Arctisch zee-ijs smelt volgende week tot een nieuw laagterecord

Topic gezien door 3306 bezoekers
Gestart door Shadow112, di 21 aug 2012 - 14:33

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Shadow112

Arctisch zee-ijs smelt volgende week tot een nieuw laagterecord



Het zee-ijs in de Noordelijke IJszee krimpt hoogstwaarschijnlijk volgende week tot een laagterecord. Dat voorspellen wetenschappers aan de U.S. National Snow and Ice Data Center (NSIDC) aan de hand van satellietgegevens. 'Een nieuw dagrecord komt waarschijnlijk tegen het einde van augustus', zegt Ted Scambos, hoofdonderzoeker in het datacenter waar het ijs in het Noordpoolgebied en elders wordt gemonitord. 'De kans is groot dat we het vorige record kruisen, terwijl het zee-ijs zich nog steeds terugtrekt.'

Deze zomer zou het ijs terugtrekken tot minder dan 4 miljoen vierkante kilometer, 'een ongekende laagte', aldus Scambos. Het vorige record werd in 2007 gevestigd, toen het zee-ijs kromp tot 4,28 miljoen vierkante kilometer. Dat was 23 procent lager dan een eerder record in 2005. Als het zee-ijs record deze maand wordt gebroken, zou dat ongewoon vroeg in het seizoen zijn; vorig jaar was het dieptepunt op 9 september. Het Antarctische zee-ijs trekt zich iedere zomer terug. Normaal gesproken vertraagt het smelten van het ijs in augustus, maar dit jaar is het versneld.

Volgens Scambos zijn dit duidelijke tekenen van klimaatverandering, gestimuleerd door menselijk gedrag, met name de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide. 'Alles wijst in dezelfde richting: we hebben de aarde warmer gemaakt.'

Bron: hln.be

klimascepie

De werkelijke oorzaak is te vinden in en behoorlijke storm die in Juli heeft huis gehouden.
Het blijft kennelijk lastig voor sommige mensen om te begrijpen dat de temperatuur van de atmosfeer hier niks mee te maken heeft. Maar dat schijnt klimaatwetenschap te wezen.
Het grootste deel van de mensheid blijkt graag te willen geloven maar wil geen kennis vergaren om te

Shadow112

Noordpoolijs gesmolten tot nieuw laagterecord



Het ijs op de Noordpool is vandaag gedooid tot een laagterecord. Het is zelfs minder dat bij het vorige minimum uit 2007, wat volgens wetenschappelijke waarnemingen duidt op een klimaatverandering die de regio van de Noordelijke IJszee verandert. 'We bereikten donderdag een minimale ijshoeveelheid. Er is nooit minder ijs gemeten dan op dit moment', zei directeur Ola Johannessen van het Noorse Environmental and Remote Sensing Center. 'Het is net onder het niveau van 2007.'

Het Amerikaanse informatiecentrum voor sneeuw en ijs (NSIDC), algemeen beschouwd als belangrijkste autoriteit op het gebied van zee-ijs, voorspelde dat het minimumrecord van 2007 komende week zou worden doorbroken. Toen kromp het zee-ijs tot 4,28 miljoen vierkante kilometer. Dat was 23 procent lager dan een eerder record in 2005. De zomerdooi op de Noordpool houdt meestal aan tot in september. De hoeveelheid ijs in het Noordpoolgebied is de afgelopen decennia steeds verder geslonken, wat een bedreiging is voor het bestaan van de inheemse bevolking en de natuur. Maar het helpt ook een gebied te ontsluiten dat rijk is aan olie en gas. Minder ijs betekent ook nieuwe en kortere scheepvaartroutes.

'Dit alles is het gevolg van de klimaatverandering', zei Nicolai Kliem, hoofd van de ijsdienst van het Deense Meteorologisch Instituut (DMI). Sommige wetenschappers denken dat het zee-ijs in de zomer in de komende decennia zelfs geheel kan verdwijnen.

Bron: ad.nl

Jan van Ooijen

Afname pakijs Noordpool bereikt laagterecord

De oppervlakte van het pakijs in de Noordelijke IJszee is deze zomer afgenomen tot 4,09 miljoen vierkante kilometer, minder dan het laagterecord van 4,17 miljoen vierkante kilometer dat in 2007 werd bereikt. De komende weken smelt waarschijnlijk nog meer ijs, zei het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center maandag. Het Noordpoolgebied bestaat vooral uit oceaan dat bedekt wordt door samengepakte ijsschollen. In de winter neemt dit ijspakket toe tot zo'n 15,5 miljoen vierkante kilometer, om in de zomer sterk af te nemen en in het najaar weer aan te groeien.

Normaal neemt de oppervlakte pakijs af tot halverwege september, maar zondag lag het totaal al zeventigduizend vierkante kilometer onder het oude laagterecord. De gegevens worden verzameld met satellieten, die in 1979 de eerste metingen verrichtten.

De belangrijkste oorzaak voor de afname is de opwarming van de aarde als gevolg van door de mens uitgestoten broeikasgassen, zei Ted Scambos van het Data Center. Toch zijn er ook natuurlijke oorzaken, zoals een storm die eerder deze maand een aanzienlijk deel van het pakijs afknabbelde. De afgelopen jaren is er echter sprake van een patroon dat alleen maar kan worden veroorzaakt door klimaatverandering, aldus het Data Center.

Bron Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

vossejongk

Gelukkig heeft die klimaatsverandering een vast patroon en hebben we dankzij onze broeikasgassen uitstoot al een uitzonderlijk lange stabiele periode.

Roan

Citaat van: Jan van Ooijen op ma 27 aug 2012 - 22:42
Afname pakijs Noordpool bereikt laagterecord
De gegevens worden verzameld met satellieten, die in 1979 de eerste metingen verrichtten.
sinds 1979!! kom op lui, de aarde is miljoenen jaren oud met heel veel bijbehorende klimaatwijzigingen en nu zitten wij te zeuren over 30 jaar..


Ik kan er niet tegen dat al het geld gaat naar die klimaatonderzoeken, ze hebben niet eens betrouwbare data uit het verleden (meer dan 200 jaar oud) of ze interpreteren het niet altijd even goed of de methodes die ze gebruiken zijn niet echt betrouwbaar (niet met raw data werken bijvoorbeeld).
Het gaat alleen maar over het IPPC en hun zakken vullen, triest dat we er met z'n allen intrappen.

klimascepie

Tja wil je het geloven?
Er zijn andere meetmethoden die heel andere cijfers laten zien. Maar ja die komen niet overeen met het AGW beeld en dus zijn ze niet goed.
Het grootste deel van de mensheid blijkt graag te willen geloven maar wil geen kennis vergaren om te

Jan van Ooijen

Oppervlakte zeeijs Noordpool op dieptepunt

Het zeeijs op de Noordpool is afgenomen tot een oppervlakte van 3,42 miljoen vierkante kilometer. Dat hebben wetenschappers woensdag gezegd. Dat is het kleinste oppervlak sinds in 1979 een begin werd gemaakt met het meten van het zeeijs. Het record uit 2007 - toen het zeeijs nog een oppervlakte 4,17 miljoen vierkante kilometer had - is dan ook gesneuveld.

Het ijs in de Arctische Oceaan smelt in de zomer en groeit in de winter weer aan. Sinds maandag is de ijskap niet verder gesmolten en is de ijsaangroei weer ingezet. Volgens Walt Meier van de National Snow and Ice Data Center is de oorzaak van de steeds sneller smeltende ijskap de opwarming van de aarde.

Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Hoeveelheid ijs op de Noordpool naar dieptepunt gedaald

De ijsvlakte op de Noordpool is volgens Amerikaanse wetenschappers na 33 jaar waarneming nog nooit zo klein geweest als vandaag. Op 16 september werd per satelliet nog slechts 3,41 miljoen vierkante kilometer gemeten, aldus het Nationaal Sneeuw- en IJsdatacentrum van de VS (NSIDC) in Boulder, Colorado. Daarmee is voor de zoveelste keer dit jaar een minimumrecord gevestigd. Vo/o/r deze zomer gold een waarde van september 2007 als minimum. Toen werd nog 4,17 miljoen vierkante kilometer gemeten; 22 procent meer dan vandaag.

Het minimum van dit jaar bedraagt nog slechts de helft van de gemiddelde waarde, die tussen 1979 en 2000 werd gemeten. Het ijs rond de Noordpool neemt elk jaar in de zomer af en tijdens de arctische nacht in de winter weer toe. De huidige waarden zijn echter dramatisch. 'We weten weliswaar al lang dat onze planeet opwarmt en de veranderingen het eerst en sterkst waarneembaar zijn aan de Noordpool', zei NSIDC-directeur Mark Serreze. 'Maar niemand van ons was er op voorbereid, hoe snel die verandering gebeurt'.

In 33 jaar satellietwaarneming was er volgens NSIDC nooit minder dan 4 miljoen vierkante kilometer ijs in het Noordpoolgebied. Dit jaar werd die waarde niet enkel doorbroken, maar bleef die er ook duidelijk onder. 'Dat het ijs ook nog zo laat op het jaar verder smelt, is een teken dat het zeer dun is', zei NSIDC-vorser Walt Meier. Daardoor kunnen grote gebieden tijdens de zomer voortaan ijsvrij worden.

Bron: HLN.be
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

"IJsvrije Noordpool kan catastrofe zijn voor klimaat"

Nu de ijskap in het noordpoolgebied opnieuw in recordtempo smelt, behoort een ijsvrije Noordpool steeds meer tot de mogelijkheden. Over de gevolgen daarvan voor het wereldwijde klimaat is het speculeren, maar geleerden spreken over een mogelijke catastrofe. Eerder deze week raakte bekend dat het ijs op de Noordpool in een recordtempo smelt. De ijskap is opnieuw met 18 procent gekrompen ten opzichte van het bijna-record van vorig jaar.



In de zomer is de ijskap nog half zo groot als dertig jaar geleden, en dat heeft gevolgen voor de weerspatronen. De grote inkrimping schokt wetenschappers, omdat over enkele jaren al mogelijk wordt wat al miljoenen jaren niet meer gebeurd is: het volledig verdwijnen van zomerijs op de Noordpool.

"We bevinden ons op onbekend terrein", zegt Mark Serreze, directeur van het Nationale Gegevenscentrum voor Sneeuw en IJs in Colorado. "Weinigen onder ons waren voorbereid op de snelheid waarmee de gebeurtenissen elkaar opvolgen. We kunnen tegen 2030 al met een ijsvrije zomer op de Noordpool te maken krijgen." Tot voor kort werd gevreesd voor een volledig afsmelten van de ijskap in 2070, maar nu lijkt het veel sneller te gebeuren, ergens tussen 2016 en 2030.

Straalstroom
De gevolgen daarvan zijn nu al voelbaar in de hele noordelijke hemisfeer. Uit onderzoek blijkt dat het verlies van zee-ijs ernstige gevolgen heeft voor de weerspatronen. De cruciale straalstroom - winden van het westen naar het oosten die de grens vormen tussen het koude noordpoolgebied en de warmere gebieden verder naar het zuiden - lijkt af te nemen, schuift op naar het noorden en hapert.

"Europa, Oost-Aziƫ en Noord-Amerika zijn met unieke processen verbonden met de Noordpool", zegt James Overland van de Amerikaanse klimatologische dienst NOAA. "In de toekomst zullen koude en witte winters eerder de regel dan de uitzondering zijn." Eerder deze week wees Jennifer Francis, onderzoekster aan de Rutgers University, er in de Britse krant The Guardian al op dat op zomers met weinig poolijs steevast harde winters volgden, zoals in 2007 en 2011.

Als enorme gebieden omschakelen van het schitterende witte ijs naar het donkerblauw van de diepzee, dat worden gigantische hoeveelheden warmte geabsorbeerd. Als de koude Arctische winter terugkeert, moet al die warmte eerst weer afgegeven worden voor er zich ijs kan vormen.  In de herfst komen daar grote hoeveelheden warmte en damp in de atmosfeer terecht.

Klimaatcatastrofe
"We bevinden ons aan de rand van een klimaatcatastrofe", zet Shaye Wolf, directeur van het Center for Biological Diversity's Climate Law Institute. "Het poolijs speelt een kritieke rol in het regelen van het klimaat op aarde. Als de klimaatverandering, die het werk is van de mens, het ijs doet krimpen, stijgt het risico op extreem weer en droogte. We kunnen niet langer wachten om iets te ondernemen tegen de uitstoot van CO2."

Het noordpoolgebied bevat bovendien nog een klimaat-tijdbom. In de permafrost, de permanent bevroren grond, zitten nog enorme hoeveelheden CO2 en methaan, een broeikasgas dat nog veel krachtiger is. De permafrost strekt zich uit over een gebied van 13 miljoen vierkante kilometer over Alaska, Canada, Siberiƫ en stukken van Europa.

Uit een recente Canadese studie blijkt dat de huidige menselijke emissie van broeikasgassen zullen leiden tot het smelten van genoeg permafrost om 70 tot 500 miljard ton CO2 uit te stoten tegen 2100. Dat is op zich al genoeg om de temperatuur 0,4 tot 0,8 graden Celsius de hoogte in te jagen, boven op de 3 tot 4 graden die we al mogen verwachten. De studie houdt geen rekening met de enorme hoeveelheden methaan die zullen vrijkomen.

Bron: DeMorgen.be
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

klimascepie

Het grootste deel van de mensheid blijkt graag te willen geloven maar wil geen kennis vergaren om te

Powered by EzPortal