Onweerskansen 2019 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 25818 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, zo 19 mei 2019 - 10:54

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij?

< 10 (Buitengewoon weinig)
4 (7%)
10-15 (Zeer weinig)
4 (7%)
15-20 (Weinig)
6 (10.5%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
10 (17.5%)
25-30 dagen (Normaal)
9 (15.8%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
10 (17.5%)
35-40 dagen (Veel)
11 (19.3%)
40-45 dagen (Zeer veel)
2 (3.5%)
45 > dagen (Buitengewoon veel)
1 (1.8%)

Totaal aantal stemmen: 22

flyineddy

Er schijnt vanavond in Amsterdam een water/windhoos te zijn geweest.
Op de website van de NOS staat een video:
https://nos.nl/video/2296975-spectaculaire-beelden-van-natuurverschijnsel-amsterdam.html

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Net hier een paar (onweers-)buien gehad.
Nu klaart het flink op, strak blauwe lucht met zon en het warmt ook alweer lekker op.
Wie weet, hopelijk krijgen we hier later vanmiddag/vanavond nog een leuk onweersbuitje. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

GeneralDuke

Die bui in Zeeland buigt verdacht veel af naar links. Heeft iemand er beeld van?
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

vossejongk

Toch wel een dynamiek dagje geworden vandaag, veel pulsebuien die af en toe flink doorgroeiden. bij Arnhem op de A12 een complete wolkbreuk, paar cm water op de weg en dat met zoab :X

flyineddy

Net nog een verrassend leuke onweersbui gehad hier.
De onweerscel zelf trok ten zuiden vlak langs mij. Dat was ideaal want daardoor had ik goed zicht op de ontladingen. Op het hoogtepunt was er bijna iedere 15-20 seconden wel een CC te zien en was er bijna constant donder. :)

Zo werd het voor mij onverwacht toch nog een leuk onweersdagje.
Dat mocht ook wel een keer, want van alle andere onweerskansen van dit jaar hebben we hier vrijwel niks gehad.
Slechts 1 keer is hier een goede stevige onweersbui over gekomen, het schijnt zelfs met een indrukwekkende shelf, maar die kwam natuurlijk precies in dat ene uurtje in de week dat ik judo training heb. :(
Nu hoop ik dat er de komende tijd (het liefst de komende 2 weken, wanneer ik nog vakantie heb) nog een mooie onweerskans komt, maar de weerkaarten/pluim zien er niet bepaald veelbelovend uit. :(

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

GeneralDuke

Citaat van: flyineddy op di 13 aug 2019 - 20:43Nu hoop ik dat er de komende tijd (het liefst de komende 2 weken, wanneer ik nog vakantie heb) nog een mooie onweerskans komt, maar de weerkaarten/pluim zien er niet bepaald veelbelovend uit. :(

Misschien niet heel warm, maar gisteren was het ook niet heel warm en was er toch aardig wat te beleven. Houd hoop! :D
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Tyshane

Wellicht wat onweerskansen de komende dagen:

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 28 augustus 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Het centrum van een hogedrukgebied ligt boven het westen van Rusland en heeft een uitloper tot over het midden van de Noordzee. Met een oostelijke stroming wordt warme en droge lucht aangevoerd. Het hoog verplaatst nauwelijks, de oost-west georiënteerde rug tot over het midden van de Noordzee blijft aanwezig. Een thermisch laag boven het zuidwesten van Frankrijk heeft een ZW-NO georiënteerde vore, via het zuiden van Limburg richting het midden van Duitsland. De vore beweegt langzaam noordwest waarts, het thermische laag komt overdag boven Engeland te liggen. Woensdag beweegt de thermische vore weer westwaarts over ons land, in de avond gevolgd door een oude frontale zone, waarop een hoogtetrog inloopt. Deze zorgt voor PVa, die buien kan forceren. Gedurende de hele periode is de bovenlucht onstabiel en de CAPE-waarden hoog.

Modelbeoordeling:
Het aandachtspunt voor vandaag en morgen kans op een enkele onweersbui. De modellen berekenen vandaag de buien boven Duitsland, de Harmonies komen met een beperkt signaal boven ons land.. Ook voor woensdag zijn eventuele buien het grootste punt van aandacht, met name in de avond en nacht naar donderdag kunnen deze stevig worden, afgaande op EC. Harmonie40 berekent voor morgen lagere temperaturen in de gebieden waar deze vandaag buien berekende, dit is niet reëel.

Aandachtspunten
Temperatuur:
De maximumtemperaturen worden door de modellen goed berekend, alleen EC heeft een onderschatting van 1-2 graden. In de nachten zien we een sterkere ontkoppeling dan in de modellen, de minimumtemperaturen worden door de modellen 1-2 graden te hoog berekend. Verder heeft Harmonie40 een gebied met wat minder hoge temperaturen, daar waar het model vandaag neerslag berekende. Dit is niet reëel.

Wind:
Overdag is een zwak zeewindeffect mogelijk. Verder zijn bij eventuele buien windstoten mogelijk is. Windstoten van ca. 30 kn zijn mogelijk bij een bui (droge laag onderin), HARM36 laat deze waarden zien. Voor woensdag berekenen de modellen windstoten in de orde 25-30 kt, hoewel Harmonie40 forsere waarden toont. Voor de buien in de avond en nacht naar donderdag is het de vraag of zware windstoten mogelijk zijn, omdat de convectie van vanaf hoogte komt.

Bewolking:
Overdag in het oosten wat Cu en wellicht een enkele CB. Komende nacht wat velden middelbare bewolking. Wellicht dat er (net als afgelopen nacht) ook enkele CB's ontstaan. Woensdag wat meer middelbare bewolking en in de loop van de middag en avond CB's..

Neerslag:
Overdag lijkt de buienkans klein, alleen Harmonie36 berekent een enkele bui. De andere modellen houden de buien boven Duitsland. Harmonie40 laat in de avond wel buien vanuit Duitsland het noorden binnentrekken/op outflow ontstaan. Capewaarden hoog, rond 2000 J/kg, schering gering. Als er een bui ontstaat zal het een pulsestorm zijn. Wellicht ontstaan er in de nacht naar woensdag ook weer buien. Modellen doen dit niet, maar situatie is niet wezenlijk anders dan afgelopen nacht. Niet uitgesloten. Woensdag berekenen EC en Hirlam al enkele buien in de thermische vore, de Harmonies36 laat hierin pas boven Duitsland buien ontstaan. Progtemps zitten vooral in het oosten en noordoosten wel dicht tegen buien aan. Schering in de vore rond de 15 kt,, Capewaarden orde 1500-2000 J/kg. Multicel mogelijk. In de avond aan de voorzijde van de oude frontale zone buien vanaf hoogte. Ook dan weer Capewaarden rond de 2000 J/kg. Multicels.

Zicht:
Komende nacht lokaal mogelijk weer vorming van grondmist, verder goede zichtcondities.

Paraaf meteoroloog: berge
Uitgifte: 27/08/2019 05.21 uur LT.

Peter

En vanmiddag wat warmte onweer, en het betrok. Maar niet spannend te noemen
onweersdagen 2018: 04-04, 29-05

TMCThomas

Boven belgie beginnen de eerste onweersbuien te onstaan. Ben benieuwd of het nog wat wordt.

vlerk

Het lijkt dat we rond Eindhoven over een half uur een flinke bui mogen verwachten. Erg welkom trouwens!

GeneralDuke

Begint nu te regenen in Nijmegen. Fijn, ik vond het heel benauwd worden.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

dennis089

Ik ga m'n stem aanpassen naar minder dan 10. Want dat is gwn de harde waarheid al 3jaar achter elkaar. Je kunt ze letterlijk op 1 hand tellen de onweersdagen... Waarom nemen temperatuursextremen toe maar is er bijna nooit onweer meer 🤔🤔🤔🤔🤔

vlerk

Citaat van: dennis089 op wo 28 aug 2019 - 21:49Ik ga m'n stem aanpassen naar minder dan 10. Want dat is gwn de harde waarheid al 3jaar achter elkaar. Je kunt ze letterlijk op 1 hand tellen de onweersdagen... Waarom nemen temperatuursextremen toe maar is er bijna nooit onweer meer 🤔🤔🤔🤔🤔

Omdat jij Dennis heet

flyineddy

Vanavond is er in het oosten en zuidoosten weer kans op een paar onweersbuien.
Niets uitzonderlijks, maar wellicht dat er hier en daar een mooie bui zal vallen.

Zie hier de KNMI Guidance:
Citaat van: undefinedGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 01 september 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
De luchtdruk is hoog boven Oost-Europa en laag boven de Britse Eilanden. In ons aandachtsgebied wordt met een zuidelijke stroming warme lucht aangevoerd. Een thermische vore ligt boven Noordwest-Frankrijk. Deze trekt noordoostwaarts en bereikt halverwege de middag het zuidwesten en verlaat rond middernacht het noordoosten. Een golvende frontale zone ligt actueel boven Schotland en Engeland. Dit front trekt oostwaarts en bereikt in de nacht het westen. Zondagochtend verlaat het front het oosten van ons land. Na passage wordt polaire lucht aangevoerd. Zondagmiddag en -avond nadert van het westen uit een grootschalige hoogtetrog waarmee de onstabiliteitsdiepte geleidelijk toeneemt. Koudste bovenlucht blijft net ten noorden van ons land en trekt over de Noordzee oostwaarts.

Modelbeoordeling:
Er zijn kleine verschillen in timing en koers van de vore. Dat levert dus enige onzekerheid op. Nabij de vore zien we in alle modellen een neerslagsignaal ontstaan, het sterkst in het oosten, waar de meest onstabiele lucht aanwezig is. Het koufront passeert in de nacht en ochtend en is niet erg actief. Hirlam laat nog de meeste neerslag zien. Bij het front is lang geen St-signaal zichtbaar. Pas verder landinwaarts in de vroege ochtend geven alle modellen wel vorming van enige St.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Vandaag zomers en lokaal tropische warm. Morgen beduidend lagere maxima.

Wind:
Later vandaag bij buien geven beide Harmonies signalen voor windstoten boven het (zuid)oosten en ten oosten van ons land. Waardes van rond 40 kn lijken mogelijk te zijn. De voornaamste bijdragende factor voor de windstoten is de term afkoeling door verdamping (basis van de buien rond 6000 vt). Indien de buien van de grond komen lijkt dit dus realistisch. Wel is het zo dat de meest actieve buien de afgelopen runs steeds over het uiterste (zuid)oosten of over de grens in Duitsland langstrekken. Dit blijft dus een aandachtspunt, voorlopig noemen we de kans op uitschieters tot 60 km/u in het (zuid)oosten. Vanavond en de eerste helft van de nacht naar zondag in het zuidwesten van de FIR tijdelijk een 6 Bft.

Bewolking:
Weinig tot geen bewolking. In en nabij de vore middelbare bewolking en kans op vorming van enkele Cb's. Toppen tot FL 300 zijn mogelijk in het oosten. Later vanavond ook Sc/Ac op passage van het koufront met in de vroege ochtend mogelijk ook enige St in het oosten van het land. Zondag overdag, achter het koufront, vorming van Cu, in het noorden ook mogelijk enkele TCu. In de avond en nacht met name boven zee en het noorden van ons land enkele Cb's, toppen tot ca. FL120.

Neerslag:
Later vanmiddag, maar vooral vanavond enkele buien op passage van de vore. Kans is het grootst voor het (zuid)oosten van het land. De CAPE in de warme lucht (oosten van het land) bedraagt 1000-1500 J/kg bij een effectieve schering van rond 30 kn. Dit betekent de kans op enkele goed georganiseerde multicell (onweers-)buien. Gezien de CAPE ook kans op hagel. Bij het koufront lokaal buiige regen. De buien op zondagavond bevinden zich in een regime met ca. 10 kn schering en weinig CAPE: single cell.

Zicht:
Overwegend goed zicht. In buien kans op matig zicht. In de nacht naar zondag voor de doorkomst van het koufront vooral in de zuidelijke helft kans op matige zichten.

Paraaf meteoroloog: nolet

Uitgifte: 31/08/2019 10.43 uur LT.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

RealDeal

Die meest oostelijk bui trok net hier over Helmond en potverdorie wat een wind, leek wel een downburst.
Zag er eerst uit alsof het wat regen met een klapje onweer zou zijn maar 4-5 minuten de bui in begint het toch in 1 keer te waaien, regen kwam horizontaal naar binnen. Had net de ramen open (valstand gelukkig), dus gelijk bladeren kunnen rapen en met de doek er over voor het water...

AFTH14


flyineddy

Vandaag zijn her en der een paar stevige buien geweest, met af en toe een klap onweer.
Boven Frankrijk zitten ook stevige onweersbuien op een koufront dat deze kant op komt.
Of wij te maken krijgen met (stevige) onweersbuien op het koufront is nog de vraag.

Uit het herfst discussietopic:
Citaat van: boxer op ma 14 okt 2019 - 18:14Iemand die onweersbuien in Fr gezien....krijgen wij daar ook nog een staartje van mee?

Zou zeer welkom zijn

Dit is wat de KNMI Guidance zegt:
Citaat van: undefinedGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 15 oktober 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied boven het zuiden van Engeland zorgt voor een zuidelijke stroming. Het laag trekt noordwaarts en ligt dinsdagavond laat ten oosten van Schotland. Een warmtefront (ThetaW-950 hPa rond 16°C, enige lage bewolking) boven het noorden trekt spoedig noordwaarts. In de warme sector wordt warme en vochtige lucht aangevoerd. Het koufront ligt momenteel (16 UTC) noord-zuid georienteerd van Normandië verder naar Zuid-Frankrijk en wordt 01-02 UTC boven het zuidwesten van ons land verwacht. Het koufront trekt komende nacht en dinsdagochtend aanvankelijk vrij snel noordwaarts, maar heeft de neiging tot en met dinsdagmiddag boven het oosten te blijven golven. Na passage van het koufront wordt met een zuidwestelijke stroming minder warme lucht aangevoerd, de drogere polaire lucht bevindt zich pas achter een zwakke occlusie die later op dinsdag van zuidwest naar noordoost over het land trekt. Achter de occlusie volgt in de nacht naar woensdag nog een grondtrog, welke in stand wordt gehouden door een scherpe grondtrog (in Hirlam feitelijk 2 trogassen, in Ec maar een). Deze laatste is een overblijfsel van de grootschalige, diep uitgezakte hoogtetrog met de as momenteel van Ierland naar Iberisch Schiereiland.

Modelbeoordeling:
Een tweetal belangrijke aandachtspunten. Ten eerste is het de vraag of en in welke hoedanigheid de forse convectie op het koufront boven Frankrijk het zuidwesten van ons land bereikt later vanavond en vannacht. Windstoten (vrij droge laag boven de stabiele grenslaag) zijn het belangrijkste gevaarlijk weerfenomeen. Ha36-oper is enthousiast met duidelijke signalen op > 40 kn. Het KEPS geeft provincieskansen (voor Zeeland) van 10-20%. Onzekerheid is nog groot, Ec bijvoorbeeld laat alles oplossen voor het ons land bereikt. Ten tweede is er nog enige onzekerheid in de positie van het golvende koufront dinsdag, al is Hirlam nu naar de andere modellen toegetrokken. We gaan er vanuit dat het front in de loop van de middag naar Duitsland wegtrekt, Hir06z had het als enige nog westelijker. Dit is wel van belang omdat in Hir06 aan de warme kant van het front in het noordoosten 's middags nog pittige onweersbuien kunnen ontstaan. KEPS heeft de kans op > 500 J/Kg Mucape geheel boven Duitsland liggen.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Tx dinsdag afhankelijk van de positie van het golvende front, van 14-15°C in het west van het front tot 19°C ten oosten ervan.

Wind:
De HIR12z heeft als enige een duidelijk laagje in de frontale vore met aan de zuidflank mogelijk tijdelijk 5 Bft boven het uiterste oosten van het land. Daar gaan we niet van uit. Aandachtspunt is het optreden van zware windstoten op de convectie aan de voorzijde van het koufront die vanavond laat eventueel het zuidwesten aandoet. Zoals gezegd gaat het niet om grote kansen, KEPS komt met <20% op >75 km/uur en circa 30-40% op >60 km/uur. Toch lijken dit op voorhand realistische waarden, de profielen verraden een droge laag in de onstabiele laag waarin een forse NAPE aanwezig. Bij de trog woensdagnacht mogelijk 6 Bft langs de (zuidwest)kust.

Bewolking:
Nabij het warmtefront enkele CB's met basis rond FL050 en toppen tot iets boven FL300. Tevens komt in het westen soms wat St voor. Aan de voorzijde van het koufront, advectief vanuit Frankrijk/Belgie, geclusterde CB's met basis wederom rond 4000-5000 vt en toppen tot ca. FL360. Mogelijk doen deze het zuidwesten van het land pas aan. Het westen van de FIR maakt er wel grote kans op. Op het koufront wat St en verder stabiel gelaagde bewolking. In het oosten kan aanvankelijk aan de warme zijde van het front mogelijk nog een ingebedde CB voorkomen, basis FL050 en toppen FL300. Bij de occlusie enige indicatie voor wat lage Sc en/of St. Bij de trog kans op een enkele CB, basis 2000 vt en toppen FL200.

Neerslag:
Bij het aan de voorzijde van het warmtefront enkele pittige onweersbuien (hagel gemeld, significante windstoten niet waargenomen) in een regime van amper 500 J/Kg Mucape en 20 kn effectieve windschering (vanaf circa 2 km). Vanavond neemt de onstabiliteit toe naar 500-1000 J/Kg Mucape (convectie vanaf de grond lijkt niet mogelijk) en 30 kn effectieve schering (vanaf ca. 1 km). In dit regime wordt de huidige actieve squall-line verwacht om wat in activiteit af te nemen (ontstond in > 1000 J/Kg Mucape). Belangrijk is dat het in een gebiedje met wat NVA terecht lijkt te komen en tenslotte lijkt het wat verder van het koufront weg te lopen waardoor ook dit liftmechanisme verdwijnt. Modellen gaan zeer verschillend met de convectie om. Ec laat het in zijn geheel zelfs oplossen. Kleine kansen genoemd. Aandachtspunt: zware windstoten (zie wind). Dinsdag bij het golvende front perioden met regen (stratiform). In het (uiterste) oosten is er nog wel kans op een enkele bui, mogelijk met onweer. De zwakke occlusie is in Hirlam en Ha36 veel actiever dan Ha40/Ec, waarschijnlijk door een eerste hoogtetrog die Ec niet heeft. Bij de trog enkele buien of buiige regen, boven zee/kust met kans op onweer. Regime van ca. 500 J/Kg Mucape, 20 kn effectieve windschering.

Zicht:
Zichtverminderingen lijken voorlopig bepaald te worden door neerslagintensiteit, behoudens mogelijk wat nevel in de nacht naar dinsdag.

Paraaf meteoroloog: aberson

Uitgifte: 14/10/2019 16.15 uur LT.

Hier lijkt er dus niet veel te gaan gebeuren, maar het is nog niet helemaal zeker.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal