Chaseverslag 8 mei 2013 Maurik-Echteld-Deventer

Topic gezien door 3888 bezoekers
Gestart door Wilfred Janssen, do 09 mei 2013 - 15:09

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Wilfred Janssen

Eindelijk, maar dan ook eindelijk was het weer zo ver: Er kon gechased worden. Sinds de laatste keer op 15 augustus van het afgelopen jaar begon het toch wel heel erg te kriebelen en het was maar wachten op de eerste geschikte situatie. Na de onweersbuien van 12 april en de enkele buien van 7 mei, was het op 8 mei 2013 eindelijk raak! Samen met Yoram de Langen ben ik op pad geweest in de hoop wat mooie platen te kunnen schieten. Wat we hebben gezien was in elk geval super om het seizoen mee te openen!

Na wat overleg in het eind van de middag besloten we om ergens in het begin van de avond een mooi plaatsje te zoeken om de buien op te wachten. Na het herhaaldelijk bekijken van de radarbeelden en wat satellietanimaties viel onze keus al snel op de buien die op dat moment in het westen van het land ontstonden: Regio Utrecht was dus het eerste target.
Eenmaal aangekomen in Maurik (ten zuiden van Wijk bij Duurstede), bleek al snel dat de cell die we op het oog hadden haar intensiteit verloor en dus niet de moeite waard was om alsnog voor te gaan. Van een spotter nabij Soesterberg hoorde we dat de activiteit eruit ging, maar er wel een fraaie kraag voor de bui hing. Ondanks het laatste feit viel ons oog toch op een aantal cellen ten westen van Tiel die zich begonnen te vormen. Later bleek dat we deze bui van begin tot eind hebben kunnen volgen.

Eenmaal aangekomen in Echteld (4km ten oosten van Tiel) konden we onze camera's voor het eerst opstellen voor het maken van wat timelapses en uiteraard wat foto's. Op het eerste gezicht oogde het geheel vrij goed in de wetenschap dat het buien van nog geen 15 min oud waren. We zijn ongeveer anderhalf uur op deze plaats blijven staan in afwachting van de ontwikkeling van de buien. Erg stabiel zag het systeem er niet uit, dus het was hopen dat de ontwikkeling maar door bleef gaan. Een fraai uitzicht hielden we er wel aan over:



Na ongeveer 15 minuten leek er nog niet heel veel te gebeuren. Volgens de radarbeelden ontwikkelde de bui zicht goed door, maar op het oog veranderde er slechts weinig. We keken nog steeds onder de bui door, maar toch kreeg alles een zwaardere aanzet en uiteindelijk werd het ook onder de basis langzaamaan steeds donkerder. Ongeveer 25 minuten na aankomst op deze plaats begon het er toch ineens goed uit te zien, ook werd de aanzet van een arcuskraag langzaamaan beter zichtbaar:



Zo traag als dat de bui op ons af kwam, werd ook de arcuskraag aan de voorzijde beter zichtbaar. Helaas voor ons werd het alsmaar donkerder wat het maken van topfoto's steeds moeilijker maakte. Ondanks het verminderende zicht, leek de arcuskraag zichzelf om te toveren in een shelfcloud door er een tweede laag bij aan te breien. Omdat de bui in ontwikkeling zo langzaam trok, hadden we genoeg tijd voor wat foto's: Zo ook onderstaande panorama.



Een kleine 5 minuten later gebeurde het eindelijk: De bui liet haar eerste ontlading los en het gerommel was duidelijk te horen. Vanaf dit moment besloten we om 3 kilometer verder richting het oosten te gaan om optimaal zicht op de hele bui te krijgen. Op de plek waar we op dat moment stonden werd het zicht op de rechter zijde van de bui ontnomen door een rij bomen.

Eenmaal op de nieuwe locatie aangekomen, zagen we een schitterende shelfcloud voor de bui hangen. Deze nogal grof aangezette kraag oogde vrij spectaculair, maar het neerslagscherm eronder bleef erg dun. Ging de bui het wel langer volhouden, of blijft het bij die ene ontlading? Niet veel later volgden er gelukkig meerdere ontladingen en de bui werd alsmaar actiever en actiever. Kortom, een goede keus dus om de buien nabij Utrecht links te laten liggen voor de nieuwe cellen ten westen van Tiel. Enfin, hier een foto van de fraaie shelfcloud op dat moment:



Niet veel later trok de bui bij ons vandaan. Om voor de bui te blijven zijn we richting Arnhem gereden om vanuit daar richting Deventer te koersen in de hoop om wat bliksemfoto's te maken. De bui bleef actief en er groeide steeds nieuwe cellen omheen. Op het moment dat we in Deventer aankwamen, hadden we al een mooie stek op het oog langs de IJssel nabij de spoorbrug. Vanaf deze plek hadden we vrij zicht richting het westen en een schuilplaats als het begon met regenen, ideaal dus!

Alleen toen kwam het..... Voor het maken van bliksemfoto's is een onweersbui natuurlijk wel erg handig, en het liefst een zo actief mogelijke! Gedurende een dik kwartier liet de bui niets zien, maar via onze schermpjes op de camera was inmiddels wel duidelijk geworden dat de forse kraag voor de bui er nog steeds voor hing. Voor het perfecte shot was dus een felle ontlading nodig. Uiteindelijk gebeurde dit ook recht voor onze neus. Vanuit het niets activeerde de bui als een gek, maar voor mij helaas net te laat. In verband met een beperkte hoek qua beeld kreeg ik de kraag en de gehele ontlading er niet lekker op. De belichting was gewoonweg te zwak voor een goede foto.



Yoram daarentegen, maakte wel een paar schitterende bliksemfoto's met de kraag er duidelijk bij op. Zijn foto's zullen ongetwijfeld ook binnenkort op het forum verschijnen. Enfin, hier een serie bliksemfoto's en de kraag die voor de bui uit ging.









Al met al een geslaagde eerste chase van 2013. Onverwachts was er, gezien de setting,  toch vrij veel te zien in de Hollandse luchten. Natuurlijk is het vanaf nu weer wachten op de volgende kans om mooie dingen te kunnen zien in de lucht. Bij deze wens ik iedereen een super seizoen toe en vooral veel succes met het maken van de vele prachtige foto's!

Wilfred Janssen
Operationeel meteoroloog bij Weerplaza
Meer weer: https://twitter.com/WilfredJanssen_

Sven

Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

StevenOverijssel

Mooi verslag Wilfred!! En super plaatjes!

En natuurlijk leuk om jullie gesproken te hebben. Het was wel heel toevallig dat wij precies op die plek stonden :P


Grtz. Steven
Always in the mood for some thunder and lightning

WoodsWeather

Ja heerlijke foto's, aardig stukje tekst, mooi begin van t seizoen 2013!
https://twitter.com/WBMol
www.woutermol.com

studio dewolf

Prachtige foto's en ook goede verslag gemaakt  8)

arjanbruggink

Leuk verslag en voornamelijk mooie foto's, top!!!
Laatste onweersdag 01-04-'17
Onweersdagen seizoen 2017 tot nu toe: 3

Ramon Oost


Leon Eikenaar

Prachtig verslag en foto's!  8)
Mooi werk!  :)
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar

inca

If you put your mind to it, you can accomplish anything! Canon 50D, EF-S 17-55 IS USM 2.8

zorba

Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

ChielDeventer

Wat zonde dat ik uiteindelijk toch niet de mogelijkheid had jullie kant op te komen, had mij ook zulke platen op kunnen leveren. Helaas, volgende keer beter! Prachtplaten!!


Jan van Ooijen

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

SniperEye

Erg fanatiek gezien de verwachtingen ;) Het heeft gelukkig mooie platen opgeleverd :)

Marcel (Enschede)

Mooie platen Wilfred! Toch nog succes gehad!

Anton en ik waren naar Wanssum gereden op de zwaardere buien die vanuit Belgie kwamen helaas toen die bij ons aankwamen was de energie er grotendeels uit en hebben we nog wel een paar felle flitsen gezien. Helaas niets op de plaat gekregen!

Gr.  Marcel

Mikal


Wilfred Janssen

Allemaal super bedankt voor de reacties! :D
Operationeel meteoroloog bij Weerplaza
Meer weer: https://twitter.com/WilfredJanssen_

matthijs1994

Nice pictures!
Was leuk jou te ontmoeten zaterdag met de rest :)

Powered by EzPortal