De witte vlekken zijn hele heftige buien waarvan de 'wolk' een temperatuur van zo'n -60 à -70 graden Celsius heeft.

flyineddy

Mooie platen!
Ook mooi met die tweede krul boven lapland. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal