Meteo Service Forum

Discussie omtrent het weer => Onweerskansen => Topic gestart door: Marsel op do 09 aug 2018 - 21:37

Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Marsel op do 09 aug 2018 - 21:37
Normaal gesproken worden er zelden nieuwe topics voor onweerskansen in polaire lucht geopend. Belangrijkste reden is vaak het ontbreken van windschering. Immers, eenmaal diep in een luchtsoort zijn thermische gradiënten nauwelijks meer aanwezig en dus staat de jet, of elk ander thermisch aangedreven windmaximum vrijwel altijd buiten spel. Daardoor is convectie diep in polaire lucht vaak typische eencellige luchtsoortconvectie. Wel nu, de onweerskans van vandaag, vrijdag 10 augustus, is van een ander kaliber. Vandaar dat we er tegen de gebruikelijke gang van zaken in toch een topic aan wijden.

Kort synoptisch
Terwijl deze ochtend de stormdepressie van gisteren zich via Denemarken uit de voeten maakt zien we vanuit het westen een langgolvige hoogtetrog naderen. Het systeem heeft er in een eerder stadium voor gezorgd dan we begin deze week even kortdurend aan de Spaanse hitte hebben kunnen ruiken. Kortgolvige rimpelingen langs de oostflank zorgden er vervolgens op hun beurt weer voor dat we 1) de onweersbuien in de nacht naar woensdag voor onze kiezen kregen en 2) dat het uitdiepende stormlaag vandaag langs onze kust trok. Morgen is het dus de beurt aan het systeem zelf om te schitteren en het weer bij ons te gaan bepalen. Op nadering ervan duikt de T500 omlaag naar waarden tussen -20 en -24C, laagste waarden boven de Noordzee (daar op veel plekken -25C), en neemt de onstabiliteit onder een steeds verder cyclonaal gekromd bovenluchtpatroon vanuit het westen in de loop van de dag behoorlijk toe. Het warme zeewater zal daarbij een belangrijke rol spelen.

Aan de grond zien we vandaag een groot deel van de dag echter juist een vlakke anticyclonale kromming in het isobarenpatroon. Dat is in behoorlijk contrast met de bovenlucht alwaar constant een fors cyclonaal gekromd stromingspatroon aanwezig is in de voorkamer van de trog. Beiden zijn tegenpolen waardoor eventuele convectie in eerste instantie relatief ondiep blijft. Bovendien bevinden we ons tot ergens begin van de middag onder de LI van de jet waardoor diepe convectie wordt tegengewerkt.

Met het inkomen van de hoogtetrog zelf en de bijbehorende PVA op de kop zal die rem er in de loop van de middag, en al helemaal in de loop van de avond, vanuit het westen af gaan en zal de buienactiviteit snel toenemen. Het belangrijkste PVA maximum zal overigens pas richting het eind van de avond op de westkust komen te liggen. Bovendien komt dat met name de westkust van BE en de zuidwestelijke delen van NL dan onder de LU van een volgende jetstreak terecht. Al met al hebben we dus voldoende dynamische forcering langs zuidoostelijke flank van de hoogtetrog te pakken. Juist als gevolg hiervan zien we ook aan de grond drukdalingen en krijgt het geheel boven de Noordzee uiteindelijk een comma structuur met mogelijk zelfs een separaat laagje onder de cloudhead van het geheel. Het systeem wordt halverwege de avond op de noordwestkust verwacht om vervolgens oostwaarts door te trekken. Niet alleen de cloudhead zelf maar ook het 'KF' ervan is de belangrijkste focus voor mogelijk pittig polair onweer.

Onweerskansen
Zoals gezegd zal de convectie die in de polaire lucht vannacht al boven zee, en straks overdag ook boven land mogelijk is t/m de middag gehinderd worden in verdere ontwikkeling. Eea levert vannacht en vrijdagochtend, nadat het stormlaag zich uit de voeten heeft gemaakt, waarschijnlijk al wel enkele geïsoleerde luchtsoortbuien op met toppen tot FL140-170. De opbouw is slechts licht onstabiel met dunne CAPE profielen en marginale schering (veelal 20-25kt 0-6km). Onvoldoende voor onweersactiviteit van enig kaliber daar toptemperaturen waarschijnlijk rondom de -15C zullen liggen en updrafts niet sterk genoeg zullen zijn voor langdurig effectieve graupelproductie. Helemaal uitsluiten dat een bui zich langs de inversie werkt kan ik met het warme water niet, maar dat zal dan met enkele ontladingen wel bekeken zijn. Dergelijke buien zijn kortdurend en geïsoleerd en focussen zich in vooral op de kustregio's. Gezien de stroming vannacht weer wat kromp en dan geruime tijd onder een vlakke hoek op onze westkust kwam te staan zien we voor het eerst dit jaar een typische kustconvergentie setup optreden. De buien die langs dit kustfront ontstaan zullen parallel aan de zwakke windsprong lvannacht en ook deels vrijdag overdag met name de westelijke en noordwestelijke delen regelmatig aandoen. Met het inkomen van dagelijkse gang trekt het kustfront laat op de ochtend in iets minder uitgesproken vorm het binnenland in waardoor ook daar later enkele buien mogelijk zijn. Ook dan nog steeds gecapped ergens tussen FL140-170. Ten zuidoosten van de lijn Tilburg - Arnhem - Almelo blijft het waarschijnlijk een groot gedeelte van de dag droog.

Vanavond verandert de situatie aanmerkelijk als de hoogtetrog nadert en de bovenluchten afkoelen. Daardoor erodeert de inversie op de midlevels en komt de weg vrij voor diepere convectie. De focus ligt daarbij op de comma in ontwikkeling. Boven zee morgenavond CAPE oplopend naar 400-800 J/Kg en toenemende diepe schering onder de inkomende jetstreak. We hebben het dan over waarden van 30-40kt, geleidelijk toenemend met de hoogte en vrijwel unidirectioneel. Nu is het wel zo dat in de voorkamer van de ontwikkelende comma de grondwind de neiging heeft iets te krimpen als gevolg van de drukdalingen onder het PVA max en de LU. Bovendien zal stabilisatie boven land eenzelfde effect hebben. Mocht dat enigszins uit de verf komen hebben we plots een lichte ruiming met de hoogte icm grondgevoede convectie. Niet voor niets slaat de STP en SCP lichtelijk uit op de westkust vanavond. Lang levende supercells lijken me niet aannemelijk maar wellicht dat een enkele bui nét even afwijkend gedrag vertoont.

Meer aannemelijk is een oostwaarts ontwikkelende onderbroken lijn van multicellulaire buien langs het 'KF' van de comma. Zeker richting de westkust soms quasi-lineair met de dreiging van zware windstoten tot mogelijk 100km/h op de kust. Onweerskansen zijn uiteraard groot en ook hagel is mogelijk. De ontwikkeling zal met name in het laatste stuk warme Noordzee voor onze kust zitten als het systeem in de loop van de avond de overtocht vanuit de UK maakt. Vooral de windstoten zijn daarbij een belangrijk aandachtspunt. Wel is het zo dat de meest significante buienactiviteit gezien de timing boven land langzaam terug moet lopen waarbij de dreiging van de zwaarste windstoten eigenlijk alleen voor de kustprovincies is. Neemt niet weg dat met wat mazzel de onweersactiviteit tot over het midden behouden kan blijven.

Na passage van de comma klaart het breeduit op, stroomt er een fractie koelere lucht over het land uit en neemt de buienkans rap af als de bovenlucht vanuit het westen weer langzaam opwarmt en uitdroogt. Alleen boven de Noordzee en stroomafwaarts van het IJsselmeer en Waddenzee zijn in de achterkamer nog enkele buien mogelijk die dan wellicht nog het noorden aan kunnen doen. Onweerskans neemt dan wel langzaam af, het laatst in de gebieden grenzend aan de Duitse bocht.

Vandaag dus de eerste herfstige setup van dit jaar. Met name de westelijke helft zal daarvan profiteren. Geniet ervan en alvast veel plezier toegewenst.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Tyshane op vr 10 aug 2018 - 07:15
Mooie uiteenzetting Marsel, top! Mooi dagje om weer te volgen, da's duidelijk.  :)

Je hebt het een paar keer over morgenochtend en morgenavond, je hebt dit waarschijnlijk gisteren geschreven. Maar ik denk dat de meesten het vandaag lezen, dus misschien is het handiger om er vrijdagochtend en vrijdagavond van te maken, misschien minder verwarrend.

Wordt een mooie dag om buiten het weer te beleven, vooral veel kijken naar de wolken. Have fun ya all! :)

Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: mauriceb op vr 10 aug 2018 - 08:19
Mooi, we gaan er weer voor zitten. Nu hopen dat de timing een beetje OK is voor een paar mooie foto's :)
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Marsel op vr 10 aug 2018 - 09:04
Citaat van: Tyshane op vr 10 aug 2018 - 07:15
Mooie uiteenzetting Marsel, top! Mooi dagje om weer te volgen, da's duidelijk.  :)

Je hebt het een paar keer over morgenochtend en morgenavond, je hebt dit waarschijnlijk gisteren geschreven. Maar ik denk dat de meesten het vandaag lezen, dus misschien is het handiger om er vrijdagochtend en vrijdagavond van te maken, misschien minder verwarrend.

Wordt een mooie dag om buiten het weer te beleven, vooral veel kijken naar de wolken. Have fun ya all! :)

Goeie! Done, thanks voor de oplettendheid. Buien zijn net wat elektrisch actiever dan ik gedacht had en groeien ook wat verder door. Zeewater dus wat invloedrijker dan gedacht. Anderzijds per bui wordt maar een zeer gematigd aantal zoniet slechts enkele ontladingen geproduceerd. Niet schokkend maar belooft wel wat voor vanavond :).
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: htoutenh op vr 10 aug 2018 - 09:37
Bedankt weer voor deze leerzame uiteenzetting Marsel! Helaas voor ons hier in het uiterste oosten vandaag dus weinig te beleven en geen of slechts heel weinig neerslag te verwachten. Is dat nu het beeld voor de komende tijd, zeer actieve buien in de kustgebieden en slechts wat druppels voor het verre binnenland? Zie overigens in de laatste run van GFS voor eind volgende week weer flink oplopende temperaturen richting 35 graden net na het volgende weekeinde! Acht jij dat reëel?
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Der RoX op vr 10 aug 2018 - 10:09
Regen en een paar rommels hier.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Joep op vr 10 aug 2018 - 10:15
Citaat van: der rox op vr 10 aug 2018 - 10:09
Regen en een paar rommels hier.

Hier in Alphen ook met windstoten geflits en gedonder
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Marsel op vr 10 aug 2018 - 10:25
Citaat van: Joep op vr 10 aug 2018 - 10:15
Hier in Alphen ook met windstoten geflits en gedonder

Ik dacht hier in Zevenhuizen net ook wat te horen op de achtergrond. Alles trekt hier trouwens langs. Slechts een paar druppels gezien. Wat opvalt zijn de lage toppen, je ziet gewoon dat er op hoogte tegengewerkt wordt. Veelal tussen 3-4km tot ruim 5km (FL170-190) bij de meest actieve exemplaren.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: GeneralDuke op vr 10 aug 2018 - 10:55
Citaat van: Marsel op vr 10 aug 2018 - 10:25
Ik dacht hier in Zevenhuizen net ook wat te horen op de achtergrond. Alles trekt hier trouwens langs. Slechts een paar druppels gezien. Wat opvalt zijn de lage toppen, je ziet gewoon dat er op hoogte tegengewerkt wordt. Veelal tussen 3-4km tot ruim 5km (FL170-190) bij de meest actieve exemplaren.

Vanuit Utrecht NW kijkend zie ik inderdaad een heel platte Cb.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: devil-strike op vr 10 aug 2018 - 10:58
Hier Haarlem ook zo nu en dan gedonder en buien, nu atm even droog.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: X-treme op vr 10 aug 2018 - 12:35
Vanavond start het vuurwerkfestival Scheveningen weer, maar gezien de verwachting ben ik bang dat het vanavond niet door gaat.
Het start om 21:45
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Johannes96 op vr 10 aug 2018 - 13:45
Mooi dagje zo, de derde onweersbui van vandaag komt aanzetten, allen met zo'n 10-15 ontladingen in de buurt! lekkere diepe dreunen ook.

nu al zin in de herfst hiero!  ::)
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: hesselsjoerd op vr 10 aug 2018 - 14:28
Heerlijk leesvoer Marsel, respect!
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Giso84 op vr 10 aug 2018 - 14:47
Na de misgelopen storm van gisteren, ben ik getrakteerd op een portie 'noodweer' vanochtend.
De buien waren allen kortstondig maar best pittig.
Er zaten redelijke windvlagen bij maar wat vooral opviel was de neerslag die viel, dikke grote druppels welke met bakken naar beneden kwamen.

Onweer heb ik niet mogen zien maar heb het eigenlijk wel de hele ochtend horen rommelen.

Ben benieuwd wat de avond gaat brengen, ik ga in ieder geval richting de kust.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: hesselsjoerd op vr 10 aug 2018 - 15:03
Ohja Marsel nog even een vraagje, tot welke hoogte zullen de buien uitgroeien vanavond? FL300? Dacht het niet in de text terug te vinden. Alvast bedankt.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Tyshane op vr 10 aug 2018 - 15:20

Ivm enkele kritische reacties van enkele tav de code oranje van gisteren; hier een mooi stukje over hoe deze codes tot stand komen. Zo zie je wat er eigenlijk allemaal bij komt kijken en dat het niet 'zomaar even' afgegeven wordt.

Bij een code geel is de boodschap 'wees alert', bij code oranje 'wees voorbereid' en bij code rood 'onderneem actie'

Met wie werkt het KNMI samen? Afhankelijk van het waarschuwingsniveau betrekt het KNMI verschillende partners om tot een afgewogen besluit te komen. Het KNMI opereert namelijk niet alleen. Het KNMI stemt de meteorologische criteria voor code geel, oranje en rood zo goed mogelijk af op de verwachte impact. Bij welk weer de samenleving ontwricht, is kennis die onze partners zoals de hulpdiensten, VerkeersCentrum Nederland en ProRail in huis hebben.

De feedback van onze partners en afnemers vormen de basis voor periodieke aanpassingen van de waarschuwingscriteria. Zo is het criterium voor code geel voor neerslag in 2015 van 'meer dan 30 mm in 1 uur' veranderd in 'meer dan 50 mm in 24 uur', omdat er bij meer dan 50 mm een relatie met wateroverlast is aangetoond...

Lees hier het hele artikel: https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/hoe-komen-de-waarschuwingen-van-het-knmi-tot-stand (https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/hoe-komen-de-waarschuwingen-van-het-knmi-tot-stand)
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: GeneralDuke op vr 10 aug 2018 - 15:20
Citaat van: hesselsjoerd op vr 10 aug 2018 - 15:03
Ohja Marsel nog even een vraagje, tot welke hoogte zullen de buien uitgroeien vanavond? FL300? Dacht het niet in de text terug te vinden. Alvast bedankt.

Als ik een sounding voor IJmuiden van GFS erbij pak van vanavond 20:00 kom ik inderdaad rond FL300 uit.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Marsel op vr 10 aug 2018 - 15:24
Citaat van: GeneralDuke op vr 10 aug 2018 - 15:20
Als ik een sounding voor IJmuiden van GFS erbij pak van vanavond 20:00 kom ik inderdaad rond FL300 uit.

Correct!  :) We hebben het dan over behoorlijk diepe convectie, zeker voor buien die in polaire lucht ontstaan. Levert uiteraard een behoorlijk bliksemactivief geheel op in de meest intense exemplaren.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: trudy op vr 10 aug 2018 - 15:39
Enig idee hoelang t gaat duren.....als ik zo 24uurs kijk, zal de duur een klein uurtje zijn, of de hele avond en nacht?
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: hesselsjoerd op vr 10 aug 2018 - 16:36
Citaat van: Marsel op vr 10 aug 2018 - 15:24
Correct!  :) We hebben het dan over behoorlijk diepe convectie, zeker voor buien die in polaire lucht ontstaan. Levert uiteraard een behoorlijk bliksemactivief geheel op in de meest intense exemplaren.

Thx!
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Marsel op vr 10 aug 2018 - 16:54
Citaat van: trudy op vr 10 aug 2018 - 15:39
Enig idee hoelang t gaat duren.....als ik zo 24uurs kijk, zal de duur een klein uurtje zijn, of de hele avond en nacht?

Naar verwachting komt het systeem rond 20-21u lokale tijd tegen de westkust te liggen. Met name de staart (met KF eigenschappen) zal ons land in de uren die volgen doortrekken waarbij de activiteit boven land langzaam afneemt. Gaat onder invloed van de inkomende jet vrij rap, denk dat je inderdaad met uurtje of zelfs nog minder er wel doorheen bent. Organisatie zal overigens lijnvormig zijn, mogelijk zelfs LEWP-achtig wanneer het tegen de kust aan ligt. Vooral opletten op zware windstoten. De cloudhead inclusief kleinschalig laag trekt overigens net ten noorden van het land langs.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: GeneralDuke op vr 10 aug 2018 - 17:10
Citaat van: Marsel op vr 10 aug 2018 - 16:54
Organisatie zal overigens lijnvormig zijn, mogelijk zelfs LEWP-achtig wanneer het tegen de kust aan ligt. Vooral opletten op zware windstoten. De cloudhead inclusief kleinschalig laag trekt overigens net ten noorden van het land langs.

Vraagje, ook nog n.a.v. je openigspost. Wat bedoel je precies met comma en cloudhead? Bedoel je met comma de structuur die je bij zo'n systeem op de radarbeelden kunt zien, die dan een kommavorm kan aannemen? Gaandeweg had ik trouwens opgepikt dat je dat soort structuren (comma, LEWP) pas kunt 'zien' als het zover is, op de radar dus. Aan de hand van wat soort parameters is dat van tevoren al aannemelijk te maken?
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Eric op vr 10 aug 2018 - 17:19
Citaat van: GeneralDuke op vr 10 aug 2018 - 17:10Aan de hand van wat soort parameters is dat van tevoren al aannemelijk te maken?
Das een goeie vraag General! Precies wat ik ook dacht!
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: riddler op vr 10 aug 2018 - 17:32
Mooi stuk, duidelijk Marsel, we gaan het meemaken hier op Texel. Afgelopen nacht toch behoorlijke windstoten gehad, en vanmorgen vroeg was er 21 mm neerslag in de meter.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: X-treme op vr 10 aug 2018 - 18:03
Het lijkt toch wel wat eerder te komen dan 20:00uur.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: RealDeal op vr 10 aug 2018 - 18:14
Citaat van: X-treme op vr 10 aug 2018 - 12:35
Vanavond start het vuurwerkfestival Scheveningen weer, maar gezien de verwachting ben ik bang dat het vanavond niet door gaat.
Het start om 21:45
Gaat inderdaad niet door : https://nos.nl/artikel/2245530-vuurwerkfestival-scheveningen-afgelast-vanwege-harde-wind.html

Voelt nu voor mijn gevoel al een beetje herfstachtig aan. Ik ben niet zo van de hele erge warmte maar zelfs ik ben er gewend aan geraakt  8)
Maar goed de regen had iedereen wel nodig, dus we gaan het vanavond wel zien wat erbij komt.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Pieter78 op vr 10 aug 2018 - 18:58
Citaat van: riddler op vr 10 aug 2018 - 17:32
Mooi stuk, duidelijk Marsel, we gaan het meemaken hier op Texel. Afgelopen nacht toch behoorlijke windstoten gehad, en vanmorgen vroeg was er 21 mm neerslag in de meter.
he riddler hoe is het nu op texel  ??
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Marsel op vr 10 aug 2018 - 19:25
Citaat van: X-treme op vr 10 aug 2018 - 18:03
Het lijkt toch wel wat eerder te komen dan 20:00uur.

Het gaat uiteraard om de achterste begrenzing. De staart, het KF. Maar dan nog, loopt inderdaad iets voor,
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: X-treme op vr 10 aug 2018 - 19:30
Citaat van: Marsel op vr 10 aug 2018 - 19:25
Het gaat uiteraard om de achterste begrenzing. De staart, het KF.

Ja dat idee kreeg ik al, want wat er nu te zien is/valt stelt niet zo veel voor  :)
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: riddler op vr 10 aug 2018 - 19:34
Citaat van: Pieter78 op vr 10 aug 2018 - 18:58
he riddler hoe is het nu op texel  ??
Ja, buiig en nat, ook al wat onweer gehad. Nu wachten op de staart :-)
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Marsel op vr 10 aug 2018 - 19:35
Citaat van: X-treme op vr 10 aug 2018 - 19:30
Ja dat idee kreeg ik al, want wat er nu te zien is/valt stelt niet zo veel voor  :)

Ik vind het ook nog tegenvallen met de elektrische activiteit van het geheel eerlijk gezegd. Laatste stuk zee zou het dan moeten doen...
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: TaL op vr 10 aug 2018 - 20:31
Citaat van: Marsel op vr 10 aug 2018 - 19:35
Ik vind het ook nog tegenvallen met de elektrische activiteit van het geheel eerlijk gezegd. Laatste stuk zee zou het dan moeten doen...

Zou het dat actief ding ten O en ZO van Londen niet zijn? Die lijn is op sommige plekken uitgegroeid in no time van niets naar rain rates van 100+ mm/h en veel ontladingen. Lijkt ook meer OZO te bewegen dan die lijn nu voor onze kust. Er is ook continue aangroei aan de ZW kant van die 2de lijn

Edit: die lijn trekt zelf ZO in mijn ogen. Zie je goed op volgende radar: https://www.netweather.tv/live-weather/radar
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: winter67 op vr 10 aug 2018 - 20:33
Citaat van: TaL op vr 10 aug 2018 - 20:31
Zou het dat actief ding ten O en ZO van Londen niet zijn? Die lijn is op sommige plekken uitgegroeid in no time van niets naar rain rates van 100+ mm/h en veel ontladingen. Lijkt ook meer OZO te bewegen dan die lijn nu voor onze kust. Er is ook continue aangroei aan de ZW kant van die 2de lijn
Die lijn trekt volgens harmonie over Zeeland en zuid Nederland maar goed zulke dingen zijn onvoorspelbaar
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: winter67 op vr 10 aug 2018 - 20:35
Citaat van: Marsel op vr 10 aug 2018 - 19:35
Ik vind het ook nog tegenvallen met de elektrische activiteit van het geheel eerlijk gezegd. Laatste stuk zee zou het dan moeten doen...
Er kan beter alvast naar maandag gekeken worden een laag dichtbij nl met iets grotere neerslaghoeveelheden
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Marsel op vr 10 aug 2018 - 20:36
Het is geen LEWP geworden, helaas. Eerder de in de openingspost aangehaalde zone mulcticellen met enkele intern opgelijnde elementen. Er werd bij het aan land komen op verschilllende plekken een fraaie arcus gemeld en her en der onweer. Overigens voor de oplettende kijker hebben er enkele cellen supercellulaire trekken gehad (of nog hebben). Boven Noord-Holland twee stuks en een overduidelijke is ten westen van De Kooy langs getrokken. Overigens ontstaan er achter het KF nog enkele deels opgelijnde buien, soms met onweer en hagel. Kan nog steeds vrij pittig zijn met kans op zware windstoten.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Marsel op vr 10 aug 2018 - 20:50
Citaat van: TaL op vr 10 aug 2018 - 20:31
Zou het dat actief ding ten O en ZO van Londen niet zijn? Die lijn is op sommige plekken uitgegroeid in no time van niets naar rain rates van 100+ mm/h en veel ontladingen. Lijkt ook meer OZO te bewegen dan die lijn nu voor onze kust. Er is ook continue aangroei aan de ZW kant van die 2de lijn

Edit: die lijn trekt zelf ZO in mijn ogen. Zie je goed op volgende radar: https://www.netweather.tv/live-weather/radar

Daar zeg je wat. NW ervan Td's rond 10C en wind W, aan de voorzijde Td's 12-14C en wind ZW. Hmmm, lijkt wel onderdeel van het KF te zijn op satpics....
Scherpe lijn ook....
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: hesselsjoerd op vr 10 aug 2018 - 20:59
Kapot veel water en enkele beste ontladingen net onder leeuwarden ????
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: X-treme op vr 10 aug 2018 - 21:14
Die lijn activeert enorm en loopt nu helemaal door tot de kop van noord holland, tot nu toe wel alleen onweer in het onderste deel.

Edit: ik zie het nu flitsen richting het westen en hoor gerommel.
Wind neemt ook toe.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: winter67 op vr 10 aug 2018 - 21:26
Toch pittig lijntje met onweer onstaan in noord Holland
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: devil-strike op vr 10 aug 2018 - 21:32
Ja onweer ok wel maar 2x maar wel flits boem zegmaar.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Marsel op vr 10 aug 2018 - 21:41
@ GeneralDuke, ik kom morgen terug op je vraag :). Nu even druk.
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: TaL op vr 10 aug 2018 - 21:49
Die 2de lijn geeft er ook de brui aan nu
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: X-treme op vr 10 aug 2018 - 22:07
Na dat de lijn op het moment dat het hier was ook in zakte, had ik de moed eigenlijk wel opgegeven.
Toch stond ik nog even buiten onder het afdak naar de lucht te kijken en toen was er toch een felle flits (alsof je recht in de flitser van een camera kijkt op een paar cm afstand) en moesten mijn ogen een paar seconden wennen voordat ik weer wat kon zien en op dat zelfde moment was er een klap onweer die je voelt in je buik.
Op zo'n klap heb ik heel lang gewacht  ;D
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: GeneralDuke op vr 10 aug 2018 - 22:17
Ziet er nu toch allemaal een beetje lijn-wavey uit. Het is in ieder geval opgelijnd.

Hier in Nijmegen trekt de wind aan, outflow?

Citaat van: Marsel op vr 10 aug 2018 - 21:41
@ GeneralDuke, ik kom morgen terug op je vraag :). Nu even druk.

Thanks :)
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Marsel op zo 12 aug 2018 - 12:23
Citaat van: GeneralDuke op vr 10 aug 2018 - 22:17
Ziet er nu toch allemaal een beetje lijn-wavey uit. Het is in ieder geval opgelijnd.

Hier in Nijmegen trekt de wind aan, outflow?

Thanks :)

Er zijn normaal gesproken een paar stappen die ik doorloop om te kijken of het op lijnvormige organisatie (al dan niet LEWP) uit zal lopen. Ten eerste zijn het met name sterke hoogtetroggen en koufronten die onder de juiste omstandigheden die organisatiegraad aan kunnen nemen. We zoeken dus systemen met sterke lijnvormige forcering. Liefst vergezeld van een forse thermische gradiënt parallel langs de forcering en goede koppeling met de bovenlucht (diepe lift agv PVA/LU jet). Bovendien moet er toch al snel 40kt of meer diepe schering over de boundary staan, liefst onder een hoek en bovendien in de 0-1km laag fors met minimaal 25-30kt. Verder moet er langs de forcering convectie op kunnen treden met aan de voorzijde van het grondfront/-trog een enigszins gekrompen stroming (zie plaatje hieronder). Liefst diepe convectie, maar 's winters juist vaak ondiep (toppen <FL200) en zwak electrisch actief. Vaak is honderd tot een paar honderd joule potentiële onstabiliteit voldoende. Dat is dus CAPE die pas ontstaat na lifting en dus vaak niet zichtbaar is in CAPE-kaartjes en progtemps als zijnde absolute onstabiliteit. Dat maakt het verwachten soms lastig.

In het geval van eergisteren hadden we een scherpe trog (met KF eigenschappen) in een regime met toenemende diepe lift en 40kt diepe schering. Onderin met name boven land al snel 25kt 0-1km. Thermische gradiënt viel tegen (systeem in koude lucht) en de jet stond onder een zeer flauwe hoek op de gradiënt. Niet helemaal optimaal dus. Maar we hadden in dit geval diepe convectie en vlak voor de kust gemakkelijk >500J/kg CAPE voorhanden. Betekende dus dat in geval van intense neerslag er een (relatief zwakke) gecombineerde coldpool op de grondtrog had kunnen ontstaan die dan vervolgens naast de synoptische lijnvormige lift langs de boundary als extra forcering had kunnen dienen. Dat gebeurde helaas niet, of althans niet overal. Ik heb de radarbeelden nauwlettend in de gaten gehouden en zag dat eea wel aardig uit de verf kwam voor de kust van Zuid-Holland (o.a. vanaf Scheveningen prachtige arcus) maar dat was slechts kortdurend. Dus lijnvormig multicellulair, ja. LEWP net niet.

Overigens is een model als Harmonie in staat om een dergelijke organisatiegraad te berekenen. Daaruit kun je dus ook een signaal afleiden. Toch doet het model het te vaak (lees: te snel) in mijn optiek. Vwb de vorm van de comma (en later CAD) gebruik ik vaak progsatbeelden van Hirlam en EC. Die zijn helaas niet vrij verkrijgbaar maar geven een aardig beeld van de cloudhead bijvoorbeeld. Is je vraag hiermee beantwoord?
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: vossejongk op zo 12 aug 2018 - 13:36
@marsel ik heb ff hoofdpijn nu  ;D
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: GeneralDuke op zo 12 aug 2018 - 20:22
Citaat van: Marsel op zo 12 aug 2018 - 12:23
*knip*
Is je vraag hiermee beantwoord?

Ja hoor, zal het wel nog eens nalezen ;D Termen die je gebruikt ken ik allemaal wel, maar moet me even het proces inbeelden om er een goede voorstelling van te kunnen maken. Mooi radarbeeld van de LEWP, wist niet dat het er zo uitzag.

Wat betreft cloudhead/comma: wat houdt dit precies in? Ik dacht namelijk dat het iets was als dat er een lijnvormige organisatiegraad is met aan een kant een komma-structuur, waar dan meestal de meest intense neerslag is. Of ben ik nu meer een hook echo aan het beschrijven?
Zijn comma en cloudhead hetzelfde?

Bedankt in ieder geval voor de tijd die je ervoor hebt genomen :)
Titel: Onweerskansen 10 augustus 2018
Bericht door: Marsel op zo 12 aug 2018 - 21:20
Citaat van: vossejongk op zo 12 aug 2018 - 13:36
@marsel ik heb ff hoofdpijn nu  ;D

Haha, paracetamolletje erin en gaan ;).

Citaat van: GeneralDuke op zo 12 aug 2018 - 20:22
Ja hoor, zal het wel nog eens nalezen ;D Termen die je gebruikt ken ik allemaal wel, maar moet me even het proces inbeelden om er een goede voorstelling van te kunnen maken. Mooi radarbeeld van de LEWP, wist niet dat het er zo uitzag.

Wat betreft cloudhead/comma: wat houdt dit precies in? Ik dacht namelijk dat het iets was als dat er een lijnvormige organisatiegraad is met aan een kant een komma-structuur, waar dan meestal de meest intense neerslag is. Of ben ik nu meer een hook echo aan het beschrijven?
Zijn comma en cloudhead hetzelfde?

Bedankt in ieder geval voor de tijd die je ervoor hebt genomen :)

Ja je zit nu inderdaad meer op mesoschaal, de schaal waarop convectie optreedt, te denken (bookend vortices en hookecho's etc). De comma is een veel groter conceptueel model op semi-synoptische schaal waarbij uitgegaan wordt van een als het ware 'uit de hand gelopen' hoogtetrog. De stap van enhanced cumulus (losse convectieve cellen) naar comma geschiedt waneer een hoogtetrog verder verscherpt en uitzakt. Daarbij wordt onder het PVA max een wolkenband gevormd die als gevolg van de toenemend cyclonale bovenstroming de vorm van een comma aanneemt en naarmate ze langer bestaat enige frontogenese ondergaat. De volgende stap is een cold air development (CAD) waarbij op de kop van de comma een lagedrukkern wordt gevormd en er sprake is van steeds duideijkere frontale structuren in de wolkenbanden. Dat is vaak het moment dat het systeem zich als een depressie gaat gedragen met dus een indraaiende wolkenkop (cloudhead), lijkend op een occlusie.