Berichtgeving over exotische flora en fauna in de Benelux

Topic gezien door 3545 bezoekers
Gestart door Shadow112, di 17 jul 2012 - 15:44

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Shadow112

Tijgermug duikt op in gebruikte banden



Bij een importeur van gebruikte banden in het dorp Heijningen (gemeente Moerdijk) zijn Aziatische tijgermuggen aangetroffen. Een speciale afdeling van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is begonnen met de verdelging van de exotische muggen. Sinds 2009 zijn in Nederland drie verschillende exotische muggensoorten gevonden: de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse rots-poelmug en de gele koortsmug. De controle op de aanwezigheid van de exoten is nodig omdat ze virussen of parasieten bij zich kunnen dragen.

Bron: ad.nl

Shadow112

Biologische bestrijding rampzalig

Twintig jaar geleden werd het Aziatische lieveheersbeestje geïntroduceerd als bestrijder van bladluizen. Het leek zo'n mooie biologische bestrijdingsmethode van bladluis. Maar het werd een ramp, blijkt uit onderzoek van Universiteit Wageningen. De Aziatische soort verdringt inheemse lieveheersbeestjes en is inmiddels een plaagdier omdat het binnenshuis voor vervuiling kan zorgen en de smaak van wijn aantast.

Het Aziatische lieveheersbeestje, Harmonia axyridis, oorspronkelijk uit China en Japan, onderscheidt zich van de Europese soorten doordat het groter is en het een deukje in het dekschild op het achterlijf heeft. Het exotisch insect is begin jaren negentig in Frankrijk ingevoerd. Rond 1996 is het insect ingezet in Nederland. Het Aziatische lieveheersbeestje bleek een goede bestrijder van bladluizen in kassen en op laanbomen waar bladluizen plakkerige honingdauw lekken op auto's.


Het Aziatische lieveheersbeestje bij de paring

Na verloop van tijd bleek echter dat dit insect, dat hier nauwelijks natuurlijke vijanden kent, ook inheemse lieveheersbeestjes verslindt. Bovendien overwintert de Aziatische variant in grote aantallen in huizen en andere gebouwen waar het door poep voor grote overlast kan zorgen. Verder is gebleken dat dit insect, als de bladluizen op zijn, zich te goed doet aan druiven, waardoor wijn ernstig in smaak wordt aangetast.

Universiteit Wageningen deed experimenten met inheemse lieveheersbeestjes en de Aziatische soort. Eerder was al bij laboratoriumproeven gebleken dat een fysiek gevecht tussen beide soorten altijd werd gewonnen door het Aziatische lieveheersbeestje. Maar in het echt? De onderzoeksters bedachten een slimme proefopzet met inheemse en exotische lieveheersbeestjes op bladeren van lindeboompjes. Hun gedrag is vele uren gevolgd. De langdurige observaties leveren duidelijke gegevens op die nogal verschillen van de laboratoriumproeven. Inheemse lieveheersbeestjes ontsnappen vaak bij een contact met de Aziatische soort door weg te rennen of zich op de grond te laten vallen. Lukt dat echter niet, dan verslindt het zeer agressieve Aziatische lieveheersbeestje de twee Europese en ook in Nederland voorkomende soorten. Dit verklaart in belangrijke mate het succes van de exoot.

Bron: faqt.nl

zorba

Tijgermug duikt ook op in Weert

Bij een importeur van gebruikte banden in Weert zijn Aziatische tijgermuggen aangetroffen. Een speciale afdeling van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is begonnen met de verdelging van de exotische muggen. Dat maakte de NVWA vandaag bekend. Vorige week werden de insecten ook al aangetroffen bij een bandenimporteur in het dorp Heijningen (gemeente Moerdijk). Bij beide bedrijven zijn vorig jaar ook deze muggen bestreden. Sinds 2009 zijn in Nederland drie verschillende exotische muggensoorten gevonden: de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse rots-poelmug en de gele koortsmug. De controle op de aanwezigheid van de exoten is nodig omdat ze ziekteverwekkende virussen of parasieten bij zich kunnen dragen, maar die zijn in Nederland nog niet gevonden. In alle gevallen zijn de muggensoorten aangetroffen bij importeurs van gebruikte banden.



Door incidenten in het buitenland is bekend dat de muggen mogelijk ziekten kunnen overbrengen op mensen of dieren. Om dat te voorkomen is 3 jaar geleden het Centrum Monitoring Vectoren (CMV) opgericht. Het houdt zich bezig met het opsporen en bestrijden van de exotische muggen. Bij bedrijven die de plant lucky bamboo importeren, bestaan sinds 2006 al controles. De bestrijders gebruiken middelen die zowel de larf als de volwassen mug doden.

Bron: ad
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Shadow112

Lichtgroene sabelsprinkhaan verovert Limburg



In het Limburgse natuurgebied Kempen-Broek is afgelopen week een populatie lichtgroene sabelsprinkhanen ontdekt. Deze zeldzame soort lijkt zich in Nederland gevestigd te hebben. In 2004 en 2009 werden op de Sint Pietersberg al wel losse exemplaren waargenomen.

Van de sabelsprinkhanen werd een groepje van zeker vijf kortvleugelige exemplaren gespot in de buurt van Weert, meldt natuurorganisatie ARK woensdag. De soort rukt op vanuit de Ardennen en de Eifel in Duitsland. De verwachting is dat ze deze zomer op meer locaties in Belgisch en Nederlands Limburg opduiken. De lichtgroene sabelsprinkhaan, metrioptera bicolor, houdt van droogte en warmte en houdt van met ruige vegetatie. De soort, die voorkomt met en zonder lange vleugels, vermijdt graslanden die worden gemaaid of intensief begraasd. Kortvleugelige dieren kunnen lopend minstens honderd meter per dag afleggen, terwijl de langvleugelige exemplaren langere afstanden bestrijken.

De afgelopen jaren hebben meer zuidelijke sprinkhanen zich definitief in Nederland gevestigd, geholpen door klimaatverandering en herstel van leefgebieden. De boomkrekel, gouden sprinkhaan, sikkelsprinkhaan en kleine groene sabelsprinkhaan zijn daar voorbeelden van.

Bron: nationalerecreatiegids.nl

Shadow112

Tijgermug bij bandenimporteur Montfoort

Bij een importeur van gebruikte banden in het Utrechtse Montfoort is de Aziatische tijgermug opgedoken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is woensdag begonnen met de bestrijding van het zwartwitgestreepte insect. De Aziatische tijgermug dook eerder al op in Oss, Heijningen en Weert. Net als in die plaatsen werd de mug ook in Montfoort ontdekt bij een reguliere controle. Twee jaar geleden zijn op hetzelfde bedrijventerrein ook al exotische muggen bestreden.

De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië maar heeft zich de afgelopen twintig jaar over de wereld verspreid. De tijgermug kan ziektes als gele koorts en knokkelkoorts overdragen. Het bestrijden van de mug is een voorzorgsmaatregel, zodat het insect geen kans krijgt zich te vestigen in Nederland.

Bron: nieuws.nl

Shadow112

Herfsthooikoorts van ambrosiapollen



De eerste ambrosiapollen in Nederland zijn recent waargenomen door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis. De komende dagen kan de pollenconcentratie oplopen tot boven de tien pollen per kubieke meter. Vakantiegangers met hooikoorts die in Midden en Zuid-Europa verblijven moeten nu echter rekening houden met zeer hoge pollenconcentraties. Ambrosia is een kruidachtige plant die sterk allergene pollen produceert die hooikoorts kunnen veroorzaken. Sinds een aantal jaren krijgt ambrosia in Nederland veel aandacht omdat de plant op steeds meer plaatsen gezien wordt. Via het gebruik van vogelvoer en bloemenzaadmengsels die verontreinigd zijn met ambrosiazaden zaaien we de plant ongewild uit.

Ambrosia wordt inmiddels in heel het land aangetroffen, vooral in tuinen. Ambrosia komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en komt in Europa vooral voor in het zuidoosten en in de buurt van Lyon (Rhônedal). Door de klimaatverandering worden de groeiomstandigheden van ambrosia in Noord-Europa steeds beter. Omdat ambrosia pas vanaf augustus in bloei komt profiteert de plant van een langer groeiseizoen.

Meer dan 1000 pollen per kubieke meter in Zuid-Europa
Vanaf half augustus troffen zowel het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek ziekenhuis in Helmond de eerste ambrosiapollen van het jaar aan in hun pollenvallen. De pollenconcentratie was met maximaal drie pollen per kubieke meter lucht nog zeer laag. De Pollenplanner op Allergieradar.nl verwacht dat we tot half september ambrosiapollen in de lucht kunnen verwachten. De concentratie zal volgens een Europese pollenverwachting de komende dagen in ons land op kunnen lopen tot tien pollen per kubieke meter. Dit is in het algemeen nog geen erg hoge concentratie, maar omdat de plant op sommige plaatsen veelvuldig voorkomt kunnen lokaal toch hoge concentraties pollen voorkomen.

In andere Europese landen worden voor de komende dagen zeer hoge concentraties ambrosiapollen in de lucht verwacht. Voor Noord-Italië worden concentraties van boven de 100 pollen per kubiek meter verwacht en in de Balkanregio (Hongarije, Tsjechië, Kroatië en Noord-Servië zelfs concentraties tot boven de duizend pollen per kubieke meter. Vakantiegangers met een aanleg om allergisch te worden voor pollen, lopen in deze regio's het risico om gesensibiliseerd te worden. Dit houdt in dat ze voortaan na blootstelling aan  pollen ook hooikoortsklachten kunnen krijgen. Het LUMC toonde in 2009 aan dat van de mensen die in Nederland positief op een van de mogelijke inhalatieallergenen reageerden zestien procent ook positief reageerde op ambrosia.

Bron: natuurbericht.nl

Powered by EzPortal