Lente discussietopic 2017

Topic gezien door 48268 bezoekers
Gestart door Marsel, zo 19 feb 2017 - 11:32

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Armand

Mooi verhaal Marsel. Dat is het fijne aan de aankomende zomerperiode, de warmte komt uiteindelijk vanzelf. Andersom is dit in de winter niet altijd het geval ;D
Heerlijk om weer de zon te zien en vooral ook te voelen schijnen. Overigens staat er voor met name Scandinavië en Rusland een serieuze winterinval op het programma. Flinke massa koude lucht trekt namelijk dankzij een laag boven Rusland verder zuidwaarts.

Arend

Citaat van: Weerfreak op wo 22 mrt 2017 - 10:59
Offtopic: valt me op dat de pluimen nu een uur eerder komen (9:15 / 21:15, normaal om 10:15/22:15 in de wintertijd)? Heeft de ECMWF-supercomputer een upgrade gehad? :P

Het was mij nog niet opgevallen, maar het klopt inderdaad dat de pluimen eerder uitgerold worden. Bericht van ECMWF hieronder:

http://www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2017/ensemble-forecasts-disseminated-40-minutes-earlier
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

dennis089

zoveel mogelijk proberen te genieten dus van de zonnige momenten wanneer deze zich aandienen. het is inderdaad wat fris en de temperaturen blijven ook op termijn wat achter, maar achter het glas is de zon echt heerlijk. Ook het langere licht doet goed. Ik kan dan ook niet wachten tot de zomertijd na zaterdag. dat komt eigenlijk neer op een uur extra zonneschijn dan  :D om in Marsel zijn analyse te blijven, af en toe ben ik net zoals een plant  :D

Armand

Citaat van: dennis089 op wo 22 mrt 2017 - 15:15
zoveel mogelijk proberen te genieten dus van de zonnige momenten wanneer deze zich aandienen. het is inderdaad wat fris en de temperaturen blijven ook op termijn wat achter, maar achter het glas is de zon echt heerlijk. Ook het langere licht doet goed. Ik kan dan ook niet wachten tot de zomertijd na zaterdag. dat komt eigenlijk neer op een uur extra zonneschijn dan  :D om in Marsel zijn analyse te blijven, af en toe ben ik net zoals een plant  :D

Inderdaad! Ik denk ook het overgrote deel van de mensen zich beter voelt bij meer daglicht en zonneschijn. De korte winterdagen hebben zijn charmes, maar het blijft ook heerlijk om het nu steeds langer licht zien te worden.

dennis089

het is heerlijk vandaag! nu al om 12:00u! lekker genieten. en dan om te zien waar de EC pluim mee komt! Heerlijke 15+ dagen van 26 t/m 30 maart! Het lijkt toch de warme variant te worden met tot 20 graden mogelijk  :D :D :D :D :D

TMCThomas

Toch  wel een aardig verschil tussen GFS en ECMWF op lange termijn. Bij EC komt er vrijwel direct een nieuwe nog sterker hoge druk gebied voor in de plaats terwijl daar bij GFS geen sprake van is (GEM Zit er een beetje tussenin):


Eerst maar eens genieten van de komende dagen, want kijk is met welke temperaturen GEM op de proppen komt :D

dennis089

Ec tot en met vrijdag genieten met temperaturen rond 20 graden mogelijk?  :D :D heerlijk!

Marsel

Citaat van: dennis089 op za 25 mrt 2017 - 09:23
Ec tot en met vrijdag genieten met temperaturen rond 20 graden mogelijk?  :D :D heerlijk!

Ja het ziet er erg goed uit de komende week. De rug-as blijft net ten noordoosten van ons land, maar ligt eerst wel verraderlijk dichtbij. Daarom dus voor zondag een kanttekening voor met name de noordelijke helft van Nederland. Er sluipt vanavond en vannacht namelijk langzaam vochtigere lucht vanaf de Noordzee het land binnen (zie stijgende Td). Dat zou zich dan kunnen vertalen in enkele velden Fg/St/Sc vanaf zee en boven land vorming van (stralings)mist en nevel. Eea lost op zondag boven land wel weer op, maar dat duurt dan het langst in het noorden. Verder wordt er nogal wat Ci gesimuleerd hetgeen de instraling dan net even wat minder uitbundig zou kunnen maken.

Morgenmiddag wordt er anderzijds al snel weer drogere lucht vanuit het oosten geadvecteerd als de aanvoer vanaf de Noordzee wordt afgesneden door een uitbreiding van het hoog richting Duitsland. De aangevoerde lucht is waarschijnlijk wel een fractie frisser dan vandaag maar met de zon er 's middags bij lijkt het nog een aardige dag te kunnen worden in het overgrote deel van het land.

De dagen erna gaat het hoog, zoals verwacht, aan de wandel richting C-Eur en wordt aan de westflank het 'hittekanon' in stelling gebracht. In de zomer leveren dergelijke kaarten gemakkelijk hoogzomerse/tropische temperaturen op. Nu zien we dat temperaturen oplopen naar landelijk 15 tot 20C voor de periode maandag t/m vrijdag. Ook een kanttekening bij deze periode. Immers, een kortgolvige hoogtetrog zou op dinsdag, en een schampend warmtefront op woensdag, tijdelijk voor meer bewolking kunnen zorgen. Kans op een bui op dinsdag en spat regen op woensdag is klein, maar niet geheel onmogelijk  Smetteloos is het dus niet. Donderdag dan vol de warme sector in met landelijk de eerste warme dag van het jaar (misschien dat het dinsdagmiddag ook al bijna lukt), alvorens op vrijdag het KF vanuit het westen nadert.

KF passage staat nu rondom vrijdagmiddag/-avond gepland. Het systeem golft lichtelijk (parallel aan de bovenstroming) dus als het ook maar even vertraagd kunnen we vrijdag overdag dus misschien nogmaals richting de 20C in de oostelijke helft. Groot acht ik die kans echter niet. De warmte maakt overigens dat maart 2017 een bijzondere zal worden en erg hoog in de top 10 van warmste maartmaanden ooit komt te staan. Waarschijnlijk is een derde plek zeer goed mogelijk, netjes naast de zeer mooie maart van 2014. Prachtig cadeautje dus!  :)

Na vrijdag volgt een thermische dip onder invloed van lagedruk op de Atlantische oceaan. Opvallend is echter dat in de 00z output van afgelopen nacht de rekenbreinen alweer hinten op een volgende episode van hogedruk in onze omgeving halverwege de eerste decade van april, en aangezien van een standvastig Azorenhoog (nog) geen sprake is schrijf ik die hernieuwde opleving ondanks de termijn nog niet helemaal af.....wordt vervolgd :). Enjoy!

dennis089

dankje voor de update Marsel! genieten maar weerliefhebbers  :D

Peter

Heerlijke vooruitzichten. Komende week 2 dagen naar Duitsland, dus dat gaat goed komen!!
onweersdagen 2018: 04-04, 29-05

Armand

Lijkt er toch op dat er donderdag op meerdere plaatsen de 20 graden gehaald gaat worden, heerlijk!


Helaas zit ik zelf dan tot half vijf binnen...

Eric

Ik lees op txt dat er dinsdag kans is op onweer en lees hier niets?  ???  : :o

Marsel

Citaat van: Eric op zo 26 mrt 2017 - 15:48
Ik lees op txt dat er dinsdag kans is op onweer en lees hier niets?  ???  : :o

Dat komt in feite doordat die buienkans eigenlijk pas in de laatste twee runs is toegenomen (sinds vannacht dus). Het betreft de passage van een hoogtetrog, hier al even aangehaald, waardoor de mid- en upperlevels iets afkoelen terwijl aan de grond nog gewoon warme lucht aanwezig is. Dat levert dan een opbouw op waarbij enkele honderden joules aan CAPE beschikbaar komen ten tijde van Tx. Die hoogtetrog was gisteren en eergisteren aanmerkelijk minder uitgesproken in de diverse output. Vandaar dat daar alleen even kort aan gerefereerd is.

Modellen simuleren overigens een mooi PVA max op de kop van de trog hetgeen icm de hoge temperaturen boven land genoeg triggering moet opleveren om tijdens de namiddag en eerste avondhelft vanuit het zuidwesten (ontstaansgebied W-BE/NW-FR) inderdaad een paar (onweers)buien boven ons land mogelijk te maken waarbij de flashrate waarschijnlijk beperkt blijft.

De onstabiliteit oogt dan ook 'dun' zoals we dat in vaktermen noemen en bovendien niet diep. Progtemps van EC en GFS laten toppen toe tot grofweg FL200 of daar iets boven. Schering is niet heel schokkend met hooguit 30-35kt 0-6km, grofweg 15-20kt 0-3km en 10-15kt over de onderste km. Beetje opvallend windprofiel overigens wel aangezien de winden enigszins krimpen tussen 2-6km.

Als je het dan over organisatiegraad hebt zul je initieel uitkomen op single-cell, in een later stadium mogelijk (rommelige) multicell, mogelijk even gerangschikt langs een (onderbroken) lijn onder het PVA max aangezien daar de grootschalige optilling plaatsvindt en bovendien het grootste deel van de schering in de onderste 3km wordt geboekt.

Verder weinig schokkends qua randverschijnselen kijkend naar de marginale onstabiliteit. Toch zou, gezien de vrijwel zuivere surface based eigenschappen eind van de middag, een beetje afwijkend gedrag (leftmoven) in initiatiefase, met mogelijk wat kleine hagel (< 2cm), tijdelijk best kunnen. PW is laag en de doorstroming op de midlevels is ruim voldoende om waterproblemen uit te sluiten. Ga er dus maar vanuit dat het een vrij zwakke 13 in dozijn vroege lente setup wordt waarbij excessen boven ons land niet waarschijnlijk zijn. Detaillering volgt morgen.

Eric


Top! Dank voor (weer) duidelijke uitleg!

AFTH14

Allen een zonnige dag gehad? Doe er morgen nog maar zo één!

Marsel

Citaat van: AFTH14 op ma 27 mrt 2017 - 22:51
Allen een zonnige dag gehad? Doe er morgen nog maar zo één!

Was een genot inderdaad! Wat kan die lentezon heerlijk aanvoelen. Je merkt gewoon dat je opleeft van dit weertype.

Vwb de buien van morgenmiddag/-avond.
Behoorlijke wijzigingen vergeleken met het eerdere bericht. Niet alleen locatie maar vooral ook qua timing. Waar de meeste modellen eerst enkele (onweers)buien over vrij grote delen van het land mogelijk maakten vanaf de namiddag zien we nu dat eea een paar uur verlaat is en bovendien alleen voor de zuidoostleijke regio's (komend vanuit C-/E-BE). Dit alles heeft natuurlijk gevolgen voor de voedingsbodem en intensiteit.

Aangezien de invloed van de hoogtetrog zich later laat gelden zal de convectie niet meer surface based zijn met minder schering (effectief) en dus zal de organisatiegraad het multicell stadium zoals in het vorige bericht waarschijnlijk niet halen. Bovendien wordt de onweerskans op deze manier beperkt. Lijkt allemaal wel los te lopen dus.

Eric


dennis089

In de laatste pluim zuid oost, een gooi richting de 25 graden voor vrijdag! :)

Mike25

O wat een weertje weer he heren/dames 8) heerlijk en het mooie seizoen komt er weer aan ;D

Marsel

Citaat van: Mike25 op di 28 mrt 2017 - 10:35
O wat een weertje weer he heren/dames 8) heerlijk en het mooie seizoen komt er weer aan ;D

Grandioos, met een hoofdletter G inderdaad! Echt fantastisch dit. Deze maart gaat hele hoge ogen gooien. Wellicht toch een tweede plek op de lijst warmste ooit? :)

Citaat van: dennis089 op di 28 mrt 2017 - 08:24
In de laatste pluim zuid oost, een gooi richting de 25 graden voor vrijdag! :)

Vrijdag is het KF inderdaad vertraagd. Passage geschiedt zoals het nu lijkt pas in de loop van de avond/nacht naar zaterdag. Ik had er zo mijn twijfels bij, maar je ziet in de laatste runs dat het front behoorlijk golft en dus niet zo rap oostwaarts komt als eerder voorzien (toen passage tijdens de middag/avond stond gepland). Vrijdag dus de warmste dag van het jaar tot op heden. 25C lijkt me wat hoog maar 21-22 moet lokaal wel lukken.

Verder hebben we het eerder over een eventuele doorstart van het lenteweer vanaf grofweg halverwege de eerste decade van april gehad. Je ziet aan alles dat het standaard zonale patroon met het subtropische hoog nabij de Azoren niet goed uit de verf komt de komende tijd. Sterker nog, je ziet regelmatig hoogtetroggen of afgesnoerde ULL's richting die omgeving uitzakken waarbij in veel output nieuwe hogedrukimpulsen zich uitbouwen tot over onze omgeving. Zo zitten we na het dipje in het weekend op maandag alweer onder de vleugels van een volgend, maar wel minder duurzaam hoog.

De vraag op de lange termijn is dan ook weer of het wederom gaat lukken om een blokkade op de voor ons juiste plek te krijgen, zoals we dat nu ook hebben gehad. Je ziet eigenlijk in vrijwel alle output dat er zich een sterk hoog op onze breedte moet gaan vormen rondom 5 april. Oplossingen vwb locatie lopen uiteraard nog (ver) uiteen maar kom je weer aan de zuid-/westflank hebben we wederom een periode met droog en warm weer te pakken.

Anderzijds, is er ook een behoorlijke cluster waarin het hoog aan de wandel gaat richting de UK met aanpunting richting het noorden. Zie EC00 ensemble hieronder. In dat geval fris lenteweer met noordelijk stromingspatroon.  Die groep leden is zichtbaar in de vorm van lagere T/Td. Sowieso lijkt een scenario met meer aanlandige winden deze keer een grotere kans van slagen te hebben. GFS06 is anderzijds in dat opzicht een run die laat zien hoe het zou moeten met in de operationele run het hoog ten noorden van ons en langdurig droog lenteweer. Hoewel dat scenario me niet meteen aannemelijk lijkt kunnen we wel stellen dat hogedrukgebieden de komende tijd veelvuldig ons weer bepalen, ongeacht hun positie. We houden het in de gaten ;).

Powered by EzPortal