di 28 sep 2021 - 21:44

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


Arctisch zee-ijs

Topic gezien door 3774 bezoekers
Gestart door Wghstrfg, vr 01 sep 2017 - 14:40

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 4 gasten bekijken dit topic.

Wghstrfg

Arctisch zee-ijs

In dit topic kan de huidige stand van zaken omtrent het Arctische zee-ijs besproken worden, ook kan er van mening gewisseld worden over de implicaties. Eventueel is er ruimte voor bespiegelingen over het zee-ijs aan de andere kant van de aardbol, rondom Antarctica. Ik begin maar even met een inleiding, daarna ook links waar informatie over dit onderwerp gevonden kan worden.

Het Arctische zee-ijs staat in de belangstelling vanwege de sterke afname van het oppervlak. Zo ver heeft het zich teruggetrokken dat de scheepvaartroutes langs Noord-Canada en Noord-Siberië tegenwoordig tijdelijk ijsvrij zijn.  Sinds het ijs zich teruggetrokken heeft is het winnen van olie een (ecologisch onwenselijke) mogelijkheid geworden.

Meteorologisch is het zee-ijs een factor van belang, vanwege de albedo en de afdracht van waterdamp aan de atmosfeer. Zo wordt de ijsbedekking in de Kara Zee aan het einde van de zomer door sommigen gezien als een factor van belang voor de winterverwachting. In ieder geval is een ijsvrije Noordelijke IJszee aanleiding voor versterkte sneeuwval in de herfst in het Noordpoolgebied en de aangrenzende landgebieden. Het meest interessant misschien is toch wel de indicatorfunctie van het zee-ijs voor de opwarming van de aarde. Warmer weer is moeilijk zichtbaar te maken, de afname van het zee-ijs is onweerlegbaar. Zo bezien is het zee-ijs als de kanarie in de kolenmijn.

Het Noordpoolijs is ernstig verzwakt deze eeuw, zowel qua volume als wat betreft oppervlakte. De neerwaartse trend is onmiskenbaar en wordt goed gemaakt zichtbaar in

Hier zien we dat het zee-ijs zijn maximale uitbreiding had omstreeks 1970, gemeten vanaf 1953 (https://en.wikipedia.org/wiki/Arctic_sea_ice_decline):.

Het minimum van de sea ice extent daalt beduidend sneller dan het maximum. In dit tempo kan het in de zomer al halverwege deze eeuw ijsvrij worden in de Noordelijke IJszee. Kijkend naar het ijsvolume is de achteruitgang ook verontrustend sterk: 


Het zonder meer extrapoleren van een trend is natuurlijk uiterst riskant; ijssmelt is geen statistisch proces. De opwarming van het klimaat speelt een grote rol, maar deze verloopt niet gelijkmatig. Bovendien spelen ook andere factoren mee, zoals de zeestromingen, het zoutgehalte van het water en de atmosferische circulatie. Deze zomer bijvoorbeeld is de AO (Arctic oscillation) overwegend positief geweest, wat een gunstige uitwerking heeft gehad op de ijssmelt (http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao_index.html). De temperatuur in het Noordpoolgebied was overwegend lager dan normaal http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php . Daarmee verbonden is de afsmelt relatief klein gebleven, ondanks de slechte uitgangssituatie na de laatste, in het Noordpoolgebied bijzonder zachte winter.

Het is einde augustus en we naderen weer het minimum van het Noordpoolijs. Hoe ver zal de smelt doorgaan en zal er een nieuw record gevestigd worden?
Op de volgende sites kan informatie gevonden worden over het zee-ijs:

http://neven1.typepad.com/  (sea ice blog)
http://polarportal.dk/en/havisen-i-arktis/nbsp/sea-ice-extent/
http://nsidc.org/arcticseaicenews/'

Een goede site voor het ijsvolume:
http://psc.apl.washington.edu/research/projects/arctic-sea-ice-volume-anomaly/

Zeer informatief met vele links is:
https://sites.google.com/site/arcticseaicegraphs/

Er bestaat ook een Engelstalig forum, speciaal gericht op deze materie, wat bijzonder leerzaam is:
http://forum.arctic-sea-ice.net/index.php

Het is ook boeiend om het zee-ijs van Antarctica te volgen. Op de volgende site is de dikte duidelijk weergegeven:
http://psc.apl.washington.edu/zhang/Antarctic_seaice/index.html

Een voorbeeld van een discussieblog:

https://klimaatverandering.wordpress.com/category/klimaatwetenschap/arctisch-zee-ijs/

Over Groenland: http://polarportal.dk/en/home/

GeneralDuke

Hier een grafiek van het huidige zee-ijs oppervlak op de Noordpool. Als ik 'm goed heb included, wordt deze automatisch geüpdatet.

Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Wghstrfg

Citaat van: GeneralDuke op vr 01 sep 2017 - 22:53
Hier een grafiek van het huidige zee-ijs oppervlak op de Noordpool. Als ik 'm goed heb included, wordt deze automatisch geüpdatet.

 
https://seaice.uni-bremen.de/sea-ice-concentration/

Handige functie, dat 'includen'. Ik heb het ook zo geprobeerd, deze keer met een kaartje van het Noordpoolgebied. Links included, rechts niet, ter vergelijk later ;).

Langs de noordzijde van Azië is de Noordelijke IJszee ijsvrij, op dit moment. IJsvrij varen langs Noord-Canada moet net kunnen. Ik ben benieuwd waar we uitkomen met het minimum dit jaar, zowel wat betreft de extent als het volume. Het begint al aardig af te koelen in het gebied, maar de smelt zal nog wel even doorzetten.

[edit] Ik voeg nog even de toelichting van http://nsidc.org/arcticseaicenews/ toe, waarin wordt aangegeven dat de zee-routes op 21 augustus nog niet ijsvrij waren.

'On August 21, 2017, ice extent stood at 5.27 million square kilometers (2.03 million square miles). This was 1.82 million square kilometers (703,000 square miles) below the 1981 to 2010 median extent for the same day, and 804,000 square kilometers (310,000 square miles) and 221,000 square kilometers (85,000 square miles) above the 2012 and 2007 extents for the same day, respectively. The ice edge remained nearly constant through the first half of the month in the Barents and Kara Seas, and retreated only slightly within the East Greenland Sea. The ice edge also remained stable in the Laptev and East Siberian Seas through the first half of the month. Ice retreat occurred primarily within the Chukchi and western Beaufort Seas as well as near the New Siberian Islands. Some ice continues to block the Northern Sea Route near Severnaya Zemlya. Both McClure Strait and the Amundsen Gulf routes within the Northwest Passage remain blocked by ice. On August 17, the Russian nuclear powered icebreaker 50 let pobedy reached the North Pole in just 79 hours, the fastest time yet.'

winter

Ook erg gefascineerd over het zee ijs op de wereld. En helaas is het in een niet al te goede staat.
Dit jaar is de dooi minder dan de voorgaande 2 jaar (wat beide records waren), al moeten we niet te vroeg juichen.
Een leuke manier om te vergelijken tussen verschillende jaren hoe het zeeijs was is via de volgende link.
1. Klik in het linker keuze menu : Hide all
2. Kies de jaren waarmee je wil vergelijken, door op de desbetreffende jaar te klikken.
https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

Daarnaast nog een feitje over de CO2 uitstoot deze is met 1% toegenomen t.o.v. vorig jaar :(
Dus dan hoor je blablabla we moeten investeren in duurzame energie. Maar het gebeurt gewoon niet genoeg, daarnaast moet populatie groei aangepakt worden en moeten er veel meer bossen geplant worden.
Was deze zomer op vakantie in Marokko, pracht land en het loopt mijlen voor op het gebied van duurzame energie dat was ook gewoon heel goed te zien. Overal wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen en ze hebben daarnaast het grootste zonnepanelenpark ter wereld momenteel.

Wghstrfg

Citaat van: winter op wo 06 sep 2017 - 00:21
Ook erg gefascineerd over het zee ijs op de wereld. En helaas is het in een niet al te goede staat.
Dit jaar is de dooi minder dan de voorgaande 2 jaar (wat beide records waren), al moeten we niet te vroeg juichen.

Daarnaast nog een feitje over de CO2 uitstoot deze is met 1% toegenomen t.o.v. vorig jaar :(
Dus dan hoor je blablabla we moeten investeren in duurzame energie. Maar het gebeurt gewoon niet genoeg, daarnaast moet populatie groei aangepakt worden en moeten er veel meer bossen geplant worden.
Was deze zomer op vakantie in Marokko, pracht land en het loopt mijlen voor op het gebied van duurzame energie dat was ook gewoon heel goed te zien. Overal wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen en ze hebben daarnaast het grootste zonnepanelenpark ter wereld momenteel.

Tja, in Nederland bewijzen we liever lippendienst aan de klimaatproblematiek, dan dat we er werkelijk iets aan doen.

De dooi is inderdaad geringer, de tweede helft van de zomer. Een recente update (6 september) van arctiseaicenews bevestigt de deze vaststelling:

'Average sea ice extent for August 2017 ended up third lowest in the satellite record. Ice loss rates through August were variable, but slower overall than in recent years. Extensive areas of low concentration ice cover (40 to 70 percent) are still present across much of the Eurasian side of the Arctic Ocean.' Geografisch ziet dat er zo uit:


Vooral een sterke achterstand in de Beaufortzee. Richting Spitsbergen valt het verlies mee. Ondanks dat de afname minder was dan afgelopen jaren, is de gemiddelde sea ice extent van augustus toch nog op de derde laagste plek sinds het begin van de satellietmetingen.

Kijkende naar het volume dan zien we vergelijkbare patronen:

'Average Arctic sea ice volume through Aug 2017 was 5.5 km3 a bit above the record of 2012 (5.0 km3).  August 2017 volume was 70% below the maximum August ice volume in 1979,  56% below the 1979-2016 mean, and about 0.4 standard deviations below the long term trend line. While 2017 started well below prior years and remained so through May,  ice loss during June through August was less than previous years. This is shown in Fig 8 which compares daily ice volume anomalies for several recent years (base period 1979-2016).' Het bijbehorende plaatje:

                                                                 

Het verschil tussen dit jaar en de andere jaren is aanzienlijk. De bijzonder slechte uitgangssituatie van deze winter en het voorjaar heeft wel tijdelijk tot een alltime laagterecord geleid, maar daarna is een relatief herstel opgetreden, vergeleken met andere jaren. Dit is vooral te danken aan de voor het zee-ijs gunstige meteorologie.

Alle plaatjes en Engelstalige quotes: http://nsidc.org/arcticseaicenews/

GeneralDuke

Dat Spitsbergen inmiddels zee-ijsvrij is in de zomer is wel echt slecht nieuws voor het klimaat daar. Ben benieuwd hoe rap het daar gaat de komende tijd.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

winter

Maar ja je moet het zo zien. Is het een wonder dat het ijs smelt?
In 1950 waren er 2,5 miljard mensen.
In 2000 was dit alreeds 6 miljard mensen.
Dit i.c.m. met enorme toenames van fabrieken en auto's en houtkap, meer vee (meer uitstoot) etc...

GeneralDuke

Nee het is geen wonder, maar dan kan het nog steeds een probleem zijn (of worden) :P Het lijkt me duidelijk dat meer mensen niet per se goed is voor het klimaat.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Maxim

Citaat van: GeneralDuke op di 12 sep 2017 - 11:44
Dat Spitsbergen inmiddels zee-ijsvrij is in de zomer is wel echt slecht nieuws voor het klimaat daar. Ben benieuwd hoe rap het daar gaat de komende tijd.

Toon mij eens aan dat dit eerder niet het geval was? Naar mijn kennis is dit steeds in de laatste zomermaanden.

4seasons

Nog een aantal linken / informatie


Instruments in North Pole Web Cam Images!
https://www.pmel.noaa.gov/arctic-zone/gallery_np_instruments.html


Climate Change Is Not The Only Cause Of Greenland Ice Melt. Blame Sunnier Days.
Greenland's ice sheet is melting faster than expected, and this has been accelerating over the past two decades. It is now the biggest single contributor to global sea level rise, accounting for 25 percent of the total. But besides warming climes, there is another culprit for the melt: sunnier days in fair Greenland.

Verwezen wordt naar dit artikel met video:
http://www.newsweek.com/climate-change-not-lead-cause-greenland-ice-sheet-melt-blame-sunnier-days-629816


Websites:
https://www.pmel.noaa.gov/arctic/
en
https://www.pmel.noaa.gov/


SPITSBERGEN
Van de week was er een reportage op Ned. 2 van KRO Brandpunt.
Verslaggeefster Sascha de Boer bezocht Spitsbergen.

De opwarming van de aarde
Brandpunt is in zijn geheel gewijd aan de opwarming van de aarde. De klimaatverandering is een van de grootste problemen van onze tijd, maar wat betekent dat concreet? Wat is de invloed op het dagelijkse leven van mensen? In Nederland lijkt de klimaatopwarming een abstract gegeven, maar in de Noordelijke IJszee is het een realiteit van alledag. Sacha de Boer trekt naar Spitsbergen, de plek waar de aarde het snelst opwarmt en de temperatuur al 78 maanden ruim boven het gemiddelde ligt. Sacha ontdekt hoe regen het leven van de Spitsbergers op zijn kop zet en Nederlands erfgoed dreigt te vergaan.

De presentatie was in handen van Aart Zeeman, Liesbeth Staats en Sacha de Boer. Deze uitzending van het programma Brandpunt met de titel De opwarming van de aarde werd uitgezonden op woensdag 13 september door de KRO.

https://tvblik.nl/brandpunt/de-opwarming-van-de-aarde


Overig info via KRO Brandpunt:
Alles wat er met het klimaat gebeurt, merk je het eerst op de Noordpool (Sascha de Boer)
Ik ga naar de Noordpool en neem mee? Zonnebrand factor 50, muggenspul en een regenjas. Niet echt spullen waar je zo aan denkt als je naar Spitsbergen, de eilandengroep tussen de Noordkaap op Noorwegen en de Noordpool, gaat
Zie verder:
https://brandpunt.kro-ncrv.nl/brandpunt/noordpool-klimaatverandering/

Zo vernietigt klimaatverandering Nederlands cultureel erfgoed (Joost van Wijk)
Afbrekende gletsjers: dat beeld van klimaatverandering kennen we. Maar dat de opwarming van de aarde ook gevolgen heeft voor Nederlands cultureel erfgoed, dat is minder bekend.
Zie verder:
https://brandpunt.kro-ncrv.nl/brandpunt/klimaat-nederlands-cultureel-erfgoed/


Webcams op Spitsbergen
- allen via 1 link -
https://www.spitsbergen-svalbard.com/photos-panoramas-videos-and-webcams/spitsbergen-webcams.html 4seasons

Nog een aantal linken / informatie


Instruments in North Pole Web Cam Images!
https://www.pmel.noaa.gov/arctic-zone/gallery_np_instruments.html


Climate Change Is Not The Only Cause Of Greenland Ice Melt. Blame Sunnier Days.
Greenland's ice sheet is melting faster than expected, and this has been accelerating over the past two decades. It is now the biggest single contributor to global sea level rise, accounting for 25 percent of the total. But besides warming climes, there is another culprit for the melt: sunnier days in fair Greenland.

Verwezen wordt naar dit artikel met video:
http://www.newsweek.com/climate-change-not-lead-cause-greenland-ice-sheet-melt-blame-sunnier-days-629816


Websites:
https://www.pmel.noaa.gov/arctic/
en
https://www.pmel.noaa.gov/


SPITSBERGEN
Van de week was er een reportage op Ned. 2 van KRO Brandpunt.
Verslaggeefster Sascha de Boer bezocht Spitsbergen.

De opwarming van de aarde
Brandpunt is in zijn geheel gewijd aan de opwarming van de aarde. De klimaatverandering is een van de grootste problemen van onze tijd, maar wat betekent dat concreet? Wat is de invloed op het dagelijkse leven van mensen? In Nederland lijkt de klimaatopwarming een abstract gegeven, maar in de Noordelijke IJszee is het een realiteit van alledag. Sacha de Boer trekt naar Spitsbergen, de plek waar de aarde het snelst opwarmt en de temperatuur al 78 maanden ruim boven het gemiddelde ligt. Sacha ontdekt hoe regen het leven van de Spitsbergers op zijn kop zet en Nederlands erfgoed dreigt te vergaan.

De presentatie was in handen van Aart Zeeman, Liesbeth Staats en Sacha de Boer. Deze uitzending van het programma Brandpunt met de titel De opwarming van de aarde werd uitgezonden op woensdag 13 september door de KRO.

https://tvblik.nl/brandpunt/de-opwarming-van-de-aarde


Overig info via KRO Brandpunt:
Alles wat er met het klimaat gebeurt, merk je het eerst op de Noordpool (Sascha de Boer)
Ik ga naar de Noordpool en neem mee? Zonnebrand factor 50, muggenspul en een regenjas. Niet echt spullen waar je zo aan denkt als je naar Spitsbergen, de eilandengroep tussen de Noordkaap op Noorwegen en de Noordpool, gaat
Zie verder:
https://brandpunt.kro-ncrv.nl/brandpunt/noordpool-klimaatverandering/

Zo vernietigt klimaatverandering Nederlands cultureel erfgoed (Joost van Wijk)
Afbrekende gletsjers: dat beeld van klimaatverandering kennen we. Maar dat de opwarming van de aarde ook gevolgen heeft voor Nederlands cultureel erfgoed, dat is minder bekend.
Zie verder:
https://brandpunt.kro-ncrv.nl/brandpunt/klimaat-nederlands-cultureel-erfgoed/


Webcams op Spitsbergen
- allen via 1 link -
https://www.spitsbergen-svalbard.com/photos-panoramas-videos-and-webcams/spitsbergen-webcams.html 
Wghstrfg

Mogelijk voor het eerst deze eeuw geen netto smelt van het ijs van Groenland, ondanks piek van smelt aan het einde van de zomer. Verheugend bericht.

Extensive and persistent melt in northern Greenland characterized late July to early August. A brief high pressure pattern centered on the west coast led to similar conditions that made 2015 a record melt year for the ice sheet's northern sections. Overall, however, reduced melting and heavy early springtime snowfall may result in a net increase in Greenland's ice mass this year for the first time this century.
http://nsidc.org/greenland-today/

Interactieve grafiek:
https://nsidc.org/greenland-today/greenland-surface-melt-extent-interactive-chart/

Wghstrfg

Een mooie animatie van A-team op http://forum.arctic-sea-ice.net/index.php/topic,119.2150.html, met daarnaast de +24h prognose van het ECMWF van vanochtend.In deze forecast is de invloed van de actieve stormdepressie op de Noordelijke IJszee goed zichtbaar. Met de huidige synoptische ontwikkelingen blijft de AO nog wel een tijdje positief [edit: AO toch negatief, dankzij Scandihoog]. Los van de ontwrichtende uitwerking van het sterke windveld van de depressie is dat geen slecht nieuws voor het zee-ijs.

Het minimum volume van het zee-ijs dit jaar kan onderhand bepaald worden. Het volume is een betere indicator van de toestand van het zee-ijs dan de extent (omvang). De versnelde trend van de afsmelt van enige jaren geleden zet zich niet door. De algemene trend is nog wel dalend. Afbeelding van Wipneus op http://forum.arctic-sea-ice.net/index.php/topic,119.2150.html

Wghstrfg

Het is weer tijd voor een update van het arctic sea ice blog: http://neven1.typepad.com/1 The decline of Arctic ice didn't set a record this year, with sea ice extent coming in eigth after record-setting 2012. On September 13, at the summer minimum, sea ice covered 4.64 million square kilometers; that's 1.25 million square kilometers more than 2012.
2 However, that fact was overshadowed by another: experts say what matters most in the Arctic is the total volume of ice — a combination of thickness and extent. 2017 saw summer volumes among the lowest ever recorded.
3 The Arctic set still another record that concerns scientists: no other 12-month period (September 2016 to August 2017) has had such persistently low sea ice extent.
4 The Arctic ice is therefore showing no signs of recovery, scientists say, and its decline is likely continuing to impact the Earth's weather in unpredictable and destabilizing ways.


De situatie is samengevat nog steeds kritiek, ondanks de gematigde afname van de sea ice extent, deze zomer. Deze matiging wordt toegeschreven aan de gunstige weersomstandigheden, zoals eerder aangeduid in dit topic.

Indeed, summer weather conditions have a larger impact on summer sea ice cover than the extent of the winter maximum going into the season. At least, that is the case, so far, with the ice record.

Een Engelstalig artikel met fraaie plaatjes op de volgende link:
https://news.mongabay.com/2017/09/at-2017-minimum-scientists-ask-is-arctic-entering-the-thin-ice-age/

Een bericht eerder gaat wat dieper in op deze kwestie:

Well, the weather did its thing and produced one of the biggest turnarounds in the Arctic I have seen so far. I mean, in 2013 the ice managed to return from the brink of death, so to say, but at least the winter preceding it had been very cold. This year the melting season started with a record low volume after an incredibly mild winter.

Ook het volume vestigde geen diepterecord.Wghstrfg

Een bijdrage van Reinier van den Berg, over het zomerminimum dit jaar. Inclusief blik op Groenland.

https://youtu.be/1MmvcaIGJjU

En eventuele gevolgen voor onze winter  ;).

WghstrfgVan Reinier. Fraai verband tussen de ijssmelt van Groenland en de zeespiegelstijging. De laatste jaren gelukkig minder bedreigend, hoewel zonder herstel.
Minder warmbloedige hogedrukgebieden boven de regio, de synopsis zal ook hier wel een rol spelen.

Flippie Flink

Vraag: Hoe meet men de zeespiegelhoogte en dus -
stijging eigenlijk? (of waar vind ik deze info?)

GeneralDuke

Op verschillende plekken wereldwijd (meestal in grote havensteden) wordt de waterstand gemeten. Dit is een relatieve stijging/daling* aangezien de bodem van de oceaan ook in beweging is. Uit verschillende modellen wordt die beweging bepaald om zo uiteindelijk tot een absolute zeespiegelstijging te komen.

Een korte Google-actie brengt me in ieder geval bij deze site van het NOAA met de Amerikaanse zeespiegelmetingen:
https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends.html

Daarnaast vond ik dit (open source) artikel over de globale zeespiegelstijging vanaf de 19e eeuw. Misschien wat technisch maar mocht je wat leesvoer willen.
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10712-011-9119-1
Let wel: zeespiegelstijging is niet mijn gebied dus ik zou niet weten of dit artikel de algemene concensus weerspiegelt. De naam van de eerste auteur komt me bekend voor (hoofdauteur van het klimaatgedeelte van het laatste IPCC-rapport) dus ik vermoed dat het wel oké is.

* Bijvoorbeeld in de Oostzee, bij Stockholm, daalt de zeespiegel, omdat daar de aarde omhoog komt als gevolg van het verdwijnen van de Scandinavische ijskap ~20000 jaar geleden.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Wghstrfg

Het arctische zee-ijs heeft zijn maximum bereikt. Net geen laagterecord, gedurende een groot deel van de winter zagen we wel laagterecords.

http://neven1.typepad.com/

Deze winter was het opnieuw veel te warm boven de Noordpool. Een jaarlijks terugkerend fenomeen is het inmiddels, veel meer dan het zomerweer is het verantwoordelijk voor de blijvend zorgwekkende toestand van het poolijs.

Wghstrfg

Recente plaatjes van http://nsidc.org/arcticseaicenews/ laten zien hoe de verdeling van de temperatuur in het Noordpoolgebied was in maart. De invloed van de SSW is af te lezen aan de verdeling van de temperatuur.

Het laatste plaatje toont de afwijking van de sneeuwbedekking in de winter. Veel meer sneeuw dan normaal en sterk afwijkend van het consistente patroon van te weinig zee-ijs. De negatieve correlatie lijkt in overeenstemming met de theorie van Cohen: warm arctic, cold continents.

Powered by EzPortal