Waar het lentegevoel is geweest

Topic gezien door 1340 bezoekers
Gestart door Shadow112, vr 02 mrt 2012 - 14:55

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Shadow112

Waar het lentegevoel is geweest

Uitzonderlijk milde lucht is deze week van boven de oceaan Europa binnengevoerd. Toch zijn de temperaturen tot nu toe helemaal niet zo hoog geweest, met maxima rond 10 graden. Dat als gevolg van een hardnekkige laag bewolking. Pas deze vrijdag hebben we regionaal weer het lentegevoel te pakken. Dat terwijl de luchtaanvoer juist een fractie minder zacht is geworden.

Hogedrukgebied en zachte lucht: toch geen lentegevoel
Deze week is het weerbeeld in Nederland gedomineerd door een hogedrukgebied boven Frankrijk en het oceaangebied ten westen van dat land. Langs de flanken ervan werd met een boog van oorsprong zeer milde lucht met origine boven zuidelijke gedeelten van de oceaan aangevoerd. Die aanvoer heeft plaatsgevonden over het zeewater. Het wateroppervlak is in deze fase van het jaar, aan het eind van de winter, gemiddeld op z'n koudst. De lucht koelde onderweg naar het vasteland onderin de atmosfeer dan ook een aantal graden af. Het oceaanvocht dat aanvankelijk in grote hoeveelheden waterdamp verscholen zat, condenseerde daardoor voor een deel. In die onderste afgekoelde laag van de atmosfeer ontstaat daarmee bewolking. En wel laaghangende bewolking, een grijze massa. Boven die op zich vrij dunne maar dus wel grijze laag, kwam onder invloed van de hogedrukwerking al dagenlang nauwelijks bewolking voor. Maar daar hebben we de afgelopen dagen maar weinig van gemerkt door het grijze wolkendek in de onderste laag van de atmosfeer.



Niet ver buiten Nederland op sommige plekken wél lentegevoel:
Op plekken waar de zon wel wist door te breken de afgelopen dagen, brak ook meteen de lente volop door. Maar dat was dat buiten ons land. En wel in gebieden met reliëf, zoals de heuvels van de Ardennen, Eifel en het Sauerland. Door het oneven oppervlak daar werd de grijze vochtige laag onderin de atmosfeer vermengd met de veel drogere lucht erboven. Door dit proces loste in deze gebieden de bewolking soms wel op. Dat leverde in de zon en de van oorsprong milde lucht meteen hoge temperaturen op. Zo mat station Elsenborn op 570 meter hoogte (!) gisteren 16,3 graden. Het Sauerland noteerde op de warmste plekken in de dalen vergelijkbare temperaturen. De Kahler Asten, de hoogste top daar op 859 meter boven zeeniveau, kwam tot bijna 12 graden. De Eifel noteerde in de dalen zelfs waarden tot 18 graden. Daar zou je bijna een zomergevoel van krijgen.

Afgerond 25 graden in Zwitserland
Dat laatste gold de afgelopen dagen trouwens zeker in de Alpen. Daar werd de milde lucht vrijwel overal met zon gecombineerd. Comprovasco en Locarno noteerden op schrikkeldag 29 februari zelfs 24,5 graden. Dichtbij het absolute record voor maart (!) in Zwitserland. Groot-Brittannië, dat ook op veel plaatsen de zon zag schijnen, haalde eveneens hoge temperaturen. In Londen werd het gisteren 16 graden. Herstmonceux, even zuidelijker, bereikte afgerond 17 graden.



Deze vrijdag in Nederland
Nu breekt dus ook in Nederland regionaal de zon door. Dat gebeurt tussen een zwak warmtefront - officieel eigenlijk een occlusie - en een al even inactief koufront in.  Het warmtefront ligt deze vrijdagmiddag over Limburg. Ten zuiden ervan bevindt zich de extreem milde lucht, die tijdelijk wat terrein heeft verloren. Ten noorden ervan is de lucht iets minder zacht, maar wel minder vochtig. In een brede strook over het midden van Nederland is de zon doorgebroken. De temperaturen lopen daardoor in de van origine minder milde lucht per saldo verder op dan in gebieden met extreem milde lucht maar geen zonneschijn. Om 13.00 noteert het Gelderse Deelen 12 graden. Dat terwijl het zuiden van Limburg in de nóg mildere lucht op dat zelfde moment 7,6 graden noteert.

15 graden?
Het koufront met daarachter dus nog wat frissere lucht schurkt tegen de noordkust aan, maar deze zakt niet verder af. Sterker nog, in de nacht naar zaterdag toe wint het warmtefront weer terrein. Na passage van het warmtefront met een klein beetje miezerregen, breekt zaterdag overdag naar verwachting in het zuiden, westen en misschien ook midden van het land af en toe de zon even door. En alleen al met een klein beetje zonnestraling levert dat op grote schaal temperaturen tussen 12 en 14 graden op. Mocht de zon ergens nog wat beter doorbreken, dan komt voor het eerst dit jaar de 15-gradengrens in beeld.

Bron Meteo Consult

Powered by EzPortal