Zee-ijs zuidpool groeit sneller dan gedacht

Topic gezien door 1210 bezoekers
Gestart door zorba, wo 24 okt 2012 - 21:02

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

zorba

Zee-ijs zuidpool groeit sneller dan gedacht

De aanhoudende dramatische daling van het zee-ijs in de Noordelijke IJszee de afgelopen drie decennia, staat in het middelpunt van de media- en publieke belangstelling. Maar ondertussen gebeurt er aan het andere uiteinde van de aarde iets veel ingewikkelders, meldt Nasa.

Uit een nieuw onderzoek van de ruimtevaartorganisatie blijkt dat de totale omvang van het zee-ijs rond Antarctica in de Zuidelijke Oceaan tussen 1978 en 2010 is gegroeid met ongeveer 17.000 vierkante kilometer per jaar. Deze toename is onlangs versneld. Uit eerder onderzoek van dezelfde auteurs van het onderzoek bleek namelijk dat de omvang van het zee-ijs jaarlijks steeg met bijna 11.000 vierkante meter tussen 1978 en 2006.


Het noordpoolijs trekt zich snel terug.

"Er is een algemene toename van het zee-ijs rondom Antarctica, het tegenovergestelde van wat er in het Noordpoolgebied gebeurt", vertelt hoofdonderzoeker en klimaatwetenschapper Claire Parkinson van Nasa. "Deze groei is echter lang niet zo groot als de daling in het noordpoolgebied."

Zomer
De Noordelijke IJszee is omringd door Noord-Amerika, Groenland en Euraziƫ. Deze grote landmassa's vangen het grootste deel van het zee-ijs op, dat in de jaarlijkse cyclus smelt en weer bevriest. Maar in de afgelopen drie decennia is het oudere, dikkere Arctische zee-ijs verdwenen. In de zomer wordt de donkere oceaan blootgesteld door de dunnere ijslaag. De donkere oceaan absorbeert zonlicht en warmte, wat leidt tot meer verlies van ijs. Antarctica is daarentegen omringd door open water, waardoor het zee-ijs zich in de winter kan uitbreiden.


Het zee-ijs rond Antarctica in de Zuidelijke Oceaan groeit.

In het nieuwe onderzoek wordt voor het eerst de dikte van het zee-ijs in de gehele Zuidelijke Oceaan ingeschat, met behulp van Nasa's Ice, Cloud and Land Elevation Satellite (ICESat). De satelliet, die zich op 645 kilometer boven de aarde bevindt, observeert de Antarctische ijskappen. Normaal gesproken wordt de ijsdikte alleen in de lente en zomer gemeten met behulp van ijsbrekers. De enige manier om op grote schaal de dikte te kunnen bepalen, is echter vanuit de ruimte.

Bron: DeMorgen.be
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal