Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

Topic gezien door 1334 bezoekers
Gestart door zorba, vr 26 okt 2012 - 17:10

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

zorba

Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

In de diepe wateren van het Great Barrier Reef in de Koraalzee is tijdens een recent onderzoek gezond en bloeiend koraal gevonden, een schril contrast tot de ondiepere riffen, waar de afgelopen decennia een drastische daling van koraal plaatsvond. De koraalpopulatie werd ontdekt op een diepte van 30 meter - verder dan het gebruikelijke bereik van de meeste duikers - en zelfs op een diepte van 80 meter. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender CNN.



"De riffen in de Koraalzee staan er om bekend dat ze zwaar beschadigd zijn", vertelt Pim Bongaerts van het Global Change Institute van de Universiteit van Queensland. "Maar we hebben nu ontdekt dat het koraal in de diepere wateren nauwlijks verstoord is. Het meest opvallende is dat er eigenlijk een overvloed aan koraal is. En wat mij echt heeft overdonderd, is dat er zelfs op 70 tot 80 meter diepte aanzienlijk veel koraal is."

"Het is heel verrassend dat er onder een aantal van de meest bekende riffen een bijna volledig onontdekte wereld ligt. Hierdoor valt er nog heel veel onderzoek te doen", aldus Bongaerts.

Halvering
Eerder deze maand werd bekend dat het grootste koraalrif ter wereld in de afgelopen 27 jaar is gehalveerd. "Als het zo doorgaat, kan het over tien jaar opnieuw zijn gehalveerd", waarschuwden onderzoekers van het Australian Institute of Marine Sciences (AIMS) en de University of Wollongong. Het koraal is verdwenen door het toenemend aantal cyclonen en door zeesterren, die zich voeden met de poliepen op het koraal. Ook verbleking van het koraal door verzuring en de opwarming van het zeewater zijn schadelijk geweest voor het koraal.

2.600 kilometer koraal
De onderzoeksmissie, genaamd Catlin Seaview Survey, heeft tot nu toe vier van de tien geplande onderzoeken volbracht. Het doel van het onderzoek is om de staat van het koraalrif in kaart te brengen. Het Great Barrier Reef bestaat uit meer dan 2.900 individuele riffen en strekt zich uit over 2.600 kilometer. "We hebben duidelijke verschillen gezien. Koralen in de diepere wateren zijn veel vlakker en platter dan de koralen dichter bij het oppervlak. Dat komt omdat de koralen reageren op de lichtomstandigheden, en ze zich uitspreiden om hun blootstelling aan licht te optimaliseren", vertelt Bongaerts.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

klimascepie

Het blijft en vreemd verhaal dat koraal. Men begrijpt kennelijk nog steeds niet dat dit koraal niks anders is dan het skelet van de dieren en planten die er op geleefd hebben. Uit eindelijk komt het koraalrif boven water en gaat dat gene wat er op leeft of wel weg of wel domweg dood.

Dit heeft niks met opwarming of verzuring te maken dit is de natuur. 
Het grootste deel van de mensheid blijkt graag te willen geloven maar wil geen kennis vergaren om te

Powered by EzPortal