Meteo Service Forum

Discussie omtrent het weer => Natuurverschijnselen => Topic gestart door: 4seasons op zo 28 feb 2021 - 14:50

Titel: LIVE-beelden >> NIEUWE uitbarsting 3 augustus 2022 op Reykjanes (IJsland)
Bericht door: 4seasons op zo 28 feb 2021 - 14:50
Een enorm aantal aardbevingen op en nabij het schiereiland Reykjanes (Ijsland).

Dit is ook het gebied waar de tektonische platen van Euro-Azie en Noord-Amerika elkaar ontmoeten.


Citeer(https://en.vedur.is/photos/jarrnes/210228_1255.png)

(https://en.vedur.is/photos/jarrnes_rit/210228_1255.png)

Aardbevingen:
o Omvang minder dan 1 in totaal: 598
o Magnitude 1 tot 2 in totaal: 828
o Magnitude 2 tot 3 in totaal: 486
o Magnitude meer dan 3 in totaal: 115
o Totaal: 2027
De laatste – tot nu toe – is van zondag 28/02/21 om 12.52.26 uur met een magnitude van 2.4
 
 
Waarschuwing
Alarmfase van de civiele bescherming vanwege een aardbevingszwerm op het schiereiland Reykjanes.

Vanwege de voortdurende seismische activiteit op het schiereiland Reykjanes wordt mensen geadviseerd om steile terreinen te vermijden, omdat rotsen en keien kunnen vallen en de kans op aardverschuivingen groter wordt.


CiteerAardbevingszwerm op het schiereiland Reykjanes
De grootste gemeten waarde was M5.7

26.2.2021
Op 24 februari 2021 werden twee aardbevingen boven magnitude M5 geregistreerd.
De grotere, M5.7, was om 10:05 en om 10:30 werd een M5.0 gemeten.
Later die dag werd om 12:37 een M4.8 opgenomen.
Sinds het begin van deze onrust zijn 16 aardbevingen boven M4 geregistreerd en 90 aardbevingen boven M3. Ze werden op grote schaal gevoeld in het ZW-deel van het land en de groten eenmaal in het NW-deel tot Ísafjörður.

Merk op dat alle besproken aardbevingen hebben plaatsgevonden op het schiereiland Reykjanes, ongeveer tussen Kleifarvatn en Svartsengi. Houd er rekening mee dat onze website op nauwkeurige locaties wordt weergegeven vanuit het automatische systeem.

Vandaag zijn er vijf aardbevingen boven M4 gemeten in het noordelijke deel van Fagradalsfjall, M4,4 om 12:06, M4,0 om 12:24, M4,1 om 13:51 en M4,2 om 15:10. Die bevinden zich allemaal op een vergelijkbare locatie als de aardbeving van M5,7. Onze interpretatie is dat dit aardbevingen zijn die worden veroorzaakt door de intense activiteit en vervorming die zich in het gebied heeft voorgedaan. De zwerm is nog steeds aan de gang en sinds het begin van de zwerm zijn ongeveer 5000 aardbevingen gedetecteerd met het automatische systeem.

De onderstaande satellietafbeelding toont een Sentinel-1-interferogram uit de periode 19-25 februari. Dit toont grondvervorming die verband houdt met de recente aardbevingsactiviteit op het schiereiland Reykjanes en geeft aan dat dit verband hield met een combinatie van beweging op noord-zuid-trendbreuken en links-laterale beweging over een groot deel van de plaatgrens (~ 25 km segment - van Svartsengi tot Kleifarvatn).

Rode amplitudes vertegenwoordigen beweging in de richting van de satelliet en paarse amplitudes bewegen weg van de satelliet (pad is ten westen van IJsland). De zwarte pijlen in de rechterhoek hieronder geven de richting en kijkrichting van de satelliet weer. De aardbeving met een kracht van 5,7 die plaatsvond op 24 februari wordt weergegeven door de rode ster.

Er is geen indicatie in dit interferogram voor ondiepe magmatische indringers, maar de instroom van magma vanuit de diepte kan niet worden uitgesloten, aangezien deze activiteit deel uitmaakt van een voortdurende vulkaantektonische reactivering van het Reykjanes-schiereiland.


(https://en.vedur.is/media/medium/unwrapped_english.jpg)



Citeer22.000 aardbevingen
In totaal zijn vorig jaar op het schiereiland Reykjanes, of sinds de uitbarsting begon in Grindavík op 26 januari vorig jaar, in totaal 22.000 aardbevingen waargenomen, de meeste mild en minder dan 3 in omvang.

Op die dag werd ontdekt dat de grond in het gebied in vijf dagen tijd twee centimeter was gestegen.
Het niveau van onzekerheid op het gebied van civiele bescherming dat nog steeds van kracht is, werd ook verklaard.

"Er is nu meer onrust op het schiereiland Reykjanes dan we eerder hebben gezien", zegt Kristín Jónsdóttir, groepsleider natuurbehoud bij het IJslandse Meteorologische Bureau.
De activiteit is meestal van Reykjanestá tot Kleifarvatn en hoewel er tussen weken variatie is, is het algemene beeld dat seismische activiteit in het gebied niet intensiever is gemeten sinds de digitale metingen in 1991 begonnen. verder naar het oosten, richting Krýsuvík.
Vermeldenswaard is de aardbeving van 20 oktober vorig jaar, die niet ver van Djúpavatn ontstond en 5.6 in omvang was.
De gang van zaken op het schiereiland Reykjanes vorig jaar, zegt Kristín, is normaal om in een grote context te plaatsen en conclusies te trekken. Er moet worden aangenomen dat de spanning zich ophoopt in de grond in het gebied tussen Kleifarvatn en Bláfjall, dat alleen vrijkomt bij grote aardbevingen, wanneer deze zich voordoen.


 (https://www.mbl.is/frettir/innlent/2021/01/28/22_000_jardskjalftar/%5B/url)


CiteerGPS-meters geïnstalleerd op Fagradalsfjal
In de buurt van Fagradalsfjall zullen GPS-meters worden geïnstalleerd om veranderingen in het oppervlak van het land beter te kunnen meten en zo mogelijke magma-accumulatie in de gaten te houden. Dit werd besloten tijdens een bijeenkomst van de burgerbescherming, wetenschappers en andere hulpverleners om 12.00 uur.

(https://cdn.mbl.is/frimg/1/25/94/1259451.jpg)


De meeste aardbevingen die de afgelopen dagen in Reykjanes hebben plaatsgevonden, hebben hun oorsprong in Fagradalsfjall, hoewel sommigen gisteravond ook in Núpsstaðaháls zijn geweest. Het seismische gebied is de afgelopen dagen dus geïsoleerd geweest, maar nog niet zo lang geleden waren er seismische bronnen verspreid over Reykjanes.

Elísabet Pálmadóttir, natuurbeschermingsspecialist bij het Meteorologisch Bureau, zegt in een interview met mbl.is dat het denkbaar is dat de aardbevingen zich weer gaan verspreiden. Hoewel de activiteit op één gebied het grootst is, wordt de aandacht daar wel op gericht.

In het gebied zijn regelmatig gasmetingen gedaan om te bepalen of magma zich onder het oppervlak ophoopt, wat een voorloper is van een uitbarsting. Er is echter geen accumulatie van magma gedetecteerd of er zijn andere tekenen van uitbarstingen gevonden. De laatste gasmeting van het Meteorologisch Bureau is donderdag gedaan, maar het is onzeker wanneer dit de volgende keer zal gebeuren. Daarnaast voert HS Orka vergelijkbare metingen uit.

CiteerBrug tussen Europa en Noord-Amerika op het schiereiland Reykjanes.

Het met lava aangetaste schiereiland Reykjanes ligt op een van 's werelds grootste plaatgrenzen, de Mid-Atlantische Rug. Volgens de continentale drifttheorie drijven de Euro-aziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen voortdurend met grote krachten uit elkaar onder de gapende kloven. Naarmate de platen divergeren, ontstaan lineaire breuken, ook wel kloven genoemd, als gevolg van spanningen die worden veroorzaakt door de spanning die wordt opgebouwd wanneer de platen van elkaar af bewegen. De brug tussen twee continenten in Sandvík is een kleine voetgangersbrug over een grote spleet die duidelijk de aanwezigheid van een divergerende plaatrand aantoont. De brug is gebouwd als symbool voor de verbinding tussen Europa en Noord-Amerika.

(https://res.cloudinary.com/itb-database/image/upload/s---OM7pVzS--/c_fill,dpr_auto,f_auto,q_auto:eco,w_1280/v1/Places/v1jqvh85tklnervqodt1)

Het lijkt waarschijnlijk onmogelijk om binnen een paar seconden van Europa naar Noord-Amerika te lopen, maar IJsland is een unieke plek waar schijnbaar onvoorstelbare prestaties volkomen reëel zijn. De brug tussen continenten of Midlina is een voetgangersbrug van 15 meter op het schiereiland Reykjanes die een gapende kloof overspant tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen.
Het met lava aangetaste schiereiland Reykjanes ligt direct aan de Mid-Atlantische Rug. Deze grote tektonische platen drijven uit elkaar door de krachten van de aarde, enkele centimeters per jaar. Nadat u de brug bent overgestoken, kunt u een persoonlijk certificaat ophalen bij het Reykjanes Informatiecentrum. Het bevestigt dat u inderdaad helemaal van Europa naar Amerika bent gelopen. Of in ieder geval tussen de twee tektonische platen ...
In de voetsporen van de goden
Op de voetbrug vindt u halverwege de brug een plaquette met de tekst 'Midlina, in de voetsporen van de goden', en deze dient als grens tussen de Euraziatische plaat en de Noord-Amerikaanse platen. De twee zijden zijn gemarkeerd: ″ Welkom in Amerika ″ en ″ Welkom in Europa ″.
De brug is vernoemd naar de beroemde IJslandse ontdekkingsreiziger Leif Erikson. Volgens de Sagas was hij de eerste Euopean die meer dan 1000 jaar geleden voet aan wal zette in Noord-Amerika. Het dient ook als symbool voor de verbinding tussen twee continenten, Europa en Noord-Amerika, de nieuwe wereld en de oude.


Hoe kom je bij de brug tussen continenten
The Bridge Between Continents bevindt zich in het meest oostelijke uiteinde van het schiereiland Reykjanes , aan weg 420. De attractie is populair en wordt bij veel rondleidingen door het gebied gebruikt. De brug ligt op ongeveer een uur rijden van Reykjavik .

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4b/Bridge_over_continents_2004-2.jpg/350px-Bridge_over_continents_2004-2.jpg)



Bronnen:
Islandic Met Office / Mbl island Monitor / Iceland Travel / Wikipedia en meer
Titel: Enorme aardbevingszwerm schiereiland Reykjanes IJsland (Midden-Atlantische Rug)
Bericht door: Liesbethj op wo 03 mrt 2021 - 19:19
Artikel met link naar een webcam: https://icelandmonitor.mbl.is/news/news/2021/03/02/livestream_in_case_of_eruption/?fbclid=IwAR315huBagLM-AeKbKEIdRC6Gt-J-r-Q8bHTHja7qUwf_7jXKSzDvK57rpQ
Titel: Enorme aardbevingszwerm schiereiland Reykjanes IJsland (Midden-Atlantische Rug)
Bericht door: 4seasons op zo 14 mrt 2021 - 18:33
Het gaat nu redelijk los met zwaardere aardbevingen in het gebied.


(https://en.vedur.is/photos/jarrnes/210314_1715.png)


Citeer14.3.2021 | 15:28 | Bijgewerkt 15:50
"Verhoogde kans op uitbarsting"

"Terwijl dit voortduurt, is er een verhoogde kans op een uitbarsting en het betekent dat daar iets gebeurt", zegt Kristín Jónsdóttir, directeur natuurlijke gevaren bij het Meteorologisch Bureau, in een gesprek met mbl.is.

Een sterke aardbeving trof om 14:15 uur onder Suðurstrandavegur ongeveer 2,5 km ten westen van Nátthaga, die 5,4 in magnitude meet.
Het is de op een na grootste aardbeving sinds de uitbarsting op 24 februari begon.
Kort daarna, om 14:38 en een minuut later, deden zich twee aardbevingen van magnitude 3.4 en 3.7 voor.

Gedurende de periode van 14:16 tot 14:38 werden drie aardbevingen van magnitude drie gemeten; 3.1, 3.4 en 3.5 en daarnaast zijn er in deze gebieden talloze kleinere aardbevingen geconstateerd.


Waarschijnlijkheid dat magma naar de oppervlakte komt
"Dit is iets waar we het al een tijdje over hebben en het gaat door.
Er zijn aanwijzingen dat er een constante stroom magma in deze gang komt.
Dan zien we deze reacties van de aardkorst wanneer deze krachtige aardbevingen plaatsvinden en ze komen niet van nature uit het niets, maar omdat er druk is om zich op te bouwen in de magmakamer '', legt Kristín uit en voegt eraan toe:
"Als we deze tekenen zien, is er natuurlijk een kans dat het magma naar de oppervlakte komt."


Zogenaamde bevingen
Een aankondiging van het Meteorologisch Bureau zegt dat er zogenaamde trigger-aardbevingen waren en dat er veel activiteit is in het gebied.
Er staat dat er om 12:34 een aardbeving met een kracht van 4.6 heeft plaatsgevonden in Nátthaga, waar wordt aangenomen dat het zuidelijke uiteinde van de magmatunnel is.

"Bijna twee uur later beweegt de activiteit zich daarentegen naar het westen in overeenstemming met spanningsveranderingen over een groot gebied als gevolg van lokale drukveranderingen ten zuiden van de magmatunnel, die zich nu op een diepte van ongeveer 1 km in Nátthaga bevindt. Zulke aardbevingen worden aardbevingen genoemd. "


De aardbeving met een kracht van 5,4
De aardbeving, die om 14:15 uur toesloeg, was 5,4 magnitude, 2,5 km ten westen van Nátthaga. Als resultaat werd geen storing gemeten.
De aardbeving werd goed gevoeld in de zuidwestelijke hoek van het land, ten noorden van Sauðakrókur en ten zuiden van de Westman-eilanden.

Net op tijd vond er om 14:38 weer een aardbeving plaats met een kracht van 4,0, maar er wordt gezegd dat dit de eerste beoordeling is van natuurweerdeskundigen van het IJslandse Meteorologische Bureau.
Gedurende de periode van 14:16 tot 14:38 werden drie aardbevingen van magnitude drie gemeten; 3.1, 3.4 en 3.5 en daarnaast zijn er in deze gebieden talloze kleinere aardbevingen geconstateerd.
Om 12.00 uur, om 12:34, was er een aardbeving met een kracht van 5. 
Vandaag, 14 maart, zijn ongeveer 2000 aardbevingen automatisch gedetecteerd, maar sinds de aardbevingscyclus 18 dagen geleden begon, zijn er ongeveer 44 duizend aardbevingen gedetecteerd in Reykjanes. De grootste was 5,7 punten.

Een paar minuten geleden heeft een sterke aardbeving plaatsgevonden en deze zal naar verwachting groter zijn dan magnitude vijf. Aardbevingsmeters worden uitgelezen op het Meteorologisch Bureau en het nieuws zal worden bijgewerkt zodra de omvang van de aardbeving bekend is.
De aardbeving sloeg toe om 14:15 en de omvang van de aardbeving wordt nog steeds geschat op 5,3. De aardbeving was van een verfijnde bergvallei, het is ongeveer 2,5 km ten westen van de Nacht-gedragen . Volgens informatie van de afdeling geothermie van het Meteorologisch Bureau is in deze gebieden nog geen verstoring geconstateerd.
De US Geological Survey zegt dat de aardbeving 5,4 magnitude is.
De aardbeving, die plaatsvond om 12:34, was magnitude vijf, maar was waarschijnlijk groter.

Bron: MBL.Is


Citeer(https://m2.mbl.is/s2ksxVFyIu3KuebYL3xYU-tQvPw=/1640x1093/smart/frimg/1/26/26/1262691.jpg)
Fagradalsfjall rijst in het midden op achter Sandfell op de voorgrond. mbl.is/ Skúli Halldórsson

De aardbeving werd op veel plaatsen heel goed gevoeld en alles schudde en beefde in Grindavík en ook elders op Reykjanes.
In het hoofdstedelijk gebied werd de aardbeving goed gevoeld en lezers van mbl.is zeggen dat alles al een tijdje in woede speelt, aangezien de aardbeving lang heeft gewerkt.
Een verslaggever van Morgunblaðið en mbl.is in Skorradalur zegt dat de aardbeving daar goed is gevoeld en dat die aardbevingen van 5,3 of hoger plaats vonden in de vallei.

(https://frettabladid.overcastcdn.com/images/418148.2e16d0ba.fill-988x570-c100.jpg)
Bron: Frettabladid.Is.




Live-webcams
Een webcam is opgesteld op de top van Borgarfjall op het schiereiland Reykjanes met uitzicht op Nátthaga. De magmatunnel onder Fagradalsfjall strekte zich de afgelopen dagen uit naar het zuidwesten. Wetenschappers geloven dat magma daar hoogstwaarschijnlijk zal uitbarsten als zich een uitbarsting voordoet.

https://www.ruv.is/frett/2021/03/11/beint-vefstreymi-af-skjalftasvaedinu-borgarfjall



Nog een andere live-cam:




Titel: Enorme aardbevingszwerm schiereiland Reykjanes IJsland (Midden-Atlantische Rug)
Bericht door: flyineddy op wo 17 mrt 2021 - 14:09
Het gaat goed tekeer qua aardbevingen in IJsland:

Citeer'Ongekende seismische gebeurtenis' in IJsland: 50.000 aardschokken in drie weken

Met 130 vulkanen op hun eiland en de bijbehorende seismische activiteit zijn de IJslanders wel wat aardbevingen gewend. Maar zo erg als de afgelopen weken hebben ze het niet eerder meegemaakt, beamen ook vulkaandeskundigen.

Op het schiereiland Reykanes werden in de afgelopen drie weken zo'n 50.000 aardschokken gemeten. Ter vergelijking: vorig jaar werden daar over het gehele jaar 40.000 schokken gevoeld.

Deskundigen spreken van een "ongekende seismische gebeurtenis" die mogelijk het voorteken is van een grote vulkaanuitbarsting. "In meerdere gevallen hadden de bevingen een kracht van boven de 5. Ik kan me niet herinneren dat we een vergelijkbare situatie hebben meegemaakt", zegt een lokale expert. Ook de autoriteiten waarschuwden begin deze maand al voor het risico op een vulkaanuitbarsting.

Inwoners missen nachtrust
"Het is alsof ik voortdurend over een wankele hangbrug loop", zegt Rannveig Gudmundsdottir tegen persbureau Reuters. Zij woont in het visserdorp Grindavik, waar de bevingen het hevigst zijn. "Ik ben niet bang, ik ben alleen moe."

"Je went er niet aan. Wat ik het meest mis, is een goede nachtrust. Je wordt bijna elke nacht wakker. Soms omdat je het trillen voelde, soms als het voorbij is", zegt gemeenteraadsvoorzitter Bergur Brynjar Álfþórsson in een lokale krant.

---Twitter bericht---
https://twitter.com/twinderseis/status/1371108759028826112
---Twitter bericht---

3 dagen geleden
De bron van de recente aardschokken is een groot stuk gesmolten magma onder het zuidelijke schiereiland, dat zich een weg naar de oppervlakte probeert te banen, aldus het IJslandse Meteorologische Bureau. Een uitbarsting kan leiden tot tientallen meters hoge lavafonteinen, zeggen experts.

Voor de ruim 2800 inwoners van Grindavik ligt een noodplan klaar. Mochten de wegen onbegaanbaar worden door de uitbarsting, dan kunnen ze met boten worden geëvacueerd.

Veel mensen wachten daar niet langer op; ze voelen zich zeeziek door het voortdurende bewegen van de grond. Om rustig te kunnen slapen zijn ze naar familie elders in het land vertrokken of nemen hun intrek in zomerhuisjes of hotels in de hoofdstad Reykjavik.

"We hebben er genoeg van. Misschien zal het uitbarsten een einde te maken aan deze aardbevingen. Ik zou dat liever hebben dan zoals het nu is", beaamt Álfþórsson.

(https://cdn.nos.nl/image/2021/03/17/724675/1536x864a.jpg)
De Eyjafjallajokull tijdens de uitbarsting in 2010 AFP

IJsland ligt tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Die drijven elk jaar langzaam in tegengestelde richting en dat veroorzaakt aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Een uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull in 2010 leidde tot een grote verstoring van het vliegverkeer, omdat de vulkaan veel as en rook in de atmosfeer spuwde.

Deskundigen verwachten dat, mocht het tot een uitbarsting komen, dit keer vooral lava uit de grond zal komen en het met de overlast voor het vliegverkeer zal meevallen.
Bron: https://nos.nl/artikel/2372990-ongekende-seismische-gebeurtenis-in-ijsland-50-000-aardschokken-in-drie-weken.html (https://nos.nl/artikel/2372990-ongekende-seismische-gebeurtenis-in-ijsland-50-000-aardschokken-in-drie-weken.html)

Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine)uitbarsting op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: 4seasons op za 20 mrt 2021 - 12:49
Titel up-date ivm uitbarsting.


Zie live-beelden onderstaande linken.


Bijgewerkt op 20.03 11:10 - bron IMO (IJslands meteo)


Er is een kleine uitbarsting aan de gang

De uitbarsting wordt in dit stadium als klein beschouwd en de vulkanische activiteit is sinds gisteravond enigszins afgenomen. De uitbarstende kloof is ongeveer. 500 - 700 m lang. Het lavagebied is minder dan 1 km 2 en  beslaat een oppervlakte van ong. 500 m breed. Lavafonteinen zijn klein en lavastromen vormen momenteel een zeer lokaal gevaar. De seismische activiteit is gering en verspreid over het Fagradalsfjall-gebied. Er zijn geen aanwijzingen voor de productie van as en tefra en momenteel wordt niet verwacht dat gasverontreiniging veel ongemak voor mensen zal veroorzaken, behalve dicht bij de bron van de uitbarsting. De gasemissies zullen nauwlettend worden gevolgd.

De luchtvaartkleurcode voor de internationale luchthaven van Keflavik is verlaagd naar oranje omdat er geen indicatie is van de productie van as en tefra en er geen onmiddellijk gevaar is voor de luchtvaart.

Reykjanesbraut - de hoofdweg van de hoofdstad naar Reykjanesbær en de internationale luchthaven van Keflavík is open. Suðurstrandarvegur - de weg langs de zuidkust van het schiereiland Reykjanes is echter afgesloten tussen de twee kustplaatsen Grindavík en Þorlákshöfn. Andere wegen en onverharde paden in de directe omgeving van de uitbarstingssite zijn ook afgesloten.

Bijgewerkt op 19.03 23:20

Vandaag, 19 maart, rond 20:45 UTC, begon een vulkaanuitbarsting in Geldingadalur, vlakbij Fagradalsfjall op het schiereiland Reykjanes. De uitbarsting werd voor het eerst gezien op een webcamera die dicht bij de berg was geplaatst. Het werd ook bevestigd op thermische satellietbeelden.  Op het moment van schrijven is het weer op het schiereiland nat en winderig, en een oranje gloed is te zien in lage wolken aan de horizon vanuit Reykjanesbær en Grindavík. De uitbarstingsplaats bevindt zich in een vallei, ongeveer 4,7 km landinwaarts vanaf de zuidkust van het schiereiland. De kustplaats Grindavík is het dichtbevolkte gebied ten opzichte van de uitbarstingsplaats, ongeveer 10 km naar het zuidwesten gelegen.

De aardbevingsactiviteit in het gebied van de magma-indringing is de afgelopen dagen lager geweest en er is momenteel geen intense seismiciteit in de regio. Eerder op de dag werden onder Fagradalsfjall verschillende laagfrequente aardbevingen geregistreerd. Er zijn momenteel geen meldingen van asdaling, hoewel tefra- en gasemissies te verwachten zijn. In lijn met goed uitgewerkte rampenplannen is de kleurcode van de luchtvaart voor het schiereiland Reykjanes verhoogd naar rood, wat duidt op een aan de gang zijnde uitbarsting. Er zijn aanvullende binnenlandse beperkingen ingevoerd, waaronder de sluiting van Reykjanesbraut - de hoofdweg van de hoofdstad naar Reykjanesbær en de internationale luchthaven van Keflavík.

(https://en.vedur.is/media/uncategorized/medium/Gosmynd.png)



LIVE-beelden




Zie ook deze video's (vertaald >> Vlieg over de uitbarstingen)

https://www.ruv.is/frett/2021/03/20/flogid-yfir-gosstodvarnar

Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op za 20 mrt 2021 - 13:21
Dit was te verwachten na die aardbevingszwerm de afgelopen weken en de harmonische trillingen.
Tot dusver een redelijk beschaafde uitbarsting. Ik zat even naar die bovenste live stream te kijken. Het zag er erg klein uit, maar toen kwamen er ineens een paar hele kleine helikoptertjes het beeld in vliegen, voor de lava langs.  ;D 
Het geheel is dus toch even tientallen meters hoog.  8)

Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: 4seasons op zo 21 mrt 2021 - 17:23
De oppervlakte van de lava wordt steeds groter en groter.

Edit:  zie reactie 7 = de huidige link van live-beeld


Dit zijn beelden van mensen die vlakbij de krater zijn geweest:


Beelden gemaakt met een drone:
https://twitter.com/andresvilarino/status/1373592747471437831




Nog een paar interessante sites (o.a. info via link hierboven)


Links onderaan van de link op afspelen drukken geeft de situatie weer van gasverontreiniging
(Bijgewerkt op 21.03 12.30 uur)

Het Meteorologisch Bureau volgt de ontwikkeling van gasverontreiniging door de uitbarsting in Geldingadalur op de voet. Gasverontreiniging door de vulkanen zal naar verwachting de komende dagen geen significante invloed hebben op het welzijn en de gezondheid van bewoners op het schiereiland Reykjanes en het hoofdstedelijk gebied, maar het weer, de windrichting en verontreinigende stoffen (zoals SO 2 en CO 2 ) van de vulkanen hebben invloed op de distributie en concentratie gasverontreiniging.

Het Meteorologisch Bureau heeft een voorspellingsmodel opgesteld dat de waarschijnlijke verspreiding en concentratie van gasverontreiniging als gevolg van de uitbarsting in Geldingadalur voorspelt. De prognoses worden twee keer per dag bijgewerkt en de laatste prognose is op elk moment toegankelijk via een link in de waarschuwingsborden bovenaan de voorpagina
https://dispersion.vedur.is/map.html?run_uuid=987de027-96dc-4754-b90d-1ce542798abb



Welcome to the Catalogue of Icelandic Volcanoes
Eruption histories of the volcanoes of Iceland, their characteristics and hazards
http://icelandicvolcanos.is/



Luchtkwaliteit
https://loftgaedi.is/?zoomLevel=7&lat=64.894972&lng=-18.675028



Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: 4seasons op zo 21 mrt 2021 - 17:29
Dit is de huidige link met live-beeld


Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: Wertha op zo 21 mrt 2021 - 20:13
Citaat van: 4seasons op zo 21 mrt 2021 - 17:29Dit is de huidige link met live-beeld




Best rustgevend om een tijdje naar te kijken.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op di 23 mrt 2021 - 10:18
Nieuwe link naar de live stream:


Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op do 25 mrt 2021 - 03:00
Nieuwe Live stream, vanuit een andere hoek (andere kant van de heuvel) en met geluid (voornamelijk wind, maar soms is de vulkaan er doorheen te horen).



EDIT: Zo te zien alweer weg. :(

Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: 4seasons op ma 29 mrt 2021 - 20:08
Vulkaan is behoorlijk actief op dit moment.


Diverse live-cams


Deze is met geluid








Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op ma 29 mrt 2021 - 22:16
Citaat van: 4seasons op ma 29 mrt 2021 - 20:08Vulkaan is behoorlijk actief op dit moment.


Diverse live-cams


Deze is met geluid


Dat zijn allemaal beelden van dezelfde camera, origineel is als ik goed heb de stream van ruv.is (onderste).  ;)
Het geluid bij de bovenste is voor zover ik weet geen echt geluid van de uitbarsting. Er zou geen microfoon bij die camera zijn.

Het blijven wel mooie beelden. Ik kijk er regelmatig naar. :)
En inderdaad, het is momenteel best actief.

Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op wo 31 mrt 2021 - 02:27
Ik kwam zojuist een nieuwe webcam tegen vanuit een ander perspectief (veel verder naar links ten opzichte van de andere camera). :)
Volgens mij ook iets dichterbij.


Het gaat daar momenteel trouwens goed tekeer met lavafontijnen die af en toe een heel eind boven de kraters uit komen. Mooi om te zien. 8)

Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op zo 04 apr 2021 - 17:33
Time-lapse van de uitbarsting van de afgelopen 15 dagen.


Eddy.
Titel: Nieuwe spleeteruptie bij de uitbarsting in IJsland.
Bericht door: flyineddy op ma 05 apr 2021 - 16:00
Nieuwe eruptie
Er heeft zich een nieuwe spleet geopend ten noordoosten van de huidige eruptie. Het gaat om een spleet die mogelijk meer dan een kilometer lang is.

Te zien op de webcam van RUV.is:

Om het even in perspectief te plaatsen, de nieuwe spleeteruptie is links van de kraters zoals ze de afgelopen dagen te zien waren op de "eerste" webcam. Dat is bijna recht achter de "tweede" webcam die ik 2 posts hierboven (https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=7654779.msg1257155#msg1257155) heb geplaatst.

Zie ook: https://icelandgeology.net/?p=9264

Edit:
Luchtfoto van het gebied. Boven: de oorspronkelijke uitbarsting. Onder: de nieuwe spleeteruptie.
(https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/e35/c0.196.504.504a/168879529_4465532593462625_5706885923445631686_n.jpg?tp=1&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&_nc_cat=105&_nc_ohc=3ppReMRkywIAX-wKkqe&edm=ABfd0MgAAAAA&ccb=7-4&oh=2cc4cc5de4141380c86bf759a55e210d&oe=606D5B41&_nc_sid=7bff83)

(https://scontent-ams4-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/sh0.08/e35/s640x640/168482304_1070517233456643_5833781000360392510_n.jpg?tp=1&_nc_ht=scontent-ams4-1.cdninstagram.com&_nc_cat=103&_nc_ohc=cvmKtrujcc8AX-fWd2y&edm=ABfd0MgAAAAA&ccb=7-4&oh=2e412b7d8c35a8798a8332fbbe031087&oe=6091E4B9&_nc_sid=7bff83)
Bron: https://www.instagram.com/volcanopilot/?hl=en (https://www.instagram.com/volcanopilot/?hl=en)

Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: Snowfreak op ma 05 apr 2021 - 16:48
Is die nieuwe spleet niet waar mensen aan het wandelen waren ?
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op ma 05 apr 2021 - 16:53
Citaat van: Snowfreak op ma 05 apr 2021 - 16:48Is die nieuwe spleet niet waar mensen aan het wandelen waren ?

Dat weet ik niet, want ik ben niet bekend met het gebied. Wat ik wel weet is dat er mensen vlakbij de 2e webcam liepen en die staat tussen de 2 uitbarstingen in (maar volgens mij dichter bij de oorspronkelijke uitbarsting).

Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op ma 05 apr 2021 - 17:27
Bericht van Icelandic Met Office (https://en.vedur.is/about-imo/news/new-fissure-near-the-eruption-site-in-geldingadalir):

CiteerNew fissure near the eruption site in Geldingadalir
5.4.2021

A new additional fissure opened at ca. 12:00 hrs today near the initial eruption site in Geldingadalir. First estimates of the length of the fissure is ca. 200 meters, and the middle of the fissure is approximately 1 kilometer NE of the eruption site in Geldingadalir. The lava from the new fissure flows toward Merardalir valleys, east of the new fissure.

Helicopters from the Icelandic Coast Guard are at the new eruption site to make sure the area is evacuated. An airplain with scientists is on its way to the fissure for evaluating more presicely the location and the size of the new fissure. 

Because of the lack of ash and tephra emission in the atmosphere, the aviation color code for Keflavik airport remains orange as there are no imminent hazard for the aviation.

A live stream from the new fissure can be seen at RUV 2 (https://www.ruv.is/frett/2021/03/18/bein-utsending-fra-gossvaedinu-nyjar-sprungur-opnast).
(https://en.vedur.is/media/Eplican%C3%A1mskei%C3%B0/medium/MicrosoftTeams-image--1-.png)

EDIT (19:10 uur):
Op onderstaande pagina staat een mooie drone-video van de nieuwe eruptie:
https://www.mbl.is/frettir/innlent/2021/04/05/nytt_dronamyndskeid_af_sprungunni/ (https://www.mbl.is/frettir/innlent/2021/04/05/nytt_dronamyndskeid_af_sprungunni/)

En hier zijn nog een paar mooie foto's:
(https://m2.mbl.is/iH8dJzxUnJg5rb9T-NjEX_ZXYPQ=/1640x1093/smart/frimg/1/26/69/1266932.jpg)

(https://cdn.mbl.is/frimg/1/26/69/1266931.jpg)

(https://cdn.mbl.is/frimg/1/26/69/1266930.jpg)

bron: https://www.mbl.is/frettir/innlent/2021/04/05/sjadu_nyju_sprunguna/ (https://www.mbl.is/frettir/innlent/2021/04/05/sjadu_nyju_sprunguna/)

Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op di 06 apr 2021 - 18:06
De live webcam van RUV.is is van plek veranderd.
De oude link naar de live stream toont nu een camera die kijkt richting de lavastroom van de nieuwe eruptie, die uitstroomt in de "Meradalir" vallei:

Er is nu een nieuwe live stream geopend met het beeld van een camera die ongeveer op de oude plek staat, neerkijkend op de 2 oorspronkelijke kraters. Die zijn nog steeds aan het uitbarsten in een inmiddels (bijna) volle "geldingadalir" vallei.

Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: TMCThomas op di 06 apr 2021 - 18:15
Bedankt voor de updates!  :)
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op di 06 apr 2021 - 19:16
Citaat van: TMCThomas op di 06 apr 2021 - 18:15Bedankt voor de updates!  :)
Graag gedaan. :)
Ik volg het graag, dus als ik wat nieuws zie, dan deel ik dat.
Zoals deze drone-video die gisteren gemaakt is.  8)


Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op wo 07 apr 2021 - 02:59
Er is vanavond een derde spleeteruptie geopend tussen beide uitbarstingen in. De lava vanuit deze spleeteruptie voegt zich bij die van de eerste eruptie in de Gelingadalir vallei. Het stroom tevens vlak langs deze webcam (links) (Edit: webcam verplaatst):

Ook goed te zien op de andere webcams.
Hier zie je de nieuwe opening midden tussen de andere twee:

En hier zie je de lava de helling af en in Geldingadalir stromen:

Aanvullende informatie (volgens mij nog van voordat er lava uit de nieuwe eruptie kwam):
CiteerUpdate on the eruption in Fagradalsfjall mountain on 6-April-2021 (2nd update)

This is a short update and second update for 6-April-2021 for Fagradalsfjall mountain that is part of Krýsuvík-Trölladyngju (https://volcano.si.edu/volcano.cfm?vn=371030) volcano system.

  • During the night a new fissure was discovered between the new eruption and the old eruption. The fissure is about 150 meters long and there is hot air coming up from it.
  • There are reports of a new fissure north of the new eruption and land has been sinking down at that location. No other changes have been reported at the writing of this article.
  • The lava going down into Meradalir valley slows down once it is there because it cools down quickly once it is there. There is a lava river going down in the Meradalir valley and that lava is moving quickly.
  • It is now estimated that this is a start of a long volcano activity period on Reykjanes peninsula that is going to last for centuries with breaks of 10 to 20 years between active periods of 30 to 50 years.

The situation is currently changes often during the day and the night and the risk of a new eruptions starting without any warning is now extremely high.
Bron: Jón Frímann / icelandgeology.net (https://icelandgeology.net/?p=9289)

Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op do 08 apr 2021 - 02:59
Oeps!  ;D
De eerste webcam in mijn post hierboven, waar de lava vlak langs stroomde (en waarvan ik dacht dat die daarna verplaatst was), blijkt te zijn bedolven onder de lava. (De link toont nu beelden van een andere camera)

Zie onderstaande bericht van MBL (IJslandse nieuwssite/krant waar de camera van was), gegoogle-translate uit het IJslands:
CiteerDe webcam is bedekt met lava
(https://m2.mbl.is/i8rc1Qoh6JcBvWkt3Cvc2bew2u8=/1640x1093/smart/frimg/1/26/72/1267299.jpg)

De webcam van mbl.is, die livebeelden van de uitbarstingslocaties in Geldingadalur naar IJslanders heeft gestreamd, is nu onder lava gekomen. Kristinn Magnússon, een fotograaf van mbl.is, kreeg bevestiging van dit recht toen hij met een drone in het gebied vloog.

(https://cdn.mbl.is/frimg/1/26/73/1267321.jpg)
De bijgevoegde foto is gemaakt door Jón Viðar Sigurðsson, een geoloog in Geldingadalur. Het toont de bronkabel die aan de webcam was bevestigd. Het viel vandaag uiteen toen er lava overstroomde. De boosdoener is op de achtergrond te zien. Foto / Jón Viðar Sigurðsson

De laatste beelden die de machine maakte, waren van de lava die zich ophoopte nabij de kraters van het noorden en het zuiden, maar het viel uit de spleet die gisteren kort na middernacht openging. Het is echter nog steeds mogelijk om de voortgang van de uitbarstingssites te volgen vanaf een andere machine die gisteren is geïnstalleerd.
Bron: https://www.mbl.is/frettir/innlent/2021/04/07/vefmyndavelin_komin_undir_hraun/ (https://www.mbl.is/frettir/innlent/2021/04/07/vefmyndavelin_komin_undir_hraun/)

Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op di 13 apr 2021 - 12:16
Nadat er afgelopen weekend al een vierde spleet opende zijn er vanochtend op meerdere plekken binnen dezelfde lijn weer nieuwe spleten geopend. De uitbarsting vindt nu plaats verspreid over de hele lengte tussen de eerste en tweede uitbarstingslocatie. Live te zien op de webcams in de posts hierboven.

EDIT (13:00 uur):
Hier een nieuwsbericht vertaald uit het IJslands over de nieuwe openingen:
CiteerCount four new craters have opened

More craters opened at the eruption sites in Geldingadalur this morning. Þorvaldur Þórðarson, a volcanologist, says this is not surprising. "It is to be expected. Such a development is not abnormal and should not surprise us, "he says.

Ingibjörg Jónsdóttir, associate professor at the Department of Earth Sciences at the University of Iceland, was in the area when the craters opened. "It was amazing. This opening that we saw was the best within the existing lava field, so it was not like the country was opening up, but all of a sudden it started to bubble up from there, "she says.

"Now there are three between the oldest craters in Geldingadalur and the ridge that is up there on the ridge and then there is at least one crater there between the two central craters up on the ridge," says Ingibjörg.

"The activity seems to have increased. First we noticed the new crater south of the ridge and then very soon it became clear that these were two craters. Then we noticed a third that started shortly afterwards on the other side of the ridge and just a few minutes ago a new one was discovered which is then the second oldest crater up there in Geldingadalur, "says Ingibjörg.

The lava from the new craters flows to the south and not into Meradali. "It's going into a lava field that came there in the very first days and has been inactive ever since. It is now south of the oldest craters in Geldingadalur and is filling up quite quickly, "she says.
Bron: https://www.ruv.is/frett/2021/04/13/telja-fjora-nyja-giga-hafa-opnast (https://www.ruv.is/frett/2021/04/13/telja-fjora-nyja-giga-hafa-opnast)

Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op vr 16 apr 2021 - 22:10
De uitbarsting pruttelt nog steeds lekker verder. De nieuwere kraters worden steeds groter en het lavaveld wordt langzaam maar gestaag dikker en groter.

Gisteren zijn er verhoogde harmonische trillingen waargenomen in Fagradalsfjall. Dit kan door de uitbarsting komen, maar ook het slechte weer kan hier een rol in hebben gespeeld. Meer daarover is hier te vinden: https://icelandgeology.net/?p=9333 (https://icelandgeology.net/?p=9333)
Door het slechte weer van gisteren zijn ook de 2 webcams van RUV.is (https://www.ruv.is/frett/2021/03/18/eldgosid-i-geldingadolum-i-beinni-utsendingu) uitgevallen. Eén van die webcams werkt inmiddels weer.

Voor de liefhebbers is hier een 3d kaart van de omgeving, het duurt wel even om te laden:
http://jardfraedikort.is/ddd/geldingadalir_3D/ (http://jardfraedikort.is/ddd/geldingadalir_3D/)
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op di 20 apr 2021 - 19:42
Veranderingen in de uitbarsting
Terwijl de uitbarsting nog steeds doorgaat zijn er wel wat veranderingen.
Zo is de tweede (en meest noordelijke) opening opgehouden met uitbarsten. Ook is de eerste (dubbele) crater nu een stuk minder actief. Vooral de meest zuidelijke opening, die is behoorlijk dichtgemetseld en produceert vooral rook.

Foto van de tweede, meest noordelijke opening:
(https://www.vedur.is/media/uncategorized/Nordur_Gigur_.png)
Aerial photo of the northernmost crater at the eruption site taken on Sunday 18 April. From the picture, for example, there seems to be no activity in the crater. (Photo: Icelandic Institute of Natural History).

Uitbarsting zwakt voorlopig nog niet af
Dat deze kraters gestopt/minder actief zijn betekend echter niet dat de uitbarsting stopt of afzwakt. In tegendeel, de totale hoeveelheid lava die uitbarst is zelfs iets toegenomen! Het barst nu voornamelijk uit de middelste kraters uit. En er kan ook nog niet worden uitgesloten dat het stoppen van de meest noordelijke krater definitief is.

Hoeveelheden uitbarstende lava (t/m 19-4):
Gemiddelde eerste 30 dagen (19-3 t/m 19-4): 5.6 m3/s
Gemiddelde eerste 17 dagen: 4.5 - 5 m3/s
Gemiddelde laatste 13 dagen: 7 m3/s
12 t/m 18 april: bijna 8 m3/s

Totale oppervlakte lavaveld: 0,9 km2
Totale volume lavaveld: 14,4 miljoen m2

(https://www.vedur.is/media/uncategorized/Hraunflaedi_19042021.png)
The graphs above show, among other things, the development of the area and volume of lava and lava flow. It can be seen that the development of the area of ​​the lava is not as "linear" as the development of the volume, but that is because to begin with the lava field grew to the thickness within Geldingadalur rather than spreading. Work on processing geochemical and gas data is ongoing and the graphs will be updated as soon as it is completed.

Het lavaveld:
(https://www.vedur.is/media/uncategorized/medium/30days.gif)
An interesting summary that shows how the lava field from the eruption sites has developed. The contours of the lava field are based on measurements from the Icelandic Institute of Natural History and processing from the National Land Survey of Iceland and the Institute of Earth Sciences at the University of Iceland.

Tot slot is hier nog een mooi 3d model te zien van de uitbarstingslocatie:
https://skfb.ly/onCUU (https://skfb.ly/onCUU)

Bron (in het IJslands): https://www.vedur.is/um-vi/frettir/ny-gossprunga-a-reykjanesi (https://www.vedur.is/um-vi/frettir/ny-gossprunga-a-reykjanesi)

Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op vr 07 mei 2021 - 14:24
Even een update van de uitbarsting.
Er is inmiddels nog maar 1 krater actief, de meest recente krater. In eerste instantie kwam daar een constante stroom met lava uit, maar sinds afgelopen zondag komt de lava in periodieke spurten naar boven, met lavafontijnen van een paar honderd meter hoog tot gevolg (eergisteren zelfs één van ruim 400 meter hoog!).
De hoeveelheid lava die uitstroomt is nagenoeg hetzelfde gebleven, misschien zelfs ietsje toegenomen.
Er zijn nog geen tekenen dat de eruptie snel zal ophouden.
De lava stroomt vanaf de krater in Geldingadalir in een naastgelegen vallei (naam bij mij onbekend) en vanaf daar een steile helling af tot in Meradalir. Daar voegt het zich bij de oudere lavastroom afkomstig van de krater die begin april opende (en op 20 april stopte, zie post hierboven).
Afgelopen weekend was de gemiddelde dikte van het lavaveld zo'n 16 meter, met op sommige plekken meer dan 50 meter dik. Inmiddels zal dat meer zijn.

Hieronder de update van het Icelandic Met Office (Google translate): (https://www.vedur.is/um-vi/frettir/ny-gossprunga-a-reykjanesi)
CiteerHraun_Icelandair_26042021jpg.jpg
Looking north over the eruption sites from Icelandair's approach to Keflavík from Amsterdam on the afternoon of 27 April. (Photo: Ágúst J. Magnússon)

Updated 07.05. at 11:45

The Scientific Council for Civil Protection met at a meeting yesterday to review the progress of the eruption, the distribution of lava, the production of eruptions and the pollution that accompanies the eruption.

Seismic activity on the Reykjanes peninsula is low and the earthquakes that are detected in the area where the corridor formed in the run-up to the eruption in Geldingatölur are estimated as aftershocks. No significant land changes have been observed on GPS devices and satellite images also show little change.

Measurements of the proportion of gas flowing from eruptions show that there is little change. Volcanic pollution is greatest at the eruption sites and decreases rapidly with increasing distance from them.

The results of measurements of heavy metals that come up with the lava were presented. Their accumulation is not considered to cause harmful pollution at present, but it is important to monitor the pollution at the eruption site if the eruption activity continues in the coming months.

Change in the activity of the eruption
On Sunday, there was a change in the surface activity of the eruption. Continuous magma jet activity ceased and periodic magma jet activity took over, but magma jets are referred to as an explosion when gas escapes from the magma. The current magma jet activity has a regular interval and can blow magma several hundred meters up in front of a crater. The magma becomes ash and rocks that can fall to the ground hundreds of meters from the crater. As a result, the danger zone around the eruption sites was expanded. This change is not an indication that the eruption is coming to an end.

Boiling under the surface of the crater
Measurements by the University of Iceland Institute of Earth Sciences show that lava flow is still fairly stable and lava flow continues. The periodic behavior is likely to be related to changes in the shape and volume of the upper part of the eruption channel. Current conditions indicate that pop-up welding occurs rather shallowly below the surface of the crater, which separates the magma gases from the magma itself and increases its volume, with the result that magma jets form. At the same time, magma upwelling is fairly stable from the lower part of the earth's crust. Most of the lava flow takes place in lava channels under the crater rim and the explosions do not affect it.

geldinga-grof_2021-05-03.png

Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op do 13 mei 2021 - 04:42
Weer even een korte update met wellicht toch wel een interessante ontwikkeling.
Voorgaande weken kon je hier lezen dat de uitbarsting redelijk stabiel was met slechts geleidelijk een lichte toename in de hoeveelheid lava die uitbarst.
De afgelopen week is deze hoeveelheid bijna verdubbeld!
Waar het gemiddelde over maart en april rond de 6m3/s zat, oplopend tot ruim 7m3/s, is dit afgelopen week opgelopen tot bijna 13m3/s.

Zie hier het artikel van het Icelandic Met Office, vertaald uit het IJslands:
CiteerUpdated 12.05.

The Institute of Earth Sciences, University of Iceland, has published the latest data on the sizes of lava and lava flows in the Fagradalsfjall eruption.

The results now are good news, says the summary. "There has been a significant increase in lava flow in Fagradalsfjall last week. The average flow over the period is 13 m3/s, which is much more than the almost 8 m3/s that have been measured before. Increased flow has gone hand in hand with rising magma jets and the powerful flow of lava in the Meradalir valleys. The eruption is now twice as powerful as it has been for a long time. There have been signs of an increase in the past two weeks, however, but the measurement now removes all doubt ", says an announcement on the website of the Institute of Earth Sciences.

The volume of the lava has now reached over 30 million cubic meters and its area almost 1.8 square kilometers.

An interesting summary of the development of the eruption in the more than 50 days that have elapsed since the beginning of the eruption can also be found on the website of the Institute of Earth Sciences. (http://jardvis.hi.is/eldgos_i_fagradalsfjalli)
geldinga-grof_2021-05-12_0.png

Via onderstaande link kom je uit op een Google Maps kaart met ingetekende informatie over de uitbarsting. Zo is de omvang van het lavaveld te zien en de locaties (+links) van de verschillende webcams en 3 camera's die iedere 10 minuten een foto maken.
https://tinyurl.com/Bob-Flo-and-Sif-Fan-Map

Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op vr 14 mei 2021 - 22:15
Mooi plaatje van één van de vaste camera's (http://brunnur.vedur.is/myndir/listi/webcam_meradalahnukurSSV.html) op Fagradalsfjall, vanavond om 21:20 NL tijd:
Fagradalsfjall 2021 klein.jpg

Zelfde camera, 10 minuten later:  ;D
Fagradalsfjall snow 2021 klein.jpg

Eddy.
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op vr 24 dec 2021 - 00:27
Hernieuwde onrust bij Fagradalsfjall

Sinds halverwege september is het stil rondom de vulkaan. Er stroomde geen lava meer naar buiten en de aardbevingen en harmonische trillingen namen af. Enkele dagen geleden werd de uitbarsting als voorbij verklaard. Dat gebeurt na 3 maanden zonder vulkanische uitstoot. Deze rust lijkt nu weer voorbij.

Sinds twee dagen geleden neemt het aantal aardbevingen (https://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/reykjanespeninsula/) weer drastisch toe. De laatste 48 uur zijn er in het gebied van de vulkaan al meer dan 2200 aardbevingen (https://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/reykjanespeninsula/#view=table) geweest, waarvan 45 sterker dan magnitude 3. De meeste aardbevingen bevinden zich relatief dichtbij het oppervlakte. Ook de harmonische trillingen zijn sinds het hervatten van de aardbevingen drastisch omhoog gegaan, een overduidelijk teken dat er magma in beweging is. Zoals het nu lijkt is het slechts een kwestie van tijd voordat er een nieuwe uitbarsting begint in of nabij Fagradalsfjall.

Kaart met de aardbevingen:
(https://icelandgeology.net/wp-content/uploads/2021/12/211223_0325.png)
De groene sterren zijn aardbevingen sterker dan magnitude 3.

Tabel van de aardbevingen met tijd en sterkte:
(https://icelandgeology.net/wp-content/uploads/2021/12/211223_0325_trace.png)

Vanwege deze gebeurtenissen heeft het Icelandic Met Office de waarschuwingscode (https://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/volcanic-eruptions/) van Fagradalsfjall (onderdeel van het Krysuvik vulkanisch systeem) verhoogd van geel naar oranje:
(https://en.vedur.is/photos/volcanoes/volcano_status.png)

Zie ook: https://icelandgeology.net/ (https://icelandgeology.net/)

Eddy.
Titel: LIVE-beelden Reykjanes schiereiland, opnieuw veel aardbevingen, uitbarsting magma
Bericht door: 4seasons op za 30 jul 2022 - 23:07
Er zijn opnieuw LIVE-beelden te zien i.v.m. een grote aardbevingszwerm op het schiereiland Reykjanes in IJsland.
Zie webcamera's onderaan.


Bronnen;
En.vendur.is / Mbl.is / RUV.is


Site met registratie van de bevingen:
https://vafri.is/quake/


Reykjanes-rug - aardbevingen gedurende de afgelopen 48 uur
(https://en.vedur.is/photos/jarrnhr/220730_2030.png)

(https://en.vedur.is/photos/jarrnes/220730_2030.png)

Verhoogd risico op steenslag als gevolg van seismische activiteit op het schiereiland Reykjanes






(https://cdn.mbl.is/m2/w9VUgRugTlnhqjIQeFGnxZ5w0sU=/1640x1093/smart/frimg/1/26/19/1261934.jpg)
De grootste seismische activiteit is ten noordoosten van Fagradalsfjall. mbl.is/Eggert Jóhannesson



Een paar van de vandaag geplaatste berichten van MBL.is
CiteerSteeds meer ondiepe aardbevingen wijzen op een uitbarsting
Zoals gezegd denken experts dat het heel goed een magma-run kan zijn.
Het kan uitbranden of magma kan zijn weg naar de oppervlakte breken. Meer en meer ondiepe aardbevingen zouden daarop wijzen. "
Dit schrijft geoloog en voormalig parlementslid Ari Trausti Guðmundsson in een bericht op zijn Facebook-pagina over de aanhoudende aardbeving op het schiereiland Reykjanes.

Ari wijst erop dat er vandaag om 16.30 uur 465 aardbevingen in de regio waren geregistreerd,
"veel op een diepte van 4-8 km, een paar op een diepte van meer dan 10 km en nogal wat op een diepte van 1- 4 kilometer."
Het is nu moeilijk om zoiets te beoordelen uit de dieptecijfers in een tabel op de website van het [Iceland Meteorological Office] (vanwege het aantal mensen), maar het is niet erg waarschijnlijk dat dit precies de trend is."

Hij zegt verder dat de aardbeving die vandaag rond het middaguur begon, zijn oorsprong vindt in een langgerekte noordoostelijke lage bergkam iets ten noorden van Meradali en drie tot vier kilometer ten noordoosten van Fagradalsfjall.
"[Ze] stellen zich op in de traditionele NE-spleetrichting en parallel aan de uitbarsting vanaf 2021", schrijft hij, verwijzend naar Skjálfta-Lísa van het Noorse Meteorologisch Agentschap. 


Waarschijnlijk een magmastroom die de aardbevingen veroorzaakt
Een aardbeving met een kracht van 4 op de schaal van Richter vond plaats tijdens een overlegvergadering van de natuurrampenexperts van het IJslandse Meteorologisch Agentschap, vandaag om 14.00 uur.
Hij werd onder meer gevonden in Reykjavík, maar Sigríður Kristjánsdóttir, een natuurrampenexpert bij het IJslandse Meteorologisch Agentschap, zegt dat hij waarschijnlijk op meer plaatsen is gevonden.


Laten we ons voorbereiden op een reeks van weken
Volgens Sigríðar herinnert de aardbeving die nu is begonnen veel aan de aardbeving van december vorig jaar.
Die storm werd gekenmerkt door sterke trillingen en duurde ongeveer een week, dus het is niet onwaarschijnlijk dat hetzelfde voor deze storm zal gelden.


Het is een magma-run
Het IJslandse Meteorologisch Bureau gelooft dat het een magmastroom is, wat betekent dat magma zich een weg baant in de aardkorst. De beving is gemeten op een diepte van 4 tot 6 kilometer en lijkt daar te blijven.
Er wordt nauwlettend gevolgd of de aardbeving hoger komt of op dezelfde diepte blijft.
"Op dit moment is het magma nog vijf kilometer diep. Als ze opkijkt, is er misschien een uitbarsting, maar het is niet zeker dat ze dat zal doen. In december deed ze het helemaal niet", zegt Sigríður.


Kan morgen mogelijke landris analyseren
De aardbeving bij Svartsengi behoort tot een ander vulkanisch systeem, maar de activiteit lijkt tussen regio's te zijn gesprongen.
Morgen ontvangt het Noorse Meteorologisch Agentschap deformatiegegevens die een beter beeld zullen geven van het al dan niet plaatsvinden van landopkomst.

Een aardbevingsbreuk kan een teken zijn van een uitbarsting


(https://www.ruv.is/sites/default/files/styles/1000x563/public/fr_20170726_066134.jpg?itok=xpf1Qr51&timestamp=1576402239)





LIVE-beelden
De webcamera's van mbl.is zijn bij de uitbarstingsstations in Geldingadalır geplaatst.
Er is een grote aardbeving gaande in de regio en iedereen kan het verwachten.
Hieronder kun je het gebied vanuit drie hoeken live bekijken.









Titel: LIVE-beeld Reykjanes schiereiland, opnieuw veel aardbevingen, uitbarsting magma
Bericht door: 4seasons op zo 31 jul 2022 - 22:04
De aardbevingen blijven doorgaan.

Er zijn nu meerdere - zwaardere - bevingen geregistreerd.
Deze hadden een kracht van - tot mu toe - 5,4 / 4,3 / 3,4  (zie de tabel van Icelandic Met Office)



Hier uitgebreid met o.a. de registratie met seismometers en GPS-meters:
https://vafri.is/quake/



(https://en.vedur.is/photos/jarisls/220731_1950.png)

(https://en.vedur.is/photos/jarisls_rit/220731_1950.png)


Tabel Icelandic Met Office
https://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/#view=table





Een van de LIVE-camera's:



Titel: LIVE-beeld Reykjanes schiereiland, opnieuw veel aardbevingen, uitbarsting magma
Bericht door: 4seasons op ma 01 aug 2022 - 16:16
Updates

Bronnen: Icelandic Met Office / MBL.is



Citeer
Citeer"Het is erg kort voor een uitbarsting"

(https://cdn.mbl.is/m2/X4QDYtXKD5lP-Sdsv5WiG_Ii2EM=/1640x1093/smart/frimg/1/35/18/1351899.jpg)
Ármann Höskuldsson onderzoeksprofessor en vulkanoloog. Foto/Kristinn Ingvarsson


"We zijn een periode van vulkaanuitbarstingen ingegaan, het hele schiereiland Reykjanes begint spanning los te laten.
Of een uitbarsting zal beginnen in Fagradalsfjall, Eldvörp of in Krýsuvík is onmogelijk te zeggen, maar het is absoluut zeker dat er een uitbarsting zal zijn in Reykjanes", zegt vulkanoloog Ármann Höskuldsson in een interview met mbl.is.

De komende 100 tot 200 jaar zal er volgens Ármann onrust zijn in Reykjanes en hij voorspelt dat er in die tijd zo'n 10 tot 20 vulkaanuitbarstingen zullen zijn met regelmatige tussenpozen.

De bevingen zijn een teken dat we uit de periode van 700 tot 800 komen waarin de spanning is opgebouwd, maar nu is het tijd om de spanning los te laten.
"Dan gaat de aarde in deze fase, frequente aardbevingen en regelmatige vulkaanuitbarstingen zullen de komende 100 tot 200 jaar blijven bestaan, hoewel het een beetje kan afnemen wanneer de meeste stress wordt vrijgegeven."
Belangrijk om de voorbereiding te starten

Ármann zegt dat hij geen onderscheid maakt tussen een uitbarsting vandaag of in september.
"Voor mij is het dezelfde hoeveelheid tijd, wat we weten is dat het erg kort is voor een uitbarsting." De gegevens beginnen er niet sterk op te wijzen dat het in de komende dagen zal zijn, maar dat kan in een oogwenk veranderen."

In het licht hiervan vindt Ármann het belangrijk dat de responspartijen en de autoriteiten uiterlijk nu om de tafel gaan zitten om te beslissen hoe te reageren. Het beperkt zich niet tot migratie, maar er moeten ook maatregelen worden genomen om de infrastructuur te beveiligen.

Het belangrijkste is dat er geen verrassingen zijn
"Het belangrijkste is om voorbereid te zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als het telefoontje komt. Mensen zijn vastbesloten om het werk te doen dat nodig is. Wij IJslanders hebben de neiging om te reageren zodra er iets gebeurt, maar nemen dan een pauze zodra alles kalmeert."
Vervolgens stemt hij in met wat Þorvaldur Þórðarson gisteren in een interview met Rúv zei, dat het onvermijdelijk is om te overwegen een alternatieve luchthaven te regelen voor verkeer van en naar het land.



CiteerEen sterke aardbeving deed zich voor in de zuidwestelijke hoek om 06.27 uur

(https://cdn.mbl.is/m2/9YePasd-Kysqhb8S3XIAyD7yOvI=/1640x1093/smart/frimg/1/26/17/1261791.jpg)
Litla Hrút op het schiereiland Reykjaness. De aardbeving is ten zuidwesten van de berg ontstaan. mbl.is/Iris

Volgens de metingen van het meteorologisch bureau was het 4,7 groot en daarmee de krachtigste in de reeks tot nu toe, na die van gistermiddag rond zes uur, met een waarde van 5,4.

De beving werd lange tijd goed gevoeld in de hoofdstad en had zijn oorsprong ongeveer een halve kilometer ten westen van Litla Hrút, tussen Fagradalsfjall en Keilis.
Het werd gemeten op een diepte van 3,8 km.
Drie aardbevingen met een kracht van meer dan 4 zijn afgelopen nacht gemeten, wat hetzelfde aantal is als gemeten sinds het begin van de reeks voordat de grote aardbeving gisteren plaatsvond.
Daarnaast zijn er sinds middernacht 9 aardbevingen groter dan 3 gemeten, maar is er 's nachts constant seismische activiteit geweest.





3362 bevingen in de laatste 48 uur om 13:49:uur op het schiereiland Reykjanes

Tabel:
https://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/reykjanespeninsula/#view=table

(https://en.vedur.is/photos/jarisls/220801_1355.png)



CiteerSpecialistische opmerking
Sinds middernacht 1 augustus hebben zich verschillende gebeurtenissen van M>=4 voorgedaan.
Om 03:14 werd een aardbeving met een kracht van M4.3 gedetecteerd op ongeveer 4 km ZZW van Fagradalsfjall.
Om 3:41 werd een aardbeving van M4.2 gedetecteerd ongeveer 4 km N van Grindavík.
Om 04:51 vond een aardbeving van M4.4 plaats ongeveer 3,3 km NW van Grindavík.
Om 08:02 vond een M4 plaats in het zuidwesten van Kleifarvatn.

Gisteren om 17:48 uur vond een aardbeving met een kracht van M5.4 plaats ongeveer 3 km ten ONO van Grindavík.
Het voelde oostwaarts tot Fljótshlíð en westwaarts tot Snæfellsnes.

Net ten noordoosten van Fagradalsfjall is een sterke seismische zwerm aan de gang, en ten oosten en ten westen van Fagradalsfjall vinden aardbevingen plaats.
De activiteit begon gisteren rond het middaguur en sindsdien zijn er ongeveer 5.500 aardbevingen geregistreerd op het automatische systeem van de IMO.

Een verhoogd risico op steenslag is in Reykjanesskagi en is gemeld in het gebied.
Mensen wordt geadviseerd voorzichtig te zijn op steile hellingen, in de buurt van zeekliffen en gebieden te vermijden waar rotsen kunnen vallen.


Titel: LIVE-beeld Reykjanes schiereiland, opnieuw veel aardbevingen, uitbarsting magma
Bericht door: 4seasons op wo 03 aug 2022 - 14:39
Status van de onrust in Reykjanes

2.8.2022
Voorlopige resultaten van deformatiemodellering suggereren dat de topdiepte van de nieuwe dijkdoorbraak onder Fagradalsfjall erg ondiep is - ongeveer 1 km.
De instroom van magma is snel, bijna het dubbele van die waargenomen tijdens de eerste dijkdoorbraak in februari-maart 2021.
Er zijn aanwijzingen dat de vervorming en seismiciteit afnemen en dit was een voorbode van de uitbarsting die op 19 maart 2021 begon.
Hierboven wordt de kans op een uitbarsting bij Fagradalsfjall in de komende dagen als aanzienlijk beschouwd.
(https://en.vedur.is/media/Eplican%C3%A1mskei%C3%B0/small/MicrosoftTeams-image--10-.png)


Sentinel-1-interferogram van 20 juli tot 1 augustus 2022 met nieuwe dijkdoorbraak op het schiereiland Reykjanes en vervorming als gevolg van de aardbeving M5.47 op 31 juli 2022.
Gekleurde randen tonen grondvervorming in de gezichtslijn van de satelliet, gerelateerd aan de nieuwe dijkdoorbraak onder Fagradalsfjall die begon op 30 juli 2022.
Het interferogram toont ongeveer 16 cm noordwestelijke verplaatsing gerelateerd aan de indringing
(https://en.vedur.is/media/uncategorized/medium/igram_20jultil1aug_reyk.jpg)



Deze LIVE-cam geeft gelijk de seismogrammen weer.
Als je het geluid aanzet kun je een signaal horen indien er een nieuwe beving is geregistreerd.

Ook is er een chat aanwezig waarin je kan reageren:


Titel: LIVE-beelden > de NIEUWE uitbarsting is begonnen 3 augustus op Reykjanes (IJsland)
Bericht door: 4seasons op wo 03 aug 2022 - 15:41
LIVE-beelden, de NIEUWE uitbarsting is begonnen 3 augustus op Reykjanes (IJsland)




Nog een LIVE-cam met chat:

De andere LIVE-cams - zie hierboven in de vorige berichten
Titel: LIVE-beelden (kleine) uitbarsting vulkaan op schiereiland Reykjanes (IJsland)
Bericht door: Mathieu op wo 03 aug 2022 - 15:44
Dank voor de updates. Zat er inderdaad aan te komen, was zelf ook al een beetje aan het monitoren geslagen. Benieuwd hoelang deze gaat duren en wat er nog komen gaat!
Titel: LIVE-beelden >> NIEUWE uitbarsting 3 augustus 2022 op Reykjanes (IJsland)
Bericht door: 4seasons op za 06 aug 2022 - 13:01
Updates


(https://www.afar.tv/streams/iceland/direct/map.jpg)


Aug 5, 2022, Iceland.





Bron: Icelandic Met Office
Gasvervuiling
Gasverontreinigingsprognose, verspreidingsmodel en registratieformulier voor gasverontreiniging

Hieronder vindt u een tekstvoorspelling met betrekking tot gasvervuiling als gevolg van de vulkaanuitbarsting bij Fagradalsfjall en een voorspellingsmodel dat zwavelvervuiling (SO 2 en SO 4 ) in nederzettingen voor de komende 48 uur laat zien.
Verderop op de pagina vind je instructies voor wie naar de tankstations wil of een melding wil sturen over gasvervuiling.

Weervoorspelling over gasdistributie
In het westen 3-8 maar 5-10 m/s in de middag. De gasvervuiling door de uitbarsting verplaatst zich vanavond naar het oosten en vervolgens naar het zuidoosten.

De wind waait een tijdje rond middernacht, maar draait 's morgens vroeg naar een stevige zuidoostelijke richting. Zuidoost 13-18 m/s met morgen veel regen. Gasvervuiling gaat dan naar het noorden en noordwesten en was voelbaar in Vogur, Reykjanesbær en Suðurnesjabær.

Draait in de middag terug naar het zuidwesten met buien, gasvervuiling trekt dan terug naar het noordoosten richting het hoofdstedelijk gebied.
Voorspelling gemaakt: 06.08.2022 10:33. Geldig tot: 07.08.2022 23:59.


(https://www.vedur.is/photos/calpuff_island_so2/220806_0000_018.jpg)

Titel: Nieuwe onrust bij Fagradalsfjall vulkaan op het Reykjanes schiereiland (IJsland)
Bericht door: flyineddy op wo 05 jul 2023 - 20:59
Er is opnieuw onrust bij de Fagradalsfjall vulkaan in zuidwest IJsland. Sinds gisteravond zijn er al pakweg 2000 aardbevingen geregistreerd in het gebied. Vulkanologen van de IJslandse meteorologische dienst zeggen dat er sprake is van een magma intrusie vergelijkbaar met die voorafging aan de vorige 2 uitbarstingen in het gebied. Het waarschuwingsniveau van Fagradalsfjall is verhoogd naar Oranje.

De waarschuwing:
Volcano warning Fagradalsfjall.PNG
Bron: https://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/volcanoes/ (https://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/volcanoes/)

Laatste update van de situatie (Engels):
CiteerUpdated 5. July 2023 at 2:30pm

Earthquake activity commenced around 14:00 UTC yesterday (4 July 2023) beneath the Fagradalsfjall region on the Reykjanes Peninsula, followed by an intense seismic swarm at 16:30 which is still continuing. By noon today ~2200 earthquakes have occurred since the onset of this activity.

The epicentral distribution of the seismicity is narrow and aligned northeast-southwest, between Fagradalsfjall and Keilir.

The seismicity started beneath the known magma upflow region beneath Fagradalsfjall (in the vicinity of the July 2022 dike intrusion) with earthquake depths initially around 8 km, shallowing to approx. 4 km within 5 hours. As of this morning (5 July 2023), seismicity has now reached depths of ~ 2-3 km.
The earthquake magnitudes have also increased during the sequence, with more than seven earthquakes of magnitudes larger than 4 occurring from 7:30 UTC this morning (5 July 2023).

The activity is consistent with the three seismic sequences in 2021 (February-March and December) and 2022 (July-August) that were caused by vertical dike intrusions along the same lineament. Two of these intrusions culminated in an eruption (March 2021 and August 2022).

The current sequence is characteristic of a new dike intrusion beneath the Fagradalsfjall area, extending to the northeast towards Keilir. Specifically, the earthquake activity is similar to what was observed last summer when a dike began propagating in the same area beneath Fagradalsfjall on 30 July 2022 and culminated in an eruption 4 days later (3 August 2022).

The current activity is considered to be heightened unrest with an increased likelihood of an eruption within the coming hours to days.

There is a possibility the activity may cease without an eruption. However, based on current seismicity and similarities with the 2022 dike intrusion the likelihood of an impending eruption is considered high.

The stress changes associated with the intrusion may trigger earthquake activity on nearby faults along the Reykjanes peninsula.

(https://en.vedur.is/media/uncategorized/medium/fagradalsfjall-20juli2002-2023.png)
On this figure we see distribution of earthquake epicentres (circles) in the Fagradalsfjall region between 30 July 2022 and 5 July 2023. The red circles correspond to the current seismic sequence while blue to the July-August 2022 sequence. The orange line is the vertical projection of the location of the dike intrusion of 2022. The map shows reviewed epicentral location and earthquake magnitudes larger than 1, with magnitude differences indicated by relative size differences of the circles.
Bron: https://en.vedur.is/about-imo/news/earthquake-activity-in-fagradalsfjall-area (https://en.vedur.is/about-imo/news/earthquake-activity-in-fagradalsfjall-area)

Eddy.
Titel: LIVE-beelden >> NIEUWE uitbarsting 3 augustus 2022 op Reykjanes (IJsland)
Bericht door: Mathieu op vr 07 jul 2023 - 06:44
Ja tof, ik ben de voorbereidingen alweer aan het doen om daarheen te gaan als het een vergelijkbare vulkaan is net als vorig jaar!
Titel: Seismische onrust Reykjanes schiereiland en zeerug. (Fagradalsfjall en Eldey)
Bericht door: flyineddy op vr 07 jul 2023 - 23:42
Naast Fagradalsfjall is er nu ook seismische onrust bij de (vrijwel geheel onderzeese) vulkaan Eldey, net uit de kust van het Reykjanes schiereiland op de Reykjanes zeerug. Het waarschuwingsniveau voor deze vulkaan is daarom van groen verhoogd naar geel.

Kort stukje van het IJslandse meteorologische instituut (https://en.vedur.is/about-imo/news/earthquake-activity-in-fagradalsfjall-area):
CiteerUpdated 7. july 2023 at 4:15pm

Shortly before midnight on 6 July a seismic sequence commenced close to Eldey island on Reykjanes ridge, approximately 10 km southwest off of Reykjanes peninsula. At 15:00 today (7 July) over 480 earthquakes have been measured there. Thereof 38 earthquakes have been manually analysed and checked. Ten earthquakes larger that 3 and six larger than 4 have occurred, the largest being 4,5 in magnitude at 5:06 this morning. Earthquake sequences in this area are not uncommon but this current activity is unusually high. In light of that the aviation colorcode, for Eldey volcanic system,  will be changed to yellow.

Deel waarschuwingskaartje:
Schermafbeelding 2023-07-07 om 23.34.22.png

Eddy.
Titel: LIVE-beelden >> NIEUWE uitbarsting 10 juli 2023 op Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op ma 10 jul 2023 - 21:39
Aan het begin van de avond (NL tijd) is er een nieuwe uitbarsting begonnen aan de noordkant van Fagradalsfjall! Net als de vorige 2 uitbarstingen daar gaat het ook nu weer om een kleine spleet eruptie.

(https://en.vedur.is/media/uncategorized/medium/Eldgos-benni-10.-juli-nytt.png)

Bericht van het Icelandic Met Office (https://en.vedur.is/about-imo/news/earthquake-activity-in-fagradalsfjall-area):
CiteerMinor volcanic eruption on the Reykjanes Peninula
Seven days since the onset of the seismic sequence between Fagradalsfjall and Keilir


4.7.2023

Updated 10. July 2023 at 6:30pm

At 16:40 today, 10 July, a minor volcanic eruption began close to Litli Hrútur in Reykjanes Peninsula, situated between Fagradalsfjall and Keilir mountains. The eruption is small and there is presently no emission of ash to the atmosphere. From first estimates, there is a 200-m-long fissure oriented approximately northeast-southwest on the eastern and northeastern slopes of Litli Hrútur from which lava is emerging as a series of fountains. At the time of writing, the eruption is occurring in a small depression and lava is flowing to the south, while gas and steam emissions are drifting to the northwest. The eruption is in an uninhabited region, so there are no immediate risks to communities or infrastructure. The development of the eruption is presently unclear, so we advise the public not to attempt to visit the eruption area. Dangerously high levels of volcanic gases will accumulate close to the eruption. Further updates from IMO will be issued in the coming days.

During the prelude to the eruption, IMO scientists became aware of increasing levels of tremor at a seismic station at Fagradalsfjall. Episodes of heightened tremor occurred on 8 and 9 July, and again today in the hours before the eruption broke the surface. Similar periods of tremor were noted just ahead of similar eruptions on the Reykjanes Peninsula in 2021 and 2022. For further details about volcanic activity on Reykjanes Peninsula and in Iceland, see the Catalogue of Icelandic Volcanoes.

Op deze live stream is net over de heuvels van Fagradalsfjall een stukje van de uitbarsting te zien:

Eddy.
Titel: LIVE-beelden >> NIEUWE uitbarsting 10 juli 2023 op Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op wo 19 jul 2023 - 19:55
De eruptie in Fagradalsfjall gaat nog steeds ongehinderd door. De initiële spleet-eruptie heeft zich nu geconcentreerd op één centrale krater. De afgelopen dagen heeft deze krater zich steeds verder opgebouwd (gemiddeld 3m per dag) en de lavastroom heeft inmiddels de lava van de vorige 2 uitbarstingen bereikt.

Afgelopen nacht is één van de zijwanden van de kegel (spatter cone) ingezakt, met een grote uitstroom van lava tot gevolg:

Het is maar goed dat dit niet wat eerder gebeurde. Een paar levensmoe zijnde individuen zijn onlangs op de actieve krater geklommen:
(https://images.nyr.ruv.is/media/public/images/2_w4VNI4J.max-1200x900.jpg)

(https://images.nyr.ruv.is/media/public/images/4_aYwjgxq.2e16d0ba.fill-800x450-c100.jpg)

(https://images.nyr.ruv.is/media/public/images/3_2bAx2Rz.2e16d0ba.fill-800x450-c100.jpg)
Bron: https://www.ruv.is/english/2023-07-13-astonishing-images-of-individuals-trying-to-climb-erupting-crater-387885 (https://www.ruv.is/english/2023-07-13-astonishing-images-of-individuals-trying-to-climb-erupting-crater-387885)

Daarnaast meldt de IJslandse media dat er een toerist is overleden na op het pad van/naar de eruptie onwel te zijn geworden:
CiteerTourist who collapsed has died
The tourist who was picked up by the Coast Guard helicopter yesterday has died.

According to Úlfars Lúðvíksson, police chief in Suðurnes, the man lost consciousness due to illness on the hiking trail to the eruption. The man, a foreign tourist, was taken unconscious to the hospital, where he was pronounced dead.
Bron: https://www.ruv.is/english/2023-07-11-litli-hrutur-latest-387570 (https://www.ruv.is/english/2023-07-11-litli-hrutur-latest-387570)

Eddy.
Titel: LIVE-beelden >> NIEUWE uitbarsting 3 augustus 2022 op Reykjanes (IJsland)
Bericht door: Mathieu op zo 23 jul 2023 - 12:16
Ik ben op visite geweest bij de vulkaan. Wat een mooi natuurgeweld weer en fijn dat het zo ver van bevolkingscentra af is, zodat het geen gevaar vormt. Hier een kleine greep uit de foto's die ik gemaakt heb :)
Titel: LIVE-beelden >> NIEUWE uitbarsting 3 augustus 2022 op Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op do 10 aug 2023 - 14:54
Citaat van: Mathieu op zo 23 jul 2023 - 12:16Ik ben op visite geweest bij de vulkaan. Wat een mooi natuurgeweld weer en fijn dat het zo ver van bevolkingscentra af is, zodat het geen gevaar vormt. Hier een kleine greep uit de foto's die ik gemaakt heb :)

Prachtige foto's Mathieu! Bedankt voor het delen.  8)
Je was er in ieder geval op tijd bij. De uitbarsting is inmiddels weer afgelopen. Dat wordt dus op naar de volgende uitbarsting op het Reykjanes schiereiland, want die gaat er ongetwijfeld komen binnen een paar jaar (en wellicht minder). En wie weet krijgt IJsland binnenkort nog wel een uitbarsting van een andere vulkaan te verduren. Grimsvötn zal over niet al te lange tijd wel weer aan de beurt zijn (die barst eens in de paar jaar uit), en ook Askja heeft te maken met verhoogde seismische en geothermische activiteit. Deze 2 zullen potentieel wel een stuk gevaarlijker en toerist-onvriendelijk zijn.  ;)  :-X

Eddy.
Titel: LIVE-beelden >> NIEUWE uitbarsting 3 augustus 2022 op Reykjanes (IJsland)
Bericht door: flyineddy op vr 27 okt 2023 - 00:30
Opnieuw onrust

De stilte rond de vulkaan Fagradalsfjall is maar van relatief korte duur. Al vlak na het stoppen van de vorige uitbarsting begon de inflatie van het gebied weer opnieuw, een teken dat de aardkorst onder de vulkaan zich weer vult met magma. Sinds afgelopen dinsdag, 24 oktober, is ook het aantal aardbevingen in het gebied ten noorden van de plaats Grindavík weer flink toegenomen; inmiddels alweer meer dan 4.000 aardbevingen.

Zie hieronder de berichtgeving van het IJslandse meteorologische instituut (in het Engels):
CiteerWritten 25th of October:

Last night an intense earthquake swarm started near Svartsengi, north of Grindavík. Over 1000 earthquakes have been detected there since midnight and the swarm is still ongoing. The largest earthquakes detected are M3.9 at 5:35 UTC and M4.5 at 8:18 UTC. Both of those earthquakes originated at around 5 km depth. Latest deformation data collected from several stations around the Þorbjörn/Grindavík area do not show significant changes correlated with the ongoing seismic activity. In light of the data currently available, this seismicity is interpreted to be likely triggered by the stress changes related to previous intrusive activity on the peninsula. There are currently no indications of magma migration beneath the Þorbjörn/Grindavík area, but the situation might change anytime, and it might evolve over a short time from hours to days. As reported (https://www.vedur.is/um-vi/frettir/hrodun-a-landrisi-a-reykjanesskaga) in September a magmatic intrusion is currently ongoing beneath Fagradalsfjall.

Staff of IMO continues to monitor the area closely and interpret newest data as it becomes available.

Uncertainty level (https://www.almannavarnir.is/frettir/ovissustig-almannavarna-vegna-jardhraeringa-a-reykjanesskaga/) of Department of Civil Protection has been declared due to this seismic swarm.

(https://en.vedur.is/media/uncategorized/medium/gps-mynd-fyrir-frett.png)
8-hours solution for the cGNSS THOB station in Þorbjörn showing the latest data point updated at 08:00 UTC today.

(https://en.vedur.is/media/uncategorized/medium/mynd-3.png)
Reviewed earthquake locations from midnight to noon on the 25th of October.

(https://en.vedur.is/media/uncategorized/medium/sjalfvirkt.PNG)
Automatic locations of earthquakes from midnight to noon on the 25th of October.

CiteerTriggered earthquake activity north of Grindavík
No deformation measured nearby Svartsengi and Grindavík

(https://en.vedur.is/media/ads_in_header/small/Kort-a-ensku-26102023.png)
On the map are reviewed earthquakes from 20. October until today.

25.10.2023

Updated: 26th of October at 5pm

The seismic swarm that commenced on 24 October continues. Over 4,000 earthquakes have been recorded on the Reykjanes Peninsula, of which 14 had a magnitude exceeding M3. Most of the activity has occurred between Stóra-Skogafell and North-East of Eldvörp. Seismicity is located between 2 and 6 km depth, with the largest earthquake (M4.5) measured on 25 October at 08:18 UTC. Scientists at the Icelandic Meteorological Office (IMO) interpret the ongoing seismic activity as triggered by stress induced by the ongoing deformation at Fagradalsfjall, which began soon after the summer 2023 eruption. The ongoing seismic swarm is expected to continue for the coming days. In the longer-term, the continued accumulation of magma beneath Fagradalsfjall could cause further seismic swarms on the peninsula.

Ground deformation measurements near Svartsengi and Grindavík show no changes related to the ongoing seismic swarm north of Grindavík. A single GPS station (FEFC), east of Festarfjall, is beginning to show localised movement in a south-east direction. These measurements could indicate the presence of magma at depth along the continuation of north-east – south-west-trending dyke intrusions, which have formed under Fagradalsfjall since 2021.

Staff from IMO continue to monitor the seismic unrest closely. In the coming days, satellite data will be used to better assess the spatial extent of any ground deformation. The measurements will also be used to better understand ongoing geophysical processes on the Reykjanes Peninsula.
Bron: https://en.vedur.is/about-imo/news/a-seismic-swarm-started-north-of-grindavik-last-night (https://en.vedur.is/about-imo/news/a-seismic-swarm-started-north-of-grindavik-last-night)

Eddy.
Titel: Noodfase: verplichtte evacuatie Grindavik / webcamera's / LIVE-feed
Bericht door: 4seasons op za 11 nov 2023 - 11:48
Diverse bronnen IJsland.



Noodfase afgekondigd en Grindavík geëvacueerd


Nood-/noodfase
De evacuatie van Grindavíkurbær eindigde rond één uur in de ochtend zonder problemen. De politie bemant lockdown-posten en zal de veiligheid in het gebied blijven garanderen.

Seismische activiteit in Reykjanes

Er is een voortdurende nood-/noodfase op het schiereiland Reykjanes als gevolg van seismische activiteit.



(https://www.visitreykjanes.is/static/news/md/dji_0920-copy.jpg)
De stad Grindavík op het schiereiland Reykjanes is met succes geëvacueerd vanwege de bezorgdheid dat het binnendringen van magma, dat zich vermoedelijk onder de stad uitstrekt, de oppervlakte zou kunnen bereiken.
Er is een noodfase afgekondigd en het Rode Kruis heeft drie noodhulpcentra opgezet.


Evacuatie voltooid
Het ministerie van Civiele Bescherming en Noodbeheer heeft, in samenwerking met de politie van Suðurnes, een noodfase uitgeroepen vanwege seismische activiteit op het schiereiland Reykjanes. Een verplichte evacuatie van de stad Grindavík is voltooid. Het evacuatiebevel werd van kracht vanwege de bezorgdheid dat het binnendringen van magma, waarvan wordt aangenomen dat het zich onder de stad Grindavík uitstrekt , de oppervlakte zou kunnen bereiken.
De hoeveelheid magma die zich heeft opgehoopt, is groter dan die van de voorgaande drie uitbarstingen in het gebied .


Het IJslandse Met Office meldt dat zich waarschijnlijk een dijkformatie heeft gevormd onder de stad Grindavík. Omdat de magma-indringing zich mogelijk onder de stad met een bevolking van 3.700 inwoners uitbreidt, is een verplichte evacuatie bevolen.


Een deel van de update van het Met Office over deze kwestie vindt u hieronder:

De seismische activiteit heeft zich zuidwaarts verplaatst richting Grindavík.
Gebaseerd op hoe de seismische activiteit zich sinds 18.00 uur vandaag heeft ontwikkeld, samen met resultaten van GPS-metingen, is het waarschijnlijk dat een magma-indringing zich heeft uitgebreid onder Grindavík.


(https://en.vedur.is/media/uncategorized/medium/samsett-mynd-10-nov.png)
Aardbevingen op 10 november (tot 18.48 uur). Het seismische netwerk van het IJslandse Meteorologische Bureau wordt weergegeven met driehoeken. Vier seismische stations rondom de huidige seismische activiteit laten sinds 15.00 uur een grote toename van de trillingen zien.


Het centrum van seismische activiteit trok in de loop van de dag zuidwaarts naar Grindavík
Elísabet Pálmadóttir, expert op het gebied van natuurlijke gevaren bij het IJslandse Meteorologische Bureau, bevestigt dat de seismische activiteit zich in de loop van de dag zuidwaarts richting de stad heeft verplaatst.


Uit gegevens van het meteorologische bureau blijkt dat er zich onder Grindavík een magmatunnel heeft uitgebreid.
Dat is de reden waarom de stad werd geëvacueerd en het gevaarsniveau voor de civiele bescherming werd afgekondigd.
Het kan niet worden uitgesloten dat er binnen de stadsgrenzen een vulkanische kloof ontstaat.

In dit stadium is het echter moeilijk om precies te zeggen of en waar magma het oppervlak kan bereiken.


De Met Office-website zegt dat er aanwijzingen zijn dat er een aanzienlijke hoeveelheid magma zich verplaatst in een gebied dat loopt van de Sundhnjúkur-kraters in het noorden, richting Grindavík.
Dit is ook een veel grotere hoeveelheid magma dan bij uitbarstingen op het Reykjanes-schiereiland de afgelopen jaren.


(https://en.vedur.is/photos/jarrnes/231111_1020.png)

(https://www.visitreykjanes.is/static/news/lg/20230810_haettukort-litli-hrutur-40x30-cm-enska.png?v=1)

(https://www.visitreykjanes.is/static/news/md/1699642513_grindavikurvegur_medium1600x1066.jpg)



Webcamera's:





LIVE-feed

Grindavík geëvacueerd en gevaarsniveau: LIVE

Onder de stad Grindavík ligt een magmacorridor
Er kan overal in die magmagang een spleet ontstaan
De stad is geëvacueerd. De evacuatie werd om middernacht aangekondigd
De Civiele Bescherming heeft een niveau van gevaar verklaard
De hulpdiensten werden rond 04.00 uur uit Grindavík geroepen
Inwoners die Grindavík gisteren hebben verlaten, wordt gevraagd het Rode Kruis te bellen op telefoon 1717 en hun vertrek te melden
Een expert op het gebied van natuurrampen maakt duidelijk dat dit een zeer grote gebeurtenis is

(https://dankxip1iu8u9.cloudfront.net/eyJidWNrZXQiOiAicnV2LXByb2QtcnV2aXMtcHVibGljIiwgImtleSI6ICJtZWRpYS9wdWJsaWMvb3JpZ2luYWxfaW1hZ2VzL1NjcmVlbnNob3RfMjAyMy0xMS0xMF9hdF8yMy41Mi4wMC5wbmciLCAiZWRpdHMiOiB7InJlc2l6ZSI6IHsid2lkdGgiOiAiMTIwMCIsICJmaXQiOiAiaW5zaWRlIiwgImhlaWdodCI6ICI5MDAifX19)


Een paar recente live-feeds
CiteerComplexe situatie wordt langzaam duidelijker
Het belangrijkste kenmerk van het huidige scenario lijkt te zijn dat magma zich vormt en verspreidt, zegt Páll Einarsson, hoogleraar geologie.

"Het lijkt zich te verspreiden naar het zuidwesten, voor de kust en dus onder de zee."

De gang is vrij lang, met een lengte van 10 kilometer.

Páll zegt dat de corridor onder het meest westelijke district van Grindavík ligt en vervolgens in het zuidwesten naar wat Arfadalsvík wordt genoemd.

Het loopt ten oosten van Þorbjörn en de helft ervan volgt de Sundhnúka-kraterreeks, een tweeduizend jaar oude reeks kraters ten oosten van Sýlingarfell.

"Het was daar gisteren het meest actief, de grootste aardbevingen vonden daar plaats, onder deze oude reeks kraters, maar sindsdien is het [de magmacorridor] langer geworden, ging onder het stedelijk gebied in Grindavík door en gaat zelfs nog verder richting de zee."

Páll zegt dat ze wachten op satellietbeelden die een compleet beeld geven van de landvervorming aan het oppervlak. Op basis van dat patroon kan een rekenmodel worden gemaakt dat per locatie laat zien hoe ondiep de tunnel is.

Páll zegt ook dat "het gezien de intensiteit waarschijnlijk moet worden geacht dat er een uitbarsting zal plaatsvinden, maar het is onmogelijk te zeggen waar en hoe lang die scheur zal zijn."

Citeer
Magmatunnel nu waarschijnlijk op volle breedte

Het lijkt erop dat de magmatunnel onder Grindavík rond middernacht zijn volledige breedte bereikte.

"Het was alleen mogelijk om dit te monitoren via GPS-apparaten en seismometers", zegt Magnús Tumi Guðmundsson, hoogleraar geofysica.

"Deze [horizontale] indringing van magma is een zeer grote gebeurtenis en gebeurde zeer snel. Er bestaat dus grote onzekerheid over wat er in de nabije toekomst zal gebeuren, maar het zou vandaag duidelijk kunnen worden. De nacht is druk geweest met mensen, waaronder bij het Met Office, om de problemen te bespreken."

Magnús zegt dat het volkomen onzeker is of het magma zal uiteenvallen. Het probeert elke manier te vinden om zijwaarts te bewegen.

"We hebben geen idee hoe groot de uitbarsting zou zijn als deze zou plaatsvinden. Er is niets zeker over het onderwerp. Er bestaat grote onzekerheid over hoe groot deze aan de oppervlakte zal zijn en waar hij precies zou uitbarsten als dat zou gebeuren."


LIVE-feed:
https://www.ruv.is/english/2023-11-10-grindavik-evacuated-and-level-of-danger-live-396249



.