di 28 sep 2021 - 22:07

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


"Klimaatverandering" minder erg dan "opwarming van de aarde"

Topic gezien door 857 bezoekers
Gestart door Sven, wo 28 mei 2014 - 20:01

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sven

"Klimaatverandering" minder erg dan "opwarming van de aarde"Een nieuwsbericht over de "klimaatverandering" klinkt minder onheilspellend dan een over de "opwarming van de aarde". Dat hebben Amerikaanse onderzoekers vastgesteld. Klimaatverandering en opwarming van de aarde - 'climate change' en 'global warming' in het Engels - worden vaak door elkaar gebruikt in de media. In wetenschappelijke publicaties komt het woord klimaatverandering vaker voor. De aarde warmt wel op, maar dat betekent niet dat het overal warmer wordt. De opwarming verandert het klimaat op een zeer complexe manier, ze ligt aan de basis van extreme droogte maar evengoed van zware stormen. Als de media het over global warming hebben, klinkt dat onheilspellender, stelden onderzoekers van de Yale- en George Mason-universiteit vast bij de Amerikanen.

Mens is oorzaak

Wie iets over global warming leest, is er meer van overtuigd dat de klimaatverandering daadwerkelijk plaatsvindt, dat de mens daarvan de oorzaak is en dat daarover een brede wetenschappelijke consensus bestaat. Twintigers, dertigers en veertigers zijn ook meer bezorgd als het over 'opwarming' gaat. Dertigers en veertigers zullen ook sneller geneigd zijn om hun politici tot maatregelen aan te zetten.

Republikeinen

De Republikeinen, die zich verzetten tegen het klimaatbeleid van president Obama, weten dit al langer. Frank Luntz, communicatiestrateeg bij de Republikeinen, gaf zijn partijgenoten al in 2003 het advies het over climate change te hebben en niet over global warming. "Climate change klinkt minder angstaanjagend", schreef Luntz toen. "Onze bevindingen wijzen er sterk op dat de termen global warming en climate change op een verschillende manier gebruikt worden en iets anders betekenen bij veel Amerikanen", bevestigen de onderzoekers nu.
De studie past in het Yale Project on Climate Change Communication. Dat doet onder meer onderzoek naar de manier waarop het publiek de klimaatverandering percipieert.

Bron: HLN
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Powered by EzPortal