vr 17 sep 2021 - 03:30

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


Zomer discussietopic 2021

Topic gezien door 21363 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 01 jun 2021 - 14:29

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Modellen doen op termijn inmiddels allemaal iets met een scandi-hoog. Dit doen ze allemaal op een andere manier en daarbij dan ook sterk andere temperaturen, gebeurd het zoals bij EC dan krijgen we best aangenaam nazomer/herfst weer. Zo'n 18-20 graden met geregeld zon.Bij GEM komt het hoog zo te liggen dat we juist wel in een koude oostelijk stromingen komen te liggen, dan spreek je over max 12 graden.Vandaag trouwens nog een een zeer aangename dag. Zeker in het oosten waar het gerust weer 25 graden kan gaan worden, oftewel zomers.Ik zou zeggen geniet nog even van de zon, bruin nog even bij want de zonkracht gaat nu rap naar beneden.


TMCThomas

Mooie pluim EC voor deze tijd van het jaar, een duidelijke zaagtand met zo'n 18-20 graden overdag.De modellen duiden nog steeds op hetzelfde idee, namelijk hogedruk boven Europa en dan vooral Scandinaviƫ. Dat zien we eigenlijk vanaf dit weekend tot het einde van alle grote model runs. Allemaal houden ze constant de druk hoog boven Scandinaviƫ. Als het hoog even dreigt te verdwijnen komt er gelijk weer een nieuwe rug van hogedruk over west Europa heen om het hoog weer te versterken. De Precieze uitvoering en daarmee luchtsoort die de benelux bereikt verschilt daardoor wel per model maar onder de oostelijke stroming is het algemene idee zonnig en droog.Vanaf dit weekend zien we dus het hoog boven Scandinaviƫ, de oostelijke stroming die daardoor opgang komt is droog en brengt relatief koude bovenluchten, gelukkig weet de zon deze overdag aardig op te warmen, 's nachts gaan de temperaturen mede dankzij het heldere weer wel flink naar beneden. Waardoor je die mooie zaagtand pluim krijgt.Zoals in de animatie hierboven al te zien was vormt zich een brug boven Europa om het scani-hoog weer te versterken, deze brug brengt mogelijk ook weer wat warmte met zich mee. Dit doen EC en gfs op verschillen in timing en details na aardig hetzelfde. Dit geld ook voor EC parallel (nieuwe versie van ECMWF, word de nieuwe standaard in oktober).Wat we in elk geval (gelukkig) nog niet zien is een westcirculatie, het lijkt erop dat er een aantal mooie droge en zonnige herfst/nazomerweken aan zitten te komen. Zeker als we oper/control mogen geloven.

Powered by EzPortal