di 28 sep 2021 - 20:45

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


Hitte in Perzische Golf tegen 2100 ondraaglijk

Topic gezien door 1099 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 27 okt 2015 - 08:47

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Hitte in Perzische Golf tegen 2100 ondraaglijk

Als de uitstof van CO2 niet dringend teruggedrongen wordt, dan zal de Perzische Golf tegen het einde van deze eeuw bij momenten zo heet zijn dat het menselijk leven er onmogelijk wordt.

De hitte-index, die warmte en vochtigheid combineert, kan dan gedurende minstens zes uur per dag oplopen tot 74 à 77 graden Celsius. Tegen dergelijke temperaturen is het menselijk lichaam niet bestand. Vandaag worden voornamelijk ouderen en zieken getroffen door hittegolven, maar de toekomst wordt naar verwachting zo heet dat ook de gezondheid van fitte mensen in het gedrang komt, zo zeggen gezondheidsdeskundigen."Je kan naar een sauna gaan en de temperatuur opdrijven tot 35 graden celsius of zo. Dat kan je een tijdje verdragen, maar beeld je in dat je hieraan zes uur of langer wordt blootgesteld," zegt Elfatih Eltahir, een professor milieu-engineering aan het Massachussets Institute of Technology die meewerkte aan de studie.

De mensheid heeft zo'n lange, drukkende combinatie van hitte en vochtigheid nooit gekend, aldus Eltahir. Maar als de uitstoot van broeikasgassen aan het huidige tempo blijft toenemen, zal de regio van de Perzische Golf dankzij haar unieke geografie en klimaat tegen het einde van deze eeuw eens in de tien jaar deze extreme temperaturen zien.

Dodelijke hitte
In vergelijking met een dergelijke hitte lijkt de dodelijke hittegolf uit 2003, die in Europa aan 70.000 mensen het leven kostte, een verfrissende gebeurtenis, beweert Jeremy Pal van de Loyola Marymount University die aan de studie meewerkte. Steden als Abu Dhabi, Dubai en Doha zouden dankzij airconditioning niet helemaal onleefbaar worden, maar voor mensen die buiten werken of geen airco hebben, wordt het ondraaglijk. Ook tijdens de jaarlijkse moslimpelgrimstocht naar Mekka zal de hitte zijn tol eisen, volgens Eltahir.

Klimaatonderzoekers van andere instellingen reageerden al op de verontrustende studie. "Als we de klimaatverandering niet indijken om extreme hitte of vochtigheid te vermijden, zullen de mensen uit deze regio's waarschijnlijk op zoek moeten gaan naar een andere plaats om te leven," beweert klimaatwetenschapper Chris Field. Dr. Howard Frumkin van de University of Washington vindt de conclusies van de studie bijzonder zorgwekkend en wijst erop dat mensen die aan dergelijke temperaturen blootgesteld worden, kunnen sterven.

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal