di 28 sep 2021 - 22:09

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


Klimaatverandering door CO2 of????

Topic gezien door 216 bezoekers
Gestart door Mrkos, ma 10 feb 2020 - 19:24

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mrkos

Beste mensen van Meteo-servece,

Ik weet niet of jullie dit filmpje kennen, maar ben benieuwd wat jullie ervan vinden?


https://www.youtube.com/watch?v=RrcGQWeO3Jw

Hij duurt 1 uur, maar je kunt skippen naar 14:10.

GeneralDuke

En dan vanaf 14:10 tot...?

Ik heb het filmpje niet bekeken (althans, ik heb nu net van 14:10 tot 15:00 gekeken). Ik heb wel ooit zijn volledige manifest ontvangen (zoiets is wat soms in je mailbox belandt als klimaatonderzoeker aan de universiteit van Utrecht ;D ) en doorgelezen. Ik was kort gezegd niet onder de indruk van zijn wetenschappelijke methode. Hij heeft het over verschuivingen in de locatie van zonsopkomst, maar verder zijn er geen onafhankelijke, betrouwbare metingen voorhanden waaruit zou blijken dat daar inderdaad sprake van is. Dit zou komen door massa-immigratie van het Midden-Oosten naar Europa, wat op zijn beurt de aardas zou veranderen en daarmee het klimaat beïnvloeden.

Vervolgens relateert hij die verschuivingen aan bepaalde natuurverschijnselen, zoals stormen en aardbevingen. Mijn grootste twijfelpunt hierbij was dat hij geen enkele uitspraken doet over wanneer er wel zo'n aardbeving had plaatsgevonden, maar dat niet samenviel met een van zijn gemeten verschuivingen. Wanneer je bepaalde metingen uitsluit, ontdek je inderdaad een correlatie, maar er is geen enkel causaal verband vast te leggen. Hij geeft verder ook geen verklaringen voor de gevallen waarin zijn hypothese niet opgaat.


Ik moet wel een kanttekening maken: het is inmiddels 2 à 3 jaar geleden dat dit in mijn postvakje verscheen, dat ik het heb gelezen en erover heb nagedacht. Wat er allemaal precies aan schortte, weet ik niet meer. Dat het in ieder geval geen gedegen wetenschappelijke basis kende, stond in ieder geval als een paal boven water.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

blabla

Heb het filmpje niet bekeken. Ik geloof zelf niet zo dat CO2 de (enige/grootste) veroorzaker is van de klimaatverandering. Ik denk zelf dat de rol van roetdeeltjes die door de mens neerdalen op witte gebieden (sneeuw en ijs) groter is. Hierdoor reflecteert zonlicht minder goed en warmt het sneeuw en ijs sneller op (en gaat dus smelten).

GeneralDuke

Het proces dat je beschrijft speelt zeker mee. Als je kijkt naar de Groenlandse ijskap is die behoorlijk bruin/zwart, wat het smeltproces bevordert. Op Antarctica is minder neerslag van roet, en die ijskap is dan ook een stuk schoner.
Het verklaart echter niet waarom wereldwijd de temperatuur stijgt (en op de zuidpool), en niet alleen op de noordpool. De zwarte ijskap is een deel van de verklaring van waarom het in het noordpoolgebied zoveel sneller gaat dan in andere gebieden, maar het is slechts een versterkend effect, niet de onderliggende oorzaak.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Mrkos

@GeneralDuke Tot het einde natuurlijk ;) Ik vond het iig een interessant stuk. Ik ben er geen expert in, maar kan ik sommige stukken wel de logica zien.

Powered by EzPortal