Gebrek aan zoet water bedreiging Nederlandse economie

Topic gezien door 1469 bezoekers
Gestart door Shadow112, wo 18 apr 2012 - 00:45

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Shadow112

Gebrek aan zoet water bedreiging Nederlandse economie



Naast de strijd tegen het zoute zeewater moet Nederland zich opmaken voor de strijd vóór het zoete water. Als we niet flink investeren, zal er voor de industrie te weinig zoet water beschikbaar zijn. De bloembollenteelt en de fruitteelt krijgen het dan moeilijker, net als bierbrouwers, metaalverwerkers en andere bedrijven, die veel water gebruiken." Dat stelt prof.dr. Johan Woltjer, hoogleraar planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zo langzamerhand beginnen de gevolgen van de klimaatverandering merkbaar te worden in onze zoetwatervoorziening. Door de stijgende zeespiegel en langer aanhoudende droogtes, dringt het zilte zeewater verder door in de bodem. Niet alleen aan de kust begint het grondwater zouter te worden, maar ook verder landinwaarts. Als er niets gebeurt, verandert het aanzien van ons land: watergevoelige natuur verdwijnt, belangrijke gewassen kunnen niet meer worden geteeld en hele bedrijfstakken moeten hun activiteiten wijzigen of verplaatsen.

Alarmerende situatie
"De situatie is op termijn vrij alarmerend", aldus Woltjer. "Lange tijd hebben we niet hoeven nadenken over zoet water: het was er gewoon. Die vanzelfsprekendheid is voorbij. We moeten nu investeren om ons aan te passen aan een verminderde beschikbaarheid van zoet water en we moeten veel zuiniger met water leren omgaan. Als we nu de juiste investeringen doen en de waterzekerheid weten te garanderen, is dat gunstig voor de internationale concurrentiepositie van Nederland."

Oppervlaktewater als drinkwater
Voor de drinkwatervoorziening pompen veel Nederlandse waterbedrijven voornamelijk grondwater op: het is zo zuiver, dat het nauwelijks gefilterd hoeft te worden. Maar het grondwaterpeil daalt en sommige waterbedrijven stuiten nu al op zilt water. Zij moeten op zoek naar nieuwe vestigingslocaties. Woltjer: "Om voldoende drinkwater te blijven leveren, moeten de waterbedrijven meer oppervlaktewater gaan filteren en werken aan leidingennetwerken, waarmee ze onderling water kunnen uitwisselen. Dat vergt investeringen, maar waterbedrijven zijn daarmee nog afwachtend."

Landbouw
Ook in de landbouw zal het nodige veranderen, aldus Woltjer. "Er wordt al gewerkt aan alternatieven. Aan gewassen die met minder, of met zilter water tóch goed groeien bijvoorbeeld. Maar er moeten ook bassins voor zoet water worden aangelegd om in droge periodes de zwaarste klappen op te vangen." De hoogleraar voorziet dat kleinere bedrijven zullen proberen te verhuizen wanneer de waterzekerheid in het geding komt. Andere zullen moeten overschakelen op andere activiteiten – waarmee een typisch Nederlandse sector in gevaar komt. Woltjer: "De bollenteelt in de kustzone, die nu al met verzilting van het grondwater kampt, laat zich niet zo gemakkelijk naar, zeg, Twente verplaatsen. Waar men overigens ook met meer droogte rekening moet houden. Natuurlijk, we zouden de zoetwatervoorziening ook aan de kust op peil houden. Maar de kosten die dat met zich meebrengt, zeker in laaggelegen polders, zijn nauwelijks nog terug te verdienen."

Bedrijven
Ook bedrijven en consumenten zullen moeten inspelen op problemen, aldus Woltjer. "Bedrijven zullen zuiniger moeten omspringen met water en moeten water van lagere kwaliteit gebruiken. Als bedrijven clusteren en een eigen leidingsysteem aanleggen, kunnen ze elkaars water filteren en hergebruiken. In de industrie is heus niet altijd bronwaterkwaliteit nodig."

Bron: agf.nl

Jelte

Achja, het is prima om hierover na te denken. Maar het lijkt me sterk dat Nederland een gebrek aan zoet water krijgt. De enorme hoeveelheid water die door de grote rivieren elke dag wordt aan gevoerd lijkt me redelijk voldoende. Misschien moet er beter nagedacht worden over hoe dat water verspreid moet worden over Nederland, of op welke manier de grondwaterstand wat hoger kan worden gehouden zonder dat dat problemen oplevert. We pompen immers nog steeds grote hoeveelheden zoet water de zee in om te zorgen dat we geen natte voeten krijgen. Dat is geen zout water. Dat daardoor zout water omhoog komt is natuurlijk wel zo, maar dat ligt eerder aan het wegpompen van zoet water dan aan het gebrek daaraan.

Maarja je moet je onderzoek natuurlijk wel wat gewicht meegeven, dus waarom zou je het dan niet mikken op klimaatverandering en zeespiegelstijging in plaats van het veel saaiere natuurlijke bodeminklinking en efficiënter gebruik van natuurlijke bronnen. Als je er niet iemand bang mee maakt is het eigenlijk de moeite van het publiceren al niet meer waard toch?

vossejongk

Rivierwater is heel wat anders als eigenlijk drinkbaar grondwater :)

Powered by EzPortal