Meest noordelijke meer begint na 2.400 jaar te ontdooien

Topic gezien door 1338 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, zo 07 okt 2012 - 11:26

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Meest noordelijke meer begint na 2.400 jaar te ontdooien

In Groenland begint het Kaffeklubbenmeer, het meest noordelijke meer ter wereld, na 2.400 jaar te ontdooien. Daardoor komt er ook weer leven in het meer, stellen wetenschappers vast. Het onderzoek gebeurde onder leiding van Bianca Perren van de Universiteit van Franche-Comté in het Franse Besançon. De studie werd gepubliceerd door Geology, het tijdschrift van de Geological Society of America. Het Kaffeklubbenmeer (letterlijk vertaald het Koffieclubmeer) is een 48 hectare groot meer in het uiterste noorden van Groenland, vlak bij de Noordelijke IJszee. Het bevindt zich al 2.400 jaar onder een 1 tot 2 meter dikke ijslaag. Maar nu de zomertemperaturen ook in deze barre regio toenemen, begint dat ijs te smelten, zeggen wetenschappers. En daardoor komt het meer ook weer tot leven.



Eencellige algen
Sinds de jaren 1960 worden er steeds meer minuscule, eencellige algen waargenomen. In de meest recente waterstalen zijn al ongeveer twintig soorten aangetroffen. Al die honderden jaren konden onder het dikke ijs alleen blauwalgen overleven, geen echte algen maar bacteriën, die weinig licht nodig hebben. Echte algen vond je 3.500 jaar geleden wel nog in het Kaffeklubbenmeer maar naarmate het kouder werd en er meer neerslag viel, verdwenen ze. Toen het meer ongeveer 2.400 jaar geleden het hele jaar rond onder dik ijs terechtkwam, was er geen spoor meer van de algen. Voor de wetenschappers zijn de recente dooi en de biologische verandering die erdoor worden teweeggebracht, het gevolg van de klimaatverandering. Ze vonden geen sporen van luchtvervuiling als oorzaak.

Grondige veranderingen
Als gevolg van de stijgende temperaturen worden in het hele noordpoolgebied grondige veranderingen waargenomen. Vorige maand kromp de ijsoppervlakte op de Noordelijke IJszee tot een minimumrecord. Nooit eerder sinds het begin van de satellietmetingen was de hoeveelheid ijs in die zee 's zomers zo klein.

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal