di 28 sep 2021 - 22:00

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


Opwarming zeewater is onomkeerbaar proces

Topic gezien door 917 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, za 18 jul 2015 - 11:18

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van OoijenOpwarming zeewater is onomkeerbaar proces

De opwarming van het water van oceanen en zeeën is niet meer te stoppen. Zelfs het bevriezen van de uitstoot van koolstof en broeikasgas vanaf dit moment, zou geen effect op dit proces hebben. Dat staat in het State of the Climate 2014, het jaarlijkse rapport van Amerikaanse wetenschappers. Aan de rapportage leveren ruim vierhonderd wetenschappers uit 58 landen een bijdrage.

Volgens de oceanograaf Greg Johnson van de National Centers For Environmental Information, het instituut dat het rapport opstelt, zou het water op aarde nog eeuwenlang, misschien zelfs millennia, opwarmen indien nu de uitstoot van giftige stoffen zou stoppen. Met alle gevolgen van dien. De planeet stevent volgens de wetenschappers af op steeds hogere temperaturen, zwaardere stormen en een onvermijdelijke stijging van de zeespiegel doordat het drijfijs en het ijs aan de polen steeds verder smelt.

Overal op de wereld sneuvelen de warmterecords. Zo was de temperatuur van het oppervlaktewater in het noordelijk deel van de Grote Oceaan nog nooit zo hoog als in 2014. Vorig jaar was sowieso het warmste jaar sinds de mens metingen verricht. Het meeste van die warmte wordt veroorzaakt door het warmere water op aarde. De warmte die vrijkomt door de nog altijd groeiende uitstoot van broeikasgassen, wordt voor 90 procent door de oceanen geabsorbeerd.

Liefst twintig Europese landen meldden over het afgelopen jaar een recordwarmte. Ook Afrika, Australië en Azië ervoeren temperaturen die de records benaderden. Er was slechts één uitzondering. De temperatuur aan de noordkust van Noord-Amerika bleef onder het gemiddelde. De prognose voor de nabije toekomst in het rapport is kort en krachtig: meer van hetzelfde.

Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal