Winterdiscussietopic Deel 4 - De dooi valt in

Topic gezien door 158062 bezoekers
Gestart door Weerfreak 1337, vr 22 jan 2016 - 19:39

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 4 gasten bekijken dit topic.

Joep

Regionaal wakker worden in een witte wereld

14-02-2016 door Britta van Gendt weer.nl


Een deel van het land werd vanochtend wakker in een winters landschap. Vooral de omgeving van de Veluwe was wit.

Rondom een lagedrukgebied dat ten zuidoosten van ons land langs trekt, schoof afgelopen nacht al een storing over ons land. Op veel plaatsen viel regen, gemengd met wat natte sneeuw, maar in een strook over de Veluwe richting Drenthe was de neerslag intensiever en viel sneeuw. Regionaal kwam het tot een winters landschap, met een paar centimeter sneeuw. Het lijkt wel winter!

Weinig kou voorhanden

De zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan drong diep tot in Europa door en ook in de landen om ons heen was er dus weinig kou voorhanden. Het uitzicht op winterweer was dan ook vrij klein en de tijd begon voor ons – nu halverwege februari – toch een beetje te dringen. Er zou heel wat moeten gebeuren om het bij ons tot (langdurig) winterweer te laten komen.

Bel met koude lucht

Een bel met koude lucht vanuit de Poolstreek zakte afgelopen week echter op grotere hoogte in de atmosfeer uit tot boven de centrale delen van Europa en daarmee werd de straalstroom vrij ver naar het zuiden gedrukt. De straalstroom is de scheidslijn tussen de koude lucht in het noorden en de vrij zachte lucht in het zuiden van Europa, in de vorm van een sterke wind op circa 10 kilometer hoogte in de atmosfeer. Deze sterke wind op hoogte bepaalt de koers van de diverse lagedrukgebieden en bijbehorende storingen die vanaf de Atlantische oceaan richting Europa trekken.

Zuidelijke straalstroom

Vrijwel de hele winter lag de straalstroom boven onze omgeving en werden met een westelijke stroming bijna dagelijks depressies en storingen over ons land geblazen. Nu de straalstroom, rondom die koude bel met lucht, wat verder naar het zuiden is uitgezakt, worden de lagedrukgebieden vooral ten zuiden van ons langs geblazen, om boven het oosten van Europa weer noordwaarts te trekken. Frankrijk, de Alpenlanden en het Middellandse Zeegebied liggen nu dus onder de straalstroom, met daar het wisselvallige weer en dus de meeste neerslag, in de Alpen veelal in de vorm van sneeuw.

Noordelijke wind

Afgelopen nacht en vandaag trok er ook een lagedrukgebied ten zuiden van ons langs. Een storing die daarbij hoort, wist onze omgeving echter nog wel te bereiken. Het was dan ook bewolkt en verspreid over het land viel neerslag. Ondanks de koude lucht op hoogte en aan de grond een noordelijke wind die ook iets koudere lucht bij ons aanvoerde, viel de neerslag op de meeste plaatsen in de vorm van regen, gemengd met wat vlokken natte sneeuw. Dieper landinwaarts, vooral in de omgeving van de Veluwe, was de neerslagintensiteit echter hoger en viel uiteindelijk sneeuw die ook bleef liggen. Ook speelt in de omgeving van de Veluwe het (relatief kleine) hoogteverschil een rol.

Op meer plaatsen sneeuw
Gedurende de zondagmiddag werd de neerslag in een groter deel van het land actiever en viel op meerdere plaatsen (natte) sneeuw. Ook zondagavond blijft het op veel plaatsen sneeuwen. In de loop van de nacht naar maandag trekt de neerslag naar het zuidoosten weg, waarna het vanuit het noordwesten op begint te klaren, met nog slechts een enkele losse bui.

Veel zon, maar koud

Een hogedrukgebied begint zich dan vanuit het westen op te bouwen tot boven onze omgeving en dat resulteert vervolgens in een aantal (vrij) zonnige en droge dagen. Wel blijft het 'relatief' koud, met overdag temperaturen rond 4 graden en in de nachten veelal lichte tot zelfs matige vorst.

Borislav

Zaanstad nu steeds meer natte sneeuw.  Regen verdwijnt. 

Temperatuur daalt.
Borislav Lekic

Joep

Het koelt nu ook richting het westen af

ron12

Hoe anders was het op 14 Februari 1979, toen woede er een zware sneeuwstorm, de zwaarste van de vorige eeuw. 8)
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

hangtime

Volgens buienradar is het in Arnhem het koudst van Nederland, maar hier ligt geen millimeter sneeuw....

glenn

Lijkt wel of die neerslagzone niet richting het zuiden wil zakken  ??? :(

Joep


karst


Vigo

Hier in Alkmaar nog geen (natte)sneeuw. Zal het ooit nog komen dan :'(

Kwadrant

Don`t feed Angry Wolves

Stephanie

Hier vanmorgen een heel klein beetje motsneeuw.
Nu heel veel regen met af en toe een natte-sneeuwvlok er tussen.

TMCThomas

Hier in Heteren nog steeds mot sneeuw, Word het nog wat intensiever? Dit zet namelijk geen zoden aan de dijk.
(1,4º op 3m 2,3 op 1,5 meter)
Mot sneeuw hier al sinds 8 uur vanmorgen, Is nog vrij weinig aan veranderd.

Arend

Citaat van: Joep op zo 14 feb 2016 - 12:47
Het WRF-model gaat uiteindelijk voor 5-10 cm sneeuw voor delen van Gelderland en Overijssel vanavond

kaartje via robert de vries

Tot nu toe hier alleen een verdwaalde natte sneeuwvlok gezien. Vraag me af of we hier nog wel echte sneeuw gaan zien.

KNMI guidance uitgifte: 14/02/2016 11.14 uur LT

Modelbeoordeling:

Eerder genoemde verschillen in temperatuur en neerslag lijken wat vervaagd te zijn geworden. We zien nog steeds wel dat Harmonie het koudste model is. Kijken we puur naar de actualiteit dan zien we dat Harmonie net een fractie te koud is, Hirlam/EC een fractie te warm. Het gaat natuurlijk om verschillen van enkele tienden van graden. Maar vanochtend zagen we dat dit voor de neerslagsoort zeer bepalend kan zijn. Het werd wel weer duidelijk dat gebieden met enige elevatie zoals de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe net meer droge sneeuw kregen dan de omringende lager gelegen gebieden hetgeen daar toch heeft geleid tot lokale accumulatie van enkele cm's. Vwb de prognostiek zien we dat Harmonie voor vanavond komende nacht net met een sterker sneeuwsignaal komt, maar dit is gezien bovenstaande duidelijk. Verschillen hierin zijn afgenomen en dus zal voor de forecast een combinatie van Hirlam/Harmonie goed uit kunnen pakken.

Neerslag:

Momenteel met name rond de Veluwe nog (natte) sneeuw. Door langzaam oplopen van de temperatuur zal de resterende gladheid vanmiddag (tijdelijk) verdwijnen. Voor komende avond en nacht ligt het neerslag accent op de gebieden tegen de Duitse grens en Limburg. Daar kan opnieuw (natte) sneeuw vallen wat weer kan leiden tot gladheid, zeker voor de Limburgse heuvels waar waarschijnlijk gewoon enige tijd droge sneeuw valt gedurende de nacht. De neerslag verlaat morgenochtend het zuidoosten.

Overijssel zit ook niet meer in de waarschuwing van het KNMI.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Borislav

Oplopende temperaturen ?

Ik zie ze of constant of juist dalende.
Borislav Lekic

Realist

Venhuizen regen regen regen. Helaas het is niet anders.

Vigo

Hier in Alkmaar ook alleen maar, regen, regen, regen.  :'(

Arend

Citaat van: ron12 op zo 14 feb 2016 - 13:33
Hoe anders was het op 14 Februari 1979, toen woede er een zware sneeuwstorm, de zwaarste van de vorige eeuw. 8)

Een kleine documentaire over deze winter (78/79):

http://www.rtvoost.nl/tv/uitzending.aspx?uid=334115
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

matroesjka-world

Regen, regen, regen en heel soms wat natte sneeuw hier  :(
Gek op extreem weer, zoals vet veel regen, keiharde stormen en bakken met sneeuw !!!

mochino

Situatie in Zwolle. Het sneeuwt al vanaf vanmorgen half 4. Tot een uur of 10 lag er.een cm of 6.
Het motsneeuw hier.nog steeds, als de temps goed waren geweest en het was allemaal droge sneeuw geweest dan had hier echt wel 20+ gelegen. Maar de sneeuw dooit hier ook weer weg waardoor alles kletsnat is.  Op de daken en velden is het nog helemaal wit, maar op de straten is een kletsnat gebeuren. Benieuwd wat de nacht weer brengt

Vindead

Steeds meer natte sneeuw hier, en steeds minder motregen. Maar zolang het niet blijft liggen is het mij om het even.

Powered by EzPortal