Lente discussietopic 2020

Topic gezien door 31538 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 20 feb 2020 - 11:34

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Lenteverwachting: relatief warm en droog


20 februari | 10:26 uur   -   Laatste update 20 februari | 11:11 uur

De lente komt eraan! Voor meteorologen is het vanaf 1 maart zover. Op 1 juni begint dan de zomer. Nu het nieuwe seizoen alweer op komst is, is het natuurlijk ook weer tijd om vooruit te kijken. Hoe wordt de lente van 2020? Als de voortekenen niet bedriegen relatief warm en droog.

Zet de tuinstoelen dus maar klaar. In maart al kan het tot perioden met ongebruikelijk warm lenteweer komen, niet alleen bij ons, maar ook in de landen om ons heen. Daarbij waait er nog vaak een straffe zuidwestelijke wind en is het de vraag in hoeverre storingen ons nog kunnen bereiken, zoals de laatste weken steeds wel gebeurde. Vanaf de tweede helft van april zou de baan van die storingen dan langzaam noordelijker moeten komen te liggen. En als dat echt zo is, kunnen we op termijn ook de zonnebrandcrème er wel bij pakken. Dan is er eindelijk ook weer eens kans op langere perioden met droog weer, veel zon en ruimte voor allerlei buitenactiviteiten.

Hoe scoorde de winterverwachting?
Handtekening eronder, zou iedereen nu zeggen. Nou, zo simpel is het in het weer natuurlijk niet. We doen elke keer goed ons best om de trend van het nieuwe seizoen alvast in een paar woorden neer te zetten, maar dat betekent nog niet dat zo'n verhaal ook altijd klopt. Kijk maar naar de winter. Het zachte weerbeeld dat we steeds hebben gehad, was een van de twee opties in de winterverwachting die we eind november presenteerden. Er was ook nog een andere, koudere optie. Die is het niet geworden, de zachte optie kwam wel uit. En de drukverdeling die er volgens de verwachting achter moest zitten, kwam er ook. Een klein succesje voor de winterverwachting dus.

Overgangsseizoenen lastig
Het vooruitkijken naar een seizoen als de lente is veel moeilijker. Dat komt omdat de lente een overgangsseizoen is. De zon komt snel hoger en overal op het noordelijk halfrond wordt het warmer. Door die opwarming, die in de lente heel normaal is, gaat alles op de weerkaarten schuiven. Zo wordt de straalstroom, die in maart meestal nog wel aanwezig is, in april en in mei een stuk zwakker. Daarmee komt geleidelijk ook een einde aan de continue stroom van storingen vanaf de oceaan. Hogedrukgebieden krijgen ineens weer de kans. Maar waar die omslag precies zit, is lastig te voorzien. Het is wel heel; belangrijk voor hoe de lente uiteindelijk de boeken in gaat.

Poolwervel
Van de afgelopen maanden weten we behoorlijk goed welke factoren de grootste invloed hadden op het winterloze en vaak natte weer. Het allerbelangrijkste was de sterke wind die op ongeveer 20 kilometer hoogte rond de Noordpool waaide. Deze band met hoge windsnelheden in de stratosfeer wordt ook wel de poolwervel genoemd. Die poolwervel is in de wintermaanden het ene jaar sterker dan het andere en soms ook wel enige tijd min of meer afwezig. Dit jaar leek de poolwervel sterker dan ooit en omdat hij de 'gewone' straalstroom, lager in de atmosfeer die zo belangrijk voor ons winterweer is, de afgelopen maanden alleen maar aanwakkerde, maakte kou geen kans.

Meestal zagen we hogedrukgebieden boven Spanje, Portugal en Frankrijk die dan over de Alpen verder naar het oosten trokken. En lagedrukgebieden in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen die elke keer weer wolken. regen en wind onze kant uit stuurden. Daarbij waaide de wind eigenlijk alleen maar uit het zuidwesten en bleven de temperaturen bij ons voortdurend hoog.

Eerst nog wisselvallig, maar daarna?
Die sterke poolwervel is er ook aan het begin van de lente nog, dus ligt het voor de hand dat het wisselvallige weer van nu eerst ook in maart nog aanhoudt. Toch zijn er aanwijzingen dat de baan van de lagedrukgebieden in de loop van maart noordelijker komt te liggen. Dan komen de hogedrukgebieden in het zuiden mogelijk dichterbij. En daar omheen kan superzachte lucht onze omgeving via Engeland bereiken. Daarom wordt in maart af en toe ongebruikelijk zacht weer verwacht. En dan mag je zelfs denken aan temperaturen die al richting 20 graden gaan.

Wordt het echt warm?
In april en mei verdwijnt de poolwervel meestal snel, ook onze straalstroom wordt dan zwakker. Hogedrukgebieden maken zo ineens veel meer kans en het weer kan een stuk stabieler worden. Dit gebeurt elk jaar en daarom zijn april en mei klimatologisch gezien de droogste maanden, met relatief ook de meeste zon. Het zou dan zomaar ook eens warm kunnen worden, zeker gezien de voorgeschiedenis. De zee is bij voorbeeld nog relatief warm en er hoeft op het Europese continent maar weinig sneeuw te smelten. En de zon wordt natuurlijk snel sterker.

Onweersbuien
Als het in april en zeker mei warm wordt, liggen zomerse onweersbuien op een goed moment wel op de loer. Er gaat recent bijna geen jaar voorbij of we hebben al onweerssituaties in mei, en soms zelfs al in april. Dus dat kan er de komende lente ook zomaar van komen.

Door: Reinout van den Born

Bron: weer.nl

TMCThomas

grappig genoeg laat CFS voor maart/april nu juist een sterk hogedrukgebied zien, die ons eind maart de koudste temperaturen van deze hele winter (lange herfst*) zouden brengen.







nu ben ik niet zo'n van cfs maar toch.

GeneralDuke

Dat zou dan het derde jaar op rij (althans, in 2019 was het ook zo toch?) zijn dat het langverwachte Scandihoog vrolijk 2 maanden 'te laat' langskomt.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

4seasons

Citaat van: undefined
Citaat van: TMCThomas op do 20 feb 2020 - 11:48grappig genoeg laat CFS voor maart/april nu juist een sterk hogedrukgebied zien, die ons eind maart de koudste temperaturen van deze hele winter (lange herfst*) zouden brengen.

 ;D  ;D  ;D

In topic over stormkansen februari:
Citaat van: 4seasons op zo 16 feb 2020 - 18:11???  ???


Zouden er mensen zijn die niet (meer) weten in welke jaargetijde we nu zijn beland?

Geen winter, afgelopen week veel storm(vlagen) en hoge temperaturen.


Nu regen, veel wind en op zee de onweersbuien in aantocht.
Dus herfst op dit moment.

Wat komt hierna? De winter?

Ik weet niet of deze site al bekend is?

NB: Je kan zelf het overzicht aanpassen  >>> Kolommen: meer • minder

Hier als voorbeeld de winter:
https://www.mscha.org/knmi/winter.cgi?station=260&sort=year&columns=more

Hier als voorbeeld de lente:
https://www.mscha.org/knmi/winter.cgi?station=260&sort=year&month=-3&columns=more

Tam

Citaat van: TMCThomas op do 20 feb 2020 - 11:34Wordt het echt warm?
In april en mei verdwijnt de poolwervel meestal snel, ook onze straalstroom wordt dan zwakker. Hogedrukgebieden maken zo ineens veel meer kans en het weer kan een stuk stabieler worden. Dit gebeurt elk jaar en daarom zijn april en mei klimatologisch gezien de droogste maanden, met relatief ook de meeste zon. Het zou dan zomaar ook eens warm kunnen worden, zeker gezien de voorgeschiedenis. De zee is bij voorbeeld nog relatief warm en er hoeft op het Europese continent maar weinig sneeuw te smelten. En de zon wordt natuurlijk snel sterker.




Warm.. Ik betwijfel het. Ik liep zojuist met 37° op het strand met een lekker briesje en vind een airco van 27° koud. Dus ik ben misschien bevooroordeeld.

dennis089

vooralsnog is het gewoon nat, natter en natst. Vorig jaar droogte record. Dit jaar een half jaar moesson. De lente wilt maar niet doorkomen.

Jasneker

De afgelopen natte "winter" was in ieder geval hard nodig om het grote tekort aan grond water aan te vulllen, toch wat positiefs.
Er is al grote schade aan de bossen en natuur aangericht, dus hopen dat er nog wat water komt voor de roge gebieden.
De Lente begint pas, wat het word weten we over 3 maanden....

dennis089

Geen probleem hoor. Nog wat extra regen. Zolang de pluim loopt. Een grote dikke WC. Iets zegt me dat dit weer een jaar is waarin die niet te breken valt. Kan me nog een jaar herinneren de afgelopen decennium waar we tot mei moesten wachten voor de eerste zonnige hogedruk periode....

Joep


TMCThomas

Citaat van: TMCThomas op do 20 feb 2020 - 11:48grappig genoeg laat CFS voor maart/april nu juist een sterk hogedrukgebied zien, die ons eind maart de koudste temperaturen van deze hele winter (lange herfst*) zouden brengen.

IMG
IMG
IMG

nu ben ik niet zo'n van cfs maar toch.

Grappig, CFS laat het nog steeds zien.





Zal wel op niks uitlopen hoor.

Der RoX

Citaat van: TMCThomas op ma 02 mrt 2020 - 21:56Zal wel op niks uitlopen hoor.

Na maart 2018 sluit ik niks meer uit. Kleine kans uiteraard ;)
WiNtEr!!11!1!@

dennis089

de naam van dit topic ook.. warm en droog haha... zolang de pluim strekt.. alleen maar grijs, nat en vies xD deze herfst WC zit er keihard in.

TMCThomas

Citaat van: dennis089 op do 05 mrt 2020 - 16:22de naam van dit topic ook.. warm en droog haha... zolang de pluim strekt.. alleen maar grijs, nat en vies xD deze herfst WC zit er keihard in.
to be fair, dat stond ook in hun verwachting:

Citaat van: TMCThomas op do 20 feb 2020 - 11:34Die sterke poolwervel is er ook aan het begin van de lente nog, dus ligt het voor de hand dat het wisselvallige weer van nu eerst ook in maart nog aanhoudt.

En dat is ook wel logisch want de poolwervel zit nog steeds op record sterkte, maargoed ook daar keert de zon terug en gaat het dus weer opwarmen, maargoed dat gebeurt elke lente dus of het ook echt relatief warm en droog voor de tijd van het jaar gaat worden is een bij mij een kwestie van eerst zien dan geloven hahah.

TMCThomas

Control heeft de lente al in de pluim zitten inmiddels  ;)



Kan iemand de rem even vinden?


Joep

GFS komt op lange termijn met een Scandi hoog. Sja als het uutkomt zitten we daar nog wel op te wachten :)
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

TMCThomas

ja dat doe ie inderdaad al een aantal runs, (dan zou cfs toch een beetje gelijk hebben). Voor mij hoeft de kou niet meer, maar zou wel blij zijn als we eindelijk uit die WC breken. De reden dat dat in het geval van gfs nu lukt lijkt samen te hangen met het verzwakken (opwarmen) van de poolwervel:



Nu gebeurd dit rond deze tijd sowieso door het terugkeren van de zon. Echter niet zo snel als gfs nu voorspelt. Dit is eerder een zwakke SSW.

Overigens laat EC ook een hoog zien, echter boven onze regio. Oftewel meer zon en de zaagtand pluim zoals we die kennen in de lente



zelfs in de bewolking is die zaagtand terug te zien.


TMCThomas

Ec komt met lente:



Word het overigens niet tijd voor het lente discussietopic ;)

TMCThomas

Overigens leuke lente verwachting van Accuweather:



"Locations from France to Belgium, the Netherlands, Germany and northwest Poland will be at greatest risk for damaging thunderstorms.
damaging winds, hail and flash flooding will be the most likely risks from these storms, but a few of the strongest may also produce tornadoes.
Strong winds from these storms may also lead to significant travel delays and and power cuts.
This risk will be highest during the months of April and May from Paris to Berlin."

zou zeker voor de liefhebbers erg leuk zijn  :)

flyineddy

Citaat van: TMCThomas op ma 09 mrt 2020 - 12:03Ec komt met lente:

(pluim)

Word het overigens niet tijd voor het lente discussietopic ;)


Volgens mij kunnen we beter ieder jaar een herfst discussietopic openen en die het hele jaar open laten.
Dat is toch ongeveer 80% van het Nederlandse weer. :P

Citaat van: TMCThomas op ma 09 mrt 2020 - 12:39Overigens leuke lente verwachting van Accuweather:

(plaatje)

"Locations from France to Belgium, the Netherlands, Germany and northwest Poland will be at greatest risk for damaging thunderstorms.
damaging winds, hail and flash flooding will be the most likely risks from these storms, but a few of the strongest may also produce tornadoes.
Strong winds from these storms may also lead to significant travel delays and and power cuts.
This risk will be highest during the months of April and May from Paris to Berlin."

zou zeker voor de liefhebbers erg leuk zijn  :)

Van mij mag het!
Maar dan ook graag in mijn regio (ZO Drenthe). De afgelopen 2 jaar waren hier bagger. :(

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Citaat van: TMCThomas op ma 09 mrt 2020 - 12:03Word het overigens niet tijd voor het lente discussietopic ;)


Wat mij betreft kunnen we dit topic best gebruiken als lente discussietopic! Je bent al gestart met een mooi artikel over de lente en de eerste tekenen op wat beter weer waarvoor dank. We kunnen hier dus gerust verder discussiëren over de groeiende kansen op voorjaarsweer. Ik zal de naam even iets aanpassen.

Laten we overigens deze winter maar snel vergeten... Misschien niet de warmste winter ooit, maar voor mij wel de slechtste winter ooit. Niet 1x kwam het tot een droog sneeuwdek, slechts een paar kwakkelsituaties die op 1 hand te tellen waren. Hooguit beroerd, ook elders in Europa overigens. Opvallend deze winter was wel de hoeveelheid wind. Het kwam tot twee stormen (Ciara en Dennis) die gemiddeld tot iets boven gemiddeld uitpakte vergeleken met een 'standaard' winter- of herfststorm. Ook buiten de stormen om stond er meerdere dagen genoeg wind, dankzij een stevige westcirculatie die ons eigenlijk vanaf december al in de greep heeft.

Hopelijk zet het beoogde lente-achtige weertype dat te zien is op de kaarten door en wordt de westcirculatie eindelijk weer doorbroken. Voor de winterliefhebbers te laat, maar menig mens is inmiddels wel toe aan aangenaam en zonnig weer ;)

Powered by EzPortal