Opwarming van de aarde doet wijnhuizen zweten

Topic gezien door 1182 bezoekers
Gestart door zorba, ma 07 jan 2013 - 19:08

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

zorba

Opwarming van de aarde doet wijnhuizen zweten

De gevolgen van de klimaatsveranderingen zijn uiteraard het meest zichtbaar aan onze ijskappen, maar ook gematigdere klimaten hebben er last van. Zo vrezen wijnhuizen dat ze het karakter van hun wijn zullen verliezen, omdat een hogere temperatuur de smaak van de druiven verandert. In tegenstelling tot graan of sojabonen, kunnen druiven maar op een beperkt aantal plaatsen in de wereld geteeld worden. Veranderingen in het klimaat kunnen voor wijntelers dan ook catastrofaal zijn. Door de klimaatsverandering zien sommige regio's langere periodes van droogte en hitte, terwijl andere dan weer meer regen te verwerken krijgen. Periodes die vroeger maar eens om de vijftig jaar voorkomen, zijn tegenwoordig veel frequenter. Zo was de Amerikaanse hittegolf van 2012 een die maar eens om de 1.600 jaar voorkomt. Gewassen droogden dan ook uit nog voor ze geoogst konden worden. Warmere temperaturen zorgen er bovendien voor dat druiven zoeter worden. Op die manier kunnen wijnhuizen hun typische smaak verliezen, of op sommige plaatsen kunnen druiven zelfs simpelweg te zoet worden voor gebruik. Meer suiker zorgt namelijk ook voor hogere alcoholpercentages, en op een bepaald moment wordt de grens dan ook bereikt.



Vroeg oogsten
Er zijn echter niet enkel nadelen aan de klimaatsverandering. Volgens Richard Snyder, biometeoroloog aan de University of California in Davis, zal een hogere temperatuur voor meer koolstofdioxide in de atmosfeer zorgen. Dat zou, tot een bepaalde temperatuur, voor een betere fotosynthese van planten zorgen, en de vruchtbare periodes in een jaar verlengen. In Bourgondiƫ, bijvoorbeeld, verwelkomen ze voorlopig de iets warmere temperaturen. "Onze wijnranken bloeien momenteel erg vroeg", aldus Marie Andree Mugnuret, eigenaar van het Domaine Georges Mugneret-Gibourg. "Als ik mijn grootvader zou vertellen dat we vroeg in september oogsten, zou hij zeggen dat het onmogelijk is. Voorlopig lijkt klimaatsopwarming ons dus gunstig gezind, maar dat zal waarschijnlijk wel veranderen. We vrezen namelijk dat een warmere temperatuur de bodemlaag zal veranderen."

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

klimascepie

Vreemd hoeveel onwetendheid er heerst. Kennelijk is de angst zo groot dat men niet eens meer ziet dat het grote onzin is.
Het grootste deel van de mensheid blijkt graag te willen geloven maar wil geen kennis vergaren om te

Powered by EzPortal