Andere aanpak droogte in Twente noodzakelijk

Topic gezien door 1120 bezoekers
Gestart door Shadow112, wo 22 aug 2012 - 16:14

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Shadow112

Andere aanpak droogte in Twente noodzakelijk

Een gebiedsbreed pakket aan maatregelen dat wordt afgestemd met alle betrokkenen is noodzakelijk om de droogte in Twente effectief te bestrijden. Dat blijkt uit het rapport 'Sturen op basisafvoer' dat Deltares samen met het waterschap Regge en Dinkel opstelde in opdracht van de Stichting kennisontwikkeling en kennisoverdracht bodem (SKB).

Twente kampt al lang met droogte. Het waterschap ontving de afgelopen jaren regelmatig klachten vanuit de landbouw en natuurbeheerders over het droogvallen van beken. Hierdoor kunnen de ecologische doelen in beken niet worden gehaald, loopt de landbouw schade op en zijn er problemen met de drinkwatervoorziening. Het waterschap nam al diverse maatregelen om de droogval in beken aan te pakken, maar die hebben onvoldoende effect. Doordat het probleem de komende jaren alleen maar groter wordt door onder meer klimaatverandering, is het onderzoek naar een effectievere aanpak gestart.

Marijn Kuijper, grondwaterdeskundige bij Deltares en projectleider: 'Uit onze studie is gebleken dat de inrichtingsmaatregelen die in de Twentse beken zijn aangebracht de stroomsnelheid wel kunnen verhogen, maar ze voorkomen droogval niet. Dat hangt samen met de gemaakte keuzes en ingrepen bovenstrooms in het stroomgebied door waterbeheerders, ruimtelijke ordenaars en landgebruikers. Denk aan onttrekkingen in het grondwatersysteem voor beregening en drinkwaterwinning en drainage van percelen. Wil Twente de droogte effectief aanpakken dan zal dus het hele stroomgebied erbij moeten worden betrokken.'

Volgens Kuijper is het noodzakelijk dat er na de studie nu een voorbeeldproject wordt gestart waarin deze aanpak wordt geïmplementeerd. 'Dit kan als leeromgeving dienen voor een effectievere aanpak van droogtebestrijding. Niet alleen in Twente, maar in alle hogere delen van Nederland.'

Naast waterschap Regge en Dinkel en SKB, waren ook de provincie Overijssel, LTO Noord, Vitens en Landschap Overijssel bij het project betrokken.

Bron: geopersdienst.nl

Powered by EzPortal