vr 17 sep 2021 - 02:44

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


Trampoline beïnvloedt temperatuur?

Topic gezien door 210 bezoekers
Gestart door jones, ma 23 jan 2017 - 00:12

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jones

Hallo

Heb een klein maar beetje vreemd vraagje. Heb sinds enkele dagen de trampoline in de tuin verplaatst en ze staat nu (zonder het eerst te beseffen) vlakbij mijn weerstation. Ze is zo'n 80 cm hoog en is volledig zwart. Ik heb al gemerkt dat op zonnige dagen de temperatuur van mijn weerstation iets hoger uitkomt dan de andere stations in de buurt (meestal wel minder dan 1°C verschil). Kan dit hierdoor komen? Nu heb ik ze verplaatst, zien wat het morgen geeft qua overeenkomst van temperatuur.

Alvast bedankt

ThaGhostNL

Eerst even basis natuurkunde :p

De kleur van een voorwerp wordt bepaald door de kleuren die het voorwerp weerkaatst en absorbeert.
Een gekleurd oppervlakte, laten we groen als voorbeeld nemen, weerkaatst het groene licht en de rest van het spectrum wordt geabsorbeerd. Doordat het groene licht weerkaatst op het oppervlak zie je dus de groene kleur.

Om antwoord op je vraag te geven
Ja dat kan door de trampoline komen, hieronder meer uitleg.

Bij een zwart voorwerp, in dit geval het oppervlak van de trampoline word bijna het gehele licht spectrum geabsorbeerd en is er nagenoeg geen weerkaatsing van het licht. Aangezien licht ook energie (UVC, UVB, UVA, etc,etc.)  bevat en de zwarte kleur bijna alles absorbeert, wordt er op het zwarte oppervlak door die energie warmte opgewekt, wat zich uit in stralingswarmte die gevoelige meetapparatuur kunnen beïnvloeden.
You know you're a geek when... You try to shoo a fly away from the monitor with your cursor. That just happened to me. It was scary.

Powered by EzPortal