Lente discussietopic 2019

Topic gezien door 28994 bezoekers
Gestart door vossejongk, zo 17 mrt 2019 - 18:14

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

vossejongk

De lente komt eraan

Na een kort voorproefje eind februari en een zeer natte en winderige periode daarna staan we nu dan toch echt aan het begin van de lente van dit jaar. De natuur zelf is al mooi op gang met de krokussen en narcissen alweer bijna uitgebloeid en bij veel struiken komen de knoppen uit en hoor je s'ochtends de vogels weer actief worden. Ook de insecten en de bijen beginnen weer vrolijk te zoemen, nou ja vrolijk... De bijenpopulatie is in de afgelopen jaren flink afgenomen. Jammer genoeg is de oorzaak van de bijensterfte nog niet geheel duidelijk. Het lijkt er op dat de afname van biodiversiteit, het gebruik van pesticiden en bijenziekten een rol spelen.




Wij kunnen met name de bijen wel een handje helpen, door nestkastjes te plaatsen in ruime tuinen, of bloemen te planten die nectar geven in de tuin, of op het balkon. Bloemen, planten en wilde onkruiden zijn over het algemeen uitstekende voedselbronnen voor bijen. In het vroege voorjaar zijn onkruiden zoals paardenbloemen vaak de enige bron van voedsel voor insecten. Meer informatie is te lezen op Vt wonen Bijenplanten

De wind, wisselvalligheid. Er komt verbetering!

Actueel trekken de laatste buien het (zuid)oosten van het land uit en volgt er vannacht nog een regengebied. Maandag krijgen we nog een paar buien met tussendoor al aardig wat zon en gaat de wind liggen, dankzij een hogedrukgebied dat zich boven onze regio opbouwt. Houd nog wel rekening met nachtvorst! Wat betreft het vervolg gaan ECMWF en GFS weer beiden hun eigen weg. Het Europees model laat het hoog voornamelijk met de kern onder en ten westen van ons rondhangen waarbij we alsnog een (noord)westenwind krijgen en dus lagere temperaturen met bewolking vanaf zee, echter tot buien zal het niet tot nauwelijks komen. Het Amerikaans model parkeert het hoog een paar dagen boven de Benelux en trekt dan langzaam oostwaarts, echter komt er een nieuw hoog vanuit het zuidwesten waardoor we in de zuid(oostelijke) aanvoer blijven en dus een stuk warmer met veel zon.

Wederom dus afwachten welke van de modellen er gelijk gaat krijgen, maar ik denk dat de meesten van ons nu wel klaar zijn met dat koude en natte weer ;)

ECMWF tegenover GFS:



De lente is natuurlijk ook de periode waar de wintertijd "voorlopig nog" over gaat naar de zomertijd en wij langer kunnen genieten van het daglicht in de avonduurtjes. De zomertijd begint op de laatste zondag van maart, als de klok om 01:00 UTC (Nederlandse/Belgische tijd: 02:00 uur) een uur vooruit wordt gezet, en eindigt op de laatste zondag van oktober. Dus vanaf 31 Maart om 02:00 s'nachts gaan we weer een uurtje vooruit.


Murk

Heeel fijn dat dit topic geopend is, was echt ontzettend klaar met dit stormachtige weer. Nu m'n favoriete jaargetijde in. Meer licht, zon, lekkere temperaturen en meer groen.

Ook erg goed dat jullie de benarde situatie omtrent de bijen benoemen. Ik probeer al een aantal jaar ons bescheiden balkonnetje mooi bebloeid te krijgen (voornamelijk door het opkweken van tomaatjes, komkommertjes, kruiden etc.). Het staat gezellig, is goed voor de insecten en ook nog een dikke toevoeging in de keuken  ;D

TMCThomas

Inderdaad bedankt voor het maken van het nieuwe topic! Ondanks dat ik meer een winter-fan ben kan ik de lente inmiddels ook al wel weer waarderen.

GFS blijft hoopvol op de lange termijn:



Hoe het deze week gaat worden is nog niet helemaal zeker, Icon komt bijvoorbeeld met een overwegend zonnige week met af en toe wat bewolking (vooral stapelwolken) Terwijl het bij WRF toch het grootste deel van de tijd bewolkt is.

vossejongk

We waren allemaal wel hard toe aan 't lentetopic maar met dat grafweer van de afgelopen weken had niemand er zin in om het slechte nieuws te brengen haha!

Maar: ECMWF gaat mee! Mag nog wat aan gesleuteld worden (H noordelijker zou nog beter zijn) maar die NWstroming is voor het meerendeel uit :)

Floris!

Kom maar door met die dubbele cijfers en zon!

TMCThomas

Mooi zonnig plaatje europa, kunt goed de hogedruk invloed zien. Helaas dat nederland eigenlijk net buiten de boot valt. Alleen het zuidoosten kan er van mee profiteren, en ik moet zeggen dat het momenteel best goed te doen is!


EDIT:
Tweedeling is overigens ook goed terug te zien in de temperatuur.



Morgen kan waarschijnlijk heel Nederland van wat lente genieten.

vossejongk

Midden-oosten van het land geniet ook volop mee ;)  ;D

dennis089

heerlijk was het. kan niet wachten tot morgen <3

TMCThomas

Morgen ziet er inderdaad goed uit! Vooral in het oosten lente achtige temperaturen en veel zon later wel kans op wat sluierbewolking lijkt het, ook de kust zou last kunnen hebben van wat hardnekkige bewolking




Armand

Pal aan de kust trekt de laaghangende bewolking/zeemist weer het land op door het draaien van de wind. Zeer duidelijk te zien aan de scherpe begrenzing van ronduit frisse temperaturen (ver) beneden 10 graden pal aan zee, tot een aangename 15+ in het achterland. Hier in het zuidoosten hebben we met enig tuineffect al ruim 21 graden gehaald, heerlijk!  8)

TMCThomas

poeh das een flink temperatuur verschil inderdaad!



Ga je gewoon ff van lente naar winter.

Floris!

No offense, maar ik heb het gevoel dat het forum een beetje stil geworden is, of ligt dat aan mij?

Jasneker

Nee hoor, is gewoon zo, geen abnormale weerverwachtingen is meestal stilte.
Zie winters, meestal de drukste tijd hier, als er weer pet winterweer is valt het forum ook dood.
Het eerste gras is hier weer gemaaid, lentetijd dus, zonder noemenswaardige weer perikelen.

TMCThomas

Dat is inderdaad elke lente een probleem, er is nou eenmaal niet zo heel veel noemswaardig te vertellen. Niks bijzonders om het over te hebben. Het helpt ook niet dat de meeste forum leden zowiezo voor het winter weer komen en niet voor de andere jaargetijden. Al wil een beetje onweer in de zomer ook nog wel eens wat mensen online brengen.

Wat betreft het weer hebben we het de komende dagen best aardig, temperatuur loopt t/m zaterdag op en de zon is er zeker later in de week ook geregeld bij. Pluim is vrij standaard


JerryL

Of de zomer is dusdanig zorgwekkend zoals vorig jaar, ook dan melden zich hier weer veel mensen. Volgens mij was de zomer 2018 op dit forum de beste zomer all-time?

Eveline

Zou best kunnen Jerry, toen was het hier echt druk!

Hoop dat de temperatuur over 3 weken wel beter omhoog gaat, ga in de meivakantie 2 weken naar Italië 🎉

Armand

Inderdaad, activiteit op het forum hangt nauw samen met de activiteit van het weer en dan met name de extremen. Deze extremen vinden we met name terug in de winter en zomer, in de vorm van extreme temperatuur, sneeuw, onweer, enz. Bovendien trekt het winterseizoen, ongeacht het daadwerkelijk voorkomen van winterweer, altijd wel veel bezoekers. Het collectief 'verlangen' naar een winterse periode neemt voldoende spanning en activiteit met zich mee ;) Tijdens de herfst en lente blijkt het dan ook een stuk rustig, zoals nu ook merkbaar.

Bij mezelf merk ik dat ook wel een beetje. In de winter blijf ik dagelijks de weerkaarten afspeuren en bijhouden, momenteel verslapt dit behoorlijk. Dat komt gewoon gezien het feit dat de lente nu eenmaal veel minder extremiteiten heeft die voor een weerliefhebber interessant zijn. Mocht het nu bijvoorbeeld 25 graden worden, dan is dat zeer extreem te noemen voor de tijd van het jaar, maar (voor mij persoonlijk) veel minder interessant dan -5 en sneeuw in de winter, of 35 graden in de zomer, of zware onweersbuien. Het 'loont' voor mij dan niet echt om uitgebreide updates te schrijven als het nu in de lente bijvoorbeeld 20+ graden wordt. Bij sneeuw of tropische temperaturen is dat weer anders, aangezien deze fenomenen dus juist veel zeldzamer zijn (en vanuit dat oogpunt dus ook extremer)

Dit neemt overigens niet weg dat de lente en herfst vervelende jaargetijden zijn. Ook de lente en herfst hebben genoeg te bieden waarvan we als weerliefhebber van kunnen genieten. De activiteit op het forum is dan wat lager, maar het blijft zeker nog leuk om ook in de tijden berichten te lezen en plaatsen met elkaar ;)

Als we dan even gaan kijken naar het weer voor de komende tijd, dan zien we niet veel bijzonders (daar heb je het al ;D ). De temperatuur loopt langzaam iets verder op en het blijft voorlopig overwegend droog en rustig weer. Met name vrijdag en zaterdag lijken prima voorjaarsdagen te worden met meer ruimte voor de zon en een aangename 15 graden landelijk gezien, in het zuidoosten enkele graden hoger. Vanaf zondag zien we meermaals enkele depressies ten noorden van ons langstrekken, waarbij de aanvoer dus geregeld ook uit westelijke tot noordelijk richting zal komen. Hierbij gaat de temperatuur weer wat dalen en neemt de wisselvalligheid toe.


Marsel

Ik heb het nooit begrepen, de rust tijdens deze periode. Het gaat bij velen alleen maar om de grootschalige patronen. Die kou-inval, die hitte-uitbraak, storm of misschien die wat kleinschaligere zware bui. Maar kijk eens goed door die 'oppervlakkige' interesses heen en je zult zien dat ook op een dag als vandaag er gewoon ontzettend veel in die atmosfeer gebeurt. Juist in het zomerhalfjaar zou ik bijna zeggen! De fluxen die door de grenslaag gieren zijn dan veel groter dan in de winter met dito veranderingen op dagelijkse gang.

Let maar eens op de golven die zich als ware door het Sc dek heen bewegen. De 'klotsbak' die de atmosfeer van nature is wordt maar zelden zo goed zichtbaar als in ondiepe Sc onder een scherpe subsidentie-inversie. Passaatbewolking boven maritieme gebieden onder de subtropische hogedrukgordel levert vaak een nog fraaiere zichtbaarheidsfactor van de golfbewegingen op (even los van interactie met eventuele eilanden).

Dergelijke zwaartekrachtsgolven zijn normaal gesproken relatief onzichtbaar, zeker wanneer we het over langgolvige bewegingen hebben, alleen de oplettende kijken zal deze kunnen ontwaren. In deze gecapte situatie is dat nu niet zozeer het geval en zien we golven met verschillende golflengten gevangen in de grenslaag verschillende kanten op 'klotsen', met name boven Duits grondgebied en de Noordzee zijn er meerdere zichtbaar.

Hoewel normaal relatief onzichtbaar zijn ze er eigenlijk altijd. Immers, lucht staat zelden stil en golven, zoals in water, worden met het grootste gemak opgewekt (orogafische effecten,  outflow, convectie, windschering etc). Wat verder mooi is om te zien is is de pompwerking van de convectie boven land en de daarmee samenhangende compensatie langs de randen van de convectieve cellen.

Lente- en zomerweer saai? Echt niet! ;)

Armand

Mooi gesproken Marsel, en je hebt ook zeker een punt! Je merkt inderdaad dat de atmosfeer in het zomerhalfjaar weer 'tot leven' komt en veel actiever geraakt dan in het winterseizoen. Dat maakt het zomerseizoen ook direct veel complexer, zeker gezien de onstabiele en convectieve situaties die dan kunnen ontstaan. Kijk bijvoorbeeld naar het ontstaan van (zware) onweersbuien en welke factoren daar allemaal bij betrokken zijn. Ook ik leer elke zomer nog bepaalde systemen beter begrijpen op het gebied van convectie en mechanismen die zich afspelen in de atmosfeer. Het winterseizoen moet het meer hebben van een toename van het isobarenverschil, waarbij hoog- en lagedrukgebieden sterker aanwezig zijn qua luchtdrukverschillen en er hierdoor transportstromen van luchtmassa's voorkomen die voor een koude-uitbraak (of juist niet) kunnen zorgen. Spelingen van de atmosfeer zijn dan juist veel minder aanwezig en daardoor kan ik me goed voorstellen dat het voor meteorologen een minder seizoen is.

Nu moet ik wel ook toegeven, de systemen die je nu mooi beschrijft zijn zeker interessant, maar de extremen die je beschrijft in de eerste alinea trekken een veel groter publiek aangezien de impact groter is en het extremere situaties schetst. Over de duur, intensiteit, gevolgen en beleving van een hitte-uitbraak bijvoorbeeld valt meer te discussiëren dan deze dagen waarbij er in de atmosfeer al activiteit op gang komt, maar dit nauwelijks impact heeft op de meeste mensen. Desondanks blijft het zeker leuk om tijdens deze rustigere tijden hier een blik op te werpen inderdaad! ;)

Marsel

Uiteraard is bovenstaande lichtelijk gekleurd aangezien ik een voorliefde heb voor het zomerhalfjaar en de processen die dan overheersend zijn. Alle seizoenen kennen bepaalde lastige aspecten. Zo heeft de winter haar subtiele smeltprocessen rondom de nul isotherm bijvoorbeeld.

Eigenlijk geldt altijd, ongeacht het seizoen, dat wanneer de atmosfeer goed doorstroomt het voor meteorologen relatief 'gemakkelijk' is. Immers, modellen doen het dan overwegend goed, detailverschillen daargelaten uiteraard. Als je dan bedenkt dat dat in ons klimaat het merendeel van de tijd het geval is zijn missers van formaat zeldzaam.

Juist wanneer de boel stilvalt in de buurt van hogedruk, of juist in een vore of de kern van een laag, en stralingsprocessen (dagelijkse gang) het weer in/vanuit de grenslaag gaan bepalen ontstaan er plots valkuilen. Denk aan (het oplossen van) grenslaagbewolking, mist of windveranderingen agv thermische tegenstellingen en het ontstaan van enkele zeer lokale buien langs een convergentiezone enzovoort enzovoort.  Dát zijn wat mij betreft de interessantste momenten waar de meteoroloog z'n meerwaarde kan bieden. Juist die mesoschaal is super interessant. Maar dat is uiteraard een persoonlijke aangelegenheid.

Ik snap anderzijds dat de evolutie van synoptische systemen en hun effecten op grote schaal voor velen interessanter zijn. Velen zullen louter op extremen aanslaan. Begrijpelijk, maar er is veel meer, ook tijdens dat 'suffe' zomerhalfjaar, zoals vandaag. Dat was eigenlijk wat ik wilde stellen. Tot zover...ik zou immers weinig meer bijdragen ;).

Powered by EzPortal