di 26 okt 2021 - 19:06

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


Herfst discussietopic 2021

Topic gezien door 4639 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 23 sep 2021 - 20:40

Vorige topic - Volgende topic

HFrost en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Er zit een duidelijk koudere trend aan te komen op lange termijn (op een paar leden na) nog niet gelijk winter, maar zeker op 850hpa duidelijk kouder. Door het nog warme zeewater merk je hier op 2 meter niveau nog wat minder van dan verder in de winter maar met deze huidige trend zakken we netjes af naar wat normaal is voor de tijd van het jaar of zelfs ietsjes eronder. Dat betekent zo'n 10-12 graden overdag. Dit zal ook het afkoelen van het zeewater ook wat versnellen.


De tabelvorm van de GFS leden, de 850hpa temperatuur van elk individueel lid is hier in een overzicht te zien. Hier in zijn volledigheid te zien https://www.meteociel.fr/modeles/gefs_table.php?ext=1&x=499&y=111


Armand

Citaat van: TMCThomas op Gisteren om 15:14Er zit een duidelijk koudere trend aan te komen op lange termijn (op een paar leden na) nog niet gelijk winter, maar zeker op 850hpa duidelijk kouder. Door het nog warme zeewater merk je hier op 2 meter niveau nog wat minder van dan verder in de winter maar met deze huidige trend zakken we netjes af naar wat normaal is voor de tijd van het jaar of zelfs ietsjes eronder. Dat betekent zo'n 10-12 graden overdag. Dit zal ook het afkoelen van het zeewater ook wat versnellen.


Inderdaad zien we in de loop van november langzaam een wat koeler patroon met regelmatig aanvoer meer uit het westen/noordwesten. Overigens een handige tabel, ideaal om een trend in de leden te ontdekken. Heel nuttig! ;)

TMCThomas

De mensen die van rustig en warm weer houden kunnen t/m vrijdag nog even genieten, de 20 graden gaan we niet meer halen en de zonkracht komt ook niet verder 1.5 maar met zo'n 17 graden en vooral donderdag een hoop zon gaat het toch weer even lekker aanvoelen. Daarna schakelen we over naar een stuk kouder en wisselvalliger weertype, waarbij de max na het weekend nog maar op zo'n 10 graden uitkomt.Op lange termijn zien we het wellicht nog wat kouder worden, de nieuwe EC46 hint op hogedruk ten noorden van ons en temperaturen onder normaal voor half november en begin december. Met daarbij een voor Nederland gunstige noord oostelijke stroming.

Geen garanties uiteraard maar het is wel fijn om te zien, een andere bonus is het feit dat de polar vortex nog steeds onder druk staat en de verwachting is dat deze ook november/december nog steeds verzwakt is.Het relatief grote oppervlak van het zee ijs stemt mij persoonlijk ook wel positief oftewel een hoop positieve factoren, hopelijk gaan we er komende maanden wat van merken.

Powered by EzPortal