El Niño jaar ?

Topic gezien door 2452 bezoekers
Gestart door Johann, wo 09 apr 2014 - 12:08

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Johann

2014 wordt mogelijk weer een El Niño jaar (Pacific)
Hoe dan ook, de DWD in Offenbach is er iig vroeg bij gezien de naamgeving sturende drukgebieden !

Johann

Lees overigens net een leuk en interessant stukje over El Niño op Weerplaza


http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/Krachtige+El+Ni%C3%B1o+in+de+maak/1960

benjamin112

Wat merken we er hier in Nederland van.

Johann

"Ondichte" prognose <<El Niño>>

Het laatste jaar dat «El Niño» "toesloeg" was in 2009 en het is de vraag of we ook tegen het einde van dit jaar weer met een sterke «El Niño» fase te maken gaan krijgen. De WMO (wereld organisatie voor meteorologie) gaf in de winter een "voorwaarschuwing" af en ook uitgaande van "Jamstec" (Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology) lijkt een volgende sterke «El Niño» in de maak.

Minder meetgegevens beschikbaar
Doordat de laatste jaren in de Pacific de een na de andere Tao/Triton meetboei de geest gaf en er door geldgebrek geen vervanging of reparatie mogelijk is (was) ontbreekt het aan voor de wetenschap aan belangrijke meetdata voor o.a. de modellering.  De zijn vooral zo belangrijk omdat ze de watertemperatuur tot circa 500 meter diepte meten. De uitval van 40% van deze boeien in de afgelopen jaren baart de wetenschappers in de US, Japan zorgen.


Eén van de 70 meetboeien van de Tao/Triton-cooperation (foto: Noaa)

Weliswaar kan men theoretisch veel (ontbrekende) data ook via andere wegen verkrijgen (satellieten). De temperaturen onder het wateroppervlakte kan men echter alleen maar verkrijgen middels het "Tao/Triton" boeien netwerk in de tropische Pacific. Volgens de experts in Japan zal de kwaliteit van de prognoses met grote waarschijnlijkheid dan ook onder de uitval gaan lijden.

Ook de klimaatonderzoekers moeten het met minder meetgegevens doen en juist voor hen zijn in het kader van de klimaatverandering deze continue metingen van essentieel belang. Volgens wetenschapper Dietmar Dommenget, klimaatonderzoeker Monash University in het Australischen Victoria, zal het "data-gat" vooral over 5 a 10 jaren "pijn" gaan doen.


Verdeling van de boeien in de subtropische Pacific in een strook van 1000 km breed

Niet alleen voor de prognoses m.b.t. tot «El Niño» ontstaan er wellicht "hiaten".  Ook zullen de globale atmosfeer modellen over minder data-input kunnen beschikken. Dit kan (zal) wederom vooral belangrijke gevolgen hebben voor de simulatie van de tropische convectie (wolken) en de (fijn)stromingen in de Oceanen.

In hoeverre bovenstaand invloed zal hebben op juistheid van de prognoses zullen we wellicht nooit te weten komen. Uitgaande van het model "Jamstec" lijkt een sterke (record) «El Niño» de komende jaren echter zeer waarschijnlijk. Het Engelse Met-Office benadert het allemaal nog wat voorzichtiger met daarbij ook de aantekening dat veel onderzoek, en dan met name dat over een tijdsbestek van 1 tot 4 jaar, veelal nog in een experimentele fase verkeerd. Door de uitval van de vele Tao/Triton boeien zal de uitdaging om tot een nog betere prognose te komen er echter zeker niet makkelijker op worden.


Oxize

Is hier al duidelijkheid in?
Oxize Fotografie -  Bokehlicious! - Stormchasing and Skywarn Certified - Astrofotografie -  APEC Member

Powered by EzPortal